esmaspäev, 17. august 2015

34. nädala ilm (17.–23.08.2015)

Kommentaariumi link
20.–29. augustil olen Sloveenia-Horvaatia reisil, mistõttu seda siin ei uuenda. Täpsemat reisiprogrammi saab lugeda siit failist: http://www.upload.ee/files/5142709/2015070704353232.doc.html
Mis ilma Eestis on selleks ajaks oodata? Läänemere kohal püsib soe ja blokeeriv antitsüklon. 15.–19. augusti kohati päris jahe ilm asendub taas südasuviselt sooja ilmaga (võimalik isegi üle 25 °C ja öödki muutuvad tasapisi soojemaks). Lisaks põhjast saabuvale soojusele jääb mitmeks päevaks püsima ka päikeseline ja nõrga tuulega, kohati tuulevaikne ilm.
Jahenemist pole veel ette näha – ehk püsib hilissuvine kuumus veel septembriski.

Pilvitu ja vaikne, kuid mõõdukalt soe ilm 19. augustil Kibunas, Harjumaal

19. augustil püsis antitsüklon Põhjamaade kohal. Seetõttu püsis jätkuvalt enamasti selge ilm. Külma õhumassi mõju oli tugevam veel Lõuna-Eestis, kus õhutemperatuur jäi alla 20 °C, kuid mujal mitmel pool mujal oli soojem, sh Virumaa sisealad.

Tuulevaikne ja selge öö 19. augustil Kibunas, Harjumaal

18. augustil püsis antitsüklon Põhja-Euroopa kohal ja Eesti selle lõunaservas.  Öö oli pea kõikjal sisemaal jahe või väga jahe – õhutemperatuur langes kohati 3...4 °C-ni, Türil maapinnal 0,3  °C-ni (ööpäev varem samas -0,3 °C-ni ehk minu avaldatud arvamus kommentaaris, et öökülmaohtu vast siiski pole, osutus valeks). Samas rannikualadel oli tunduvalt soojem, kohati isegi üle 15 °C.
Päeval oli külma õhumassi mõju palju tugevam just Ida-Eestis, kus veel kell 12 oli sooja kõigest 16...17 °C, Võrus 15 °C ja Tuulemäel vaid 13,9 °C, kuid samal ajal Lääne-Eestis 20...22 °C (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/). Päevamaksimumi jäigi Ida-Eestis alla 20  °C, kuid lääne pool oli valdavalt üle 20 °C.


Rünkpilvedega ja üsna soe ilm 18. augustil Kibunas, Harjumaal

17. augustil jätkus ilm põhjapoolse antitsükloni mõjul päikeseline, kuid juba nõrgema tuulega, sest õhukeeris tuli lähemale (Valge mere ja Karjale kohale). 
Külma õhumassiga seotud pilved liikusid Eesti kohalt lõuna poole. Öösel soodustasid need väga suuri erinevusi minimaalses õhutemperatuuris: selges ja vaikse ilmaga Jõhvis, kus külma õhumassi mõju tugevaim, langes õhutemperatuur 1,3 °C-ni, aga samas pilvises Valgas 12 °C-ni. Päev oli enamasti selge ja pisut üle 20 °C õhutemperatuuriga.
Antitsüklon jätkub aeglast liikumist lõuna poole. Seetõttu püsib pikemat aega üsna vaikne (eriti öösel) ja selge ilm.  Ööpäevane õhutemperatuurikõikumine on suur, kohati võib ulatuda üle 15 °C (minimaalne alla 5 °C, maksimaalne ligi 20 °C), kusjuures soojem on ikka rannikualadel, külmem Ida-Eestis sisemaal kohal. 
Kuum õhumass on kogenud antitsükloni põhjaserva, nii et Lapimaal võib olla 25 °C. Kuna antitsüklon jõuab nädala teiseks pooleks otse Eesti kohale, siis suureneb ka sooja õhumass mõju ja päevad tulevad soojemad. Antitsüklonaalse blokeeringu lõppu pole veel välja arvutatud.


 Külma õhumassiga seotud pilved, mis liikusid põhjast lõunasse (http://www.sat24.com/en/bc?ir=false).

Nädala jooksul kujundab ilma Teravmägedel tekkinud antitsüklon. Edaspidi jätkub esialgu jaheda antitsükloni liikumine lõuna poole, kuid aja jooksul see soojeneb. Seetõttu on oodata tuule nõrgenemist ja ööpäevase temperatuuriamplituudi suurenemist, sest ilm on valdavalt selge. 
Esialgu on päeviti sooja 20 °C ümbruses, kuid öösel valdavalt alla 10 °C, ainult rannikualadel on tunduvalt soojem.

Diana Laht. Helkivad ööpilved koos vähese virmalisega Soome,Vaasa 16.08.2015

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jahedust on küll ju näha - kasvõi termpmeetri näidust.
Kirde-Eesti jaamades igatahes juba 4,x kraadi.

Jüri ütles ...

Jutt on eelmistest päevadest, et erilist jahedust polnud, sest alles eile jõudis see kohale.

Anonüümne ütles ...

12. august pani seekordsele lähiaastate kõige nigelamale äikesehooajale lähiaastatest võimsaimalt 3 punkti (...) - ehk et midagi erilist sel hooajal tõenäoliselt enam ei tule, aga üksikäikesed on siiski võimalikud.

Jüri ütles ...

Jah, kes teab, mida suve lõpp ja sügis endaga kaasa toob. 2004. ja 2012. a oli ulatuslikke ja tugevaid äikeseid veel ju septembriski.

Anonüümne ütles ...

Mida arvata järgmise nädala teisipäevast? Mõne mudeli järgi jõuab eestisse 12-13 kraadi isoterm. Palju see sooja tähendaks heade tingimuste puhul? Kas on ka äikese võimalus?

Jüri ütles ...

10-kraadine isoterm on see, millega võib üsna kindlalt arvestada, sooja sel juhul ehk 25-26 kraadi, kuid 12-13kraadine isoterm võiks tähendaks kuni 27 kraadi.
Uut jahenemist tõepoolest ei ole ette näha, nii et hilissuvine soojus võib veel päris pikalt kesta.
Aga äikesevõimalus siis, kui Eesti jääb antitsükloni serva või antitsüklon nõrgeneb oluliselt. Hetkel tundub pigem kahtlane.

Anonüümne ütles ...

aasta tagasi oli 11....23. augustil igapäevaselt vähemalt kuskilgi eestis äikest näha, sel aastal on sama seis pilvede nägemisega.

Jüri ütles ...

Jah, Poolas on vähemalt kiudpilvi massiliselt.