esmaspäev, 28. mai 2018

22. nädala ilm (28.05.–3.06.2018)

Kommentaariumi viide
Uudised:
  • ilmavaatleja Einar Laretei uuendas oma blogi http://einlar.simplesite.com/*.
  • Ilmar Tiismaa plaanitud 16. juuni ilma- ja äikesevaatlejate kokkutulek nihutati 20. aprilli EstMS juhatuse koosoleku otsusega 28. juulile (Lääneranna vallas Mihkli külas Põlde talus, täpsem info http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/). 

Tuleb põuane, aga kuumutavalt suvekäredaks muutuva ilmastikuga nädal, kuid see ei jää nii.

Eesti on põua raudses haardes https://maaelu.postimees.ee/4486087/poud-ohustab-eestit-eeskatt-kevadel, v.a üksikud kohad, kus sadas isegi üle 10 mm. See sarnaneb 2016. a maiga, kuid siis ei jõudnud tuleohuindeks mai lõpuks 10000 ühikuni, nagu nüüd (vt allpool).
Nii liigub kõrgrõhkkond üle Soome lõunaosa ja Soome lahe idaosa kagusse. Seetõttu on selge või vähese pilvisusega kuiv ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1–7, hiljem asendub läänekaarte- 3–9, põhjarannikul puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on 24...28, rannikul kohati 14 °C (hommikuti 10...16, kuid 29. mai hommikul sisemaal vaid 4...9 °C).
Tähelepanu! Nädala teisel poolel jõuab põhjakaartest külm õhumass ja öökülmaoht on suur!
Alates 31. maist on vähese ja vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm. Puhub kirdetuul 3–9, rannikul puhanguti kuni 15 m/s, kuid õhtul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 14...19 °C (varahommikutel maapinna lähedal langeb 0...–2 °C-ni, rannikul on kuni 12 °C), ent nädala lõpuks võib kuni 27-kraadine soe "tagasi paugutada".
Mis tegelikult juhtus? 30. maini oli südasuviselt palav ilm, kui sooja oli kuni 28 °C, kuid 28. mail oli öökülma. 31. maist enam õhutemperatuur 25 °C-ni ei tõusnud ja 1. juuni öösel oli mitmel pool öökülma. 2. juuni hommik üllatas tugeva äikesega Harju- ja Viljandimaal. 2. ja 3. juunis paugutasid taas 26-kraadise soojusega, öökülmad taandusid.

* – Võeti ühendust suveprognoosi teemal. Ilmatark ja ilmavaatleja Einar Laretei:
Selle aasta kevad oli pikale venimas.Mai tõi meile kevade ja suve korraga.Ilma tegid kõrgrõhkkonnad ja ilm oli enamuses soe ja päikesepaisteline.Juba mais saabusid meile tõelised rannailmad.
Edaspidiseks näitavad märgid, et tulemas on soe ja kuivapoolne suvi.Juunikuu keskmine temperatuur peaks tulema normi lähedane või veidi sellest kõrgem.Sademeid tuleb normist vähem.Lund selle aasta juunis ei tule.Pärast väga ilusat maid tuleb juuni esimesel poolel tagasilöök , kus ilmad on jahedad ja võib ka vihma tulla. Jaanipäeva paiku võib siin ja seal hoogvihma sadada, ilm peaks olema soe.
Kõige paremaks suvekuuks peaks sellel aastal olema juuli. On nii sooja, päikesepaistet kui ka vahetevahel hoogvihmasid ja äikest oodata. Temperatuuri poolest peaks juuli olema keskmine ja samas on loota, et sademeid tuleb normist vähem.August tuleb ka sellel aastal kuivem, kui tavaliselt see on olnud. Tempratuuri foon peaks jääma keskmise lähedale.Seoses võimalike jahedate öödega võivad ka päevad tunduda jahedapoolsed. 
Mais alanud sääse ja kihulaste rohkus peaks meid kimbutama ka juunis. Mai soojus ja eelnevalt kogunenud niiskus lõid soodsa tingimuse sääskede ja kihulaste arenguks.
Kokkuvõtteks peaks tulema üle mitme aasta ilus suvi, mille mina paneks hindeks ,,hea".
Mina: Eesti on põua raudses haardes https://maaelu.postimees.ee/4486087/poud-ohustab-eestit-eeskatt-kevadel, v.a üksikud kohad, kus sadas tohutult. See sarnaneb 2016. a maiga, kuid siis ei jõudnud tuleohuindeks mai lõpuks 10000 ühikuni, nagu nüüd http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/.
Kahjuks ei saa olla kindel, et selline kuumus jääb püsima. Nii on 6 kuu prognoos kokkuvõetuna: uus prognoos näitab jätkuvalt kuiva, aga mitte sooja suve. Seega võib saada palju päikest, kuid taimed närbuvad ja ööd on jahedad, pole välistatud hilised öökülmad. See tähendab, et valmis tuleb olla kastmiseks, päikesepõletuseks ja soojadeks riieteks õhtuti ja öösiti.

