pühapäev, 5. juuli 2015

28. nädala ilm (6.–12.07.2015)

Kommentaariumi link
Ilmahuviliste ja äikesevaatlejate kokkutulek 2015: http://ilm.ee/?513891
Registreeru: http://web.zone.ee/eav/eav_kokkut2015.htm
Piltuudis: Pärnumaal sai näha haruldasi pilvi: http://www.parnupostimees.ee/3253953/piltuudis-parnumaal-sai-naha-haruldasi-pilvi

12. juulil jõudis Eesti kohale Venemaa tsükloni lohk. Seetõttu öösel pilvisus tihenes ja alates Põhja-Eestist hakkas vihma sadama. Vihmahood jätkusid päeva jooksul. Äikesest anti teada Piirissaarelt.

11. juulil jõudis tsükloni kese Venemaale, kuid selle lohk püsis veel siinmail. Nii tekkisid öösel sooja frondi äikesed saarte ja Liivi lahel kohal, need liikusid põhjast lõunasse. Hommikuks nende aktiivsus rahunes, aga päeval arenes rohkelt uusi äikeseid sisemaal, eriti palju oli äikest Lõuna-Eestis. Nii andis vaatleja Võrumaalt Holstast teada järgmist: Nägin ja kuulsin Võrumaal vähemalt nelja erinevat äikesepilve. Nii palju müristamist ühel päeval kuulsin sel suvel esimest korda. See äikeste seeria hakkas juba pihta peale kella 13 ja kestis vahelduva eduga õhtuni välja. Kahjuks polnud endal mahti detailseid vaatlusi teha, kuna oli muid tegemisi. Äikese levikut on välkude kaudu võimalik vaadata siit: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150711 (seal on enim välke kui Pärnu- ja Viljandimaal, kus katavad üksteist lausaliselt, kui nagu vaatleja ütleb: Kuna suurem osa välke olid pilvevahelised, siis vast jäid need detektoritel märkamata).
Tsükloni mõju väheneb päev-päevalt ja nii ka hoovihmade ulatus ja intensiivsus. Päris sajuta päeva üle Eesti siiski ilmselt oodata pole.







Seekord äikesejaht viis Viljandimaale. Teekond kulges mööda Viljandi maanteed, ümber Viljandi linna kuni Abja-Paluojani, kus viimased kaks fotot on tehtud. 

10. juulil liikus tsükloni kese Ahvenamaalt Loode-Eesti kohale. Seetõttu sadas paljudes kohtades jätkuvalt hoovihma, üksikuis paigus oli äikest, aga keskmes oli ilm üsna päikeseline. Ilm jäi jahedaks: maksimumõhutemperatuur püsis kõikjal alla 20 °C.

Konvektsioon tsükloni keskmes

Äike Tallinnast ida ja kagu pool. Aeg-ajalt oli näha sähvatusi, aga müristamist ei kuulnud.

9. juulil määras ilma Läänemerele jõudnud tsüklon. See tõi mitmele poole hoovihma, üksikutes kohtades oli äikest.
Okludeeruv tsüklon triivib tasapisi üle Eesti itta, mis tähendab hoovihmadega päevi, aga kuivemaid öid. Ilm on jahe, valdavalt alla 20 °C.


Eriti suured rünkpilved Kadrina lähedal ja nõrk äike Jõgeva lähedal.

8. juulil jõudis aktiivne tsüklon Lõuna-Skandinaavia kohale. Selle soe front saabus Eesti kohale ja tõi vihmasaju. Õhtupoolikul alates Edela-Eestist ilm selgines uuesti – kohale jõudis soe sektor, mis andis tunda lämbema õhuga. Õhtul arenesid Lätis äikesed, mis liikusid üle Ida-Eesti kirdesse.
Öösel on oodata tuule tugevnemist, kohati on hoovihmavõimalus. Päevaks jõuab tsüklon mere kohale ja see hoiab ilma hoovihmadena, üsna suur on äikesevõimalus.
Tsüklon triivib tasapisi täitudes üle Baltimaade itta, mistõttu hoovihmu on oodata iga päev. Alles nädala algus toob ilmselt juba kindlamalt kuiva ilma.

Kihtsajupilved 7.07.2015 Raplamaa-Harjumaa piiril.

