esmaspäev, 28. august 2017

35. nädala ilm (28.08.–3.09.2017)

Kommentaariumi link
Valmis augusti äikeserajude kokkuvõte: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/12.08.2017.htm.
Houstonis oli väga märg: https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Harvey (kuni 1000 mm sademeid nädalaga).
NB! Aleksei Va: "24 hour microphysics" Lõppude lõpuks nad hiljuti jõudsid veebilehele: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/eesti-kohal/.
Kõige üldisemalt, pildil on eristatavad eri ülapiiri kõrgusega pilved: udud on valkjad; pisut kõrgemad (nt. Sc) on kollakad; oranzid on läbipaistmatud keskmise kihi pilved või paksem Ns; tumepunased on Cb või läbipaistmatu As/Cs väljad. Üldiselt, mida kõrgem on läbipaistmatu pilve ülapiir, seda punasem tema on.
Kui pilv on õhuke/poolläbipaistev/väga katkendlik, siis värvid on teistsugused: rohelised on Ac trans, mustad on ülemise kihi pilved.
Aluspinna värvus sõltub selle temperatuurist ja tüübist. Euroopa pinnatüübiga see on punakas, kui külm. Ja sinine, kui soe. Aafrika kõrbetes värvused oleksid teistsugused.
Samal kompositsioonil võivad olla eristatavad tolmutormid ja vulkaanipursetega tekitatud SO2 ja tuhapilved.
Joonistame need pildid Meteosat-10 andmete põhjal.

3. septembril oli siin madalrõhkkonna põhjaserv. Seetõttu püsis suhteliselt idatormine ilm (idakaartetuule puhangud üle 15 m/s). Ilm selgines tasapisi, suuremad sajud lõppesid juba hommikuks põhjapoolse antitsükloni mõjul, õhtul jõudsid lõunapiirile uued sajud. Pilvede all oli sooja alla 15 kraadi, kus rohkem selgimisi, seal üle selle.
Dokumenteerimise huvides jääb alles hoiatus:
KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
3.09.2017, kell 14:40
Hoiatus N 35 Eesti kohta.
3.09. enne keskööd tugevneb sisemaal ida- ja kirdetuul puhanguti 15 m/s, saartel ja rannikul püsib puhanguti 18-23 m/s.

Ott Tuulberg. Fotod 30/8/17. Ipswich, Suffolk

2. septembril oli kõrgrõhuala Skandinaavia ja Läänemere põhjaosa kohal. Läänemere lõunaosa ja Läänemeremaade kohal oli madalrõhuala põhjaserv. Nii hakkas alates saartest lausvihma sadama, sadu levis kirdesse.
Ida- ja kirdetuul hakkas tugevnema, kuid oli esialgu nõrk. Sooja oli kuiva ilmaga 16 kraadi, kuid saju all langes 12 kraadini.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Süvenev madalrõhkkond liigub aeglaselt Poola kohalt põhja suunas. Seetõttu on ilm pilves ja sajune, kuid sajuhooge jääb vähemaks. Kirdetuul on nõrk või mõõdukas, sooja 11...16 kraadi.
Ilm järgmistel päevadel. Soome kohal tugevneb antitsüklon. Ilm muutub kuivemaks, idakaartetuul püsib. Öökülmaohtu esialgu ei paista, sooja võib päeviti olla kuni 20 kraadi.

Eesti ilma määrab lõunapoolne madalrõhkkond, aga ka kõrgrõhkkonnavöönd, mis katab Fennoskandia (DWD).