Praktiliselt talumatu tuleoht 29. mail (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/), mis ei anna järele, vaid üha paisub: 29.05.–3.06. on sajuta ilm. Paljudes kohtades suureneb tuleoht V klassini.

57 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

GFS on lakanud töötamast. ICON toimib

Anonüümne ütles ...

Hakkas toimima

Anonüümne ütles ...

6. juuni tuleb raudkindlalt kõle (alla 15 kraadine päev), sest oleks vaja, et oleks soe (20+ kraadi)

Võtke lähipäevade ilmast viimast, sest juuni tuleb umbes sama soe kui jõulud 2015.

Anonüümne ütles ...

Oh selline hea ilm nagu praegu(vihma muidugi on vaja)võiks jätkuda, mingi kõleda perioodi teeb ka kindlasti. Samas juunit ma veel maha ei kanna., kuigi see on iga aasta si*a ilmaga minu arust. :D

Anonüümne ütles ...

Nüüd ka teada mispärast päeval GFS ja noaa saidid toimida ei tahtnud. See lühidalt seotud orkaan Albertoga. Mingist serverijaamast vms. läks üle.

Anonüümne ütles ...

Iga aasta pole. Minuteada oli suurepärane ilm juunis 2002, 2006 ,2011, 2013 ja isegi 2016 juuni oli veel talutav

Jüri ütles ...

See pakub huvitavat ilma https://darksky.net/forecast/59.4372,24.7454/si12/en.

Unknown ütles ...

Rakvere linnas om tänase päeva seisuga olnud põud 1 kuu. Viimati sadas vihma 28.aprill ja seda ka mitte palju.

Anonüümne ütles ...

Kas 1 mail ei sadanudki ? Ametlikud jaamad virumaal näitavad sademeid ?

Anonüümne ütles ...

Mina küll ei näe,et ndla lõpus põhjast külm õhumass tuleks.Pigem läheb laupäeval veel kuumemaks.

Anonüümne ütles ...

Mõeldakse ilmselt seda jahenemist mis toimub neljapäeval- reedel. Siis läheb jah veel korra kuumaks ja paistab ,et peale seda juba pikem paus kuumas.

Anonüümne ütles ...

Enamusel Saksamaast peaks igapäevaselt kuni 4. juunini olema äikest. Siis jõuab kuiv külmus ka sinna.

Anonüümne ütles ...

No öökülma kindlalt ei tule,öösel +12 pigem.

Jüri ütles ...

1. mai hommikul sadas Harjumaal paduvihma, meeles, sest sai tuldud äikesejahilt. Ju siis Rakveres ei sadanud eriti palju. Midagi sadas vist ka paar päeva hiljem, edasi on vaid tohutu põud ja tuleohuindeks ronib rekordväärtusteni (mais pole vist mitte kunagi nii kõrge olnud).

Jah, mõeldud on 1. juunit, kuid õhumass ei tule nii käre, nagu alguses kardeti. Siiski, kuna õhk on ebatavaliselt kuiv, võib öökülma vaikse ilmaga tulla. Isegi 29. mai hommikul oli õhus kohati alla 5 kraadi ja maapinnal öökülma ei registreeritud. Märksa jahedamas õhumassis 1. ja 2. juunil võib mingi öökülm tulla, aga see ilmselt miskit ei kahjusta. Tugev tuul on ju vaid 31. mai öösel, siis nõrgeneb.

Kuskil oli kommentaar, mis on põhjarannikul veetemperatuuriga lahti. See on süvaveekerge (inglise upwelling, soome kumpuaminen), mis tähendab mere süvakihtidest pärineva külma vee tõus pinnakihtidesse. Meil üldlevinud definitsiooni järgi tekib süvaveekerge siis, kui tuulega tekitatud merehoovus viib ranna lähedalt pinnavee eemale. Tugeva maatuule tõttu eemaldub soojenenud pinnakiht rannast ja tekkinud “tühimiku” katab mõne aja pärast süvaveekerge. Maa- ja meretuule osa süvaveekerke ning pinnavee sukeldumise tekkes on Läänemerel siiski üsna väike, olulisemateks on piki randa puhuvad tuuled. Soome lahel on siis selleks pikaajalised idakaartetuuled.