7. juuli öösel liikus valdavalt tugev laussadu üle Eesti kirdesse, äikest polnud. Eriti suur sajuhulk oli Edela- ja Lääne-Eestis, kuhu sadu jõudis kõige varem (juba 6. juuli päeval) ja lõppes alles öösel, samas kui Virumaale jõudis sadu vastu hommikut ja jäi palju lühemaks.
Päev jätkus tsükloni lõunaservas eeskätt Põhja-Eestis pilviselt ja sagedaste sajuhoogudega, kuid saartel ja Lõuna-Eestis oli märksa kuivem ja päikeselisem. Vastavalt sellele jagunes ka õhusoe: lõuna pool kuni 21 °C, saartel kuni 19 °C ja sajuses-pilvises Põhja-Eestis 14...18 °C, v.a Virumaal, kus oli lühiajaliselt samuti kuni 20 °C.
Järgmine tsüklon tuleb edelast üle Skandinaavia Läänemere kohale. Selle soojas sektoris saabub 8. juuliks Eesti kohale korraks soe õhumass, nii et päikeselisema ilmaga võib mitmel pool olla üle 20 °C. Õhtuks on taas sadu oodata, on äikesevõimalus, aga võib minna samamoodi nagu 6. juulil, sest tegu sulguva sooja sektoriga, millel kaob aluspinnaga kontakt.
See tsüklon triivib aegamisi merelt üle Baltikumi ja Soome itta. See tähendab sagedasi hoovihmu ja küllalt suurt äikesevõimalust, mis on okludeeruvates tsüklonites üsna tüüpiline (palju niiskust, laskumisinversiooni puudumine, advektsioonide väike tähtsus jms).


6. juulil jõudis Eesti kohale läänetsükloni lohk sulguva sooja sektoriga. Tugev laussadu liikus edelast kirdesse, kuid aeglustus – nii jäi Virumaa õhtuni kuivaks, samas kui ümbritsevates maakondades sadas vähe vihma. Enne seda jõudis õhutemperatuur soojenevas õhumassis ja päikese toel veel üle 20 °C tõusta.
Ebapüsivusjoon ühes äikesega oli seal, kus soe sektor ulatub veel aluspinnani ehk valdavalt Leedus, aga veidi ka Läti lõunaservas. Eestis jääb soe sektor aluspinnast kõrgemale, st kontakt sellega kadus ja äikest ei tulnud.
Tsüklon liigub Soome ja toob tuulise ilma. Selle kannul on edelast järgmine tulekul ja see toob 8. juuliks taas väga sooja õhumassi Eesti kohale, kuid samas ka tugevad sajud ja äikesevõimaluse (ehkki soe sektor võib Eesti kohale jõudes  aluspinnaga kontakti taas kaotada, ei saa kindlalt väita, et tuleb täpselt samamoodi tavaline laussadu nagu nüüd).
Tsüklonid ühinevad ja tekkinud suur läänetsüklon jääb ilma Läänemere idakaldal kujundama pikemaks ajaks, triivides ise tasapisi itta. See toob jahedama ja sagedaste hoovihmadega ilma.

Koonga vald, Oidrema 06.07.2015. Marko Petersoni foto

Assa raks ja ma arvasin, et ma ei saanud üldse midagi peale gasp-emotikon. Vasalemma 06.07.2015. Kaarel Virroja

Juuliga alanud südasuvised ilmad saavad otsa, sest troopilise õhumassiga täidetud antitsüklon laguneb ja asemele tulevad läänetsüklonid – nii avatakse uus sajuperiood. Õhutemperatuurifoon on siiski kõrgem kui juunis.
6. juulil jõuab Skandiaaviasse läänetsüklon, mille lohk koos sulguva sooja sektoriga on suunatud Eesti kohale. See lükkab siia korraks küll troopilise õhumassi, kuid ühtlasi läheb ka sajule, on äikesevõimalus (suurim õhtul ja öösel). Kuula Merikese ilmateadet.

Innertavle-Umeå 3.07.2015. Ardo Noormetsa foto

87 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere Jüri!
Mida sina oskaksid kommenteerida hetkeolukorra kohta Saksamaal, kus möllavad võimsad äiksetormid? Mis on sellise ilma põhjustanud sellel konkreetsel maaalal? Kas Eestis oleks selline ilm võimalik, kus äike on sisuliselt 48h järjest aktiivselt liikvel püsinud. Väga võimas vaatemäng, kuid ka ilmselt palju materjaalset kahjutekitada jõudnud.
Aitäh!

Jüri ütles ...

Oi tere. Täpsema selgituse leiab siit http://estofex.org/, aga lühidalt kokku võttes: niiske troopiline õhumass, piisavalt tugev tuulenihe (frontide, jugavoolu lähedus, madalrõhulohk) – soodustab organiseerumist, piisavalt potentsiaalset energiat (kõrge CAPE), soodne vertikaalne temperatuuriprofiil.
Tugevad laskuvad õhuvoolud saavad võimalikuks väga kuiva õhu tõttu troposfääri keskosas, sest selle väga madal suht.niiskus võimaldab õhul tugevasti jahtuda aurumise tagajärjel, aga on teisigi põhjusi (põhjalikumalt http://kiwi.atmos.colostate.edu/rr/groupPIX/daniel/thesis.pdf).
Kokkuvõtlikult peavad tingimused kõik õiged olema (erinevate tegurite nagu kõrge CAPE, suur tuulenihe jms kattuvus).
Kindlasti võib Eestis ka midagi sellist ette tulla, nt 2001. a juulis oli ilmselt nii, aga see on/oleks väga ebatavaline. Samas eks Saksamaa on palju suurem maaala ka, nii et kui Eestist liigub mõni suurem äike ruttu üle, siis mitte Saksamaal.