Zoja Triin Truumets. 02-09-2017 13:46 Muuga

1. septembril liikus madalrõhkkond päeval üle Soome kirde suunas. Öösel oli kõrgrõhuala Läänemere kohal. Nii oli vahelduva ja muutliku pilvisusega ilm, sajuhood levisid loodest kagusse, pärast sajuhooge ilm selgines ja muutus kuivemaks. Läänekaartetuul tugevnes puhanguti 15 m/s, õhtul nõrgenes ja oli muutliku suunaga. Sooja oli peamiselt idaservas kuni 20 kraadi (sama siiski ka Tallinn-Harkus ja Kuressaares), kuid frondi üleminekul langes veidi ja jäi 17 kraadi lähedale, päikese toel kuni 18 kraadi.
NB! Täna, 25 aastat tagasi ehk 1. septembril 1992. a registreeriti Tartu-Tõravere ilmajaamas Eesti septembri „kõigi aegade“ kuumarekord, milleks on 30,2 °C. See erakordne kuumus päädis ka äikesega. Palju õnne ilmarekordi veerandsaja juubeli puhul!
Sveni mälestus: Jah, 1.sept 1992 läksin esimesse klassi ja see oli tõesti palav päev, täielik suvi. Isegi õhtul pimedas oli veel 23 kraadi (tegin siis juba ilmavaatlusi). Aga äike polnud suurem asi ja jõudis kohale järgmisel hommikul 6-7 paiku ja läks suht kiiresti üle. 
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Öösel tugevneb Skandinaavia ja Läänemere kohal kõrgrõhuhari. Hommikul jõuab Poola kohale lõunast uus madalrõhkkond ja selle põhjaserv laieneb Läänemeremaadeni. Seetõttu pilvisus tiheneb ja alates saartest läheb sajule. Kirde- ja idatuul hakkab tugevnema. Sooja on hommikuks kohati alla 10 kraadi, päeval tõuseb üle 15 kraadi vaid kuivemates ja selgemates kohtades.
Ilm järgmistel päevadel. Ilma määrab lõunatsüklon, kuid selle raskuskese jääb lõuna poole. See võib tähendada mitut sajust päeva, mere kohal ja rannikualadel on võimalik äike. Vaatamata sajusele ilmale on suhteliselt soe: kuivematel hetkedel võib üle 15 kraadi olla, öösiti jääb 10 kraadist kõrgemaks.
Esmaspäeval (4.09.) jääb lõunapoolne madalrõhkkond ikka aktiivseks, koondub Poola piirile ja selle põhjaserv ulatub ikka üle Balti riikide. Võimas kõrgrõhuala koondub Venemaa põhjaaladele ja kahe rõhuala vastasseisus lõõtsub tugev idatuul, mille puhanguid 14, Soome lahe ääres 18 m/s.


Lõunatsüklon kinkis 1. septembri 2017 õhtuks "vulkaanilise" loojangu (Laagris).