Anonüümne ütles ...

Ma olen märganud ,et see kerge on viimase 10 aasta jooksul olnud peaaegu iga suvi ja alati vahemikus Viimsi poolsaar - Hiiumaa. Ju on siis neid idatuuli ühtelugu. Kunagi pole aga 10 aasta jooksul tekkinud seda kerget Soome pool. Ilmselt takistab sealne ranniku iseloom seda ? Kiviseid saarekesi on nagu murdu. Või oletan valesti ?

Anonüümne ütles ...

Kuusikul oli maapinnal öökülma 0,5 kraadi eile.

Unknown ütles ...

Ja nagu ikka minu sünnipäev selline õudus :( aga vihm on hädasti vaja

Anonüümne ütles ...

Nii suurt äikseilmade puudust ei oleks isegi suutnud ette kujutada.

Anonüümne ütles ...

Küll tulevad. Seda tihedamini on ülejäänud suvesse kokku surutud.

Anonüümne ütles ...

Vaevalt küll. Kui juba öine madalrõhulohk vaid kiudpilvede ja maheda tuule saatel möödus, siis mis sademeid labiilsusest enam loota. Kuna niiskusevarud on suht kadunud, siis vist polegi enam madalrõhulohkudel ja kõrgrõhkkondadel enam ilma poolest vahet.
2016. aasta põud oli väga sarnane oma kuivade lohkude ja frontide poolest.

Pigem sügisel ja talvel jälle sajab uputavalt.

Jüri ütles ...

Jah, kuivus on meeletu ja niiskusest ei jätku sademeteks ega äikeseks. See olukord ei paista niipea muutuvat. 2006. a oli midagi sarnast.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, millal viimati oli kogu Läänemeri nii selge taeva all, kui praegu?

Anonüümne ütles ...

Vilsandil 40 m/s kell 12 !
Hea nali eks !

Anonüümne ütles ...

Harjumaal oli täna juba rohutirtse kuulda. Seega ligi kuu aega tavalisest varem. 2016. aastal kuulsin esimest tirtsu 3. juunil ja ritsikat 26. juunil. Eks näis, millal tänavu.

Anonüümne ütles ...

Kui nii vara tuleb siis on minu arvates oht ,et juulis on õues juba selline sirin nagu muidu augustis

Anonüümne ütles ...

Või isegi juuni lõpus taaskord.

Anonüümne ütles ...

Kas see 5...6 juuni jahe raju on mudelitel juba kindlamalt näha ?
Tundub, et tsüklon tekib Gröönimaal ja kihutab kiiresti üle Norra mere kagusse.
Pühapäeva hommikupoole on igatahes Hirlami järgi Norra merel.

Anonüümne ütles ...

Ma näe küll midagi peale tugeva külma tuule mingit raju. 3 juunil või ööl vastu 4 -dat võib lõunamaakondades mingi äikese teha. No kah merel võib järgmise nädala keskel 20m/s ära teha aga raju ?

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse Juuni prognoosiga oleks peaaegu rahul ainult sooja võtaks veidi vähemaks ja kuu keskmise kohta ütleks kas normipiires või alla selle.

Anonüümne ütles ...

Jaaniaeg püsis pikemalt +30 ga, vahepeal kratsiti +25 peale. Nüüd on 20. Kas on loota langust +15 ni. Mis mõttes on vaja üldse pikemaid prognoose koostada kui nädal, kuna nendega ju arvestada saa???

Anonüümne ütles ...

Mõtled vist gismeteod. Kõige mõtetum sealt vaadata. Kuusetaat vaatas seal ja pani koguaeg mööda.

Anonüümne ütles ...

Täiesti arvestatav äike praegu Kõrvemaa kandis tegutsemas.

Jüri ütles ...

1. juuni hilisõhtul ilmusid Tallinna kohale konvektiivpilved - äikeseoht. Järgneval ööl liikus hoovihm kagusse ja mõnel pool Harjumaal oli tugevat äikest ja paduvihma.

Anonüümne ütles ...

