esmaspäev, 20. aprill 2015

17. nädala ilm (20.-26.04.2015)

Kommentaariumi link
2000. a erakordsest aprillikuisest kuumalainest: http://ilm.ee/?511304

26. aprillil jõudis Eesti kohale tsükloni soe sektor, mis samal ajal sulgus. See põhjustas üsna rohkeid sademeid ja oklusioonipunktis Ida-Eesti kohal pärastlõunal äikestki. Õhtul ilm paranes – sadu lõppes, läks selgemaks, mitmel pool arenes udu, sh mere ääres (advektsiooniudu, kui külma vee kohale saabub soe ja niiske õhumass).
Sooja ja niiske õhumassi serv jääb veel paariks päevaks Eesti kohal. Seda soodustab ka tsirkulatsiooni meridionaalsemaks muutumine ja Kesk-Euroopa kohal tekkiv osatsüklon (sisuliselt lõunatsükloni mõjutus). Kus päikest enam, seal (suurema tõenäosusega Ida-Eestis) on sooja oodata 15-20 kraadi, püsib äikesevõimalus, kuid seevastu saartel ja ilmselt ka enamasti Lääne- ja Põhja-Eestis on palju jahedam, pilvisem, sajusem.

Eesti kohal oklusioonipunktis (frontide liitumiskoht aluspinna lähedal või täpsemalt koht maapinnalähedasel sünoptilisel kaardil, kus soe ja külm front liituvad) arenes äike (DWD).

25. aprillil oli ilm soojem, kuid tiheneva pilvisusega (kiud- ja kiudkihtpilved), sest kohale jõudis soojem õhumass. Õhutemperatuur tõusis enamikes kohtades 10-15 kraadini. Olulisi sademeid veel ei tulnud.
Järgmistel päevadel jääb Eesti üsna kontrastsete õhumasside piirialale, kuigi paistab, et soe õhumass on ülekaalus. Seetõttu on oodata sademeid, püsib äikesevõimalus (alates 26. aprillist) ja arvatavasti suur õhutemperatuuri erinevus Eesti piires. Alles 29. aprilliks tõrjutakse soe õhumass idapiiri taha.

25. aprillil oli läänetsükloni idaservas pealetungil soe õhumass (DWD).

28. aprilli Ilmateenistuse antud ilmaprognoos on väga põnev: sünoptiline olukord soosib tõepoolest väga kontrastse kahe Eesti päeva teket. Sellest fenomenist pikemalt: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/kaheeesti.htm.
Laialdasel alal prognoositakse äikest, kusjuures Ilmateenistus on äikeselisemateks aladeks pidanud külmemat Lääne- ja Põhja-Eestit, sest sinna koondub ilmselt kõige suurem õhumasside kontrast – frontaaltsoon. Samas õhumassi labiilsusnäitajad annavad äikeseks soodsamad tingimused soojemasse Lõuna- ja Ida-Eestisse. Viimati oli sarnane olukord 8.05.2010 (võib parandada, kui eksin).

NOAA prognoos 28. aprilliks

WeatherOnline´i prognoos näitab 28. aprilliks klassikalist kahe Eesti päeva (allikas).

24. aprillil mõjutas ilma madalrõhulohk. Niiskes ja jahedas õhumassis arenes konvektsioon, mistõttu mitmele poole jagus hoovihma, lume- ja jääkruupe, kuid äikest ei täheldatud. Tuul oli eelnevast päevast küll nõrgem, kuid siiski üsnagi tugev, pilvede all ka puhanguline. Sooja oli enamasti 5-10 kraadi, kuid mõnes üksikus kohas kuni 13 kraadi.
Oodata on läänetsüklonite mõju suurenemist. Selle lääneservas kannab edelavool kohale soojema, aga niiskema õhumassi. Seetõttu on küll sooja juba mitmel pool üle 10 kraadi oodata, kuid ühtlasi ka sademeid.
Suurt soojalainet on oodata 27.-28. aprillil, millega kaasneb äikesevõimalus.


