esmaspäev, 25. juuli 2016

30. nädala ilm (25.–31.07.2016)

Kommentaariumi link
Teade: Re: Radari- ja muud pildid: Olgu siinkohal teatatud, et seisuga 1.09.2016 lähevad kõik arhiivid, mis vanemad, kui 2a kustu. Katsutagu see sõnum kuidagi sihtgruppideni viia ;). Seega, huvilised peaksid vastava arhiivi endale salvestama.
Info, kui ei vasta / ei uuenda või see on katkendlik: 30. juulil – 5. augustil, kui Poolas ja 29. augustil – 5. septembril, kui olen Rootsis.

29. juulil on Eesti kohal kõrgrõhuhari, mistõttu ilm on kuivem ja päikeselisem. 30. juulil suureneb madalrõhkkonna mõju, mistõttu alates edela või lõuna poolt läheb ilm sajule, on äikeseoht. Hoovihmade ja kohatise äikesega ilm kestab arvatavasti mitu päeva. Läheb jahedamaks, nii et üle 25 kraadi pole enam mõnda aega kusalgi oodata, v.a veel laupäeval.


Mari-Liis Hiisjärv. Äike, Kohtla-Järve Järve Linnaosa, 28.07.2016

 28. juuli äikesejaht:






Fotod marsruudil Paekna-Anna-Paide-Viljandi-Rapla

28. juulil oli Eesti kohal frontaaltsoon lõunalohuga. Selle mõjul oli ilm muutliku pilvisusega, mitmel pool sadas hoovihma ja oli äikest, eriti ida pool. Õhtul tekkis kohati udu, mis asendus alates läänest uduvihma ja tugevneva loode- ja põhjatuulega. Õhutemperatuur tõusis 21...29 kraadini, õhtugi oli väga soe, enamasti üle 20 kraadi.
29. juulil on ilm kuivem, sest Eesti kohale tuleb nõrk kõrgrõhuhari. Mõnes kohas võib siiski hoovihma sadada. Suuremat sadu ühes hoovihma ja äikesega on oodata 30. juulil. Seejärel asendub õhumass olulist jahedamaga ja püsib sellisena veel ka augusti esimesel nädalal.

Raikki Luik. Konksjad kiudpilved ehk rahvapäraselt kassiküüned. Leedi, 15.06.2016

27. juuli öösel jõudis merelt Eesti kohale madalrõhulohk frondiga (http://www.dwd.de/DWD/wetter/wv_spez/hobbymet/wetterkarten/bwk_bodendruck_na_ana.png), mistõttu õhuniiskus suurenes ja mitmel pool tekkis udu. Olulist sadu polnud. Päeva jooksul udu hajus, kuid arenesid rünkpilved, üksikutes kohtades sadas hoovihma, äikest polnud.
Õhutemperatuur tõusis kõikjal üle 20 kraadi, kohati üle 25 kraadi.
Suurem ilmamuutus seisab ees 28. juulil, kui Eestit hakkab mõjutama lõuna(osa)tsüklon. Siiski tuleb juhtida tähelepanu veidratele vastuoludele HIRLAMi ja teiste mudelite / prognooside vahel. Kahjuks tundub, et teised on üheskoos andnud märkimisväärselt õigema tulemuse. Milles asi, ei tea, aga ei välistaks ka erilisi ilmaolusid, milles HIRLAM valib variandi, mida teised ei paku (võib olla oskavad arendajad või asjaga rohkem kursis olevad inimesed seda kommenteerida). See öeldud, siis (võetud kommentaaridest ja kohandatud) HIRLAM näitab tormitsüklonit 28.07 õhtust vastu 29.07, kuid ülejäänud prognoosid on kõvasti tagasihoidlikumad. /---/ HIRLAMi ennustuse täitumisel tuleks reedel peaaegu kõikjal troopiline öö. Seega eks aeg näitab, mis tegelikult tuleb, kuid kuna õhumass on jätkuvalt labiilne ja sünoptilise olukorra muutus toetab sademete ja äikese teket, peaks siiski arvestama, et 28. juuli võib olla rohkemate äikeste ja suuremate sademehulkadega kui oli 26. juuli.
Seejärel jääb ilma määrama läänepoolne tsüklon, mistõttu ilm enam nii soe pole ja hoovihmad on sagedased.