Anonüümne ütles ...

kaldun arvama, et cape indeksid täna õhtuks on üle pakutud nagu üleeilegi.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2015 2.23
Paistab nii jah, sest järelejäänud kolle Lätiski juba hääbub ning midagi uut pole tekkimas.

Tuleb lihtsalt lausajune õhtu ühes järsu tuule pöördumisega.
----------------
Lähipäevad on taaskord heaks näiteks, et Saksamaa on Poola kõrval teine ilmahuviliste unelmriik.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2015 11:49
Tsükloni soe sektor on Eesti laiusel prognoositust varem sulgunud. Muud põhjust ilmselt sel pole.

Kalle ütles ...

Juba mitu tundi on Läti radarilt naljakas vaadata, kuidas üks äge äikesekolle liigub maismaale jõudmisest alates Läti-Leedu piiri täpselt järgides, olles praeguseks jõudnud juba ca. paarsada km. sisemaale ja näitab nõrgenemise märke.

Jüri ütles ...

Jah, veider. Samas ilmselt see arvamus on õige, kuid hoogsadude asemel pigem lugeda laussadu:
Tarmo Hermann Hetkel näib et tugevad sajud koos äikestega haaravad vaid Läti ja Leedu. Parimal juhul jõuab midagi ka Kagu-Eestisse. Ülejäänud Eesti saab pigem nõrka või mõõdukat vihma ja sedagi peamiselt hoogsadudena. Igal juhul sajab piisavalt et heinategu ära nurjata aga samas vähe et tõsta veekogudes veetaset ja leevendada Eestis valitsevat tuleohtu. Loodan et mul pole õigus. Oodatav sajuhulk Laupale järgmise 12 tunni jooksul on 5-10 mm.Muidugi on lootus et enne sajuala saabumist moodustuvad lokaalsed rünksajupilved koos äikestega. Need saabuvad aga juba enne ühtse sajuala siia saabumist.

Anonüümne ütles ...

Heh, ilmateenistuse hoiatus ja ennustus on vastuolus - esimeses on äike ja tugev sadu kindel, teises äike vaid võimalik ning sedagi omakorda paiguti.

Kristjan ütles ...

Ega siis üheainsa Läti äiksepilve põhjal ei saa veel otsustada, kas kesköö paiku tuleb meil midagi või ei. Radari põrnitsemisest ekraanil ei piisa alati ilma etteennustamiseks. ESTOFEX on Eesti ilusti 1. taseme ohualasse sisse pannud ja kindlasti mitte asjatult. Laussadu jõuab mõne tunni jooksul kohale, kuid mis saab hilisõhtu tundidel, näitab aeg. Kõik võib ju muutuda.

Anonüümne ütles ...

täpselt +1 @Kristjan.
See mis Lätis praegu toimub, ei tähenda seda, et Eestis südaöö paiku midagi ei toimu. Võib-olla toimub, vbla mitte. Kannatust.

Jüri ütles ...

Seekord on küll asjatult need hoiatused antud. Täiendasin selles osas postitust.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2015 15:25

Eks sa põrnitse oma ekraanilt seda ESTOFEXi edasi. Äikest täna Eestis ei tule ja kõik, sest ongi juhtunud see, mida oma 12:33 kommentaaris mainisin.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2015 16:35
Jah, Ilmateenistus nagu tahtlikult tahab sõimulaviini vallandada ise selle alla jäädes.

Kalle ütles ...

Huvitav, et siiamaani pole isegi mitte üksikuid välke Eesti kohal registreeritud. Radarikaja ilus roheline, üksikute kollaste täppidega.

Anonüümne ütles ...

Ju pole siis rünksajupilvi Eestis või on need halvasti väljakujunenud.

Mina kui Tln elanik pean praegu huvitavaks sedagi, et see tihe laussadu on radarilt nähtuna justkui enne Tlnt toppama jäänud.

Anonüümne ütles ...

Zeusiga on meil küll suhted tänavu superhead olnud.

Kalle ütles ...

Ilmateenistus sai igatahes seekord korraliku prohmakaga hakkama küll. Meenub muinasjutt karjapoisist, kes pidevalt naljapärast "hunt, hunt!" karjus. Ja kui lõpuks hunt tuligi, ei võtnud keegi hoiatust enam tõsiselt.

Anonüümne ütles ...

@ 6. juuli 2015 19.51
päris tabavalt öeldud.