Tartusse jagus küllaldaselt konvektsioonipilvi.

23. aprillil ilm selgines, kuid oli tormine, eriti mandril, sh sisemaal, kuid saartel oli tuul enamasti märksa nõrgem. Selle põhjuseks oli loodest Venemaale sukeldunud tsüklon, mille suure õhugradiendiga tagala laotus Eesti kohale. Tormine tuul tekitas kohati koguni tolmutormi või vähemasti tolmutuisku. Kuna saabus külmem õhumass, siis enam laialdaselt ja väga palju üle 10 kraadi sooja polnud, pärastlõunal langes.
Õhuvool on läänest. Seetõttu on oodata mõõdukalt sooja ilma, nii et vähemalt kohati on ikka üle 10 kraadi sooja. Kui läänetsüklonid aktiviseeruvad ja nende idaserv jõuab Läänemereni, siis jõuab kohale ka rohkem soojust. Nii võib juba 26. aprillil üle 15 kraadi olla ja 27.-28. aprillil kohati kuni 20 kraadi.

Tormist ilma põhjustas Venemaale sukeldunud tsüklon (DWD)


Tolmutuisk (dust drift) Lääne-Virumaal. Janek Pärna fotod

Head sõbrad! "Horisondi pilveaabits" on valmis saanud ja kõigile Android-süsteemiga nutitelefonide ja tahvelarvutite omanikele nüüd kättesaadav. Pilveaabits on tasuta saadaval Google Play veebipoes. Täname, kui seda sõnumit levitada aitate! Eelvaade: https://play.google.com/store/apps/details?id=ee.horisont.mobile.pilveaabits. KUKUs oli juttu rakendusest: http://podcast.kuku.ee/2015/04/23/intervjuu-2015-04-231000/

Artikkel ilmus ka Maalehes.

 
Kuvatõmmiseid nuhvelvaadetest.
QR kood, millelt saab lingi allalaadimiskohta.

21.-22. aprillil mõjutasid Eesti ilma nii põhjatsüklonid kui Suubritannia antitsükloni harjad. Ilm oli olulise sajuta ja õutemperatuur tõusis juba mitmel pool üle 10 kraadi.
Esialgu õhutemperatuur eriti ei muutu, aga tsükloni sukeldumisel Skandinaaviasse, Soome ja hiljem Venemaale toimub tuule tugevnemine. Kui Suurbritannia antitsüklon laguneb, siis pääsevad mõjule läänetsüklonid ja nii peaks edelast või lõunast saabuma tunduvalt soojem õhumass. Seda on prognoositud 26.-28. aprilliks, kui sooja võib olla kuni 20 kraadi. On ka äikesevõimalust prognoositud.

Tihedad kiudpilved (Cirrus spissatus) 22.04.2015 14:15 Pärnus. Targo Taggo foto

Nädal algas tormiselt ja tähelepanuväärse külma aastaaja joonpagiga, vt eelmine postitus. Sellele järgnes kohati päikeseline, kohati veel pilves (Lõuna- ja Ida-Eestis) ilm. Kus oli rohkem päikest, seal oli ka eelnevatest päevadest veidi soojem: õhutemperatuur tõusis 5-10 kraadini, kohati (Lääne-Nigulas) pisut kõrgemalegi.
Suurbritannia kohal püsib esialgu soe antitsüklon. Selle idaservas püsib meridionaalne tsirkulatsioon (põhjavool). Samas saabuv õhumass ei ole väga külm, mistõttu päikeseliste ilmadega tuleb vähemalt kohati üle 10 kraadi sooja. 
Nädala jooksul on oodata põhjatsüklonite tõttu põhjavoolu asendumist läänevooluga, mis soosib ilma soojenemist. Nädala lõpus, kui oodata on läänetsüklonite mõju tugevnemist, siis peaks edelavoolus saabuma juba päris soe õhumass ja sooja võib tulla 20 kraadi.

