esmaspäev, 13. juuli 2015

29. nädala ilm (13.–19.07.2015)

Kommentaariumi link
Huvitaja. Pilvede järgi ilma prognoosimine: http://vikerraadio.err.ee/v/huvitaja/loigud/9000465f-e095-4270-91f1-9bb6d9d5a7d6
2001. aasta juulitormid (oluliselt täiendatud): http://loodusvaatleja.blogspot.com/2014/06/2001-aasta-juulitorm.html

Rahe- ja äikeseküllane nädal hakkab lõppema. Tugevaid rahesadusid oli kahe päeva vältel Hiiumaast kuni Kagu-Eestini. Kõige eripärasemast rahest tulid teated Kibunast, kus 16. juuli õhtul sadas rikkalikult rattakujulisi jääkettaid, mille diameeter oli 3-4 cm. Samas mõni km eemal Vasalemmas tuli tavalist rahet, ehkki väga rikkalikult (vt fotol). Kaasnes nõrk või mõõdukas äike. 
Võib arvata, et nii palju rahet sadas ikka vähemalt osaliselt (konvektsioon, milles käigus rahe tekib, on esmane põhjus niikuinii) jaheda õhumassi tõttu, mistõttu jää ei jõudnud enne maapinnale jõudmist sulada. Rahest tuli teateid 19. juulilgi Ida-Eestist.
19.07.2015. Eesti jäi läänetsükloni lõunaserva, kus püsis tugev läänevool. See kandis arenevad hoogsajupilved kiiresti Ida-Eesti ja Lääne-Venemaa kohale, mistõttu eeskätt just seal oli äikest ja rahet. Päeva teises pooles pilvede kõrgus vähenes ja sajuhood nõrgenesid.
Läänemere lõunaosast liigub kirdesse osatsüklon. Sel on lõunatsükloni omadusi (pilvemassi liikumist tagasi vaadates tundub, et edelatsüklon, sest see tekkis Prantsusmaal ja liigub kirdesse), aga kuhu ja kui palju laussademeid toob, oleneb otseselt selle trajektoorist ja möödumise kaugusest. Kui Ilmateenistuses on antud selline prognoos: Päeval pilvisus tiheneb. Vihmasadu levib üle Eesti põhja- ja kirde poole, mitmel pool on äikest. Kohati on sadu tugev. Ennelõunal püsib muutliku suunaga tuul, pärastlõunal läänekaare tuul 3-9, rannikul kuni 11 m/s, äikese ajal on tuul puhanguline. Õhutemperatuur on 14...18°C. võiks olla siiski skeptilisem, sest tugevad laussajud, rääkimata äike, ei pruugi üldse Eesti lähedalegi sattuda või jõuab üksnes Lõuna-Eestisse. Seetõttu tuleb jooksvalt jälgida osatsükloniga seotud pilvemassi liikumist: http://sat24.com/en/scan?ir=false (õhtul vahetada URLis false true vastu välja). Siiski selle õhukeerise tagalasse on oodata jaheda ja niiske õhumassi voolamist, mis tähendab, et pärast laussaju möödumist võib mere ja saarte kohal areneda äike, kuid pole põhjust oodata, et see on tugev.
Järgmistel päevadel jätkub läänetsüklonite või nende lohkude rännak ookeanilt Põhja-Euroopa kohale. See toob mõõdukalt soojad päevad ja suhteliselt soojad ööd, sest niiske õhumass ja aeg-ajalt tuuline ilm ei soosi jahtumist. Vihmasajud on sagedased, kuid siiski näib, et 21. juuli võib tulla soojem ja kuivem, kui Eesti jääb kahe tsükloni vahele, täpsemalt pole uus veel kohale jõudnud ja nii soojeneb õhumass veidi. 

Rahe 16. juuli õhtul Vasalemmas. Andres Tuzbergi foto


Äikese saabumine ja riiulpilv 16. juulil Jõgeval. Kairo Kiitsaku fotod

Ilma- ja äikesehuviliste kokkutulek 18. juulil Jõgeval. Kairo Kiitsaku foto

18. juuli päevaks jõudis Eesti kohale madalrõhulohk. Seetõttu pilvisus tihenes ja alates saartelt läks sajule, äikest polnud (see jäi Läänemere ja Läti-Leedu rannikule). Samas selle eel saabus soojem õhumass, nii et vähemalt kohati oli sooja üle  20 °C (kõige rohkem kirdenurgas).
Läänetsükloni mõju küll paar päeva, aga juba 21. juulil on uus tulekul. See tähendab taas hoovihmadega ilma, mõnel hetkel võib sadu ka püsivam olla.