@ 6. juuli 2015 17.12
juhul kui oled sama sidekriipsutaja, kes eelmises postituses 2. juuli 2015 18.42 kommenteeris, siis on sul järjekordne ennustus täide läinud. oleksid kuusetaadile tugev konkurent, kui hakkaksid lisaks lühikestele ka pikki prognoose ennustama.

kuna elne hea äikesevõimalus päädis 0 välguga, siis ilmselt homme-ülehommegi suurt parem tule. heal juhul mõni nõrk kolle siin-seal üle eesti.

kagulane ütles ...

Pikad prognoosid on kasututud, oleme seda kõik näinud. Kuusetaadile võib konkurent olla iga üks sõltumata vanusest või ilmateadlikusest, sest nii pika aja peale ennustused on puht juhus. Seevastu on aga paljud ilmahuvilised suureks konkurendiks Ilmateenistusele, kuid kes paraku jäävad märkamata, kuna kogu see ilmahuviliste võrgustik on laiali hajutatud paljudeks osadeks: ühed räägivad kommentaariumites, teised foorumites, kolmandad fb's, neljandatel on omad blogid/veebilehed jne. Selle asemel võiks kogu see suhtlejaskond koonduda üheks suureks, mis oleks aga üsnagi mõeldamatu. Seetõttu on endalgi raske otsustada, kuhu jääda, kuna sajas erinevas kohas korraga lihtsalt ei jõua postitada.

Jüri ütles ...

Lätis on õnnestunud koondada see võrgustik, kus niisama huvilised ja ametlikud sünoptikud jms üheskoos: http://www.meteolapa.lv/

Anonüümne ütles ...

Jah tahtsin just sama saata, aga Jüri jõudis ette. Tegelikult võiks keegi ju mingi ettepaneku teha, see oleks tore, kui kõik üheskoos. Blogid, foorumid jne toodud ka välja ühel lehel (sarnane on ilm.pri.ee-s, aga seal on vaid blogid).

Anonüümne ütles ...

Homsest saju- äikesevõimalusest niipalju, et selle kohapealt on tulemas märgatavalt nigelam ööpäev kui eilne. HIRLAMi järgi tuleb sademeid tublisti vähem kui eile. Nõrkades sajualades (mitte samastada väikestega!) äikest ei esine. Selle mudeli järgi jääks Kagueesti sootuks kuivale.

kagulane ütles ...

Neil on siis hästi läinud. Äikesehuvilised.ee sarnaneb ka Läti saidiga, kuid ei paista millegipärast vedu võtvat. Enamus eelistavad ikka twitteris/fb-s jms elada ja nii palju kui elu on näidanud, ei julgeta/viitsita millegipärast foorumitesse ka registreerida, vaid soovitakse anonüümseks jääda, väljaarvatud tõsisemad ilmahuvilised. Imestama paneb, et ilm.ee kommentaarium on samuti täiesti tühi, kuigi see on Eesti kõige kuulsam ilmaleht. Ainuke tõsiseltvõetav koht ongi vist see blogi hetkel, sest paistab, et siin leidub inimesi mõlemast ilmafoorumist ja mujalt.

Anonüümne ütles ...

homne ilm vist taas lauspilves ja -sajune. satipildilt on hästi näha, kudas edelast lausa kihutab pilvemass meile.

Jüri ütles ...

Selle nigelama ööpäeva kohta selline arutelu:
Kairo Kiitsak
Seda, kui palju sademeid kusagil tuleb on väga keeruline prognoosida. HIRLAM julgeb vähemalt ära märkida, et sademeid on igale poole oodata.
Prognoosis võib olla 1-5 mm sademeid, aga kas on välistatud, et tuleb rohkem?
Mina neid numbreid seal väga ei vahiks, juba rõõmuvalmistav on see, et kogu Eestile ennustatakse sademeid.
Kaarel Virroja
19:17
Kaarel Virroja
kuidas see rõõmuvalmistav on?
Kairo Kiitsak
19:17
Kairo Kiitsak
Eile prognoositi Eestisse kuni 30 mm sademeid, mõnel pool tuli pea 50 mm.
Kaarel Virroja
19:17
Kaarel Virroja
Rõve niiske külm

Unknown ütles ...

To Kagulane: Jah tõsi, et ei võta vedu, kuid Facebookis on võtnud ja vaikselt võtab leht ise ka va foorum.
Millegi pärast ei taha jah inimesed foorumisse registreerida kuigi neil on seal privaatsuse võimalus täiesti olemas. Ei pea oma päris nime panema ega asukohta vaid lihtsalt osale aktiivselt aruteludes ja tee põnevaid postitusi. Aga tore, et leidub inimest, kes sellest aru saab :).

Anonüümne ütles ...

Äikest täna ei tule, sest soe sektor on tänagi Eestisse jõudes/jõudnuna sulgunud nagu üleeilegi. Praeguses sajualas olevad rünksajupilved on liiga madalad ja "õhulised" äikesteks.

