pühapäev, 8. juuli 2018

27. nädala ilm (9.–15.07.2018)

Kommentaariumi viide
Uudiseid: Ilma- ja äikesevaatlejate kokkutulek https://drive.google.com/file/d/1gtMQ49a8-t1FV_eWTPLq_oFrFMDR5M4i/view.
Juuli Horisondis on  ilmumas lugu  "Ohtlik äike", mille juhtkiri: Kuna juuli on Eestis suvesüda ja reeglina kõige äikeselisem kuu, siis räägime äikesest ja selle mõjust inimestele. Uurime lähemalt „leebete“ ja „kurjade“ äikeste olemust, et paremini  mõista nende põhjustatud traumade ja surmade tagamaid.

15. juuli:
KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
15.07.2018, kell 13.45
Hoiatus N 23 Eesti kohta. 
Täna (15.07) pärastlõunal on Eesti mandriosas mitmel pool äikest, tõenäosus on suurem Haapsalu-Jõhvi piirist lõuna pool. Äikesega kaasneb tugevaid sajuhooge, tuulepuhanguid ja ka rahet. 
Kommentaar: keskpäeval tekkisid üksikud äikesekolded, kuid need polnud esialgu intensiivsed, hiljem tekkis lääneranniku lähedal juba tugevam äike.
Tõenäoliselt on olukord selline: Kui äike on kujunenud vaid ühes võimsas pilverüngas või -sambas, on tegemist vaid ühe elemendiga, mida nimetatakse lihtrünksajupilveks. Sel juhul pole atmosfääris märgatavat tuulenihet ja rünksajupilved ei pruugi organiseeruda, vaid võivad jääda üksikuteks. Lihtrünksajupilv on tavaliselt väikese ulatusega ja äike kestab nendes lühikest aega – kuni tund. Vaid ühest pilveelemendist koosnevaid rünksajupilvi tekib harva, tavaliselt näiteks termilise konvektsiooni korral ühe ja sama õhumassi sees. Need on harva ohtlikud, ent kui õhumass on energiarikas, võivad rünksajupilved siiski põhjustada lühiajalise pagi või paduvihma ning vahel võib tekkida isegi nõrk tornaado. Põhiline oht selle äikeseliigi puhul on välgutabamus.[Väljavõte Horisondi viimase nr-i äikeseartiklist]
Äikese levikut saab jälgida nt https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/.

14. juulil oli siin madalrõhuala loodeserv. Nii oli vahelduva pilvisusega ilm, kohati sadas hoovihma ja oli äikest. Puhus muutlik tuul 2–7, rannikutel põhjatuul kuni 10 m/s, kuid äikese ajal oli tuul ajuti puhanguline. Õhutemperatuur oli 22...29 °C.

Heli Olen. Tänane saju tipphetk...mis muutis kohati Pärnu Veneetsiaks-14.07.2018: https://drive.google.com/file/d/1CbV0TzEy-zFjiRVIfUfdgKsNTF0-FCaX/view


Eda Varis. Võimas äike. Asun Jalgsema külas, Järva-Jaani lähedal, ja olem sattunud vist otse tsükloni keskmesse, pilved liiguvad ringselt, pea kohal sinine taevas ja päikegi paistab. Välku ise ei ole näinud veel, aga müristab.
Rohkem pilte: https://drive.google.com/drive/folders/1ec4cd6IbzMkvJiqJuryjgbUhG7TAyi3L.

13. juuli: 
[Arhiveeritud, kehtivuse lõpetanud]
KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
13.07.2018, kell 7.35
Hoiatus N 21 Eesti kohta. 
Täna (13.07) on oodata mitmel pool äikest. Keskpäeva paiku suureneb äikeseoht Põhja- ja Kesk-Eestis, pärastlõunal ka mujal. Äikesega kaasneb tugevaid sajuhooge, tuulepuhanguid ja ka rahet. 

Hoiatus(ADEO31)
ADEO31 EETN 131120
HOIATUS 2 TALLINNA LENNUVÄLJA KOHTA KEHTIB 131445/131900
ON OODATA ÄIKEST TUGEVNEB=http://www.lennuilm.ee/opmet/.
Pisut pärast kella 12 tekkisid esimesed nõrgad äikesekolded. Hiljem arenes Harjumaa servas ja Järvamaal äikesekogum, mis triivis tasapisi loodesse. Jälgi äikest https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/ või https://en.sat24.com/en/bc/visual.
ESTOFEX (tekstis: A level 1 is issued for W Latvia and W Estonia for flash floods.)