Nn India tüüpi loojang 25. juulil Saadjärvel. Ain Vindi foto

26. juuli öösel ja hommikul oli äikest üsna mitmel pool Ida-Eestis, kuid need hajusid päevaks. Seejärel oli pea kogu Eestis mõneks tunniks päikeseline ja rahulik ilm, kuid päeva teises pooles tekkis siin-seal üksikuid ja enamasti pisikesi äikeseid, mis ruttu hajusid, püsivam oli vaid Lääne-Virumaal ja õhtul Raplamaal tekkinud äikesekolle. Kuna Eesti kohal püsis väga väikese gradiendiga rõhuväli, siis pilved praktiliselt ei liikunud (nagu 6. ja 7. juulil 2014 juhtus).
Õhutemperatuur tõusis mitmel pool 25 kraadini ja üle sellegi.  
Hoopis suurem ja usutavam on ilmakaartide ja mudelite järgi saju- ja äikesevõimalus 28. ja eriti 29.– 30. juulil, kui Eestit mõjutab lõunatsüklon (võib olla ka lõunalohk).
Seejärel on oodata kuivemaid ja jahedamaid päevi, kuid hoovihmade võimalus püsib.


Kairo Kiitsak. Kuum ja konvektiivne päev Jõgeval 25.07.2016

25. juuli hommikul ilm paranes ja nii oli päevane ilm Eestis peamiselt päikeseline ja esialgu sademeteta, sest antitsüklon oli otse Eesti kohal. Pärastlõunal arenes sisemaal siiski äike, sest õhumass oli piisavalt labiilne. See kestis veel öötundidelgi. Lääne-Eestis ilm selgines ja jahenes, hilisõhtul oli sooja kohati alla 15 kraadi.
26. juuli näib äikeseline tulevat, ehk 27. juuli ka veel idaservas, aga ilmselt ei jagu kosutavat vihma kaugeltki kõikjale. 29. juuliks on oodata sajust lõunatsüklonit (võib olla ka osatsüklonina).
Kommentaar 25. juuli öiste äikeste kohta (sekundaarne ehk ülemine soe front): http://www.ilmateenistus.ee/wp-content/themes/emhi2013/data/raadio/ilm_2016-07-25_09_puhas.mp3.


Klaar õhtu. Vaade põhja ja kagusse. Läti pilved paistsid vaevu ära. Sooja oli kell 21.15 kõigest 16,4 kraadi ja kell 21.40 vaid 15 kraadi – tulekul on jahe öö. 25. juulil 2016 Kibunas

Nädal on südasuviselt soe; aeg-ajalt esineb hoovihma ja äikest, suurim on tõenäosus 27. ja 29. juulil.
25. juulil on Eesti kohal antitsüklon (ilmakaardil http://www.dwd.de/DE/leistungen/hobbymet_wk_europa/hobbyeuropakarten.html?nn=357606). See pole kuigi tugev, nii et labiilses (äikest soodustav) õhumassis võib kõrgrõhkkonnale vaatamata areneda hoogsajupilvi ja olla äikest. Samuti on üsna tõenäoline ka see, et ilm on üksnes vähese või vahelduva pilvisusega ehk suhteliselt päikeseline ja nõrga muutliku tuulega. 
26. juulil antitsükloni mõju nõrgeneb, mistõttu äikest ja hoovihma võib olla paljudes kohtades (kaardil on soojade toonidega kõige tõenäolisemad alad: http://www1.wetter3.de/Archiv/).
27. juulil eemaldub lämbe õhumass idapiiri taha, kuid kaugemal sisemaal, eriti idaservas, võib olla veel hoovihma ja äikest.
28. juuli on kuiva ja päikeselise ilmaga. 29. juulil on tingimused soodsad lõunatsükloni või kohaliku päritoluga tsükloni või osatsükloni tekkimiseks. See triivib mööda Läänemerd või Baltimaid põhja poole ja võib tuua tugevaid sadusid ühes äikesega.
Juuli lõpp võib kaasa tuua pöörde jahedama ja tuulisema ilma suunas.



24. juuli äikesejaht. Järvamaal oli veel õhtupoolikulgi pilvine, aga juba Viljandimaal pilved kadusid ja ilmusid suure vertikaalse arenguga rünkpilved. Äikest kohtasime alles Valgamaal ja eriti teisel pool piiri. 
Fotod võivad näida veidra värvinguga või "plastikud", sest väga tugeva sombu tõttu oli tarvis kontrastsust märkimisväärselt suurendada, et üldse midagi arusaadavat oleks näha.

106 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Valga ja Tartumaal nagu toimub midagi aga siin Harjumaal on igavuse tipp.

Margus ütles ...

Kella 2st 7ni välkus ja paukus. Maiuspala äikesegurmaanidele.

Madis ütles ...

Viljandis umbes sama, pilv oli küll Võrtsjärve kohal, kuid heli-ja valgusshow jõudis meile kenasti kohale. Selliseid tumedaid mütakaid pole kusjuures ammu kuulnud.

Jüri ütles ...