Helkivad ööpilved. 18.07.2015.a. kell 0:55. Muhu, Simisti. Kalmer Saare foto

17. juulil liikus Läänemerelt Eesti kohale osatsüklon. See tõi kaasa eriti labiilse õhumassi, mistõttu äikest oli pea kõikjal, kuid eriti palju saartel ja mere kohal, vt http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150717
Hommikul tekkis äike mere ja saarte kohal, liikudes lääneranniku ja Loode-Eesti kohale. Päeva jooksul arenesid iseseivad äikesekolded mandri kohal, kuid juba õhtul ilm paranes (sademeteta, enamasti päikeseline), sest merelt lähenes kõrgrõhuhari.
Merike Merilaini ilmateade

Hommikused pilved ja äike (http://sat24.com/en/bc?ir=false).

Müristab. 17.07.2015.a. kell 9:04. Muhu, Simisti. Kalmer Saare foto

16. juulil saabus lohu eel soojem ja niiskem õhumass, mis osutus labiilseks. Seetõttu arenes mitmel pool rünksajupilvi ja paljudes kohtades oli äikest: esmalt Ida-Harjumaal ja Lääne-Virumaal, hiljem kogu Ida-Eestis, puutumata jäi vaid Tartu. Õhtul oli äikest enam läänerannikul ja Loode-Eestis, kohati sadas rahet, vee kohal (nt Väikesel väinal) nähti vesipükse. Mõned maakonnad jäid äikesest ka puutumata, vt: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150716.

Äike ja võimalik arenev tornaado (lehterpilv, tsirkulatsiooni oli näha) Lähte lähedal.

 Äike Alatskivi-Tartu vahel

Tornjad rünkpilved Tartu lähedal (Aovere Olerex).

15. juulil jätkus väheaktiivne madalrõhuvälja mõjul vaikne ilm, mistõttu öö oli sisemaal üsna jahe, kohati isegi alla 5 °C, aga päeval soojenes õhk 20 °C ja kohati rohkemgi. Põhja-Eesti kohal arenes rünksajupilvede vöönd, milles oli äikest ja mis triivis tasapisi lõuna poole, kuid pärastlõunal nõrgenes.
16. juulil saabub läänest madalrõhulohk, mis toob mitmele poole hoovihma ja võrdlemisi suure äikeseohu. Hoovihmad ja äikesevõimalus püsib 17. juulini, siis ilm paraneb. 
Nädalavahetusel on endiselt oodata tsükloni saabumist, tuule tugevnemist ja soojema õhumassi saabumist.


Võimsad rünkpilved ja rünksajupilved Jõgeval 15.07.2015. Kairo Kiitsaku foto

14. juulil püsis Eesti kohal väheaktiivne madalrõhuväli. Jahedas ja niiskes õhumassis arenes konvektsioon, mistõttu eeskätt sisemaal sadas mitmel pool hoovihma, kuid äikest polnud. Õhtu jooksul konvektsioon nõrgenes ja ilm muutus kuivemaks, samas suurt osa Eestit katsid kiud- ja kiudkihtpilved.
Järgmistel päevadel sarnane olukord püsib. Rohkem hoovihma ühes äikesega on oodata 16. juulil, sest siis jõuab Eesti kohale madalrõhulohk. Nädala lõpus on oodata uut läänetsüklonit, mis toob korraks soojema õhumassi ja mõneks päevaks tuulisema ilma.

Sürgavere, 11.07.2015. Need 2 pilve olid muidugi eriti põnevad, algselt see vasakpoolne mürises hirmsalt ja parempoolsest sadas kõvasti ja lõpuks muutusid üheks suureks pilveks. Foto: Mihkel Maasepp

13. juulil vähenes Venemaa tsükloni mõju, aga antitsüklonit või kõrgrõhuharja asemele ka ei tulnud. Seetõttu oli ilm pilvine, kuid sajuhooge  esines vaid üksikuis paigus ja needki enamasti nõrgad; äikest polnud. Õhtul liikus Soomest põhjaranniku kohale rünksajupilvede vöönd, milles registreeriti ka mõni välk (lahe keskosa, Sirgala).
Suurem osa nädalast kujundab Eesti ilma väheaktiivne rõhuväli, kuid tsükloni mõju on kerges ülekaalus. Seetõttu on ilm pilvine ja vähemalt kohatiste hoovihmadega. Nädala lõpuks koostati Andres Neumanni tellimusel selline ilmaprognoos: Ilm 18.-19.07.2015 
Eesti ilma kujundab Norra merele saabuv läänetsüklon. Selle idaservas on esialgu tugevneva tuulega ilm, kuid samas võib siiski saabuda soojem õhumass ja ilm võib korraks soojemaks muutuda (>20°C tõenäosus 40%). Hiljem, kui Eesti jääb tsükloni lõunaserva, siis on hoovihmadega ilm (tõenäosus ~90%). Tuul on mõõduka tugevusega ja algul lõunast-edelast, hiljem läänest.

