esmaspäev, 27. aprill 2015

18. nädala ilm (27.04.-3.05.2015)

Kommentaariumi link
ILMAHUVILISTE JA ÄIKESEVAATLEJATE KOKKUTULEK 2015

2. mail liikus üle Eesti tsüklon, mis tõi esmalt tugeva lausvihma, hiljem tugevaid sajuhooge koos lume- ja jääkruupidega (äike jäi siiski Lätti). Sellega tõrjuti eelmisel päeval lõunast saabunud soe õhumass itta Venemaale.
3. mail jõudis tsüklon juba Koola poolsaarele, kuid selle sabas maha jäänud niiskusest arenesid mitmel pool rünksajupilved, mis tõid nii hoovihma kui lume- ja jääkruupe, äikest oli Pärnumaal (võib olla üksikutes kohtades mujalgi). Õhtul ilm selgines ja tuul nõrgenes, sest Eesti kohale jõudis antitsüklon. See toob ööseks selge ja vaikse, kuid külma ilma (õhus paljudes kohtades miinuskraadid).

Seal kusagil sajab .2015.05.03. Simuna. Janek Pärna foto

1. mail jäi Eesti Läänemerel asuva väheaktiivse, kuid ulatusliku tsükloni ja Venemaa suure õhurõhugradiendiga antitsükloni vahele. Kohale jõudnud soojemas õhumassis tõusis õhutemperatuur mitmel pool 15-16 kraadini, kohati veidi kõrgemalegi, kuid kiudkihtpilved põhjustasid halosid ja lauspilvisust.

Antitsükloni lõunaservas on liikvele läinud soe õhumass, aga see päris kohale ei jõua, vaid tugevamaks osutub Läänemerel olev tsüklon: palav õhumass tõrjutakse kaugemale itta ja põhja (DWD).

Antitsükloni lõunaservas on troopilise niiske õhumassi sissetungi näha kolmnurkse paksema pilvemassi järgi. Eesti ilma mõjutavad ilmselt rohkem ikkagi Läänemerelt saabuvad pilved ja sademed, mis ööseks jõuavad kohale (http://sat24.com/en/bc).

30. aprillil kujundas Eesti ilma antitsüklon, mistõttu eelmise päeva väga sajune, kohati isegi paduvihmane ja külm ilm asendub päikeselisema ja soojemaga. Läänetsükloni mõjul lisandus kilomeetrite kõrgusel niiskust, mistõttu päeva jooksul ilmusid ülemise kihi pilved ja näha võis halosid.
Lähenev tsüklon toob küll soojema õhumass, kuid ka saju. Seetõttu üle 15 kraadi sooja ilmselt loota pole. Märkimisväärset ilma soojenemist pole ette näha.

Lõunatsüklon tõi kõige rohkem sademeid Loode-Eestisse (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/sademed/).

Kops- ehk piiritletud halo 30.04.2015 Laagri kohal.

28. aprillil jõudis Eesti kohale meridionaalne frontaaltsoon, mis pakkus kontrastset ilma ja palju sademeid, frondi soojal poolel ka rohkelt äikest. Viimane asjaolu on märkimisväärne, sest aprilli kohta on selline äikesepuhang väga ebatavaline, aga sünoptilist olukorda arvestades siiski ootuspärane. Selle kohta on väike uudisnupp http://www.gismeteo.ru/news/klimat/14367-holodnyy-front-prines-v-evropu-silnyy-dozhd-grad-i-tornado/.
Päeval jooksul tekkis Poola kohal frondil laine, mis arenes lõunatsükloniks ja tõi 29. aprillil palju sademeid. Äikest oli veel Eesti kagunurgas, kuid suurem äikesevöönd jäi siiski Venemaa lääneossa ja liikus sealt edasi kirdesse. Sellega tõrjuti lõunast saabunud troopiline õhumass kaugemale itta.
Nii jäi 28. aprillil õhutemperatuur vahemikku 8-10 kraadist kohati rannikualadel kuni 22 kraadini kagunurgas, kuid 29. aprillil jäi vahemikku 2-10 kraadini, ainult kagunurgas tõusis tsükloni soojas sektoris veel 15-18 kraadini.