Sooja antitsükloni mõjul on Norras juba üle 20 kraadi sooja (http://www.intellicast.com/Global/Temperature/Current.aspx?location=FIXX0007).

76 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Võrdluseks niipalju, et täna aasta tagasi algas periood, kus oli mitmel päeval +20 kraadi ja üle selle sooja. See oli omakorda osake 2 nädalat kestnud põuast - kuhu 29.04.2014 külma frondi sajud ei jõudnud, seal rohkemgi.

Anonüümne ütles ...

@19. aprill 2015 20:10

Võtan sõnad tagasi ja enam viiesti päevast kaugemaid prognoose ei vaata. Neil, kes väidavad, et sealt algab voodomaa, on täielik õigus. Raske uskuda, et vähem kui nädalapikkust prognoosi suudetakse ühe mudeliuuendusega ligi kümne kraadi võrra muuta. Ilmateenistuse kuuprognoose on ka juba piinlik lugeda.

Jüri ütles ...

Jah, nii see on, uuendused võivad olla lausa ettearvamatud.

Anonüümne ütles ...

@ 20. aprill 2015 20:23

kella 20:10 aegset kommentaari siin pole, eelmise aeg on ju 18:35.
----------------------------------
laupäevane kuumus jääb ära. üleüldse mudelites algabki see äärmusaastaaegadele iseloomulik "küngaste tasandamise/lohkude täitmise" taktika jälle pihta.

Anonüümne ütles ...

@20. aprill 2015 22:16

See kommentaar oli eelmises postituses.

Euroopa mudel on veel vähemalt pühapäeva osas optimistlik.

Jüri ütles ...

Jah, Euroopa mudel näib olevat stabiilsem, aga elame-näeme.

Ain ütles ...

Ain Kallis, lisaks 19/20.aprilli pagile:
Järvamaal, Kareda vallas inimesed rääkisid öösel veidrast ilmanähtusest, mis kergitas maast kasvuhooneid, rebist katustelt harjalaudu ja pillutas esemeid õues laiali. Esimene nn tuulispask olnud ca 23.30 paiku, teine kella 3 paiku öösel. Üks inimene kirjeldab kõvasid pauke, mis kostsid nagu, keegi taoks vastu maja seina: viie minutiga oli kasvuhoone vanarauaks, maa külge kinnitatud batuut õunapuu otsas ja võrkkiige alus tükk maad eemal, kunagise kasvuhoone kohal.

Anonüümne ütles ...

Aitäh lisainfo eest, kahju et see tormipilv valges ei saabunud - see olnuks vägagi dramaatiline vaade!

Anonüümne ütles ...

suur soojalaine jääb nv-l ära. nüüd on see küll suht kindel.

Anonüümne ütles ...

Suva see soojalaine. Enne tulgu korralik sadu, mis kustutaks tuleohu ning purukuiva pinnase. Siin (Nõmmel - Tallinna lõunaosas) oli viimati korralik sadu 4. aprillil. Paistab, et põud jätkub täie auruga,ups, TOLMUGA.. edasi.
Tuleohu kaart peaks Hiiumaal ning Põhja-Eestis taas punaseks minema.

Miks just neis paikades? Sest mujal sadas 15.04 korralik lumi maha, mis sulades maapinda niisutas ning 19.04 joonpagi samuti, mis "hiilis" Tallinnast mööda.
Veel oli sisemaal 16.04 hoogsajune, samas mandri rannik ning saared ka siis sadu ei saanud.

Anonüümne ütles ...

Mis asi sul ära jääb?pühapäevast alates näitavad mõlemad mudelid korralikku sooja.

Anonüümne ütles ...

@ 21. aprill 2015 18:09

ma ju ütlesin oma 17:52 kommentaaris, et ära jääb suur soojalaine.

see, mida praegu nv lõppu ennustatakse, pole soojalaine, vaid lõpuks ometi normile vastav aprilli temperatuur.

Anonüümne ütles ...

Üleeelmise postituse 17. aprill 2015 15:29 kommentaarile vastuseks.