31. augustil liikus Läänemerelt kirdesse osatsüklon ja Eesti jäi selle soojas sektoris väga sooja õhumassi. Ilm oli enamasti päikeseline, lääne- ja põhjaservas pilvine, kuid sajuta, õhtul pilvisus tihenes ja mitmel pool liikus sajuhooge. Lõunakaartetuul oli mõõdukas, õhtuks tugevnes puhanguti kuni 15 m/s. Sooja oli 19...24 kraadi.
NB! Meenus 31.08.2004, kui Tartu-Tõravere jaamas registreeriti 26,7 °C, lisaks räsisid Eestit sel päeval võimsad äikesed ja anti tornaadohoiatus. EMHI andis selleks päevaks sellise hoiatuse:
Hoiatus
Täna hommikupoolikul tuleb Mandri-Eestis lokaalseid äikesevihmahooge. Saartele jõuab Läänemerelt külm front ühes uute äikesevihmapilvedega ning liigub sealt edasi põhja-kirde suunas ja jõuab keskpäevaks läänerannikule ning õhtupooliku jooksul kandub edasi sisemaa suunas. Õhtuks muutub pilvemass võimsamaks. Äikesega võivad kaasneda tugevad tuulepuhangud. Peipsi järvel puhub kagutuul 8-10 m/s.
Päeva kokkuvõte: mitmel pool sadas vihma ja oli äikest. Valgas ulatus sajuhulk kuni 22 mm-ni. Maksimaalne õhutemperatuur oli vahemikus 17,6 °C Sõrves kuni 26,7 °C Tartus. 1.09.2004 öö oli pilvine ja vihmane, oli äikest. Minimaalne õhutemperatuur oli 13,0 °C Viljandis kuni 16,5 °C Mustvees.
Sveni mälestus: See oli jah mälestusväärselt võimas äike. Üks mu esimesi päevi Tartus ja ülikoolis. Parajasti loojangu paiku hakkas kohale jõudma ja väga aeglaselt lähenes. Tuli nagu pimedusesein, mis ulatus lõunast üle lääne põhja. Polegi vist kunagi hiljem ega varem nii selgelt sellist efekti näinud nagu tuleks öö läänest, mitte idast nagu tavaliselt. Ja seda välku ja möllu jagus loojangust magama minekuni kesköö paiku ja jäi veel kestma ka Tartus. Järgmisel hommikul esimese loengu ajal liikus veel mingi järeläike ka üle, mis oli mõõduka tugevusega.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Madalrõhkkond liigub üle Stockholmi kirde suunas. Seetõttu on tuuline ja pilves, kuid suurema sajuta, sooja jääb hommikuks alles 14...19 kraadi. Päevane ilm on sarnane, kuid alates lääne poolt sajuvõimalus väheneb ja ilm selgineb. Väga tugev edelatuul asendub õhtuks loodetuulega. Sooja on päikesepaiste toel eeskätt idaservas üle 20 kraadi, lääne pool ja tihedate pilvede all vähem.
Ilm järgmistel päevadel. Laupäeval (2.09.) läheneb Skandinaavia kohalt jahedama õhumassiga kõrgrõhkkond, kuid lõuna poolt avaldab survet madalrõhkkond. Ülekaalu saavutab ilmselt madalrõhkkond. Sel juhul alates lõunapiirist pilvisus tiheneb ja hakkab vihma sadama.
Pühapäeval (3.09.) moodustub Fennoskandia kohal edela-kirdesuunaline kõrgrõhuvöönd. Kuid lõuna pool püsib madalrõhkkond. Paistab, et lõunapoolne tsüklon saab Eesti ilmale määravamaks. Seetõttu on valdavalt pilves ja sajune ilm, sadu võib lõuna- ja idaservas olla mõõdukas või isegi tugev, seevastu loodeserva ja saartele ei pruugi vihm jõuda. Puhub jätkuvalt mõõdukas kirdetuul. Jahedamas õhumassis on õhutemperatuur öösel 7...15, päeval 15...20 kraadi, sajupilvede all võib piirduda vähem kui 15 kraadiga.


‎Ott Tuulberg‎. Kui päev enne eelsünnipäeva (23.08.17) oli loojang pilvine (foto nr 1 - Pilvine loojang Ipswichis), siis eelsünnipäeval (24.08.17) võis näha väga eriskummalist, kollasest värvigammast pakatavat loojangut (foto nr 2 - Rämekollane loojang Ipswichis).
Palju õnne ja edu kõikides ettevõtmistes, Jüri!  — celebrating your special day in Ipswich, Suffolk.

30. augustil liikus madalrõhulohk aeglaselt Skandinaaviast Läänemerele. Selle mõjul alates loodeservast pilvisus tihenes, kuid püsis olulise sajuta, alles õhtul hakkas alates saartest hooti vihma sadama, need sajuhood levisid peamiselt Põhja-Eestisse, kuid sajuhulgad jäid väikeseks. Ida- ja lõunaservas jäi päikeseline ilm õhtuni püsima. Lõunakaartetuul tugevnes, ulatudes puhanguti üle 10 m/s. Sooja oli valdavalt üle 20 kraadi.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Väike madalrõhuala liigub Kesk-Euroopast Stockholmi poole. Eesti jääb selle sooja sektorisse väga sooja õhumassi, kus öösel on sooja 12...17 ja päeval 20...25 kraadi, kus pilvisem või sajab, jääb madalamaks.
Ilm järgmistel päevadel. Pärast tsükloni möödumist nädala lõpus tugevneb jahedama ja kuivema õhumassiga antitsüklon. Pole veel selge, kas see toob ka öökülmaohu kaasa, aga päevasoe jääb alla 20 kraadi piiri.