Me pidime tagasi sõitma, sest Tarmol pole tervis korras, muidu oleks küll jäänud hommikuni, aga kui mitmekesi käia, siis tuleb eeskätt teiste inimestega arvestada.
Laagris jälgisin kella neljani, aga ei näinud sähvatusi.

Anonüümne ütles ...

Ennustan, et HIRLAMi temperatuuriprognoosi täitumisel on homme öösel ja hommikul tulemas Põhja-Eestis selle aasta võimsaim udu. (Mis nurjab sel juhul siia prognoositavad tugevad äikesevihmad)

Anonüümne ütles ...

Ma arvan ,et see pilv mis praegu Läti - Leedu piiril toob õhtaks äikese jälle Valgamaale.

Anonüümne ütles ...

Kuidas seal lõunaosariikides rünkpilvede arengutega lood on ? Kas on lootust täna seal äikest saada ?

Anonüümne ütles ...

Hetkel madalad rünkpilved, mis on vaevu nähtavad tugeva vine või mille iganese tõttu. Päike paistab samuti vaevaliselt sellest ähmast läbi.

Jüri ütles ...

Täna on Laagris õige karge ja sompu eriti pole näha. Loodame siis, et tekib see võimsaim udu.

Anonüümne ütles ...

Loodame, sest põud on jälle tõsine ja seetõttu on udu ainus leevendav olukord, kuna sademeid siin loodes pole ega pole.

Anonüümne ütles ...

@ 25. juuli 2016 6:07
Jah, Läti on riik, mille põhjamaakondades on äikesekliima parem kui meie lõunamaakondades.
Eesti on põneva ja igava äikesekliima piirimail. Läti on juba üleni huvitavas alas.
----------------------------------
Harjumaa sel aastal ilmselt ei näegi öist äikest. Millal viimati selline aasta oli, ilmselt siis kui mind veel polnudki..

Anonüümne ütles ...

Minu mäletamist mööda oli üks selline kord 2007 a. 8. august vist. Hullumeelselt võimas öine äiksetorm oli. Elasin siis Pirital, pilv tuli lõunast otse pea kohale.
Vaatan siin detektoreid, et Viljandimaal on hakanud esinema äikest. Peaaegu igakord, kui teen otsuse Tallinnasse söita, tabab Viljandit äike. :))

Anonüümne ütles ...

8.august oli siis põhivärk päeval aga kui õhtal koju jõuan annan teada millal öiseid äikeseid Tallinnas oli - kõik on üles kirjutatud aga peast ei tea. Oota kirjutamise ajal meenus kas ei olnud vägev äike öösel millalgi Juuli lõpus 2010 ja 10. aug. paiku 2013 kui harjumaal oli kuskil üleüldse mingi sähvimise rekord. Sellest oli vist isegi Enno Kaldel mingi artikkel kuskil

Anonüümne ütles ...

Lisan ,et selle 8.aug ajasin segamini 2010 aastaga. 2007 ei mäleta praegu.

Anonüümne ütles ...

huvitav et lääne-virumaa pole hoiatusse märgitud.

Madis ütles ...

Viljandi ümber müristab juba mitu tundi. Seda äiksekaarti ma kõige täpsemaks võrdluseks ei tooks, vahel käib kõmakas pea kohal aga kaardil pole sellest jälgegi. Oma silm ja kõrv on kuningas!

Anonüümne ütles ...

Põltsamaal igas ilmakaares suured rüngad, nähtavust piirab paks vine.

Jüri ütles ...

Jah, ma vaatan ka peamiselt https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/ ja eriti http://en.sat24.com/en/bc/visual (ja ka radar), sest satelliitpilt näitab ju erinevalt välkude detekteerimisest alati pilved ära (öisel ajal on vaid infrapunapilt kasutatav ja siis on parimaks infovahendiks radarpilt), mistõttu saab teha järeldusi äikese olemasolu või puudumise kohta.

Udu kohta niipalju, et ikkagi kahtlane tunne, kas udu tuleb, sest õhk tuleb mere poolt, tuues tunduvalt kuivemat õhku sisemaa poole. Juba eilselt äikesejahilt tagasi tulles tabas udu osas pettumus, sest kohtasime vaid uduvaalu, mitte ühtlast tihedat udu, nagu oli eelneval ööl olnud. Samas õhutemperatuur langes pärast keskööd Laagris 12 kraadini ja udust polnud jälgegi - märk, et õhk muutus kuivemaks. Ka tänane päev on olnud võrreldes eelmiste päevade väga värske, võib olla rannikul kargevõitu õhuga, hommikul oli igatahes suvejope paras.
Praegu on sinine pilvitu taevas - see on jahtumiseks soodne, aga udu tekkeks võiks niiskust olla enam ja ilm muutuda tuulevaikseks või olema väga nõrk tuul sisemaa poolt, mis tooks niiskuse mere äärde jälle tagasi.

