teisipäev, 2. juuni 2015

23. nädala ilm (1.-7.06.2015)

Kommentaariumi link

7. juuni öö oli tuuline, aga väga soe: veel keskööl oli sooja kuni 20 °C (Viljandis). Hoovihma sadas enamasti Ida-Eestis. Päeval tugevnes tuul tormilähedaseks ja ilm jahenes, sest Eesti jäi itta liikuma tsükloni lõunaserva, kuhu voolas jahedam õhumass, mis tõrjus suvise sooja idapiiri taha. Nii oli pärastlõuna jahedam kui kesköö.
Nädala esimene pool on jahe: ilmselt kõikjal alla 20 °C, mõnel vaiksemal ja selgemal ööl võib öökülma tulla, sest Eesti kohale jõuab 0 °C isoterm. Nädala teisel poolel, kui kõrgrõhuhari jõuab ida poole, siis pääseb lõunast soojem õhumass Läänemere idakaldale. Mõned mudelid või nende väljundid näitavad lühikese kuumalaine saabumist koos äikesega, aga tõsiselt võtta seda veel ei maksa – võib jääda tulemata või nihkub ida poole.

6.06.2015 õhtu Dirhami sadamas: äikese ootel.

6. juunil jäi Eesti tsükloni sooja sektori kujundada. Rohkem pilvi ja sademeid oli Põhja-Eestis, õhtul laialdasemalt, kuid laussajuala ei tekkinud. Kesköö paiku tekkis nõrk äike Soome lahel.
Esialgu põhjapoolse tsükloni mõju püsib, mis väljendub väga tuulises ja jahenevas ilmas. Hiljem, nädala edenedes, tugevneb Assoori antitsükloni hari, mis toob veidi soojema ja vaiksema ilma. Suuremat sadu pole ette näha.

Helkivad 6. juuni öösel nähtuna Kibunast (Harjumaal)

Hommikuks langes õhus (2 m kõrgusel) õhutemperatuur täpselt 0 °C-ni.

5. juunil kujundas ilma jätkuvalt  antitsükloni põhjaserv, kuid jaheda õhumassi mõjul  oli kõikjal sooja alla 20 °C, ja ilm üpris tuuline. Kohati arenes rünksajupilvi, millest tuli hoovihma.
Kuna antitsüklon nihkub tasapisi ida poole – see avab tee soojemale õhumassile ja vähemalt kohati on sooja oodata üle 20 °C.

Kõrgrünkpilved Tallinna kohal

4. juunil määras ilma antitsükloni põhjaserv, kuid põhjatsükloni mõjul oli tuuline ja loodest saabunud külmema õhumassi mõjul oli kõikjal sooja alla 20 °C.
Lõunapoolne antitsüklon liigub tasapisi ida poole. Nii jõuab kohale taas soojem õhumass ja vähemalt kohati on sooja oodata üle 20 °C. Nädala lõpus jääb Eesti tsükloni sooja sektorisse, hiljem tagalasse, mis tähendab tormist ilma. Sademeid on oodata vähe ja igale poole arvatavasti ei jätkugi.


15.05.30, ca kell 14.22, Väike-Pakri lõunaosas, vaade põhja. Enda Pärisma foto


Rünkpilved Rapla lähedal. Foto: Tarmo Lukk/Jüri Kamenik

3. juunil kujundas ilma tsükloni lõunaserv, kus ilm oli tormine: mitmel pool tuulepuhangud üle 20 m/s, tugevaimad üle 25 m/s (raevukaim puhang 28,7 m/s Kundas). Samas oli ilm üsna soe: kohati üle 20 °C. Sademeid tuli väga ebaühtlaselt ja rohkem hootiselt. Põhja-Eesti kohal arenenud rünksajupilvede vöönd tõi õhtul mõnele poole äikest, vt http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150603.
Paariks päevaks on ilm uue antitsükloni põhjaservas jahedam ja veidi rahulikum, kuid nädala lõpuks soojeneb uuesti. Ilmselt erilisi sademeid nende ilmamuutustega ei toimu ja äikesevõimalus on ka üsna väike.