Ei tule ta midagi kuumemgi, kuigi rekorditesaju ootuses oleks ka ise lootnud.

Anonüümne ütles ...

uuenenud gfs väljund ennustab taas 20 kraadist sooja, kuid on seda edasi lükanud varasema laupäeva-pühapäeva asemel esmaspäevale. see soojus kestab 1 päeva ning lätis-leedus on esmaspäeval ka aprilli kohta ekstreemne äikesevõimalus, eestis väike, kuna labiilsus saabub siia alles ehal.

Anonüümne ütles ...

noh, homme saame taas siis tormi nautida kui võimalik.

Anonüümne ütles ...

Tartu kandis on homme tuul ilmselt kõige tugevam, asukohapõhised ja mudelprognoosid ennustavad rannikule ning saartele nõrgemat tuult.

Anonüümne ütles ...

ei usu, arvan, et looderannikul siiski tugevaim - dirhami-pakri ümbruses

Anonüümne ütles ...

sisemaal samuti tugevaim mitte tartus, vaid väike-maarjas nagu alati. viimases tuleb kindlasti 20 ja/või enam m/s puhanguid!

Anonüümne ütles ...

Nõus, et Väike-Maarja on kummaliselt tuuline piirkond mandril. Sel juhul tekib küsimus, et kuidas tekivad ilmateenistuse asukohaprognoosid:
Tartu (max 12,3 m/s): http://www.ilmateenistus.ee/asukoha-prognoos/?id=795
Väike-Maarja (max 10,8 m/s): http://www.ilmateenistus.ee/asukoha-prognoos/?id=9628

Anonüümne ütles ...

öö vastu 28. aprilli tuleb gfs järgi mandril lausaliselt +12..+15 kraadiga, kuna saabub ligemale +10 kraadi isokas. samas tuleb päris hea äikesevõimalus. jääme ootele!

samas olen üsna kindel, et see ennustus arvutakse nadiks tagasi nagu alati.

Anonüümne ütles ...

Täna tulekul siis tänavuse talve-kevade hooaja viimane tsüklonaalse tormi päev, kuna mais ja suvel naljalt selliseid ei teki. Seega nautigem lähipoolaasta viimast tormi kel võimalus.

PS, 27./28.04 tuleb esimene suvine (ööpäeva keskmine +13 ja enam kraadi) ööpäev vähemalt mandril, kui mudelite ennustused paika peavad.

Anonüümne ütles ...

@ 22. aprill 2015 11:51
Jah, nii tugev tuul lausa, et Väike-maarja ilmajaam läks rikki.

Tallinn-Harku üks nõrgema tuulega sisemaa jaamu.

Tänane oli ka "kahe Eesti" päev ning seda tuule poolest. Saarte lääneservas (sh ka Sõrves), mis on teada kui Eesti tormipoolused, oli täna nõrk tuuleke - isegi mitte 10 m/s.

Anonüümne ütles ...

Keilas näiteks olid ikka megad tuulepuhangud.Pole sel aastal nii hullu tormi olnudki.

Anonüümne ütles ...

täna vähemalt kella 11-ste andmete järgi on kogu eesti tugevaim tuul väike-maarjas.

Anonüümne ütles ...

GFSi 06z väljund lubab meile siia kagusse päris rämedat äikesevõimalust 28. aprilliks, - LI -3, CAPE 1000.
:)

Anonüümne ütles ...

@24. aprill 2015 12:00

Kust kohast sa juba 06Z väljundit näed?

Jüri ütles ...

Seda 06 ei leidnud, aga näitajad jah paljulubavad: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn10811.gif

Anonüümne ütles ...

@ 24. aprill 2015 12:40

Jah, seda võib ilma mudeleid kasutamata arvestada, et front saabub juba keskpäeva paiku Tallinn-Pärnu joonele - sellega see ongi seletatav, et Ida-Eestis äikest oodata ja läänes taaskord mitte.

Seda frondi ajastuse juttu rääkisin siin blogis ka 11.04 sel aastal.