Kalmer Saar. 28.08.2017. Muhu

29. augustil liikus kõrgrõhuhari Skandinaaviast läheneva madalrõhulohu eest itta. Nii oli rahulik ja esialgu enamasti selge ilm (öökülma polnud), kuid pilvisus tihenes (sadu polnud). Soojenevas õhumassis tõi päev kuni 21-kraadise sooja.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Väheaktiivne madalrõhulohk liigub aeglaselt Skandinaaviast Läänemerele. Selle mõjul on ilm pilvine, kuid olulise sajuta. Sooja on hommikul enamasti üle 10 kraadi ja päeval valdavalt üle 20 kraadi (paksude pilvede ja saju all vähem).
Ilm järgmistel päevadel. Neljapäeval (31.08.) liigub Läänemerelt Soome lahele väike osatsüklon. See toob kohati vihma. Püsib väga soe õhumass, nii et sooja võib tulla kuni 25 kraadi. Edaspidi ilm jaheneb Skandinaaviast läheneva antitsükloni mõjul, kuid öökülmaohtu esialgu ei paista.

Mõõdukalt dramaatiline ja üdini hilissuvine pilvestik Laagris.

***

Tuleb sügishõnguline nädal, kuid läheb oluliselt soojemaks.

Nädala alguses (28.08.) liikus Skandinaavia kohal tugevnev kõrgrõhuala Soome ja Läänemere kohale (Läänemere kohal oli kõrgrõhuhari). Seetõttu oli ilm rahulik, kuid mitmel pool pilvine ja olulise sajuta. Suurema öökülma hoidis ära suhteliselt tihe pilvisus, vaid Pandiverel ja Peipsi ääres oli öö hakul selgem ja õhutemperatuur langes kohati alla 3 kraadi, mujal pilvede all jäi 10 kraadi juurde.
Päevases ilmas olulisi muutusi ei ole, selgimisi oli hommikul rohkem, kuid päeval tihenes pilvisus uuesti, sooja on aga ikka kindlalt alla 20 kraadi.
Teisipäeval (29.08.) on ülekaalus kõrgrõhkkonna mõju ja ilm on sajuta ja rahulik. Pärastlõunal alates saartest lõunatuul tugevneb, sest Norra merele jõuab aktiivne madalrõhkkond, mis laieneb üle Skandinaavia Läänemerele. 
Neljapäeval (31.08.) jõuab ilmselt kohale troopiline (või südasuviselt soe) õhumass. Selge ilmaga võib see tuua 25 kraadi, aga on võimalus, et sajuhooge on sagedasti (kui madalrõhkkonna lõunaservas) ja siis jääb õhutemperatuur enamasti alla 20 kraadi.
Nädal lõppeb jahedama ja kuivema ilmaga, seda juhul, kui eelneval paaril päeval kaasneb sooja õhumassiga sadu. Hetkel on veel ebaselge, kas jätkub läänevool (uute sadude võimalus) või katkestab selle antitsüklonaalne areng Skandinaavia kohal.

Kairo Kiitsak‎. Virmalised Lääne-Virumaal Simunas 27.08.2017 kell 22:56. ISO 1600, F3,5, 25 sek

37 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Arvan, et kolmapev tuleb siiski sajuta.

Jüri ütles ...

Jah, üsna keeruline oli teha üht tellimusprognoosi, aga kaldusin ka sajuta variandi ja kuni 23 kraadi poole.

Anonüümne ütles ...

...kolmapäev*...
See oli muidu üldiselt öeldud, mitte ainult sinu koostatu kohta... Vabandust.
Lihtsalt pea kõik allikad näitavad, et see oodatud laussadu läheb paraku Soome ja sellenimelisele lahele. Parimal juhul ehk loodeneemede tipud midagi saavad.
-----------------
Teine asi haakub eelmainituga - kui seda sadu ei tule ka loodeservas, siis on alanud uus põuaperiood. GFSi kumulatiivsademetekaartide järgi peaks kuni 7. septembrini täiesti sajuta olema.