11. juuli pilte Simunast 2015. Kairo Kiitsaku foto

Eesti ilma on mitmeid päevi kujundanud tasapisi üle Skandinaavia, Läänemere ja Baltikumi itta liikunud tsüklon. Venemaal väheliikuvana on see soosinud hoovihmadega ja kohati äikeselist ilma (vt eelmises sissekandes 10. ja 11. juuli kokkuvõtet), kuid ilm on üha jahenenud. 
Kuigi tsükloni mõju aegamisi väheneb, sest see eemaldub põhja suunas, jääb sajuvõimalus ikka üsna suureks. Päris kuiva päeva ilmselt ei tule, sest asemele pole saabumas ei antitsüklonit ega piisavalt tugevat kõrgrõhuharja.
Uut läänetsüklonit on oodata nädala lõpuks, seni on sooja valdavalt alla 20 °C. Uue tsükloni eel võib siiski saabuda soojem õhumass ja ilm võib korraks ka kuivemaks-soojemaks muutuda.

Tehtud 11.07. päeval Tartus (Annelinnas). Ivar Uutari foto

12 kommentaari:

Hr. roheline sügis ehk vihmane suvi, ütles ...

Huvitav, millal see roheline sügis suveks muutub? Või läheb otse värviliseks sügiseks üle?

Anonüümne ütles ...

Mulle selline ilm sobib. Laseb tööd ka teha. Pole lämbelt palav. Tuletab lapsepõlve meelde. Siis sarnased ilmad sai joostud ja polnud lämbe. Palavust vahel võib aga mitte koguaeg. Kuuldavasti olla saartel juba jälle kuiv. Mujal küll sajab.

Anonüümne ütles ...

@ 13. juuli 2015 15:38

Paistab, et sel aastal läheb otse värviliseks üle, sest siiamaani pole üheski mudelis nende ennustuse lõpuni näha tsüklonite seeria lõppu - ehk et poolmeridionaalset sooja blokeeringut pole oodata, millega ööpäeva keskmine tõuseks püsivalt üle +13 kraadi.
----------------------
Kui natuke lõõpida, siis suvi oli ju juba ära mõne päeva vältel juuli esemeses nädalas.

Jüri ütles ...

Ööd on soojad, seetõttu on ööpäeva keskmine üle 13 kraadi: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/oopaevaandmed/ (võib olla edaspidi soojad ööd kaovad).

Anonüümne ütles ...

20.07 tuleb taas roheliselt sügisene - päevasooja ennustatakse vaid +13..+14 ning sajab pmst kogu päeva.

Margus ütles ...

20.07 oleks see tsüklon nagu veidi lõunapoolt rohkem tulemas või edelast?

Anonüümne ütles ...

Ei mäletagi nii kehva suve, eelmine aasta oli ka kordades parem.

Jüri ütles ...

2013 ja 2014 olid ju Eestile ebatüüpiliselt soojad ja ilusad suved. Ajaloost otsides leiab sarnasusi 1962., 1987., ja 2004. aastaga.
See õhukeeris tuleb edelast (Saksamaa ja Poola põhjaosa kohalt), kuid sel on lõunatsükloni omadusi. Pilvemass on hästijälgitav: http://www.sat24.com/en/eu

Anonüümne ütles ...

Aga milles need omadused seisnevad? Usun, et siin blogis on siiski tõelised ilmahuvilised, mitte "niisama pläkutajad".

Jüri ütles ...

Sellest on pikemalt juttu siin: http://ilmjainimesed.blogspot.com/2012/06/lounatsuklonite-kusimus.html (kui midagi jääb segaseks või puudu, siis saab edasi selgitada).

Anonüümne ütles ...

no satipildi ning mudelprognooside järgi liigub see tsüklon üle läti, gfs järgi isegi mööda läti-leedu piiri.

Jüri ütles ...

Jah, see läks isegi pigem üle Leedu ja Valgevene, mistõttu laussadu enamasti kohale ei jõudnudki.