Viljandis ragistas tugev äike alates kella 9st. Nyyd eemaldub väike aga võimas Võrtsjärve suunas. Väga ebatavaline myristamine oli, võimalik, et see seoses täieliku tuulevaikusega!

Anonüümne ütles ...

väike aga võimas pilv

Madis ütles ...

Väga kenasti tegutses see väike aga tugev tegelane, huviga ootan siin äikesefetiśi grupi kommentaare! Selgest taevast võib ka välku lüüa, high five Jüri :)

Anonüümne ütles ...

Harjumaa idaosas varahommikul olnud pilv tegi ainult pilvesiseseid välke.

Anonüümne ütles ...

Tuli äike, mida Ilmateenistus üldse ei maininudki. Meeldiv möödaminek seekord. Võiks rohkem seepidiseid olla. Väga tore oli paduvihma ja äikese peale ärgata.

Anonüümne ütles ...

Järgmine vihma ja äikese võimalus on 4. juunil. Siis peaks üsna terav külm front saabuma.

Anonüümne ütles ...

Kuidas te seekordseid äiksemürinaid kirjeldaksite? Minu meelest oli eriti omapärane heli seekord! Viljandis oli küll palju pilv-maa välke ja kärgatanud paugud tugevad.

Anonüümne ütles ...

Positiivsed välgud ilmselt.

Jüri ütles ...

Jah, plusslaenguga välgud tekitavad sageli teistsugust heli. Laagris oli sagedast sähvimist varahommikul pärast päikesetõusu idataevas näha, heli nii kuulda polnud.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et globaalset soojenemist pole kuskil. Viimased 2 aastat ainult allamäge.
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_May_2018_v6.jpg
ja
https://www.realclearmarkets.com/articles/2018/04/24/did_you_know_the_greatest_two-year_global_cooling_event_just_took_place_103243.html

Anonüümne ütles ...

ja veel
https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/29094-mainstream-media-completely-ignores-global-cooling-data#

Anonüümne ütles ...

Meie haruldaselt soe Mai on pigem anomaalia.

Jüri ütles ...

Jah, rekordsoe ja rekordpäikeseline mai - see on anomaalia, mis võib hakata sagenema.

Anonüümne ütles ...

Palun vastake, kui suur on tõenäosus, et Hiiumaal on täna öösel äikest?

Anonüümne ütles ...

Äikese tõenäosus nii 10% aga vihma tõenäosus 60%

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus ei ole tõesti hoiatus väljastanud aga ma arvan, et seekord peaks just merel äikest esinema. Külm õhk hakkab peale pressima

Anonüümne ütles ...

3. juuni 2018 11:32 pandud link näitab ikka räiget kiiret globaalset soojenemist. Loomulikult iga aasta uut rekordit ei tehta, kuid aegreakeskmise temp.kasvu või soojenemise trendi on kiirenevas tempos liikumist näha küll ning ega muidu Artikas olematu jääkate ole. Pakutud lingis on visuaalselt graafikana näha kuidas maakera pinnatemperatuur tõuseb ning ei pea keerulisi arvutusi tegema, et statiliselt oleks tulem usaldusväärne.

Anonüümne ütles ...

Kus ta siis on kui viimased 2 aastat on allamäge ja kõrged tipud 1998 ja 2015 paiku on El nino aastad. Kui väga hoolega vaadata pikka trendi võib vaevalist tõusu märgata aga mitte sinnapoolegi nagu 10 aastat tagasi veel pasundati. Ja päikesaktiivsuse langus tõsise miinimumini alles algas.

Anonüümne ütles ...

Äike ei tundu tõenäoline, aga vihma niipalju vast tuleb, et tolm kuni homse keskpäevase selgimiseni kinni on.

Jüri ütles ...

Hoovihma vast tuleb, äikest pigem mitte (Hiiumaal).

Anonüümne ütles ...

Nii nagu ytlesin ikkagi esines äikest merel Hiiumaa vahetusläheduses.

Jüri ütles ...

Jah, ju me pole nii erakordsed sünoptikud.

Anonüümne ütles ...

Mina samas mõtlesingi Hiiumaad ennast. Arvasin ,et mingi väliüritus vms. Ei mõelnud variandile ,et merelt pilve vaadata tahetakse. Järgmine nädal (11 - 17 juuni) peaks juba mitu äikesepäeva saama

Jüri ütles ...

Jah, äikeseoht suureneb järgmisel nädalal ja võib tulla mõni sajune päev.