Jüri ütles ...

Kui õhumasse ja sünoptilist olukorda vaadata, siis paistab hetkeseisuga, et alles 29. aprilli ööseks jõuab front nii kaugele: http://www.wetterzentrale.de/pics/Recm1202.gif

Anonüümne ütles ...

Oleneb, millist mudelit vaadata. GFS näitab, et lausa ööpäev varem.

Anonüümne ütles ...

Link: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn842.gif

Kehtib kella 1-ni öösel.

Anonüümne ütles ...

Viimase mudeliuuenduse väljund teisipäevaks on hea näide, kuidas tihti JÄLLEGI just Kagu-Eestis joppab kuuma ja äikese osas. Tulemas on jällegi vist kahe Eesti päev.

Anonüümne ütles ...

eile oli tuule osas 2 eesti päev

Jüri ütles ...

Kahe Eesti päevi ikka jagub. Praegu on jah soe õhumass ida poole prognoositud.

Anonüümne ütles ...

Siin kagus on juba hommegi äikest loota. Küll meid kagulasi ikka õnnistatakse sel kevadel :).

Anonüümne ütles ...

olen suht kindel, et see soojalaine ja selle äikesevõimalus muudetakse mudelites kasinateks. kindel on igatakes see et lääne ja loode, ja põhja-eestisse äikest ei tule.

Anonüümne ütles ...

@25. aprill 2015 11:42

Ilmateenistus prognoos teisipäevaks: Õhutemperatuur on 12..17, Kagu-Eestis kuni 23, saartel ja Loode-Eestis 7..10°C.

Kas pole meil seda mõnus lugeda? :D




Anonüümne ütles ...

Päris mõnus jah, loodekad peavad joped selga ajama, meie siin saame suveriietes ja plätudega suveilma nautida :D.

Igatahes meil on homme samuti äikese- ja suvesooja (18+ kraadi) võimalus!
Kaamera ajud on igatahes laetud :).

Anonüümne ütles ...

..akud*..

See on see, et "j" ja "k" asuvad klaviatuuril kõrvuti :D.

Anonüümne ütles ...

Homne maiuspala kagulastele:
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn3011.gif

Anonüümne ütles ...

EESTI ilmateenistuse (elame eesti vabariigis, mitte riigi vabariigis) ennustus pole äikese kohapealt üldse tõsiseltvõetav! juba sellelt noaa kaardilt on näha üsna tugevat kirdetuult, mis on teadupärast konvektsiooni erodeeriv - st soodustatud on stabiilsus või õhu laskumine. (teekate ju samuti laskub, kui pinnas alt erodeeritakse)

äikeseoht on ainult tsükloni soojas sektoris, kus tuul on lõunast. aga mis siin ikka jaurata. EESTI ilmateenistust pole ma niikuinii eriti usaldanud alates sellest talvehooajast, kuna tormi ennustades tuli tuul ning tuult ennustades torm.
--------------------------------------------------------------------
lõpetuseks:
lääne- ja põhjaeestlastel soovitan võimalusel kindlasti liituda jüri äikesejahiga, kuna see on 90% kindel, et saabuv soe siia äikest ei too - tuleb külm ja laussajune.

Anonüümne ütles ...

GFSi uuendus veelgi lahjenenud. Selle järgi tuleb homne päev esmaspäevast isegi soojem.

kagukas ütles ...

Algava nädala esmaspäev ja teisipäev on üks vähestest aastas, mil ma äikest ega tormi huvilisena ei oota, kuna kahjuks on vaja õues erakorralisi asju ajada. Seega, pean pingeliselt edasi ootama, et need prognoosid veelgi lahjenevad, kuid 23 kraadi sooja tahaks küll :).

Anonüümne ütles ...

äike ja soe on käsikäes antud soojalaine puhul. sul on valida - kas äikeseta külm või äikesega 23 kraadine soe. muud sul oodata pole. kagueesti on "eesti jaava".
tallinnas saaksid murevabalt juunini oodata.