28. ja 29. aprilli ilmakaart, kus on näha konvektiivtormideks soodsat sünoptilist olukorda ja lõunatsükloni teket (DWD).

28. aprill. Äikesekütid raporteerisid Saatse lähedalt, et Lätist Venemaale liikunud äike (punase keskosaga pilved radaripildil) oli ka Eesti piiri ääres hästi näha: http://ilm.ee/?513714. Näha oli välgulööke, müristas tugevasti. Piirivalvuritele tundus ilmavaatlejate kummaline tegevus piiri ääres kahtlane ja neid käidi kontrollimas. Paistab, et piirivalve teeb oma tööd hästi.



Üks äike ajab teist taga (Koidula ja Saatse piiripunkti lähedal).

Nädal algas sooja ilmaga (kohati kuni 18 kraadi), sest lõunavoolus jõudis kohale soe õhumass. Samal ajal pilvisus tihenes, sest frontaaltsoon liikub Läänemerelt tasapisi ida poole. Äike tekkis Lääne-Lätis – sealt liikus see Liivi lahele ja hääbus alles õhtul.
28. aprilliks on jätkuvalt oodata väga suurt õhumasside kontrasti. Kuna frontaaltsoon püsib esialgu Eesti kohal ja niiskust jätkub, võib oodata tugevaid sademeid ja püsib ka äikesevõimalus (suurim Ida-Eestis). 
Seejärel on oodata tsükloni teket: see liigub üle Eesti ja toob ilmselt kaasa rohkeid sademeid. Enamasti on jahe ilm (5-10 kraadi), aga kui Ida-Eesti jääb selle sooja sektorisse, võib ka üle 10 kraadi sooja olla.

Satelliidipilt ja registreeritud välgud (http://sat24.com/en/bc).

Ennustusdiagramm Soome HIRLAM andmete põhjal Lagujale külale. On näha, et veel 29. aprilli öösel on õhumass väga labiilne. Samas maapinnalt see õhuosake ei tõuse, pealegi temperatuuriprofiil näib üsna märgadiabaadiline  äike areneb frondi korral.

79 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas Tallinnas tuleb täna öösel äikest

Anonüümne ütles ...

Ei tule. Õhumassi energia ega front pole piisavalt aktiivne. Lähipäevadel, või isegi ka lähinädalatel, pole äikeseks piisavalt labiilset õhumassi oodata Tallinasse.
------------------------------------------------------------------------
Kui GFSi mõne päeva tagune prognoos oleks realiseerumas, siis ootaks Eestit homme samasugune äikesepäev nagu ilmahuviliste paradiidis Poolas-Saksamaal täna õhtul :)

Jüri ütles ...

Öösel ei pea äikest kuigi tõenäoliseks. Ilmselt on sooja frondiga seoses sajune ilm.
Päeval on äike siiski ilmselt Ida-Eestis - seda toetab ka Euroopa mudel.

kagulane ütles ...

Siin kagus praegu ehtne suveöö. Jõudsin just õuest lühikeste käistega, õhk on nii harjumatult soe, ligi 16 kraadi hetkel, ilm on ilus ja kuu särab taevas.

Anonüümne ütles ...

kagukas, sind ja teisi kagulasi õnnistatakse veel ka järgmisel ööl soojaga.

Anonüümne ütles ...

@ 23:52

Kas kägu või isegi ööbikuid oled juba kuulnud? Siin Tallinnas Nõmmel pole veel kuulnud, kuigi siingi tavatult soe öö - +12 kraadi hetkel.

kagukas ütles ...

@27. aprill 2015 23.58

Pole kindel, kas ööbikut olen, aga kägu kuulsin juba tükk aega tagasi.

Õhutemperatuur on vastu ööd siin tõusma hakanud, mida kinnitab ka ilmateenistus.

Anonüümne ütles ...

Tänud!
Tõus on seletatav sellega, et soojema õhumassi saabumine jääb/jäi öisele ajale. Päevasel ajal olnuks juba täna (kuupäevaliselt eile) juba 20 või enamgi kraadi.

Jüri ütles ...