Pisike võimalus äikeseks on homme, aga see sõltub pilvisusest. Suurim äikesevõimalus on siis, kui on ainult konvektsioonipilved ning muid pilvi pole. Tänase pilvisuse korral oleks homnegi võimalus sisuliselt null.

Anonüümne ütles ...

@ 8. juuli 2015 12.30
ära neid äikesehuvilistele masendavaid ennustusi enam koosta..
siililegi selge, et äikese poolepealt jääb 24. juuni hommik tänavuse suve maksimumiks, isegi kui gfs ja estofex hoiatavad sajandi äikesetormide eest :D.

ega jah, kõik euroopa äikesevarud on tänavu miskipärast poola-saksasse koondunud.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et Eesti on uus Island. Aasta läbi sügis on tuuline ja sajune äikest on väga vähe, mõni aasta isegi pole. Eesti on sinna poole teel...

kagulane ütles ...

Aga äkki oleme hoopis Siberi poole teel? Oled mõelnud, mis saab siis, kui Golfi hoovus peaks seiskuma? Teadlased väidavad, et selle aeglustumine on praegu kiirem kui eales varem.

Anonüümne ütles ...

@ 8. juuli 2015 14.22
loodame. siis sab vähemalt kindlama tundega uued suusad ostetud. siin loode-eestis oli suusakõlbulik lumeilm 2 aastat ja 4 kuud tagasi.

Anonüümne ütles ...

Tere Jüri!
Palun öelge, (või vähemalt kust näha), mitu äikesepäeva on olnud tänavu Eestit ümbritsevates riikides? Venemaa puhul täpsemalt Leningradi ja Pihkva oblastis?

Eesti arvu ei hakka küsima, kuna see on häbiväärselt väike.

kagulane ütles ...

Parimal juhul võib minu kant täna isegi midagi saada, sest Lätis areng käib ja esimesed välgud fikseeritud. Ilm läks siin just täiesti selgeks ja soojaks, kuid lämbe on ja õhuniiskus väga suur, samuti valitseb märkimisväärne vine, mis meenutab kangesti troopilist suveõhtut.

Anonüümne ütles ...

Jah, Lõuna-Eestis on ilm küllaltki lämbe selline ja üsna soe. Lätis on rünksajupilvede areng väga hoogsalt käima läinud (vaadake EMHI radarikaja). Võru kant saab kindlasti äikest täna.

Jüri ütles ...

Piltuudise osas tuli võtta seekord ka sõna: http://www.parnupostimees.ee/3253953/piltuudis-parnumaal-sai-naha-haruldasi-pilvi#comments

Palun öelge, (või vähemalt kust näha), mitu äikesepäeva on olnud tänavu Eestit ümbritsevates riikides? – Tere! Kõige lihtsam on vaadata siit http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150413 päevad läbi ja kui on välke registreeritud, siis lugeda need äikesepäevadeks – saab teada arvu.
Nimekiri tuli koostada juuli alguses Eesti kohta ja see on järgmine (kuupäevad koos vastavate linkidega):
5. aprill: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150405
16. aprill: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150416
28. ja 29. aprill: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150429
3. mai: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150503
14. mai: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150514
26. mai:
http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150526
31. mai: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150531
2. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150602
3. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150603
4. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150604
6. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150606
8. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150608
15. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150615
16. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150616
17. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150617
20. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150620
22. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150622
24. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150624
26. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150626
30. juuni: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150630
1. juuli: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150701

Unknown ütles ...

Kuidas on see võimalik : http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/
8.juuli kell 18:00 registeeris ilmateenistus.ee Lääne-Nigulas tuule puhanguks 51.0 m/s

Anonüümne ütles ...

@ 8. juuli 2015 18:16 ja 8. juuli 2015 18:34
jah, eesti on üldjuhul sita äikesekliimaga - äikesevaestest euroopa riikidest lõunapoolseim.
elukoha võimalikul vahetusel kindlasti sinna võrru või selle lähedale kolingi.

ps! need läti rünksajukad on sulguva sooja sektori põhjatipp ning arvan et need organiseeruvad joonpagiks jõudes ka kagueestisse

kagulane ütles ...

Kaugelt edelast juba võimsad alasid paistavad.

Anonüümne ütles ...

sakus on ilm kogu päeva laus pilves ja sajune olnud, nüüd lihtsalt pilves, mõned heledad kohad. konvektsiooni pole.

Anonüümne ütles ...

Lääne-Eestis ja saartel tekib massiliselt kihtrünkpilvi - ilmselt inversioon,vms.

Anonüümne ütles ...

Kesk- Eestis läks ootamatult soojaks ja lämbeks. Pilvi on vähe ja taevas on veidi vines. Lõuna - Eesti saab äikest (tugevneb)

Anonüümne ütles ...