Anonüümne ütles ...

Tänaöisest sajust sõltub, kas LoodeEesti pääseb "punasest tuleohust" või ei.

Anonüümne ütles ...

kui kagueestis on äikest aprillis igal aastal, siis huvitav millal tallinnas üldse aprillis viimati äikest oli? arvan, et see oligi viimati ehk selle 2000. aasta aprilli kuumalainega.

Jüri ütles ...

Kas Kagu-Eestis on äike igas aprillis kogetud või registreeritud?

Kalle ütles ...

Tartus vähemasti on esimene äike harilikult maikuus. Harvemini aprillis, mõnikord aga alles juunis.

Anonüümne ütles ...

@ 26. aprill 2015 4:08
mõlemat.
-------------------------------------------------------------------------
nüüd on "siililegi selge", et 28.04 tuleb äikest vaid pärnu-kunda joonest kagu ja ida pool. iga mudeli uuendus pole tsükloni asukohta eriti muutnud (paarkümmend km kagupoole).

Anonüümne ütles ...

@ 25. aprill 2015 19:54
saku elanikuna olen ALATI lootnud kagueesti ennustuste lahjenemisele. seda seepärast, et siis ei tekiks suurt ebaõiglust äikese ja ka soojuse osas loodeestiga võrreldes.

Anonüümne ütles ...

Sooh, EESTI ilmateenistus ongi äikese oma ennustuses tinglikuks teinud ning kaardilt kaotanud. Lõpuks ometi muudeti prognoos sün.olustikule vastavaks.

Anonüümne ütles ...

@ 26. aprill 2015 12:06

Tulnuks ka saartel ja loodes äikest, kui oleks realiseerumas vaid 3 päeva tagune prognoos - õhuvool lõunakagust praeguse edelavoolu variandi asemel.

Siis arvutati äikesevõimaluse loodepoolseim piir isegi Soome Turu piirkonnani. Vale ajastuse tulemusena sattus siis arvutatud äikesevõimalus öisele ajale, kuid oli siiski olemas.

kagueestlane ütles ...

@26. aprill 2015 12:12

Jah, maailm on paraku täis ebaõiglust. Loodetavasti plaanid tulevikus siia kolida nähes eeliseid äikese ja sooja osas, mis tulevad eriti tervalt esile just eesoleval teisipäeval.

Lõpuks ka tagasi siis. Lootsin, et juba kased lehes, aga paistab, et looduse areng on ikka väga venima jäänud. Igatahes jään huviga ootama, milline saab olema kontrast rohelisuse osas Loode- ja Kagu-Eesti vahel järgmine nädal.

Anonüümne ütles ...

viimatisest antitsüklonaalsest blokeeringust juba 40 päeva möödas.. loodetavasti see tsüklonite jura suveni ja läbi selle ei ikka kesta, kuigi mudelid on vastupidise justkui lõpmatusse arvutanud.

Anonüümne ütles ...

Telefonivestluse järgi tundub nagu oleks Kuressaare areng Tartu omast ees. Saaremaal on vaher õitsma hakanud ja toomingad maal ka lehtinud (mitu lehte ikka lahti) + õiekobarad väljas, püsti veel, pole allapoole vajunud. Tikrid ja sõstrad täiesti rohelised. Ülasedki hakkavad ära õitsema.

kagueestlane ütles ...

@26. aprill 2015 14:24

Pole veel metsa vaatama jõudnud, aga annan kohe teada, mis seis on, kui käidud saab.

Anonüümne ütles ...

sittuge püksi seal kagueestis.

Kalle ütles ...

Kui oled nõus pükse pesema tulema, siis võib ju kah. Tõsisematel ilmahuvilistel aga soovitan hoida pilk radaritel ja taevas. Konvektsioon areneb päris jõudsalt ja pole üldsegi võimatu, et ida-Eestis juba täna mõnel pool äikest esineb.

Anonüümne ütles ...

@ 26. aprill 2015 15:50
sa ise hoopis.