Läätsjad kõrgrünkpilved 1. juunil Viljandi järve kohal. Ants Arukase foto

Rünksajupilvede vöönd, mis tõi 3. juunil mõnele poole äikest.

2. juunil kujundas ilma Norra merele jõudnud tsükloni kauge kaguserv. Edelast tulnud õhumass oli võrdlemisi soe, nii et õhutemperatuur ulatus mitmel pool 20 °C lähedale, mõnes kohas pisut kõrgemalegi. Päeva teises pooles pilvisus tihenes ja kohati sadas.
Baltikumi kohal arenes frondil laine, mis tõi Läti idaossa ja Venemaa lääneserva rohkelt äikest, kusjuures mõned kolded olid eriti tugevad: tohutule välkude hulgale esines ka (hiid)rahet, millele viitab punane radarikaja: http://ilm.ee/kola/pildid/EMHI_Radar_Syrgavere/201506021500.jpg ja http://ilm.ee/kola/pildid/EMHI_Radar_Syrgavere/201506021515.jpg. Mõned Põlva- ja Valgamaal elavad inimesed teatasid müristamisest, kuid eriti tõsine oli olukord Saatse piiripunkti lähedal, millest äike liikus otse üle: kohalike sõnutsi olevat meeletult palju pilv-maa välke olnud ja majad värisesid pidevast mürinast.
Skandinaavia kohale liikuv tsüklon toob tormise ilma. Ilmateenistuse hoiatustes: 3.06. hommikuks tugevneb Hiiu-, Saare- Lääne-, Pärnu-, Harju- ja Lääne-Virumaal lõuna- ja edelatuul puhanguti 18-23 m/s (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/hoiatused/). Samas kuigi märkimisväärseid sademeid ei paista, vaid pigem sajab kohati ja üsna vähe. Torm annab tasapisi järele alles 4. juuni paiku.
Nädala lõpus on oodata uuesti soojema õhumassi saabumist, aga vähetõenäoline, et see üle 2 päeva püsib.

Frondil tekkinud laine tõi palju ja tugevat äikest, mis ulatus äärmise kagunurgani (DWD).

1. juunil kujundas ilma Norra merele jõudnud tsükloni kaguserv. Selle lohk tõi soojema õhumassi, mistõttu õhutemperatuur tõusis mitmel pool üle 20 °C – oli aasta seni kõige soojem päev. Samas tõi see kaasa tormise tuule: kohati ulatus tuule kiirus üle 20 m/s, mistõttu esines siin-seal tolmutorm (vt fotot). Õhumassivahetusega kaasnes ka vihm, mis küll igale poole ei jõudnud. Õhtuks tuul nõrgenes.
Läänetsüklonite idaserv mõjutab Eesti ilma veel paar päeva. Esialgu on edelast saabuv õhumass üsna soe, mistõttu päeviti võib tulla kohati sooja üle 20 °C, kui päikest on piisavalt.
Nädala edenedes kandub tsüklonite raskuskese pikkamööda kirde ja ida poole, st Eesti jääb nende lõunaserva. Vastavalt sellele asendub edelavool läänevooluga, mis on jahedam. Seega nädala keskel ja teise poole alguses (4.–6. juunil) jääb õhutemperatuur enamasti alla 20 °C, kuid hoovihmade võimalus püsib.
Nädala lõpus võib tugevneda antitsüklon, mille itta liikumisel pääseb soojem õhumass taas Läänemere äärde.

Tolmutorm Vasalemmas. Andres Tuzbergi foto

31.05.2015.a. kell 14:03. Muhumaa, Simisti. Korra müristas. Kalmer Saare foto

30. mail 5-minutiline halomäng Kärdlas. Tiit Harjaku foto

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

GFS ongi brittide kuuma Läänemerele arvutanud, nagu eelmises postituses mainiti. Küllap ka see kuumus Eesti aladelt kaotatakse. Kõigi eelneva 4 kuumakaga on nõnda tehtud.
--------------------------
PS, tolmutormi ajal ei soovita sensori ja läätsede siseosade huvides küll kaamerat kasutada, eriti, kui tegu on kompaktiga.