Uus ilmalugu https://ilm.ee/?517180, mis kuulub reedeste ilmateadete sarja https://ilm.ee/mailing/.

Juba 12. juulil arenesid tohutud pilvemassid, mis kobrutasid silmnähtavalt. Mõnda sellisesse kogumisse tekkis pikne. Harkus jälgisid inimesed lähenevat äikest mure või huviga, kuid midagi kohale ei jõudnudki.

11. juulil oli vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Paiguti sajab hoovihma, on äikeseoht. Puhus idakaartetuul 2–8, rannikul puhanguti kuni 10 m/s. Õhutemperatuur oli 19...24 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhuala mõju väheneb, Läänemerele tuleb Kesk-Euroopast madalrõhkkonna põhjaserv. Seepärast on vähese ja vahelduva pilvisusega ilm, paiguti sajab hoovihma, on isegi äikeseoht (~25%). Puhub idakaartetuul 2–8, rannikul kuni 10 m/s. Õhutemperatuur on 22...27 °C (hommikul 10...15 °C, kui pilves, siis soojem).
Ilm järgmistel päevadel.  Reedel (13.07.) jõuab madalrõhkkond Leedu kohale ja selle serva mööda lisandub sooja ja ka niiskust. Öösel on sajuta, kuid päeval on hoovihma ja äikest oodata. Idakaartetuul on tuntav. Õhutemperatuur on öösel 12...17, päeval 22...27 °C.
Laupäeval (14.07.) jääb madalrõhkkond Leedu lähedale püsima. Seetõttu on kohatiste äikese- ja vihmahoogude võimalus. Mõõdukas tuul puhub valdavalt kirdest. Õhutemperatuur on öösel 13...18, päeval 23...29 °C, jahedam on meretuulega rannikul ja sajuhoogude ajal.
Pühapäeval (15.07.) ulatub madalrõhkkonna loodeserv veel Eestini. Üksikute vihmahoogude ja äikese võimalus on suurem Lõuna- ja Ida-Eestis. Puhub mõõdukas kirdetuul. Õhutemperatuur on öösel 13...18, päeval 24...29°C, jahedam on vaid meretuulega rannikul.
Edaspidine ilm kuiveneb ja kuumeneb.

Heli Olen. 10.07.2018. Vot säärane suvi. Linnas vast rahet ei tulnud.Vihmasadu oli küll tublilt tugev. Äikesehuvilistesse tuleb võimsaid pilte aina Pärnust. Minu elupaik jäi seekord möllu serva. Algul kuulsin vaid müristamist ...4-5 minutise vahega ,siis tuli tugev vihmasadu ,mis peagi vaibus.Siis nägin 7 sähvatust ja seejärel kostus veel kauget müristamist. Mai rannas oleks parem vaade olnud.

Kairo Kiitsak. Pilv-maa välk Pärnu külje all Papsaare kandis 10.07.2018

Kuna äikeseoht kasvab üha kõrgemaks, tasub jätkata viimaste ilmalugude teemat – äikese sari Maa Elus. Seekord tutvustan mõningaid äikesega seotud ohte.
Esmalt meenutagem, et äike on osaliselt elektriline atmosfäärinähtus, mis tekib tavaliselt tõusvate õhuvoolude ja konvektsioonipilvede intensiivse arengu käigus ning sellega kaasnevad rünksajupilved, sajualad, õhuvoolud, elektrilaengud, välgud, müristamine jne. Loe edasi...
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Madalrõhkkond liigub lõunasse. Skandinaavia kohalt laieneb kõrgrõhkkonna serv Läänemerele. Seetõttu on vahelduva pilvisusega ilm, kohati sajab hoovihma, võib-olla äikest. Puhub valdavalt põhjakaartetuul 2–8 m/s. Õhutemperatuur on 19...24 °C (päikesetõusu ajal sisemaal alla 10 °C).
Ilm järgmistel päevadel.  Kolmapäeval (11.07.) on Eesti rõhualade piirimail. Kohati sajab hoovihma, äike on võimalik. Neljapäeval (12.07.) tuleb Kesk-Euroopast madalrõhkkonna serv üle Baltimaade. Ilmas olulisi muutusi pole, kuid idakaartetuul muutub tugevamaks. Õhutemperatuur on öösiti 11...16, päeviti 20...26 °C.
Reedel (13.07.) madalrõhkkond läheneb (tuleb Leedu kohale) ja selle põhjaservas on sajuhooge-äikest tõenäoliselt rohkem. Muid muutusi ilmas oodata pole.