Loodame, et seal siis las põuatab, aga siin loodes siiski mitte. Ei oleks küll tore VIIENDAT sügistalve järjest kuivavaid kaeve näha...

Anonüümne ütles ...

Üksainus oluline sõna jäi pikast jutust välja paaris kohas: kagunurgas

Jüri ütles ...

Jah, kahjuks on olukord jälle põuaohtlik. Samas august oli saju osas helde.

Anonüümne ütles ...

Narvas temp viimase tunniga 5 kraadi langenud... Praegu seal vaid 6,5 kraadi juba. Tunni pärast siis 1,5 järel...

Anonüümne ütles ...

Nüüd vaid 0,6 kraadi tunnis. Ehk jääb ära see öökülm ikka, välja arvatud selle eripära puhul, et siis oleks sel aastal kõik 12 kuud miinuskraadega, kui september ja oktoober ka öökülmadega tuleksid.

priit retsep ütles ...

Marul +9,3 ,23:00 seisuga,loodes pilvi näha .

Jüri ütles ...

Jõhker, samas õhus ikka öökülma ei tule.

Anonüümne ütles ...

Õnneks isegi maapinnal vist kusagil ei tulnud, vähemalt ilmajaamades ei registreeritud. Türil üldine minimaalne maapinnal 0,4 kraadi.

Jüri ütles ...

Jah, ilmselt jõudis soojem ja niiskem õhumass juba kohale ja päästis hullemast. Et siis 13. aug öökülm Lüganusel senimaani ainus?

Anonüümne ütles ...

Tuleb vist igav sügis kuni novembrini vähemalt. Kuna pihlakad väga täis siis suuri marusi ei tule seega ka muid ekstreemseid nähtusi ei tule. Üldse on ilm kulgenud laias laastus sarnast rada 2015 aastaga märtsist alates. Kui nii jätkub tuleb september ja oktoober rahulik ja september pigem normist soojem ning oktoober pigem normist külmem ja eelkõige külmade ööde pärast.

Anonüümne ütles ...

Kui ma praegust aastaaega ega kuud ei teaks ja mind õue viies lastaks pakkuda, siis päris siiralt pakuksin, et praegu oleks juuli lõpp või augusti esimene dekaad. Õunad on veel toored, enamus lilli õitsevad nagu südasuvel, kõik puud ja põõsad on erkrohelised ning kollastest lehtedest pole mingit märki, südasuviselt soojad ilmad kestavad jne. Ilmselt jääb see suvine tunne vähemalt septembri lõpuni, mida ei muuda ka jahedad ilmad.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin ka ise just eile sama asja. Mäletan kaheksakümnendate lõpust üht suve kus ka sooja palju polnud aga augusti lõpus oli kasepuu juba kollaka jumega. Arvan ,et erinevuse tegi sisse külm kevad.

Jüri ütles ...

Jah, veider anomaalia. Raivo: Ja tänahommikused uudised kinnitavad seda, et tänavu ponud mingi normaalne suvi, sest tomati ei jõua valmida jm taimed-viljad ka. Kui isegi soe sept tulekul, siis see enam ei küpseta vilju.
Elmar: Ega jah, aedvili ja köögivili jääb tänavu väga kehvaks. Tomatit eriti ei saa, kurki vähem kui eelnevatel aastatel, hernes ei saanud õieti valmis kui juba kuivas ära. Vaid juurikad on enam-vähem.

Anonüümne ütles ...

Ma olen see statistika arvutaja ja kuna minu nö sooja aja arvestusperiood käib 1.apr kuni 31.aug kohta summaarselt siis juba praegu võib öelda ,et märgitud ajavahemik on külmim viimase 30 aasta jooksul(vähemalt Harjumaal ja varasemast pole mul andmeid) Ime ,et aiasaadused valmis ei saa. Soomlastel sama häda. Nüüd jääb loota ,et see üle ühe paarisaastate kõikumine jätkub ja 2018 tuleb põrgulikult kuum suvi.