Jah, praegu voolab frontaaltsooni idaservas soojust juurde. See õhumass soosiks päikeselise vaikse ilmaga vähemalt +25 kraadi.

kagulane ütles ...

Täiesti uskumatu, kui kiiresti on ööga kõik roheliseks läinud siin kagus, isegi kased :)

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus: 28.04 pärastlõunal on Kesk- ja Lõuna-Eestis oodata mitmel pool äikest. Äikese ajal on tuul puhanguline.

Anonüümne ütles ...

kui hirlami ennustus paika peab, siis peaks homme keskpäeval tallinnas ja selle ümber saama täielikust tuulevaikusest tormilähedane tuul. 2 tunni jooksul kirdetuulest edelatuul.

Anonüümne ütles ...

GFS näitab -10'c isoka jõudmist Eestisse 05.05 õhtuks :s, 10 kuud niru suusailma saab jätkuda :D

Kalle ütles ...

Välgudetektoreid vaadates tundub, et äikesed on viimase tunni-paari jooksul väga järsku arenema hakanud, ulatudes nüüd juba ka Eesti kagunurka.

Anonüümne ütles ...

kaguvoolu korral olnuks kogu eesti praegu äikeseline. selline oligi muideks 5 päeva tagasi gfsi prognoos.

Anonüümne ütles ...

Eesti järjekordselt "klimaatilises tollipunktis". Seda ka homme ennelõunani.

Aprillikuine äike loodes on sama haruldane kui 25+ soojus aprillis.

Anonüümne ütles ...

aga kas saabuval öösel siis tuleb Tallinnas äikest

Jüri ütles ...

Kagunurgas (Koidula ja Saatse piiripunktis) oli 5 äikest, mõned tugevad. Üks pilt: http://www.upload.ee/image/4681802/P1000403-001.JPG
Tallinnasse äikest ei usu.

Anonüümne ütles ...

Kas Lõuna-Viljandimaa võib jääda täna öösel äikesele jalgu?

Anonüümne ütles ...

kahju et tallinasse üldse äikest ei tule, elaks nagu hiiumaal juba

Anonüümne ütles ...

@ 28. aprill 2015 20.33
Kuidas venemaal oli? Kas said venemaal palju välke, pagituult, rahet jne ka?

Anonüümne ütles ...

Ütleks, et Eesti jäi sajandi aprilliäikeste lainest peaaegu täiesti ilma. Andke andeks, kuid selliseid näitajaid pole mu silmad APRILLIS enne siinses piirkonnas näinud:
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn0011.gif

Link kehtib kella 3veerand 1-ni öösel.

kagulane ütles ...

Saab vist jälle sähvimise taustal magama jääda. Kagu suunal päris korralik "ilutulestik" käib.

Anonüümne ütles ...

mismõttes JÄLLE? oli siis eile seal lähedal äikest siis vä?

sakus saan jälle elukoha kahetsusega magama minna.

Anonüümne ütles ...

ja seda ka, et mina sinu asemel magama ei jääks, vaid naudiks vaatemängu päikesetõusuni, kuna esiteks aprilliäike on ka seal haruldane - eriti nii intensiivne - ning teiseks ei esine öist äikestki tihti.

aga jah, paraku tööandjad sülitavad ilmahuviliste huvidele - selline suhtumine ajab oksele.

Jüri ütles ...

Äikesepühad vajalikud.
See pilt on Saatse piiripunkti lähedalt, minutis oli vähemalt 10 välku näha: http://www.upload.ee/image/4683303/DSC_0197-001.JPG

Anonüümne ütles ...

Tundub,et alates 05.maist läheb ilm lõpuks soojaks ja ilusaks.

Anonüümne ütles ...

ja milline oli piirivalve suhtumine äikesehuvisse? ja seda ka pärast kontrolli?

Anonüümne ütles ...

@ 29. aprill 2015 9:30

Oh issand, sinnani ju veel nädal jäänud.. 20. aprillil samuti näis, et 27 ja 28 aprill tulevad mandril ühtlaselt 21..23 kraadiga. Säh sulle mis tegelikult oli..