Samas delfi esilehel olev tolmutormi uudis andis paljudele aimu, kui põuane meil siin loodes tegelikult ongi.

Jüri ütles ...

Jah, see põud muudkui jätkub. Mõned inimesed kastavad igapäevaselt isegi oma aeda. Viimased vihmad on väga vähe sademeid toonud. Millegipärast tundub, et see tormi toov tsüklon ka ei too suuremat sadu.

Martin ütles ...

Kiilis hetkel täielik tuulevaikus, kuna koht hetkel briisifrondis. (Radariltki frondi liikumist näha - katkendlik kitsas tumesinine lõunassetriiviv kõverjoon.)

Martin ütles ...

Nüüd tuul tagasi lõunakaarest. (Tuulevaikusest õnnestus ka video teha)

Anonüümne ütles ...

Kuigi kuuprognooside järgi tuleb juuni keskpärane temperatuuride poolest, siis sademete poolest peaks muret tundma (paistab et sademeid tuleb keskmisest palju vähem) see soodustab põua intensiivistumist ja tuleohu suurenemist.

Anonüümne ütles ...

@ 2. juuni 2015 16.39

seda eriti läänesaartel ning lääne- ja põhjarannikul, kuna jahedad suvekuud tähendavad enamasti õhuvoolu ja/või tuult läänest, loodest ja põhjast, mis ei soosi neis piirkondades hoogsajupilvi.

Jüri ütles ...

Jah, need kanduvad kaugemale sisemaale, nii et ühes kohas on põuane, aga teises kohas vastukaaluks liigsajune.

Äike jõudis napilt kagunurka. Kohalike sõnutsi olevat meeletult palju pilv-maa välke olnud ja majad värisesid pidevast mürinast, eriti Saatse piiripunkti lähedal.

Anonüümne ütles ...

Kagu-kagu ja ainult kagu.. Jõhvi võiks ka tulla juba midagi korralikku. :/

Jüri ütles ...

Ainult padukagu ei ole, vaid mõnel aprilli- ja maipäeval oli äikest ju mujalgi, viimati 31. mail.

3. juunil on kaitsmine. Retsensioon saadeti ka lõpuks: http://www.upload.ee/files/4756971/Kamenik_2015_MSc_retsensioon.pdf.html (keeleline pool osutus pettumuseks - kel huvi, võib ise lugeda tööd: ilm.ee/kola/pildid/jyri/MAGT%d6%d6_Kamenik_J%fcri.pdf)

Tänane torm viis suure kase, mis omakorda 3 õunapuud ütles ...

GFS suutis tänast tormi uskumatult täpselt 4 päeva jooksul ette ennustada. Kui sedasi jätkub, siis juba 7. juunil (jälle 4 ööpäeva jäänud) tuleb samaväärne, aga kuum torm (praeguse paarikraadise isoka asemel ligemale 10 kraadi).

Anonüümne ütles ...

Kas täna tuleb ka äikest, sest eile tulid need äikesed ootamatult.

Anonüümne ütles ...

Võib jah tulla, aga labiilsusprognoosi järgi vaid Kagueestis.

Anonüümne ütles ...

mingit tormi pühapäeval ei tule. sisemaal enamasti puhangud 12, merel 17 m/s.
------------
õhumassi vale ajastuse tõttu jääb laupäeva kõige soojem hetk umbes kella 18sse.

Anonüümne ütles ...

Mudelid on üllatusena meelt muutnud. Osad näitavad 13..15. juuniks (olenevalt mudelist) ekstreemset kuumust ja äikesevõimalust. Näiteks NAVGEMi õhtune uuendus suisa 20 kraadist isokat.

Anonüümne ütles ...

Mudelid viitavad juba üpris kaua, et järgmise nädala lõpus jõuab siia ekstreemne kuumalaine koos väga suure äikesevõimalusega. Loodame parimat.

Anonüümne ütles ...

lootus sureb nagu alati sel aastal kombeks - soe ja äike võtavad lõuna-põhja asemel ikka tavalise edela-kirde suuna, nii et äärmine kagunurk võib midagi saada.

Anonüümne ütles ...

@ 7. juuni 2015 12:58

Just, GFS juba nii näitabki.