Andres Kunnus · Pilve tagosõ helkivä üüpilve! 10.07 2018

***
Tuleb südasuvine ja hoogsadudega nädal.

Nädala alguses on Läänemere veel madalrõhkkonna lääneserv. Selle mõjul on enamasti sajuta, kuid õhk niiske ja seetõttu õhutemperatuur hommikuks 11...16 °C, kuid päeval sajab hoovihma (saju tõenäosus on suurem Ida-ja Lõuna-Eestis); õhutemperatuur on 19...24 °C.
Madalrõhkkond kaugeneb itta ja kaob ilmakaardilt. Vaatamata sellele püsib teisipäeval (10.07.) ja kolmapäeval (11.07.) Läänemere idakallas väheaktiivses madalrõhuvööndis, mistõttu hoogsadude võimalus on ~50%, sisemaal ehk rohkemgi. Õhutemperatuur on öösel 11...16, päeval 19...24 °C.
Neljapäevaks (12.07.) on lõuna poolt lähenemas uus madalrõhuala, mis toob lisaniiskust, vihma ja äikest. Puhub kirde- ja idatuul 2–8 m/s. Õhutemperatuur on öösel 12...17, päeval 20...26 °C.
Edaspidi muutub ilm kuivemaks ja soojemaks.

Ott Tuulberg. Meeletu põud ja kuumus jätkub. 4.07.2018 Ipswichis. 


8. juuli öösel olid sooja öö saatel võimsad mesod. Idaservas oli pilves ja kohati sadas pisut, mistõttu mesotormi ei olnud näha.

77 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Enne kokkutulekut väike mõtlemiskoht
https://yournewswire.com/global-warming-scientist-theory/

Anonüümne ütles ...

Kui hästi hoolega vaadata siis GFS iga jooksuga nihutab nädala teise poole tsüklonit nii 50 km põhjapoole ja lõpuks ongi nii ,et nädala teises pooles ei kuuma ega äikest.

Anonüümne ütles ...

Järgmiseks nädalaks on GFS Eesti peale ikka eriti karmiks joonistatud. Yle mitme kuu kohe nõnda tumedaks maalitud! Eks homme-ylehomme hakkab näitama, mis edasi saab.

Jüri ütles ...

Kummaline, kas tõesti!? Õnnestus taastada avaldamata jäänud kommentaar: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3103394870987873447&postID=1186894994792208492.

Anonüümne ütles ...

Üsna kindel jah, et sellest äikeseohust jäävad riismed järele, mida lähemale need päevad tulevad. Ikkagi GFS ju.

Jüri ütles ...

Siis peab vaatama ARPEGE mudelit.

Anonüümne ütles ...

Jüri tahad näha ,et päeva paariga puhub selle sooja vee põhjarannikult (Viimsi poolsaarest läänepoole) ära.

Jüri ütles ...

Ja asemele tuleb vaid märg kuumus ...

Anonüümne ütles ...

Kas äikesesuved algavad taas? Tundub, et nüüdsest on igapäevaselt oodata äikest ligi 10 päeva vältel, mida ei juhtu iga suvi. 17. juuli paiku võib taas üle 2 kuu ametlikult 30 kraadi tulla.

Anonüümne ütles ...

Kui jah tuule vähegi ida-kagu mitte ida-kirde poole hoiab siis see külma vee kerge siin põhjarannikul ei sega ja tee on ka äikestele ja kuumale valla aga ainult sellisel juhul.

Anonüümne ütles ...

No tänane äikesepäev läks käima. Midagi toimub Haapsalu ja Paide läheduses.

Jüri ütles ...

Pärnu lähedal suur äike!

Anonüümne ütles ...

Nüüd peaks Pärnu ümbruses põnev olema.

Anonüümne ütles ...

14 ja 15 juuli Harjumaal hea kui +20 ära veab. Endiselt on suur oht ,et paljastab selleks ajaks külma vee ja niiske soe õhk üleval jätab taeva pilve. Peaaegu nagu täna Tallinnas - ainult veel rohkem pilvi ja tuult. Endiselt võrdluseks 24 juuli 2010

Anonüümne ütles ...

