neljapäev, 21. juuli 2016

29. nädala ilm (18.–24.07.2016)

Kommentaariumi link

Kuula Helve ilmateadet: http://vikerraadio.err.ee/raadioklipp/57946d0514f0361474585ff1.
Ilm püsis jätkuvalt pilvine, nõrga muutliku tuulega ja lämbe; alles õhtul selgines.

23. juulil 2016 Kibunas. Õhtul arenes tihe udu, mille kohal olid aimatavad õrnad mesokad.



Mõõdukalt karm, kuid väga suure veesisaldusega udu öösel Kibunas.

Ilm 20. kuni 24. juulil. Varasemate sarnaste juhtumite uurimine ja arutelud sünoptikutega näitavad, et sademeteta lauspilvisus, mis koosneb kiht- ja kihtrünkpilvedest, on iseloomulik soojale aastaajale, kui Eesti satub idatsükloni sooja sektorisse.
Selline tsüklon on ebatavaline just selle poolest, et vastupidi tavalistele parasvöötmetsüklonimudelite kirjeldustele soe sektor ei sulgu, vaid jääb avatuks ja hääbub vaikselt, sest õhumassidevaheline gradient ja ühes sellega sektorit piiravad frondid aja möödudes lihtsalt haihtuvad, jättes järele visalt püsiva lauspilvisuse.
Ilm selgineb alles siis, kui vahetub õhumass või muutuvad õhumassi omadused oluliselt või toimub märkimisväärne muutus sünoptilises olukorras. Kuna praegu ei näi üht ega teist toimuvat, võib pilves ilm ja uduvine püsida veel ööpäev või kaks. Samas tugev idavool võib Venemaalt kohale tuua hõredama pilvisuse. Kuna õhumass on termodünaamiliselt labiilne, siis võib ilma selginedes ja päikese kaasabil oodata hoovihma ja äikest (analoogne 26. juuli 2013 juhtumiga).
Väga väikese gradiendiga rõhuväli püsib vähemalt 27. juulini. Seetõttu võivad ilmad olla tuulevaiksed, sageli udused ja pilves, selgimiste korral on kuum ja äikeseline.
Kuula ka Merikese ilmateadet: http://www.ilmateenistus.ee/wp-content/themes/emhi2013/data/raadio/ilm_2016-07-23_10_puhas.mp3.

Idatsüklon määrab jätkuvalt ilma (DWD).

Eero Hermann. 19.07.2016 Laagri


22. juulil Laagris

Käes on soe ja suhteliselt niiske nädal. Praegune olukord on väga lähedane kolme aasta tagusele juhtumile, kui Eestisse jõudis idatsüklon ja selle soojas sektoris kirdest soe ja niiske õhumass (seekord on tegu pigem kagutsükloniga), meenutuseks: http://ilmjainimesed.blogspot.com.ee/2013/07/aike-23-ja-24-juulil.html.
Näib, et alates 23. juulist leidub iga päev kuskil Eestis äikest, sest õhumass on soe, niiske ja seega labiilne.


16. juulil Nordkapis (ilm kahe tunni jooksul).

38 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ikka uskumatult soe veel öise aja kohta põhjatuulega. Tallinnas Nõmmel 18 kraadi ja seega mõnus soe öine põhjatuul üle pika aja. Ise küll viimatist taolist ilma ei mäleta, et kell 1 öösel on põhjatuuline põhjarannik soojusetroonil 18 kraadiga...
Päeval oli kusjuures vaid paar 'C soojem.

Anonüümne ütles ...

Kogemuste põhjal saab ennustada, et algav kuumalaine lõppeb 30. juulil +-1 päev, suurima tõenäosusega täpselt 29. juulil.
1. augustil pole alates 2002. või 2003. aastast kuumust olnud.

Anonüümne ütles ...

2008 oli +25..+26. Mäletan hästi kuna sellel aastal oli see aasta üks soojemaid päevi ja osaline päikesevarjutus hammustas osa sooja ära. Mõni selline +22...+23 1.aug on veel aga seda vist tõesti kuumaks vähe nimetada.

Anonüümne ütles ...

Paistab ,et see madal pilvitus ei kao kuskile. Niipalju siis soojast ilmast.

Jüri ütles ...

Veider maagia selle 1. augustiga.
Hetkel Oulus ja siin 23-kraadine kuumus. Eks see idast ja kirdest tuligi Eesti kohale.

Anonüümne ütles ...