Anonüümne ütles ...

Kahtlen ka väga homses udus. Ise arvan ,et tuleb päris mõnus äikesepäev. Ainult saared ja loodenurk võivad homme ilma jääda.

Anonüümne ütles ...

Lootust päris ära kaotagem siiski. Öötundidel on siiski eranditult põhjarannikul võimalik edelatuul mujal oleva põhjatuule asemel (möödunud ja ülemöödunud öö). HIRLAM näitab ainult 10 kraadi Tallinnasse saabuvaks varahommikuks. Seega tingimused on olemas, kui edelatuul toob Sise-Harjumaalt niiskust kohale.
--------------------
@ 25. juuli 2016 18:48
Ega mis siis ikka, ütlen mida varemgi siin korranud - jälle meri rikub ilmanähtuste võimalused!

Anonüümne ütles ...

Kuidas Tallinnale õige ennustus saada:
Kui end.EMHI lubab muutlikku tuult, siis Tallinnas on muutlik tuul täpselt sama mis põhjatuul.

Anonüümne ütles ...

Märkasin ise ka seda ja oleks siit ka soovitus ilmateenistusele. Võiksite oma arvutiprogrammi nii kohandada ,et kui soe ilm ja üldtuul nõrk siis Tallinnas oleks tuul Põhjast. Kui kuum ilm ja üldtuul nõrgalt või mõõdukalt idast siis Tallinnas kirde või põhjatuul.

Anonüümne ütles ...

Pole see udu võimalus nii trööstitu midagi - teletorni kaamera vaatest näib somp päris tugev olevat. Seega niiskust oleks nagu piisavalt ka mere kohal.

Jüri ütles ...

Kuidagi väga klaar ja värske tundub õhk Kibunas (see 10 kraadi eilse öö kogemuse näitel tundub täiesti usutav, eriti kui udu pole, sest udu pidurdab jahtumist - vabaneb kond.soojus). Samas kui kaugemal sisemaal on niiskust nii palju ja ilm õhtul selge, siis ootaks udu eeskätt nt Tartu- ja Viljandimaal.
Siit on õhtupäikeses näha, kus on 20-kraadise kastepunkti (jämedas joones) piir - sombu tugevuse piir on näha http://en.sat24.com/en/bc/visual

Anonüümne ütles ...

Edelas hiiglaslik alasi, ilmselt Läti äike, varsti vist Lõuna- Eesti äike.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Viljandisse tagasi sõites paistis kaugelt üle linna meeletult suur lehvik.
Sa pead vist kahtlemata seda sama silmas:
http://static4.album.ee/files/1182/8/orig_29552225_N7KO.jpg
Õhk tundub ka siin väga palju niiskem kui rannikul. Peopesad ka higistavad, võibolla erutusest eelseisvast vaatemängulisest põuavälkudest. :))

Anonüümne ütles ...

Aga Tallinnlased peavad lihtsalt põuaga leppima.

Anonüümne ütles ...

Aga detektori järgi on äike sellest kaudunud. Silmaga ka ei ole ühtegi välku tähele pannud, liiga valge väljas veel.

Anonüümne ütles ...

Pilv läheneb, ilus boakrae on ümber aga ei ühkti välku..

Anonüümne ütles ...

Räbalad on kohal.
http://static4.album.ee/files/1182/9/orig_29552297_PU19.jpg

Margus ütles ...

Hummulis sähvib kenasti mingi tund aega, müristab 2 tundi,aga vihma pole tulnud kuigi radari järgi peaks.

Anonüümne ütles ...

Jah nüüd ilmus see Otepää kohal oleva äiksepilvetipp ka Viljandis nähtavale. Sähvib päris tihti. Vine on ikka niivõrd tihe, et pimedas levib valgust selles vähe. Praegu on nii, et äiksed aktiveeruvad kõrgustike kohal, mujal tundub hajuvat.

Anonüümne ütles ...

Nüüd tekkis uus pilv ettepoole ehk siis kuhugi Pöltsamaa kanti, mõlemad sähvivad eluga. Väga kena vaatepilt.

Kalle ütles ...

Tartus on samuti pilve tipp nähtav. Välkude kuma selle sees ja taga ka.

Anonüümne ütles ...