Eks tehkem omad järeldused ka selle 5. maist algava perioodi kohta.. Kaldun arvama, et ka 8. kuud saab niru suusailma "nautida".

Anonüümne ütles ...

29. aprill 2015 11.36
jah, olen aeg-ajalt kuulnud, et eesti kliima oleks hea, kui meie suvi oleks kuu võrra pikem ning talv kuu võrra lühem. seetõttu ei imestagi, et poolat ilmahuvilistele heaks peetakse.

Anonüümne ütles ...

@ 29. aprill 2015 9:30

Kust sa selle veel välja võlusid?

Kalle ütles ...

Täna siis Venemaa äikesevaatlejatel veab. Kahju, et see kena konvektiivkompleks meist teiselt poolt Peipsit mööda läks...

Anonüümne ütles ...

See sama äikesevöönd on hea näide, et külma frondi äikesed siiski sõltuvad kellaajast ning seda päris palju. Miks muidu alles keskpäeva paiku äikeste areng vahetult kagupiirilt hoogu sai. Sõltumatuse korral pidanuks eilsed äikesed kas säilima või siis tekkima uued.

Jüri ütles ...

Võib olla see sõltumatus on siis vähemalt osaliselt müüt või valearvamus või rõhutatakse liigselt kellaajast sõltumatust. Ehk peab muutma seniseid arvamusi.
Kagunurgas oli täna äikest, kuid kohal seal olla enam ei saanud.
Piirivalvurid tundsid huvi, kas on olemas mingi äikesevaatlejate ühing, kas nad ka liituda saaksid jms. Suhtumine oli küll sõbralik ja huvi neil tekkis. Lisaks selgus, et 16. aprillil oli seal samuti äikest olnud.

Anonüümne ütles ...

meeldiv kuulda. loodetavasti leiavad nad oma töö kõrvalt mõned klõpsud seal äikestest edaspidi teha.

Anonüümne ütles ...

@ 29. aprill 2015 17:35

Jüri, seda sõltumatuse kinnitust just teilt olengi lugenud.

Siin blogis on olnud äikesehooajal aeg-ajalt selliseid kommentaare, et "päike on juba loojumas ning seetõttu kaob ta soojendav mõju mistõttu äikest enam küll ei tule", jms. Siis oledki vastanud taolistele kommentaaridele, et frontaaläikesed kellaajast ei sõltu. Kas hakkab meenuma?

Jüri ütles ...

Pilte küsima ei hakanud, kuigi oleks võinud. Teinekord saab tehtud.
Jah, on olnud küll korduvat kinnitamist leidnud siin. Oleks pidanud täpsustama, et sõltumatus tuleks seal ehk asendada tõenäosusega, nt külma frondi korral on öisel ajal äike tõenäolisem kui siis, kui fronti pole, aga mitte et on sõltumatu kellaajast.

Anonüümne ütles ...

Aitäh täpsustamast!
--------------------------------------
Paraku tundub, et 1. maiks oodatav soe ei pruugigi kuigi soe olla, sest ennustatakse nii kesk- kui ka kõrglauspilvisust. See omakorda pärsib konvektsioonipilvede arengut, kuigi õhuvool on lõppude lõpuks otse lõunast, mis on Tallinnalegi soodne. Viimati vist märtsi keskpaigas oli taoline suund ka kõrgustes.

Anonüümne ütles ...

@ 29. aprill 2015 9.30

kust sa seda veel vaatasid?

ilusaks vb tõesti, aga soojaks küll mitte.

Anonüümne ütles ...

no mõlemad mudelid näitavad + 10 isotermi siiajõudmist.
Kui see ka soe ilm ei ole,siis mis on?

Anonüümne ütles ...

see ju vaid 7..8 mail ainult. 9. maist läheb külmaks tagasi.
accuweather ennustab samuti masendavat maid - igal päeval on päevamaksimumid enamasti alla 15 kraadi. õudne.

Anonüümne ütles ...

ei tasu accuweatherit vahtida.isegi 7 mai on veel liiga kauge,et midagi ennustada

kagulane ütles ...

Vähemalt läksid kõik puud lehte ja loodus täielikult roheliseks, mis tekitab ikkagi suve tunde hoolimata madalast temperatuurist ja ilmast.