Äiksepilved on Eesti lõunapiiri juba ületanud ja ka esimene välk on registreeritud Koorküla lähedal.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas enam-vähem niisama samuti pilves nagu Sakuski.
Lõuna-, Kagu- ja Idaeestlased, rõõmustage. Muud ilmakaareeestlased oodakem järgmist suve..

Anonüümne ütles ...

Nadalatagune tanaseks lubatud 20 kraadi isokas jaigi tulemata

kagulane ütles ...

Oo, siin kagus lajatab ikka mõnusalt, seda poleks nüüd küll täna oodanud.

Anonüümne ütles ...

sakus taas ühtlaselt hall.

Anonüümne ütles ...

Tartumaal ka äikesekolle tekkinud, müristab üsna sagedalt.

kagulane ütles ...

Pääsesin enne ääre pealt äikese käest, kuna läksin suures torminäljas seda linnast välja vaatlema - nii juhtub, kui on sellised äikesevaesed suved. Loodetavasti sai keegi teine head kaadrid või videod siinset möllust, sest pidin ise elu eest varju leidma ja polnud muuga aega tegeleda :).



Anonüümne ütles ...

@ 8. juuli 2015 22:12

See on ebatõenäoline, et filmiti - filmimise jaoks sattus äike valesse kohta.
Tõelised ilmafilmijaid on 2 - üks neist Martin Tallinna küljealt Kiiilist, teine Kiro V.-Maarja küljealt Simunast. Neis paigus pole aga ei radarite, detektorite ega satelliidipiltide järgi mingit äikest olnud.

Seetõttu magasid sa filmimise mõttes tänavuse harukordse juhu maha, kuna pikad prognoosid näitavad edaspidiseks külma ning valdavalt loodevooluga ilma - st tugevaid äikeseid ei tule, vaid nõrku.

Kairol ja Martinil on Youtubes kasutajakontod (kanalid) ka, aga kas.nimesid ei riski öelda - muidu tembeldatakse mind vb veel reklaameriks kah veel, kuigi minu kontod need pole.

Anonüümne ütles ...

Kairo*, mitte Kiro. Vabandust!

Anonüümne ütles ...

Kui Kairo Simunas, siis võis ta Jõgevamaa äikese välke näha.

Anonüümne ütles ...

@ 8. juuli 2015 22.53
radari järgi peaks just simunas praegu äike olema, tekkis peipsist nats läänes ning liigub kirdesse, jõhvi ja narva suunas. iseasi kui hästi ma selle asukohta määrata oskan..

ise elan sakus, st martini asukohale päris lähedal. sakus pole täna olnud midagi muud peale lauspilvisuse ning -saju. õhtul korraks oli 7 ajal pisiselginemine, aga see oli pool tundi vaid.

kagulane ütles ...

@8. juuli 2015 22.34

Sain vähemalt üle pika aja märjana koju tulla ning adrealiinivajadus peaks ka mõneks ajaks rahuldatud olema :D.



Anonüümne ütles ...

idavirumaal ja soome lahel on näha frontaalkonvektsiooni hoogustumist.
müstiline on see, et päeval front laisk oli.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et tänagi läänemaakondades äikest ei tule. HIRLAMi mudel on järjepidevalt iga uuendusega täna päevaks üsna ühtlast lauspilvisust näidanud. Konvektsiooniks soodne selge ala jääb homme kagu- ja idamaakondadesse. Seda on hästi ka sademeteprognoosist näha, et enne homset hommikut erilist sadu loodes ei tule - Tallinn peaks sinnamaani lausa kuivale jääma.
Ehk lühidalt öelduna tuleb homne pilvisus loodes sarnane 23. juuniga sel aastal - st rünksajukate alasid on madala konv.tasapinna tõttu jäätumata ehk kihtrünkpilvjad. Halvimal juhul on ilm lihtsalt madallauspilves.
---------------------------------------------
Nädala-paari pärast ongi käes hetk, kus saan öelda seda, mida mais mainisin, "...siis, et enne augustit erilist sooja- ega äikeseperioodi ei paista, jne-jne. Nii ootamegi tulemusteta, kuni sügis käes".

Jüri ütles ...

Kairo Kiitsak
22:13
Kairo Kiitsak
Äike¡
Nägin välku Simunast
Pilv maa välk kagus
22:14
Kairo Kiitsak
2 välku
Kairo Kiitsak
22:21
Kairo Kiitsak
3 mürinat
Simunas

Anonüümne ütles ...

Lauspilvisust siin Tallinnas õnneks (veel!) pole, kuid sisemaa poolt edelast läheneb tõepoolest sajujoontega kihtrünkpilvjas pilvemass.
--------------------------
PS! 2012. a paljukirutud suvi oli äikeserikkuselt täiesti normaalne - tänaseks kuupäevaks oli koos kaugete kuulderaadiuses olevate äikestega Tallinnas olnud ligi umbes äikesepäeva, tänavu lausa 10 korda vähem.

Anonüümne ütles ...

kas Tallinnas tuleb täna äikest

Anonüümne ütles ...