Kõige ilusam õhtu ilma liialdamata, mida Eestis olles olen oma silmaga näinud - loojang loode suunal ning väga lähedal lõunas vaevu läbi udu ja sombu paistvad roosakas-oranžid pilveelemendid ülivõimsa alasiga, kust kostub vahetpidamata kaugeid müristamisi, mis maa värisema panevad.
Mis loojangusse puutub, siis samasugust pilti võib Indias näha, kui saad "veel-mitte-loojuvale" päikesele vabalt otsa vaadata ilma, et see sind vähegi pimestaks. Kas tänane ületas ka 2010. aasta sombu, ei oska öelda, kuna tol korral jäi see nägemata. Paraku oli võimalus jäädvustada ainult telefoniga ja liiga hilja, aga ehk saab mingigi ettekujutuse. Lõunas olev show ei jäänud kahjuks peale halva kvaliteedi tõttu.

https://www.upload.ee/image/6002927/asdf.png
https://www.upload.ee/image/6002935/asdfg.png

Hetkel läheneb lõunast äike pidevate mürinate ja sähvimiste saatel. Vaatlema!

Kalle ütles ...

Läheb sedapuhku Tartust lääne poolt mööda. Aga välgutab küll ja kauget müristamist on ka kuulda. Otsepilt Tartust: ustre.am/1dOUv
Kaamera vaatab loode poole.

Anonüümne ütles ...

Mis te jamate siin kõik...Te elate vist Oklahomas mitte Eestis ;D.

Anonüümne ütles ...

Kagumaakondades vist viies äikeseöö, Tallinnas endiselt NULLindas.

Jüri ütles ...

Sähvimist näha ei õnnestunud ja udust polnud märkigi, lisaks on üsna kõhe (on nõrk tuul) - kesköö paiku näitas kraadiklaas vaid 11 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Jep. Suht igava ilmaga see eluke siin põhjaloodes. Eesti ise pisike, aga ilm erineb nagu Ameerikas.

Anonüümne ütles ...

Üle pika aja oli võimalik mul jälgida öist äikest, mis praegugi veel u 60km eemale liikunud kenasti vaadeldav. Tuli see Lätist, palju võimsamana, lagunes peaaegu täielikult enne Võrtsjärve (üleval pool ka foto sellest), ainult väike palljäi jäi järele, millest arenes mõnekümne minutiga uuesti korralik äike öistes tingimustes. Paralleelselt Otepää poole jäänud pilvega asetsesid need otse minu ees vaateväljas. Mõnus õhtu,soe ja tuulevaikne. Midagi muud poleks rohkem oodanudki. ;)

Anonüümne ütles ...

Selline tunne, et homsed äikesevihmad jäävad oma raudreegli piiridesse, ehk et Tallinn-Pärnu joonest itta-kagusse. Mujal on ilmselt sajuta Soome lahelt saabunud kuiva õhu tõttu.

Anonüümne ütles ...

Ega jah, prognoose analüüsides ilmselt kuupäevaliselt täna midagi erilist ei tule. HIRLAMi mudel on ainus, mis uputavat sadu prognoosib. Muud allikad näitavad päris vähe. Seega 1 mitme vastu - järeldage siis ise, mis ilm tõenäoliselt tuleb.

Sademed kusjuures ongi HIRLAMi nõrgim lüli - summad võite julgelt 5-ga jagada.

Anonüümne ütles ...

Ka oleks arvamusel ,et Harjumaa lääneosa (Kose - Kuusalu joonest) ja Lääne ning Hiiumaa pääsevad äikesteta.

Jüri ütles ...

Mingi anomaalia vist, et saartel ja Pärnus hakanud kastepunkt jube kiiresti tõusma.

Anonüümne ütles ...

sakust põhjas rünkpilved sinines taevas, kagus rünkpilved peaaegu valges taevas.

Anonüümne ütles ...

:) Mõnusalt paneb praegu HIRLAM vähemalt Tallinna osas puusse. Taevas hoopis selge ja tuul põhjast.

Anonüümne ütles ...

@ 26. juuli 2016 9:33
Päevajooksul kiiresti langeb ilmselt, sest tuul kirdesse pöördumas/pöördunud.

Anonüümne ütles ...

Ei tule täna peale lihtäikeste midagi erilist. HIRLAMi järgi peaks ammu padutama pooles Eestis juba.
Peipsitaga olev pilvisus ilmselt seda labiilse ala läänepiiri tähistabki.

Anonüümne ütles ...

Kaldub ja kuidagi 30. ja 31. mai poole see värk, kus rünkpilved muutusid kihtrünkadeks ja õhtul hajusid. Võimalik, et mõju avaldab ka valdavalt põuane maapind.

Anonüümne ütles ...

Kesk-, Lääne- ja Lõuna-Eestis on konvektsioon käima läinud. Pilved on juba üsnagi võimsad ja kerkivad vertikaalselt väga kiiresti. Liigselt muretsemiseks pole põhjust, kannatageõhtuni. ;)

Jüri ütles ...