Jüri ütles ...

Jah, lõpuks on kõik lehte läinud ja võib suve tunnegi tekkida.

Anonüümne ütles ...

kõik puud juba? isegi saarepuud ja tammed??

siin sakus pole kaskedel hiirekõrvugi veel.

küll see eesti on pagana suur riik ikka.

Anonüümne ütles ...

jälle samal ajal jüriga postitasin..kuigi mu vastus sobib ka sulle jüri!

Jüri ütles ...

Hämmastav, kuivõrd ühel lainel ollakse!

kagulane ütles ...

@1. mai 2015 21.43

Tõsiselt räägid, et pole veel hiirekõrvugi seal?
Siin kagus ainult üksikud(kus mina elan), millel veel hiirekõrvad järel. Enamus on aga juba mõõdukalt suurte ja osad täismõõdus lehtedega kased, millest pole enam midagi läbi näha.
Jah, kõik puud lehes siin, mida näinud olen. Tamm läks lehte juba vähemalt pool nädalat või nädal tagasi, kui ma ei eksi.

Anonüümne ütles ...

Saku ja Laagri(Tallinna) vahel on siis suur erinevus looduse arengus?

Jüri ütles ...

Kommentaar oli pigem iroonilise alatooniga, sest ei tundu usutav, et kõik, sh tammed ja saared, on lehtedes.
28. aprillil kagunurgas viibides rohelus veel ei domineerinud, ikka toomingas oli põhiline, mis andis rohelist tooni. Sama seis on ka siin Laagris ja mujal Tallinnas, et rohelist annab enamasti toomingas, aga pisut juba ka mõned teised puud-põõsad.

kagulane ütles ...

@2. mai 2015 0.35

Vabandust, avastasin täna, et olin vahtra tammega segi ajanud(eemalt tunduvad need nii väga sarnased).

Pean siiski tõestuseks vist jälle pilte tegema ülejäänud puudest, kuid viimase nädala temperatuuride vahe näiteks Tallinna ja Võru vahel peaks juba piisav tõestus olema.

Anonüümne ütles ...

Siin kesk-eestis on võsa juba roheline ja toomingatel suured lehed. Eile sai Tartus käidud seal olid isegi mõned kased rohelised.

Anonüümne ütles ...

huvitav kas mu eelmise aasta ennustus läheb sel korral tõesti täide, et saabuv suvi tuleb jahedapoolne ning keskmisest äikesevaesem.

Anonüümne ütles ...

Minule tundub, et see suvi tuleb hoopis kuum ja põuane.

Anonüümne ütles ...

sellise tsüklonaalse aktiivsuse puhul, nagu viimatised 9 kuud on juba olnud, tundub väheusutav.

kagulane ütles ...

@2. mai 2015 1.56

Jah, oli õigus, et tamm pole veel lehes, kuid õnneks on neid nii vähe, et rohelise looduse taustal ei pannud neid eile tähelegi, sama ka pärna puhul. Saarepuud kahjuks ei leidnud. Lepp, vaher, kastan, pihlakas, paju, kask ja ülejäänud puud, mida veel leidsin, on päris suurte lehtedega.

Kask: http://www.upload.ee/image/4700286/2015-05-02_20.46.16.jpg

Anonüümne ütles ...

sakus on kased roheliste pungadega. küngaste lõunanõlvade ning suuremate hoonete ees on hiirekõrvul - nii ehk 4..5 mm-sete lehekestega :(

Anonüümne ütles ...

@ 2. mai 2015 17:11
eks me näe. kuna juba 5 suve järjest on kraade olnud 30 ja enam, siis on see üsnagi reaalne, et sel korral jääb suve ja aasta maksimum alla 30 kraadi. võimalik, et nt 8 aastat või hoopis 42 aastat tuleb selliseid suvesid, sest atmosfääri "juhuilma mäng" on õnneks lõpmatu.

Anonüümne ütles ...

@2. mai 2015 23.27

Seda ei juhtu, sest kliima soojenenud.

Anonüümne ütles ...