Jüri ütles ...

September läheb ikka ka ju sooja aja sisse? Aprillis sajab lund, tuiskab ja on miinuskraade oluliselt enam / sagedamini kui septembris, ka septembri keskmine temperatuur on märksa kõrgem.
Kui see seaduspärasus rikutud pole, võiks ju järgmine suvi talumatu tulla.

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt omal ajal võtsin sellise ajavahe kasutusele ja järjepidevuse huvides olen jätnud muutmata kuigi olen küllaga mõelnud septembrile. Lihtsalt aeganõudev töö oleks see.

Anonüümne ütles ...

Noh, külm front juba Lääne-Eestis? HIRLAMi pakutud homne 18-kraadine päikesetõus jääb vist ära.

Jüri ütles ...

See pakubki huvi, miks algselt üks suvekuu välja jäi ja arvati külma aja sisse (september võib suvekuu olla nii astronoomiliselt kui klimaatiliselt).

Anonüümne ütles ...

HIRLAM seekord mööda ei pakkunud. Tallinnas ongi varahommik alanud 18kraadise päiksetõusuga.

Anonüümne ütles ...

Mitte külm aeg aga sel ajal pidasin põhilisteks suvekuudeks juunit,juulit ja augustit ning kooli algusega seostasin nagu sügise alguse.

Anonüümne ütles ...

Üsna naljakas jah, et juuli varahommikud olid öökülmaohuga ja septembri varahommik 18-kraadine.

Jüri ütles ...

Aa olgu, siis jah, pigem suvekuud ja september külma aja algus.

Jah, suvi ei anna veel alla.

Anonüümne ütles ...

Kui suur see äikeseoht siiski on? Mudelite järgi paraku sisuliselt olematu...

Jüri ütles ...

Jah, ei tundu suur. Ilmateenistus mainib siis, kui tõenäosus ~50%. Elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Imelikku värvi päikeseloojang täna Tallinnas. Õigemini taeva värvus peale loojangut.

Anonüümne ütles ...

Mis täpsemalt imelik oli? Jäin mingist sajandi sündmusest ilma v?

Jüri ütles ...

Jah, mitmed arvavad, et oli sajandi sündmus. Vulkaaniline loojang http://www.atoptics.co.uk/atoptics/sunvolc.htm.

Anonüümne ütles ...

Mingi taoline oli jah see kuma

Anonüümne ütles ...

Vahetult enne loojangut - kella 20:15 paiku - oli seda kuma põhjustanud loori struktuur ja värvus hästi näha - meenutasid üks-ühele helkivaid ööpilvi, kuna olid kiulise ehitusega ja elektrisinised.

Isiklikult arvan, et sellise loojagu põhjustas lõunatsükloni niiskus kõrgetes õhukihtides. Sat24-lt oli hästi jälgitav.
-----------------------------------------------------------
01.03.2016 oli ka taoline loojang.

Anonüümne ütles ...

Tundub et põhja- ja kirderannikule sadu ei jõua - kuigi pilved tulid sajuala poolt, kordub vist 24.08 analoogia, mil tuul sajuala õõnestama hakkas...

Anonüümne ütles ...

Õnneks sel korral on/oli sajuala tuulest tugevam.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel näitab järgmiseks nädalaks üsna külma ilma ja arvan ,et see on seekord õigem. Küll ameeriklaste oma veel muutuda jõuab.

Jüri ütles ...

Jah, jääkristalle ja niiskust oli lõunatsükloni mõjul loojangu ajal palju (5 kuni 6 km kõrgusel).

Anonüümne ütles ...

Järgmine sajupäev peaks tulema 10. või 11. septembri paiku, seega on lootust, et kõik põllud saavad kombaini tunda.

Jüri ütles ...

Vat siis, antakse armuaega.