Ei tule.

Kalle ütles ...

Tartus oli ka eile õhtul äike täiesti olemas. Mitte küll midagi ekstreemset, aga siiski.

kagulane ütles ...

@9. juuli 2015 11.19

Jah, käesolev suvi on igast küljest paljudele ilmahuvilistele üks ränk õudukas, sest kõik ebameeldiv tuleb korraga. 2012. aaasta suvi oli vähemalt hetkeseisuga kaugelt tänavusest parem, milles ei kahtle vast keegi. Annaksin meelelidi juba praegu selle häbipleki tiitli 2015. aastale üle ning kannaks selle suve heaga maha, sest august seda ebaõnnestumist enam ei kompenseeri. Kui isegi juulis ei suudeta seda tsüklonite jada enam lõhkuda, siis peab ikka midagi väga valesti olema. Kommentaar, millest siin kirjutasin, paistab vähemalt selle kuu kohta täppi minevat ning sellise aktiivsuse jätkumisel võib loota juba kolmandale soojale talvele. "8 kuud oota tühja, lootes, et seejärel saad üürikeseks ajaks meelelahutust, aga lõpuks lähed ikkagi tühjade kättega uuele ringile". Loodetavasti on siis 2016-dal midagi paremat varuks ;)

Anonüümne ütles ...

@ kagulane
Pane kaamera akud laadima, sest tundub, et täna on Thor jälle kagu peale vihane!

Anonüümne ütles ...

sakus täna äikest polnud, küll aga vihma. praegu taevas lõunapool täitsa selge.

Anonüümne ütles ...

kagulane ütles ...
@9. juuli 2015 11.19
... jätkumisel võib loota juba kolmandale soojale talvele...
Kuidas järgmine talv soe tuleb kui see suvi ja eelmine (väga soe suvi
üldse sarnased pole ?
Kus on loogika ?

kagulane ütles ...

Iga aasta on unikaalne, seetõttu pole mõtet püüda leida mingeid seoseid ja sarnasusi, kuna nii ehk naa need paika ei pea.
Loogika põhineb tsüklonaalsel aktiivsusel.

Jüri ütles ...

Kahjuks päev otsa sõidus olnud ega ole saanud täiendada postitust, kuid tegelen nüüd asjaga.

Anonüümne ütles ...

ei tea kas homseks on ilm pilves jälle? kuramaalt miski püsivam sadu ja pilved tulekul.

Jüri ütles ...

Kuna tsüklon on okludeeruv ja selle kese jõuab Eesti kohale, siis ootaks muutliku pilvisusega ja enamasti hoovihmadega ilma.

Unknown ütles ...

Kohati võib ka äikest tekkida.

Anonüümne ütles ...

Jüri ütles -"Loogika põhineb tsüklonaalsel aktiivsusel."
Sel juhul on loogiline, et ühel hetkel protsessid muutuvad ja
tsüklonitele tekib blokeering.Aktiivsus ei püsi ju aastaid !
Pealegi pidavat Golf pidevalt aeglustuma- eeldab Atlandi mõju
vähenemist.

kagulane ütles ...

@10. juuli 2015 16.15

Jah, see aktiivsus võib iga hetk lõppeda, kuid eeldatavasti lähiajal siiski mitte.

Golf ei aeglustu üleöö, see läheb juba kliima alla.

Anonüümne ütles ...

Küsin huvi pärast, et milline teie meelest eelolev talv tuleb? Mina isiklikult arvan, et alguses on keskmisest soojem, kuid lõpuks peaks külmaks ja lumiseks minema. (tõe saame teada alles siis kui talv on alanud).

Jüri ütles ...

Praegu on jah vaid korra antitsüklon täiel määral mõjule pääsenud, tuues juuli alguses paar palavat päeva. Sellistel juhtudel võib tsüklonaalne aktiivsus lõppeda või suunatakse mujale, kui antitsüklonaalne blokeering tekib, aga nii ei juhtunud.
Praegu jätkub endine olukord, et antitsüklon on Lõuna-Euroopa kohal, aga põhja pool tuleb ridamisi läänetsükloneid, kuigi need nii aktiivsed ei ole nagu olid viimased kaks.
Mingit erilist ideed talve osas ei ole. Kui praegune olukord jätkub, siis tähendab see muidugi sooja ja ilmselt sajust sügist ja talve. 6 kuu prognoosis on just sellest lähtutud, et erilisi muutusi ei toimu: http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

Jants ütles ...

Selle aasta esimene müristamine ära kuuldud ja esimene välgusähvatus ära nähtud! Võiks öelda, et isiklik rekord, sest 10. juulil ei ole seda varem mitte kunagi juhtunud. Märgin, et 2015. aasta jooksul ei ole kaugemal Tallinna/Laagri piirkonnast viibinud. Võimalik, et olen midagi maha maganud.