Mhmh, siis peab end liigutama hakkama vist.

Anonüümne ütles ...

See vastik läpatis võiks ruttu Tallinn-Pärnu joone taha kaduda, nagunii temast mingit kasu sellest joonest läänepool pole.

Madis ütles ...

Tundub, et Viljandi kandis läheb eilse stsenaariumi järgi. Tainas on kerkima pandud, varsti ajab üle kausi ääre heh.

Anonüümne ütles ...

radari järgi on pilved paigal, seega see oleks loto peavõit kui otse saku kohal äike tekib.

Jüri ütles ...

Tallinnas jahe tuul (kontorist lahkudes oli akna taga 19 kraadi, Mustamäel: http://193.40.240.131/
Sõidan Türisse - seal rohkem pilvi ja sooja, sest muidu tuleb meelde Norra näpistav külm ja nähtud lumi.

Anonüümne ütles ...

Ei usu - enne jõuab Tallinna poolt tulev põhjatuul kohale.

Anonüümne ütles ...

Vastus oli mõeldud 13:59 kommentaarile

Anonüümne ütles ...

Ausalt öeldas, ma ei mäleta millal Euroopas ja selle ümbruses nii palju ja laialdaselt äikest on olnud, kui praegu. Viljandis on rünki kogu taevalaotus täis tekkinud. Võibolla ongi selle olukorra eelis see, et õhumass ei liigu eriti ja pilved püsivad peaaegu paigal ning ühinevad, moodustades hilisõhtuks võimsaid massiive.

Anonüümne ütles ...

Cumulus congestuseid on loendamatult palju igas ilmakaares, aga ülevalt laiali valgumist ei taha toimuda. Seetõttu puudub neis ka äiksetegevus

Anonüümne ütles ...

Piltlikult öeldes Tallinnas vastupidine olukord - ennelõunaste pilvede vahel olnud sinise taeva alad muudkui ühinesid ning nüüd on siin täiesti selge. Kes ei usu, vaadaku teletorni kaamerast.

Anonüümne ütles ...

Päev on oodatust ikka nõrgem olnud, kui prognoositud või ootaks öötundideni ära ja siis äkki muutub asi huvitavamaks. Eilne öö oli mõnusalt meeldejää ja vaatemänguline, et kui loodusel on varuks midagi sarnast ka tänaseks pakkuda, oleksin väga õnnelik. Viljandis on igatahes äärmiselt lämbe, nagu eile. :)

Anonüümne ütles ...

@ 26. juuli 2016 18:08
Seda ma öises kommentis vihjasin, et võib lahjaks jääda. HIRLAM ainsana ajas paduvihmajonni, muud prognoosid olidki lahjemad.

Anonüümne ütles ...

Ma vaatasin ,et teiste riikide prognoosid homseks on enamuses päris lahjad. Sooja on aga äikeseid ehk ainult kagunurgas. Samas neljapäev peaks põnev tulema.

Anonüümne ütles ...

Tänane pidi ka põnev tulema, aga ei tulnud - siin-seal üksikud lihtäikesed. Ilmselt neljapäev tuleb ka lahja. GFSile meeldib lihtsalt värvidega labiilsusekaartidel mängida..

Anonüümne ütles ...

Ega öösekski midagi oodata pole.

Anonüümne ütles ...

Huvitavat on tekkinud Harju - Raplamaa piirimaile. Tallinnaski piisab kui aknast Kagupoole vaadata.

Anonüümne ütles ...

Võibolla saabki olema nii, et aktiveerumine toimub hilisõhtul või öösel. See pilv hakkas müristama, ülalt on ka laiali valgunud.

Anonüümne ütles ...

EMHI on hoiatuskaarti muutnud täna mitu korda aga äike on ikkagi liikvel seal kuhu teda kogu päeva pole hoiatatud - Harjumaal :))

Jüri ütles ...

Nagu ikka, ilm oskab narrida ja labiilsus ei tee nalja, nagu öeldakse.

Anonüümne ütles ...

Neljapäev ei pruugi sugugi äikeseline tulla, kuna prognoositakse arvestatavat kesk- ja/või kõrgpilvisust.

Kairo ütles ...

Jõgeval ja Simunas oli äikest nii 25. juulil kui ka 26. juulil.

Anonüümne ütles ...

Kairo, see pole mingi ime. Ime on see, kui ka Tallinnas äikest oleks olnud.

Anonüümne ütles ...

HIRLAM taas eksitab. Ainsa mudelina näitab tormitsüklonit 28.07 õhtust vastu 29.07-t.
Ülejäänud prognoosid on kõvasti tagasihoidlikumad. 90% kindel, et HIRLAMit ei saa taaskord usaldada, seekord siis tsükloni poolest.