Anonüümne ütles ...

@ 26. aprill 2015 16:13
seda oli juba üleeile mudelitest näha, et seal on täna äikesevõimalus.
lähinädalate viimane äikesevõimalus tuleb eestis ja sedagi idapool ülehomme.

Kalle ütles ...

Noh, ongi detektorite andmetel Tartust veidi põhja pool äike olemas. Tuleks linna kohale ka, küll teeks õhu heaks ja puhtaks nii et hinga nagu rõõska koort.

kagueestlane ütles ...

Võrdleks viimast korda veel loodust sel kevadel.
Siin võib näha kaski juba hiirekõrvul, nartsissid õitsevad, kohe ka esimesed tulbid. Kõik põõsad on lehes, mida näinud olen. Puudest on lehes sarapuu, toomingas, paju, üksikud õunapuud ja isegi mõned kastanid.
Võiksite teada anda, kuidas on olukord mujal, eriti põhjas/loodes.

Mõned pildid ka siit: http://www.upload.ee/image/4667893/kagu_loodus.jpg

Anonüümne ütles ...

Loodes suht sama.Kui ei ole külma talve,mis mere jäätaks,,siis on looduse areng ühesugune nii kagus kui loodes.

Anonüümne ütles ...

loodes on arengule kindlasti kaasa aidanud seegi, et merelise tuule korral paistab siin lausselge ilma tõttu koguaeg päike, samas kui kagus on suured konvektsioonipilved ees.

Anonüümne ütles ...

Tänaöine vihm oli ikka väga hädavajalik siin Loodes.Eile vaatasin,kuidas hoovis muld ja pinnas kõik juba praguliseks oli kuivanud.

Jüri ütles ...

Kas on võimalik anda alates 2000. a iga aasta aprilli kohta kuupäev, kui nii kogeti kui registreeriti kagunurgas äikest? Paluks need andmed siia reastada.

Anonüümne ütles ...

Millal üldse Tallinnas aprillis äikest oli?

Jüri ütles ...

Kui on õigesti meeles, siis 11.04.2005 oli äikest, pilt Haapsalust: http://www.upload.ee/files/4668872/Haapsalu11.04..bmp.html
Kas hilisemal ajal on ka olnud - pole kahjuks andmeid.

Anonüümne ütles ...

Aitäh!

Paraku täna on ilm ootustele mittevastavalt madalalt lauspilves ning seetõttu ilmselt head konvektsiooni ega soojust ei koge.

Anonüümne ütles ...

Lisaks nurjab see pilvisus praegu Soome lahel olevad sajurüngad :/.

Anonüümne ütles ...

Ei-no tore, GFS ei oska isegi 1 päeva enam ette ennustada.Isegi siit kagust homne äikesevõimalus pmst kaotatud.Aga õnneks lisaks eilsele on siin ka täna väike võimalus olemas.

Anonüümne ütles ...

hirlam ennustab lääneeestisse päris räiget sadu 2 järgnevaks ööpäevaks - kuressaarde näiteks 56 mm sademeid, hiiumaale 50.

need on siis nee sademed, mis olid senise põua arvelt ning loodus teeb nüüd kuhjaga tasa :)

Jüri ütles ...

Praegu on äike tekkinud Lääne-Lätis. Mis homme saab, on ilmselt lahtine - olenb frondi ülemineku ajastusest. Euroopa mudel näitab sooja õhumassi kohalolu isegi veel 29. aprilli öösel.

Anonüümne ütles ...

Ajastus on väga tõenäoliselt vale. Tõenäosus on kaduvväike et see ajastus satub pärastlõunale, sest frontaalsajuala on juba Tallinn-Pärnu joont ületamas.

Jüri ütles ...

See oli sooja frondiga seotud sadu. Külma frondini on veel aega.

Anonüümne ütles ...

Kuidas see soojaga oli siis? Mõni tund pärast seda pöördus tuul järk-järgult loodesse, kui tuuleandmeid vaadata.