Ära hala nii palju hissand jummmal *.*

Anonüümne ütles ...

Ei halagi enam kui keegi nädalalõpus ei kurda ,et miks kuum pole või päike ei paista.

Anonüümne ütles ...

laup ja pyhap tuleb enamus eestis yle 20+ sooja. ;)

Anonüümne ütles ...

GFSi järgi peaks Raplamaal 20. juuliks umbes 100 mm sademeid kogunema, aga norra portaali järgi 5 mm. Tundub, et GFS jälle aint kastepunktis kinni ning äikesevõimalus jääbki võimaluseks.

Jüri ütles ...

Eks see muutub jah, samas kummaline, et mudelid muutunud nii äärmuslikeks.

Anonüümne ütles ...

Õhumass vist muutumas äärmiselt ebastabiilseks ja raske on prognoosida kus või mida sajab. Eilseid Pärnu värke tuleb kindlasti veel aga küsimus ongi kus ja millal. Kui sisemaal läheb tõesti nii soojaks nagu praegu näidatakse siis selle aasta võimsamad äikesed on alles ees. Tallinn samas jääbki ilmselt äikestest ilma.

Anonüümne ütles ...

Uudistes sellest kuskil ei räägita aga kui tõsine seal Inglismaal põuaga olukord on ? "The watchers" räägib juba ,et vili kuivab ,maa põleb ja kartulikrõpside jaoks ei jagu kartuleid ?

Anonüümne ütles ...

Täna on vist jälle selline päev, et pauku siit ei tule kahjuks.

Anonüümne ütles ...

Ka homme on ilmselt väike võimalus

Anonüümne ütles ...

No GFS järgi on võimalus homseks äikseks vägagi suur. Tänaseks kuvatu lahja labiilsus ongi aga reaalselt täitunud juba.

Anonüümne ütles ...

Jah aga sama GFS näitab praeguseks ka väikesele alale Soome edelaossa üsna head näitu aga praegu sealgi mitte midagi.

Anonüümne ütles ...

Võrreldes erinevaid mudeleid ütleksin siiski et homme keskmine CAPE 900, LI -2.

Anonüümne ütles ...

Ei tule homme ka mingit äikest. Pigem selline sügisene inversioonipilvisus nagu täna.

Anonüümne ütles ...

Sama oli ka 2016 juuli lõpus - lubati kuuma ja äikest aga tuli hoopis mitmepäevane selline pilvealune nagu täna.

Jüri ütles ...

UK olukord ülitõsine. Sven elab Exeteris ja seal ju mitu päeva öösiti 20 ja päeviti 32 kraadi, muru lausa valgeks pleekinud jne. Ühesõnaga, kuum ja põuane, nii et olukord kindlasti murettekitav.
2013 juuli lõpu poole oli ka selline pilvine ja rahulik. Seega mine sa tea!

Anonüümne ütles ...

@ 11. juuli 2018 20:11
See murettekitav olukord jõuab pühapäevast alates ka siia.

Anonüümne ütles ...

Endiselt jään oma 10. juuli 2018 00:54 lisatud kommentaaris öeldule kindlaks.

Jüri ütles ...

Vat sulle siis! Äikeseoht üha taandub ja kuumus kasvab päev-päevalt, nii et olukord põuastub.

Anonüümne ütles ...

Selline pilves ilm, mis täna mandril oli, on just paras füüsilise võimekuse seisukohast.

Jüri ütles ...

Loodame, et see atmosfääri õnnistus siis jätkub!

Anonüümne ütles ...

Viljandist vaadatuna liiguvad praegu kõrged rynkpilved kesk- ja edela-eesti poole ning toimub juba ka nende kokku koondumine. Ma usun, et mõne tunni jooksul muutuvad need rynksajupilvedeks ja tekitavad äikse.

Jüri ütles ...

Tallinnas ka meeletud rüngad ja -sajukas näha.

Anonüümne ütles ...

Esimesed välgud ka juba esinenud. Ilmateenistuse radarikaart on oma uuendusega peaaegu tunni maha jäänud.

Anonüümne ütles ...

Jah midagi nagu toimub Harjumaal Kose ja Jüri vahel

Anonüümne ütles ...

Pakun, et täna veel võib praktiliselt kõikjal Eestis esineda äikest va saared.

Anonüümne ütles ...

ARPEGE järgi saame ööl vastu Laupäeva öise äikese väinade piirkonnas.

Anonüümne ütles ...