HIRLAMi ennustuse täitumisel tuleks reedel peaaegu kõikjal troopiline öö.

Jüri ütles ...

Veidrad vastuolud HIRLAMil teistega. Milles asi võib olla?

Anonüümne ütles ...

Vaatasin ka seda HIRLAMi väljundit. Olen kõigi oma jäsemetega selle prognoosi täitumise poolt.

Jüri ütles ...

E. H. kommentaar: HIRLAMi kohta on mul endal tekkinud tähelepanek, et kui ilmateenistuse kodulehel oleval mudel prognoosi puhul tekib üle Eesti minev sirgjooneline sajujoon, siis on mudelis mingi anomaalia sees - tähelepanke siis 2 korra pealt see suvi.
Aga ebakõla tundub kõikide mudelite vahel olevat, väljaarvatud see, et miskit tuleb... Meteoblue sisaldab endas erinevate mudelite võrdlust, siin siis link Viljandi kohta https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/multimodel/viljandi_estonia_587577

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi öine uuendus näitab Tallinnasse ja selle lähedale täiesti tavalist olukorda kogemustest - oodatav tugev sajuala on mudelis katkendlik just Tallinna piires. Isegi hullem kui Laupa juba.

Ainus positiivsus on selle juures see, et saab troopilist ööd nautida.

Anonüümne ütles ...

Äikesevõimalus on ilmselt hommegi väike, kuna pilvi paistab üsna palju olevat, mis pärsivad termikuid ning teise asjaoluna pole front terav (ehk aktiivne pole), erinevalt nt 3. juuli juhtumist.

Viimane ehk ongi 1 ebamäärase rõhuvälja miinus aeglase õhuvoolu ehk teise miinuse kõrval.

Anonüümne ütles ...

Kuna tormakas välkudeta laussadu on JUBA Liivi lahel ja peaaegu mandri läänerannikul, siis äikeseoht on Lääne-Eestis peaaaegu olematu, kuid Ida-Eestis mõõdukas, kuna seal jõuab päike enne pilvisuse tihenemist maad küllalt kütta. Äike on tõenäolisim Jõgevamaal ja Virumaades.

Tallinn-Viljandi joonele jõuab laussadu kella 14 ja 15 vahel. (Iseasi, kas Tallinnas reaalselt ka midagi üldse sajab)

Jüri ütles ...

See on vist soe front, millega laussadu seotud, Lätis pigem külm front.

Anonüümne ütles ...

Nõrk äike ja vihm on jõudnud Viljandisse.

Anonüümne ütles ...

Ida- Virumaa saab täiega, pole ammu sellist tuult ja vihma näinud (Rakvere külje all).

Kalle ütles ...

Tüüpiline "Tartu anomaalia" on hetkel radaripildil väga hästi nähtav. Ümberringi vihma ja äikestki, aga linnas vaid väga lühiajaline ja nõrk vihmahoog, praktiliselt vaid üksikud piisad. Aga eks näis, õhtu alles kutsikas, ehk tuleb veel midagi.

Anonüümne ütles ...

@ 28. juuli 2016 11:46
Pean tegema BRAAVO endale, kuigi see pole kohane. Tallinnasse jõudmise ajaga panin siiski tunniga mööda. Kuigi pmst lauspilves oli küll juba 14 ja 15 vahel. Nõmmel hakkas sadama 15:30 paiku.

Anonüümne ütles ...

Nii see äikesehooaeg lõpu sai. Päike ei ulatu enam seniiti, käib üha madalamalt, ei küta maad, ja sooja üle 25 kraadi ega äikest suurt see aasta ei saa enam tulla. Ka kogenud kliimateadlane arvab nii: https://www.youtube.com/watch?v=aiql0dw9RzI
https://www.google.ee/search?q=sirje+keevallik&espv=2&biw=1440&bih=799&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi8zZG12JbOAhXJ_ywKHYtYDzw4ChD8BQgGKAE&dpr=1#imgrc=4DXdLJMBIRiOAM%3A

Kui päike pole seniidis, ei ole ka äikest. Mikstsioonivoolud üha nõrgenevad ning konvergents rünksajupilvetippudes nõrgeneb. Rahet võib veel tulla.

Ilma saab ennustada ka lehma sita pealt: kui aurab on külm, kui roiskub on soe. Kui pullid hästi paarituvad tuleb soe sügis ja vihm.

Natuke ilmakooli, mis tõestab ilm sõltub ainult päikesest ja mitte äikesest.

http://www.ohtuleht.ee/699260/ttu-professor-sirje-keevallik-jaanuar-on-koige-krobedam-pakasekuu

Anonüümne ütles ...