Hakkan kahtlema kas see pilvitus hommegi kaob. Öösel võib isegi kaduda aga hommikuks on tagasi. Külm front on peaaegu sooja kätte saanud ja terve tsüklon on pilvedest umbes. Kui nii (tihti on sellises olukorras nii - viimati oli selline olukord millalgi 2013 ja ei kadunud see pilv mitu päeva ära kuigi ilmateade rääkis koguaeg vahelduvast pilvitusest ja suurest soojast ning äikestest) siis homme sama jama ja ei mingit äikest ega + 25 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Väga hea et ei kao. +18 kraadi ilma lõõskava päikeseta on ju samuti hea. Lisaks hoiab tuul ka sääsed ja parmud eemal.

Äikesest rääkides, siis Tallinnas läheb see kogu kuumalaine ses mõttes nässu, et ebamäärane rõhuväli on siin sama mis tsükloni tagala (või ka lõuna- ja kagutsükloni esila), ehk et päeva jooksul tekib põhja- või kirdebriis ning äikesteks arenevad rünkpilved taanduvadki Kuusikusse.

Anonüümne ütles ...

@ 21. juuli 2016 16:52
Jah, 2013. aasta 24. juuli varahommikul algas ja 25. juuli õhtuni kestis. (Tallinnast nähtuna) Siis mõjutas Eestit idatsüklon, selleks see ongi kuupäevaliselt meeles.

Anonüümne ütles ...

Lauspilvisus Viljandis hakkab härivalt minu hilisõhtuseid äikseelamusi piirama.

Anonüümne ütles ...

Vaadake sat24 ja näete, et see madalpilvisuse ala laieneb/tiheneb.

Jüri ütles ...

Lõpuks kodus. Vastu võttis leitsak (nn saunaõhk).

Anonüümne ütles ...

Hetkel sateliitide pilte vaadates naturaalvärvides tekib küll hinge kartus ,et selline pilvealune jääbki veel päevadeks kestma

Anonüümne ütles ...

Ongi aeg harjuda. 3..4 kuu pärast see aeg kätte jõuabki, mil taolised ilmad päevi kestavad. Praegu on lihtsalt hilissügise juulikuine variant 18 kraadiga ja rohelise loodusega!
----------------------------------
ISIKLIKULT on mul hea meel selle pilvisuse üle, sest maapind on tuulistes kohtades jälle kuivaks muutunud tänu pidevale päikesele, kuid lauspilvisus on märgatavalt säästnud pinnasevett. Tallinnas on see eriti tähtis, sest siin on tuule suund hoovihmadeks nn elu ja surma küsimus. Kagus pole jah vahet, kas tuul kirdest või edelast või hoopis loodest.

Jüri ütles ...

Juba kurdetakse liigse lämbuse üle (kastepunkt üle 15 kraadi).

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus räägib küll kõigest aga pilvitusest enam sõnagi. Muidu oli alati kas vahelduv või pilves selginemistega ...

Jüri ütles ...

Nad on saanud omad vitsad vist, et pilvisusest ei maksa rääkida, sest seda kõige keerulisem prognoosida, eriti mis puudutab madalaid pilvi.

Anonüümne ütles ...

Estofexi sünoptilises teadaandes oleme jälle level 1 ohuala mängu sisse kistud. Hommikul vara, kella 6 paiku esines äikest Elvas. Rohkem ma küll ei tea. Ülejäänud päev oli Eestis lauspilves ja vahest ka seenevihmane. Kas see nende prognoos on nüüd väheke puusse läinud või kõik on veel ees?
Thunderstorms gradually decay until midnight - siis pole enam kaua jäänud neid äikseid..

Jüri ütles ...

Räägitakse, et ESTOFEXi prognooside madalaim täituvus jääb Eesti kohale, pidavat kõige keerulisem koht kogu Euroopas äikese prognoosimiseks olema.

Anonüümne ütles ...

Ega Eesti on vist nn ebakindluse tulipunkt ka tsüklonite dünaamika poolest, eriti lõuna-.

Jüri ütles ...

Jah, ilm on siin veider ja maagiline teatud prognoosiaspektide suhtes. Aga eks näis, mis nüüd juhtuma hakkab.

Anonüümne ütles ...

GFS järgmiseks nädalaks on päris ulme.

Jüri ütles ...

Jah, eks näis, kui karmiks olukord kujuneb.

Anonüümne ütles ...

Jah ulme võib olla aga ma julgen pakkuda ,et see madal pilvitus kestab vähemalt kolmapäevani ja sinna see soojalaine haitub.

Anonüümne ütles ...

Lisan veel ,et see madal pilv ulatub juba Oulu kõrguselt Poolani ja teine ots pea uuraliteni välja. Tahaks seda imet näha ,et enne Kolmapäeva ära kaob. Siis keerab tuule lõunasse ja ehk siis saab ka paar kuuma äikeselist päeva

Anonüümne ütles ...