@ 2. mai 2015 23:56

see soojenemine pole ühtlane. põhja-ameerikas oli äsjane talv 200 aasta külmim. kindlasti on euroopaski neid kohti, kus jaheneb. olgu selleks jahenemiseks sooja aastaaja külmenemine.

Anonüümne ütles ...

Haa, aga on juba lubatud Põhja-Euroopasse kuuma suve. Kahjux ei tea mis portaal see oli.

Anonüümne ütles ...

arvatavasti see usa portaal oligi.
seega tuleb tõlgendada, et suvi tulebki külm.
----------------------------------
täna tuleb ilmselt üsna sarnane ilm 16. aprilliga - loodes ja läänes vähene pilvisus ja sajuta, sisemaal hoogsademed ning idakagus äikesevõimalus.

Anonüümne ütles ...

Jüri, kuidas tundub - kas 06.05 on taas 20 kraadi oodata? Õhumass seda võimaldaks.

Anonüümne ütles ...

Pärnumaal Tootsi kandis äike. Liigub itta/idakagusse.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus võiks "nädalaprognoos" tab'i ära kaotada ja muuta 4 ööpäeva prognoos 7 ööpäevaks. Palju ilusam ja ülevaatlikum oleks see ka. Kujutan ette, et neil endilgi võib olla tüütu mitmes erinevas kohas iga päev neid tekste muuta.

Anonüümne ütles ...

Imelik, et lääne, loode ja põhjavoolu puhul on Eestis sel aastal äike, aga muude suundade puhul mitte. Isegi mitte tavalise edelavoolu puhul. Siis pole ime, et oota Tallinnas äikest nagu palme.

kagukas ütles ...

Keegi küsis siin mõned päevad tagasi, kas ööbik kagus juba kohal. Polnud tol korral veel pimedas metsas käinud, aga praegu igatahes kella 22 ajal oli terve mets tema häält täis.

Margus ütles ...

Mina ka kuulsin ööbikut.

Anonüümne ütles ...

heh, ma siis saku metsadest kuulsin alles esimest kägu paar päeva tagasi. ööbikut eelmisel aastal siin alles 13. mail.

@ kagukas
võimalusel jaga palun muljeid eelmise aasta 20 mai hilisõhtusest joonpagist, kui juhtusid seda kogema, kuna seegi äike sakku ei jõudnud! vb said isegi pilte ja videoid?

Jüri ütles ...

Jah, õhumassi järgi võiks vähemalt 23 kraadi tulla (6. mail), aga ilm on ilmselt pilves ja väga sajune, seega hea, kui 15 kraadigi tuleb, kuid päris lõplik see muidugi ei ole.
Kui järgmine päev on päikeseline, võib sooja rohkemgi tulla, kuid õhumass on jahedam.

Äikest on olnud seetõttu, et läänest või loodest on saabunud külm, aga niiske õhumass. Aluspinna päevase soojenemise tõttu on muutunud õhumassi kihistus labiilseks ja äike välja arenenud.
Edelast ja lõunast on tulnud soe õhumass, mistõttu sooja õhu advektsioon on andnud tulemuseks stabiilsema kihistuse ja äikest pole olnud (või on frontaalne äike idapiiri taha jäänud).

20. mai öösel oli Laagris äike, aga see polnud joonpagiga otseselt seotud.

Anonüümne ütles ...

@3. mai 2015 23.26

Sain tookord täistabamuse. See oli see viimase aja üks kõige jubedamaid äikseid siin, sest kui tihti kaaseb tugeva joonpagiga pilvesisesed välgud, siis seekord oli väga palju pilv maa välke, mis võttis väga kõhedaks, kuna raksatus oli raksatuse järel. Pilvetipud tundusid samuti üli kõrged olema, sest tükk aega enne tumeda osa ilmumist ja müristamise kuulmist võis vaadata näiliselt väga lähedal olevast suurest heledast pilvetipust eemale selgesse taevasse ulatuvaid välke. Riiulpilv oli kõige ilusam ja ulatuslikum, mida olen oma elu jooksul näinud, kahjuks jäi see aga hämarale ajale, mistõttu ei saanud häid pilte ja pidin seda isegi läbi sähvimise vaatama. Kaasnes tugev pagi, tugeva vihma- ja rahesajuga, mis peksis täiega vastu aknaid, sähvimisel polnud vahet. Sõiduteed olid hiljem üleujutatud. Nii palju kui tänavavalgustuse kumast näha võis, tulid sademed alla peaaegu et horisontaalselt.