Jüri ütles ...

Jah, minu teada oli ka siin aasta esimene lähiäike. Varasemast ajast (elan siis 1996. aastast) ei ole nii hilist esimest äikest veel ette tulnud, sest eelmine rekord oli 19.06.2004. Muidugi seda, mis enne 1996. aastat siin oli, ei oska kahjuks öelda,

Anonüümne ütles ...

sakus oli ka lõpuks ometi eile äike! selle aasta esimene siin. mõned välgud ja mürinad olid üsna vägevad.

Kalle ütles ...

Tartus oli ka üsna mõnus äikeseilm. Aga huvitav, mis radaritega juhtus? Nii Eesti kui Läti ilmateenistuse radarid on maas.

Jüri ütles ...

Jah, neid rikkeid on ikka palju ja ikka siis, kui on vaja vaadata.

Anonüümne ütles ...

Masendav suvi on olnud tänavu. Hetkel vaid 13 soojakraadi.

Jüri ütles ...

Jah, kuidas võtta. Siiski ajaloost vaadates oli 2004. ja eriti 2008. palju vihmasemad ja jahedamad, 2003 küll oli alates juuli keskpaigast 3 nädalat kuuma ja päikeselist ilma, kuid enne seda oli praegusest märksa külmem ja vihmasem. Veel meenuvad 1996. ja 1998. a, kui oli veelgi sajusem ja jahedam, rannailma oli siis veidi ainult vastavalt augustis ja juunis.
Sel aastal on rõhutatud tuulisust, aga ajaloost leiab selliseid aastaid mitu, küll aga on suurem anomaalia äikese vähesus, sest kui on jahe ja sajune, siis tähendab see tsüklonite ülekaalu, samas äikest peaks olema ka oodata, sest õhumassivahetusi on palju jms (nii oligi nt 2008 ja 2012). Seda anomaaliat, miks äikest pole, ei osata selgitada.
Kas pidevalt alla 20 kraadi on siis normaalne. -- Ma lugesin üle, kui palju on Tartus (sisemaa jaam) olnud päevi, kui on olnud üle 20 kraadi päeval ja sain 9 päeva(!): http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/oopaevaandmed/, kusjuures kahel päeval on olnud üle 25 kraadi ja kahel päeval peaaegu 25 kraadi. Tallinnas on üle 20-kraadiseid päevi olnud 7. Seega väide ei vasta tõele.
Ja öösel +4 juuli keskel -- Vaatasin sealt ka öiseid miinimume: on ainult üks päev Tartus olnud, kui öösel oli alla +10 kraadi ja see polnud mitte 4, vaid 9,1 kraadi, seega suviselt soojad ööd on olnud. Tallinnas on olnud alla 10-kraadiseid öid 2.
Mereveetemperatuur on tavaline, sest 25-kraadine vannivesi ei ole meie kliimas tavapärane: http://www.ilmateenistus.ee/meri/vaatlusandmed/kogu-rannik/kaart/ (siseveed ka vaevalt et on suurt jahedamad).
Seega, kui vaadata andmeid eeskätt saju ja temperatuuri osas sisemaa kohta, siis justkui ei näe põhjust viriseda. Asi on küllap ikka selles, et alates 2010. a on enamik suvesid olnud Eestile ebatüüpiliselt kuumad ja kohati/periooditi ka kuivad, ainus jahedam ja vihmasem suvi viimase 5 a jooksul oli 2012. a.
Mis edasine toob? Juuli on arvutatud siin keskmisest selgelt jahedamaks: http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif
Kui tänasega sarnased ilmad püsivad suuremas osas ülejäänud juulist, siis võib sellega nõustuda.

suvi oli siis kui töölt tulin. ütles ...

@ 12. juuli 2015 15.36
jah, talvel suurt külmem polnudki, 10 kraadi jahedam vaid.

kus mu talvekasukas on, ütles ...

12. juuli 2015 15.55
tänavusel sügissuvel vaevalt et kellegi vannivesi +25 on, pigem sinna +30..+40 kanti.

kagulane ütles ...

Olen ka nõus sellega, et viimased vahemerelised suved on inimesed ära hellitanud ja nüüd on raske reaalsuse juurde naasta. Temperatuuri ja sademete osas pole tänavune suvi midagi enneolematut, kaugelt hullemaidki olnud. Aga et masendav, sellega nõustuvad vast enamus meist.

Margus ütles ...

Sürgavere radar hakkas pilti näitama meile jälle.

Huvitav info ütles ...

4. juuli ÖÖ oli sama soe (saartel soojem) kui tänane PÄEV.

Anonüümne ütles ...

Kui suvi kehv, siis loodame, et talv tuleb külm ja lumine.

Jüri ütles ...

Õnneks üks lugeja andis 11. juuli kohta täpsustavaid märkusi, mistõttu selle päeva kokkuvõte on täpsustatud.