Väga hea ju, et see lõõmav läpatis ära jääb ning ööpäeva keskmine pidevalt +18 kraadi, mere ääres nii öösel kui päeval. Arvestades olukorra haruldust, pole midagi sellise ilma vastu - pinnas ju ei kuiva vähemalt! :)
-------------------
2013. aastast on praegune olukord tublisti üle, tollal oli lauspilves poolteist ööpäeva, nüüd 2016 aastal 3. ööpäeva ja jätkub veelgi.

Anonüümne ütles ...

Kas tõesti on hea kui külma on terve suve? huvitav...minu meelest normaalne olukord on 28-30C vähemalt 2 nädalat juulil. Tulevikul on ju pool aastat vihma,külma, elad nagu rott keldris...

Anonüümne ütles ...

Mina olen siiani ka suvega rahul. Mai oli ilus ,Juunil polnud ka viga.Juuligi päris o.k siiani. Vot eelmine aasta olid nii Mai,Juuni,Juuli harjumatult jahedad

Jüri ütles ...

Jah, suvi on üllatanud suviste ilmadega, sest kui juuni alguski oli väga päikeseline ja soe, oli tunne, et võib pikka aega tulla niru ilma (juulis ja augustis), aga juba enne jaane läks väga soojaks, oli märkimisväärset kuumustki: http://www.ilmateenistus.ee/kliima/kuukokkuvotted/
Ja praegused näitajad vastavad isegi pilves ilmaga südasuvele või isegi üllatavad seda. Nädalaid üle 25 kraadi on ikka iseloomulik Vahemerele, mis tähendab, et Eesti jaoks on see ebanormaalne, kuid mõnel aasta juhtub sedagi.

Anonüümne ütles ...

Jah +25 ja üle selle võiks ebanormaalne meil olla küll. Olema ju ikkagi põhjamaa. Soomes on temperatuuri hoiatuspiir +25 ja Lätiski +27 aga olen märganud ,et kui meil päevi juba +25...+30 siis meil küll pole mitte mingit hoiatust veel. Alles vist +33 hakatakse midagi mainima. Siin on riigil veel üks lünk täitmata. Me ei ela siiski Aafrikas.

Jüri ütles ...

Siia https://www.facebook.com/eesti.ilmateenistus/?fref=ts saadeti kommentaar. Ussike Pai: Eesti keele reeglite järgi tuleks vahemikku näitava kahe punkti asemel kasutada kolme punkti ning arvu ja ühiku vahel peaks olema tühik. Nt: 13..18°C > 13...18 °C. Teie ilmateadet paljundatakse rohkesti ja kahjuks paljunevad nii ka need kirjavead. Loodan, et saate sellega edaspidi arvestada.

Anonüümne ütles ...

No Tallinna lähedal lõi õhtuks taeva selgeks. Saab näha kas hommikul ka selge on.

Jüri ütles ...

Jah, on väga klaar, aga udu areneb: https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/13735286_1071170296296347_1002781377_n.jpg?oh=2e9b03ca9487302dcd91f1a260ad7d32&oe=57965825
Mesonaatorid on ootel siiski!

Anonüümne ütles ...

Klaarist pole selkorral kasu, sest labiilsus kahaneb iga medeliuuendusega ning ka ilmateenistus peab sadu kohatiseks ja isegi omakorda võimalikuks, mitte kindlaks. Küll ka see 27.07 ennustus kohatiseks muudetakse.
03.07 jääb äikesetipuks sel hooajal ja kogu moos. Pole ju mingit raudreeglit, et juuli lõpp ja augusti algus toovad suve karmimad äikesed. See aasta on erand.

Jüri ütles ...

Eks see reegel on püsiväärtusega, mis parata. Ilmateenistus lähtub nüüd eeldusest, et pilves ilm püsib, millest ka muutus. Praegu on 25. ja26. juuli prognoos üha karmimaks muutunud.

Anonüümne ütles ...

24. juuli 2016 10:34
Mille alusel sa nii kindlalt väidad, et jääb selle suve äikesetipuks ja see aasta on erand?

Jüri ütles ...

Eks tal vaidlushimu. Praegu pole midagi kindlat veel teada.

Anonüümne ütles ...

Millest selline tihe vine?

Jüri ütles ...

See on niiskusest (aktiveerimata kond.tuumakesed, veemolekulide klastrid jms osakesed põhjustavad tugevamat sfäärilist hajumist kui muidu), lisaks on arvamusi, et metsapõlengute suits: http://vikerraadio.err.ee/raadioklipp/57946d0514f0361474585ff1 (siiski hommikune satpilt näitas, et see suits ei ulatu Eesti idapiirini).