Tänane äikesevõimalus kehtib vaid selge ilma või vähese pilvisuse korral, mil päikesel kütmiseks tee valla. Kui madalrõhkkond pilvemassi peale surub, siis ilmselt äikest ei tulegi.

Jüri ütles ...

Vat sulle siis, et ehk ei tulegi äikest!

Anonüümne ütles ...

No seda ma kyll ei usu, et täna äikest ei tule. Estofex on märkinud 1. ohuala.

Anonüümne ütles ...

Kagu-Eestis kastepunkt oma 17C praegu ja niiskust aina lisandub.

Anonüümne ütles ...

Konvektsioon läks käima, hoidke alt sõbrad. Täna hakkab juba midagi tõsisemat vist juhtuma!

Jüri ütles ...

Jah, esimesed nõrgad äikesekolded on tekkinud, aga olukord püsib rahulik. Eks eilegi arenes äike alles õhtuks välja.

Kalle ütles ...

ESTOFEX annab kesk-Eestile esimese taseme hoiatuse.

Anonüümne ütles ...

Mudelid näitavad leitsakut lõpmatusse ning Ilmateenistus prognoosib järgmiseks nädalaks mitmeks päevaks kuni 30 kraadi sooja. Kas saab üle mitme aasta taas kuumahoiatusi näha? Ehk jätkub ka kuumade suvede seaduspära ning võib-olla saame veel käesoleva suve kuumaks Jalka MM suveks arvestada, kuna suvi algas juba mais, mis oli aegade kõige kuumem ja juba siis sai ka 30 kraadi piir ületatud.
Tore on ka üle pika aja haruldast ning kuumadele suvedele iseloomulikku kaguvoolu kogeda, mida peaks lähiajal veelgi tulema ning mis on vähemalt siin Kagu-Eestis võimsate äikesetormide jaoks soodne.

Jüri ütles ...

Tegelikult on hoiatus lääneserva kohta: A level 1 is issued for W Latvia and W Estonia for flash floods. /---/ ... other thunderstorm areas ...
Weak vertical wind shear will keep scattered daytime-driven storms disorganized. Localized heavy rain is the main risk. A level 1 is issued for the area of the expected highest storm coverage in W Latvia and W Estonia.


Pigem käsitleks seda idavooluna. Kindlasti tuleb kuskil ka 32 kraadi, siis oleks prognoos: Päikesepaisteline ilm. Puhub ida- ja kirdetuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 25...32, rannikul kohati 22 °C.
Jah, haruldane seaduspära, et alati jalka MM-le satub kuuma ja äikest

Anonüümne ütles ...

Jah tõepoolest. Mäletan 2006 aasta jalka MM kui sai viimaseid mänge vaadatud. Õues ca 35 kraadi samal ajal. 2010 muidugi oli ka väga palav.

Anonüümne ütles ...

Juba eelmine aasta kui mitte üleelmine rääkisin sellest ,et paarisaastad on alates 2000 üle ühe läinud nii soe/külm ja alati jalka mm aastad soojad ja EM aastad sajused või veel jahedad ka. Nüüd huvitav näha mis teeb 2022 kuna siis jalka MM talvel ?

Jüri ütles ...

Seekord pidas paarisaastate rütm paika, sest mai oli rekordsoe, juuni ka üsna soe ja juuli peaks ka keskmisest märgatavalt soojem tulema, kuid rekordkuuma ei paista.

Anonüümne ütles ...

Rekord oli seekord jah mais juba ära. Ülejäänud kuud lihtsalt normist soojemad.

Jüri ütles ...

Päevarekord võib ju veel tulla. Sai mainitud, et päev-päevalt tõstakse prognoosis kraade, kuni jõutakse: Päikesepaisteline ilm. Puhub ida- ja kirdetuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on 25...32, rannikul kohati 22 °C.

Anonüümne ütles ...

Vaadates viimast GFS siis võib tõesti järgmise nädala ilma selliste numbritega kirjutada.

Anonüümne ütles ...

Mai rekordi all mõtlesin kuu keskmise rekordit. ( vähemalt Harjumaal oli ta seda)

Anonüümne ütles ...

Helkivad ööpilved on selleks hooajaks läbi vist - kuumaga neid vist polegi üldse.

Anonüümne ütles ...

Juba küllaltki intensiivne äike tegutsemas Põhja-Eestis ja Paide kandis.

Anonüümne ütles ...