@ 28. juuli 2016 13:04
Siiski külm front, kuna äikese maksimum oli hilisel pärastlõunal, mis pole omane sooja frondi äikesele.
-----------
Kogemused:
Külma frondi äikeste haripunkt enamasti Ida-Eestis, eriti Kirde-; sooja frondi omade maksimum enamasti Saaremaast üle Lõuna-Eesti Tartumaani.

Anonüümne ütles ...

@ 28. juuli 2016 20:37
Ja-jah, Eesti see kõikse ägedam maa, kus päike jaanipäeval seniidis ja jõuludel jalgeall teispool maakera, eksole...

Kalle ütles ...

Anonüümne ütles ...
Nii see äikesehooaeg lõpu sai.
------------------------------
Ma nii pessimistlik ei oleks. Pea igal aastal on augusti esimese kahe dekaadi jooksul veel vähemalt üks soojalaine (vahel ka kuumalaine) koos äikestega olnud. Samuti esineb augustis üsna sageli nn. miniäikeseid - ühe päeva jooksul võib ühest kohast 3-4, vahel rohkemgi lühiajalist, ent tugevat hoovihma üle käia, iga pilve üleminekul ka välgutab-müristab mõned korrad, sageli tuleb ka rahet sekka. Augustis on võimalik ka olukord, kus põhja poolt juba üsna külm arktiline õhk peale tungib. Siis on tulemuseks võimsad frondiäikesed, mille järel ilm juba oluliselt jaheneb.

Kairo ütles ...

Simuna sai täna järjekordse äikesepäeva kirja. Võimas riiulpilv tuli siit üle koos tugeva vihma ja tugevate tuulepuhangutega. Osad välgud kihutasid ikka eriti lähedale. Väike-Maarjas mõõdeti kõige tugevamaks puhanguliseks tuuleks 19,2 m/s. Pärast äikest oli Simunas rohkelt puuoksi maha murdunud, tugevad pagid tegid ikka puhta töö.

Kalle ütles ...

Tartu suhtes Ilmateenistus keeras teise taseme hoiatuse andmisega vindi ikka totaalselt üle. Absoluutselt mitte midagi ei olnud, isegi nõrka äikest mitte.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas on vist tormipagide oht Eestis kõige väiksem üldse.

Jüri ütles ...

Veider päev leidis oma otsa ja uus päev käes. Jah, päeval oli tegu pigem külma tüüpi oklusioonifrondiga vms.

Anonüümne ütles ...

Palju mööda ei pannudki oma 21. juuli 2016 1:29 kirjutatud 29. nädala ilma postituse kommentaaris öelduga. (2. kommentaar)

Jüri ütles ...

Peab hakkama siis diplomeid ja medaleid välja hakkama andma. Väga tubli!

Anonüümne ütles ...

Sellele kommentaarile lisaks, et ka sel korral 1. august kuuma ei too.

Anonüümne ütles ...

Millal Tallinnas viimati sellelaadne riiulpilv oli nagu eile Jõhvis? Ilmselt ammu ja ühtlasi viimati 08.08.2010 õhtul oligi?

Jüri ütles ...

Püüdke meenutada, millal oli viimati! Öiseid juhtumeid on raskem arvestada, sest on pime.

Anonüümne ütles ...

Ööl vastu 9 augustit 2013 võis ka midagi olla aga kuna oli pime siis tegelikult ei tea keegi aga välkude poolest oli efektne pilv.

Jüri ütles ...

Jah, ka 20. mail 2014 oli vist uhke riiulpilv, aga samuti öösel, selle tagune Laagris: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/IMG_3527-001.JPG

Anonüümne ütles ...

Minu kodukohas Harjumaa Kose lähedal vast täna enam ei saja ja hetkeseisuga sadanud Juulis 141 mm. Seega kuivast Juulist oli seekord asi kaugel. Kindlasti on aga rannikul kohti kus nii märg pole olnud.

Anonüümne ütles ...

Lõunatsüklonite klassikalistes sajupaikades ehk ida- ja kagumaakondades saab august juba täna võimalik et uputava märguse. Loodemaakonnad jäävad ilmselt kuivaks.

Anonüümne ütles ...

Ei ole selles loodekuivuses kindlat midagi.

Jüri ütles ...

Nägime Gdanski lähedal lõunatsükloni teket. Aga sadu katab kogu Eesti.

Anonüümne ütles ...

Katta võib, aga Tallinnasse ilmselt tuleb ehk 2 mm sademeid kui sedagi. Radarilt mingid toppamise/nõrgenemise märgid saabumisel näha.

Anonüümne ütles ...

Ei tulnudki midagi erilist eile siin.