Anonüümne ütles ...

aitäh, kadeduse hoog tuleb peale seda lugedes..aga noh, nüüd siis tean, kui suures riigis me elame ning millest kõik saared ja loode-eesti ilma jäi :D.

aga jah, pakun, et see oli hiidpagi vorm, kuid öise aja tõttu jäi vajalikest kriteeriumidest puudu. riiulpilvest oli feisbukis pilte pilvehuviliste grupis - tundus tõesti hiidpagi moodi. 08.08.2010 hiidpagi samuti sakku ei jõudnud - selle äärmine läänetiib riivas. nats vihma ja mõõdukat tuult vaid.

Anonüümne ütles ...

Vastik öökülm.. tundub, et varahommikuk on mõnel pool õhus -3..-4 kraadi, mis võib noortele õrnadele lehtedele kurja teha.

Tundub, et tänavune mai tuleb üldsegi külm ning 6. mai võibki kõige soojem olla.

Jüri ütles ...

Saartel ja Loode-Eestis oli samasugune või tugevam äike 4.07.2002 ja 8.-9.08.2013, kuid neid juhtumeid võib veel olla.
Hiidpagiks on peetud hoopis 13.05.2013 juhtumit, mis hiljem, nagu selgus, oli hoopis minihiidpagi: http://ilm.ee/index.php?51135712580838324414
Siiski see 20. mai juhtum tuleks vastava kahtlustusena esitada vähemasti Ilmateenistusele, Velle Tollile jt., kes uurivad selliseid juhtumeid.

Anonüümne ütles ...

sellest 2002 äikesest oli isegi meedias palju juttu, kuna oli käesoleva aastatuhande ainus äike, mis olevat ka siia tallinna kanti metsiku pagituule toonud. ülejäänud äikesed on tuule mõttes köki-möki olnud. seega ligemale 13 aastat pole siinmail selliseid olnud. aga palju 20+ m/s pagiga äikeseid kagu- ja ida-eestis on sel aastatuhandel olnud? arvan, et mitukümmend.
--------------------------------------------------------------------
2013 äike oli tugev välkude ja vihma poolest. pagituul oli sakus tavaline. (puhangud ehk max 10 m/s)

Anonüümne ütles ...

seda ka, et saartel, eriti just liivi lahe saartel ning saaremaal, on minu muljete järgi äikesepäevi rohkem kui siin tallinna piires. ja sealgi on tugeva tuulega äikeseid rohkem kui siin mandriloodes. sellega seoses meenus, et 29.07.2012 oli saaremaal 21..32 m/s pagituulega äike, mille riismed jõudsid 2013 äikese tuulest natuke tugevama tuulena ka sakku, aga vihma EI SADANUD ÜLDSE!
--------------------------------------------------------------------
seega - kes äikest kardavad/ei oota selle kahjusid - soovitan soojalt elamiseks valida paarikümne km laiuse rannikuriba ala tallinnani. hiiumaa ses mõttes ei sobi, kuna seal on sügistormid tallinna ümbrusest tugevamad.

Anonüümne ütles ...

13.05.2013 äike muideks samuti sakku ei jõudnud. siia jõuavad üksikäikesed ja tavalised joonpagid.

Anonüümne ütles ...

Sakukas, jätkame seda diskussiooni uue posti kommentaariumis, sest seda ei pruugi teised siin enam lugeda.

Jüri ütles ...

Jah, Sõrves on äikesepäevi ilmselt loodenurgast rohkem, sinna jõuavad edela või lõuna pool tekkinud äikesed.
7.07.2012 oli Lääne-Eestis ka väga tugev (päev otsa kestnud) äike. Veel meenuvad 2001. a äikesed juulist, millest mõni oli ka Lääne-Eestis väga tugev, sh pagi poolest.