Järgmise nädala teine pool võib tulla väga äikseline, eks näis, hetkel veel üpris kauge tulevik.

Anonüümne ütles ...

Pärnu on tänavune äikse pealinn?

Anonüümne ütles ...

Kas Tallina ka jõuab miskit täna?

Anonüümne ütles ...

Unista edasi. Tallinna jõuab midagi ehk Neljapäeva paiku.(50%)

Anonüümne ütles ...

Hetkel küll ei ole midagi garanteeritud, et vot Tallinnas küll ei tule täna äikest. Äikse oht on tervele kogu Eesti territooriumile. Parem hakka üle Soome lahe vaatama ja varsti võid taeva poole käsi kokku lüüa ehk. Mõtetu ennustamine kohvipaksult!

Anonüümne ütles ...

Vahepeal lund krae vahele. Jääaja esimesed märgid
https://www.scientificamerican.com/article/late-snowpack-signals-a-lost-summer-for-greenlands-shorebirds/
ja see
https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

Anonüümne ütles ...

Pärnu kandis on viimasel neljal päeval sadanud tugevat vihma.
Huvitav, et Lääne-Eesti ja Edela-Eesti saab viimasel ajal ohtralt vihma ja äikest !
Kas keegi, kes on jälginud viimastel päevadel radareid, oskab seletada pilvede liikumist ja kogunemist sinna Tõstamaa-Matsalu kanti?

Anonüümne ütles ...

Äikesed tekkisid täna suht täpselt seal, kus eile enim sadas - eilne niiskus andis toidet neis piirkondades.
Tallinnas Nõmmel kuiv kõrbekuumus järkub.

Anonüümne ütles ...

Mul maakohas Harjumaa idaosas tuli eile äikest ja tuli ka täna seega ka siin kehtis see kus eile seal ka täna.

Anonüümne ütles ...

14. juuli 2018 18:48

Ei vasta tõele, ajad täitsa umbluud! Äikeste vöönd asetses täna hoopis teise suunaliselt. See on madalrõhkkonna mõju, mis teatud meteoroloogiliste tingimuste koosmõjul vallandab konvetksiooni, mitte vihmast niisutatud maapind. See ei mängi rolli vaid erinevate tihedusomadustega õhu kihid yksteise peal, mis tekitavad tõusvaid õhuvoole.

Anonüümne ütles ...

Seda ma ei mõelnudki aga lihtsalt huvitav kokkusattumus ,et samades kohtades uuesti tuli.

Jüri ütles ...

Ilmselt sarnasus meteoroloogilistes tingimustes, aga see vajab täpsemat uurimist.

Anonüümne ütles ...

Ei puhunudki sooja vett siitpoolt Soome lahte ära ( tuul ei tulnud nii tugev kui algul lubati). Asmele oleme saamas hoopis rekordiliselt sinivetikaid täis lahe kui uskuda eilseid Yle tv uudiseid.

Anonüümne ütles ...

Täna siis jälle ilmselt Harjumaa idaosas äikest tulemas, mis aegamisi Pärnumaale levib.

Anonüümne ütles ...

Minuarust vääriks pigem Tallinn suvepealinna tiitlit. Siin koguaeg sajuta.

Anonüümne ütles ...

Peipsi järv pärsib pilvede arengut isegi et rohkem, kui Soome-Eesti laht. Reedel oli samuti järvel suur pärssiv mõju.

Anonüümne ütles ...

jälle lähevad tugevaimad sajud sinna Tõstamaale, millele oma eilses 18:05 kommentaaris viitasin. Mis on selle põhjus, et Matsalu ja Pärnu vaheline kant juba 6 päeva upub?

Anonüümne ütles ...

Taas 30-kraadi piir käes. Huvitav, kas Ilmateenistus ka kuumahoiatuse väljastada kavatseb? Järgmiseks nädalaks prognoositaks mitmeks päevaks 30 kraadi sooja või rohkem ning praegu pole leitsakul lõppu paista.

Jüri ütles ...

Soovitus sai neile selle kohta saadetud. Mesod olid kuumale ööle vaatamata tugevad ja seda juhtus ka 2010. a.
Eks ilmaolud on päevast-päeva sarnased, äikesed liiguvad enamasti idast läände ja saavutavadki sealkandis suurima intensiivsuse. See olukord võib väga pikaks ajaks niisugune püsima jääda. Ja küll tuleb ka see 32 kraadi ära.