esmaspäev, 13. aprill 2015

16. nädala ilm (13.-19.04.2015)

Kommentaariumi link
Äikese- või tormivaatlejaks registreerumine ja digiversioon andmete edastamiseks

19. aprillil tugevnes Venemaa tsükloni mõju –  madalrõhulohk liikus põhjast lõunasse (üle Laadoga). Seetõttu püsis ilm jahe, tuul tugevneb ja pilvisus tihenes alates Põhja-Eestist, kuid märkimisväärseid sademeid tuli ainult Ida-Eestis. Õhtul läks uuesti selgemaks.
Meridionaalne tsirkulatsioon (põhjast) asendub mõne päeva pärast läänevooluga, mistõttu ilm soojeneb. Suurema soojalaine võimalus on pärast 23. aprilli, vt http://www.wetterzentrale.de/pics/Recm1442.gif
Täna, kuus aastat tagasi, nähti Eesti taevas haruldasi, siis veel nimetuid pilvi: http://ilm.ee/?511295.

18.04.2015.Kuusalu.10:32. Jüri Voiti foto. Siin on mitut liiki pilvi: kiudpilved, kihtrünkpilved ja rünkpilved. Silmapaistvamad on kindlasti rünkpilvede kohal olevad läätsjad moodustised – läätsjad kihtrünkpilved (Stratocumulus lenticularis).
See on haruldane kihtrünkpilvede alamliik, mis sarnaneb läätsjate kõrgrünkpilvedega. Sageli on need taevas koos rünk- või teiste kihtrünkpilvedega. Vahel on säärased läätsjad moodustised tekkinud rünkpilvedest. Läätsed või nende alused on sageli võrdlemisi tumedad, eriti siis, kui päike asub madalal.
Tekivad need enamasti tuulise ilmaga ja võivad olla väga lühiealised, püsides vaid mõne minuti. 
Mõnikord, enamasti siis, kui päike on kõrgel (hiliskevadel, suvel), on need pilved valged nagu läätsjad kõrgrünkpilved, kuid asuvad alumiste pilvede korrusel. Kui taevas on samal ajal rünkpilvi, siis ulatuvad need kokku, aidates määrata klassi. Sellisel juhul tuleks need korrust arvestades määrata ikka läätsjateks kihtrünkpilvedeks, mitte kõrgrünkpilvedeks, nagu teinekord tehakse.

Topjad ja sakmelised kiudrünkpilved 18.04.2015. Asukoht: Jõgeva​. Kairo Kiitsaku foto


Mõnusad säbrud! 18.04.2015 Tallinnas. Triinu Kallase fotod
Siin on segunenud vähemalt kaks kiudrünkpilvede erimit: mullilised (Cirrocumulus mamma) ja augulised (Cirrocumulus lacunosus). 
Augulised kiudrünkpilved on omapärane, augulise struktuuriga õhuke pilveloor, mis meenutab Universumi kärgstruktuuri.
Mullilised kiudrünkpilved: suhteliselt harva võib näha olukorda, kus kiudrünkpilvede toppidest või loorist moodustuvad kotjad või mullisarnased moodustised. Sel juhul on tegu mulliliste kiudrünkpilvedega. Tavaliselt on see erim väga ebapüsiv ja võib muutuda minutitega mõneks teiseks vormiks. Kotjad moodustised viitavad õhu taskulisele laskumisele. 

18. aprillil jäi Eesti Venemaa tsükloni ja Suurbritannia antitsükloni vahele. See tähendab, et valitseb põhjavool (meridionaalne tsirkulatsioon) ja ilm püsib jahe, kohati tuli nõrku sajuhooge, kuid enamasti oli ilm sademeteta. Virumaal oli ilm kirdest saabunud kuiva õhumassi tõttu päikeseline.
Edaspidi püsib jahe ilm, kuid paistab, et Venemaa tsükloni mõju võib ülekaalu saavutada – seetõttu on oodata ka sademeid enamasti vihma ja lörtsina. Soojemat ilma on oodata nädala keskpaigas.


Rünksajupilved ja äike 16. aprillil Vana-Võidus. Kristjan Kalda fotod

17. aprillil püsis Eesti kohal madalrõhulohk, mistõttu taas arenes rünksajupilvi, mis tõid sademeid vihmast lumeni, samuti lume- ja jääkruupe, kuid äikest enam polnud (või oli see välkudeta) – see jäi Leetu.  16. aprilli kohta uudiseid: http://tartu.postimees.ee/3159373/ule-linna-komatas-kou.
Jahe ja kohatiste sajuhoogudega ilm jääb mitmeks päevaks püsima. Sooja on enamasti alla 10 kraadi.

Konvektsioonipilvi tekkis rohkelt ka 17. aprillil. Simuna, Janek Pärna foto

Rünksajupilved saabumas Viljandisse (17. aprill). Kristjan Kalda foto

16. aprilli äike Tartus


Äike Jõgeva ümbruses. Kairo Kiitsaku fotod (kaks alumist)

16. aprillil jäi Eesti Venemaale jõudnud tsükloni tagalasse, kuhu voolas jahe, aga üsna niiske õhumass. Aluspinna päevase tugeva soojenemise tõttu muutus õhumassi kihistus labiilseks. Seetõttu arenes mitmel pool rünksajupilvi ja sadas hoovihma, lume- ja jääkruupe, rahet, oli äikest. Päikeseline ja sademeteta oli Hiiumaal ja Põhja-Eestis (kommentaariumis võib pakkuda selles osas täpsustusi). Kairolt pilte: http://loodusvaatleja.blogspot.com/2015/04/voimas-pilvemaastik-16-aprillil-aastal.html ja video lumekruupide langemisest: https://www.youtube.com/watch?v=bdKBmx-WWdo
Küsisin äikese registreerimise kohta ilmajaamades: Tõraveres läks tänane äike kirja. Ka 5. aprilli äike on teada ilmavaatluste osakonnal.

Raigu 16.04.2015. Ene Mägi foto

Lume- ja jääkruubid koos äikesega Alatskivil. Einar Laretei foto





Äike Tartus. Video müristamisest: http://www.upload.ee/files/4641439/P1060261.MOV.html

Tartusse äikese toonud pilv Jõgevalt nähtuna. Kairo Kiitsaku foto

15. aprilli hommikuks tekkis mitmel pool lumikate, mis päeva jooksul sulas. Päeval oli päikest näha, aga päris selge siiski ei olnud. Sooja oli 5-10 kraadi.
Õhtul alates saartest pilvisus tihenes ja läänest saabus osatsükloniga uus laussadu, kuid seekord enamasti vihmana, hommikupoole kohati ka lörts ja Kagu-Eesti isegi lumi. Rohkem sadas Lõuna-Eestis, samas kui põhjarannikule sadu ei jõudnudki. 
Hommikul on oodata ilma paranemist ja nii peaks jälle päikest nägema. Kuna osatsükloni tagalas on õhumass labiilne, siis vähemalt sisemaal on oodata hoogsademeid ja on äikesevõimalus.

14. aprillil läks ilm väga tuuliseks, sest Eesti jäi Venemaale eemaldunud osatsükloni tagalasse. Loodest saabus pilvi ja ajuti sadas veidi. Õhutemperatuur jäi enamasti 5°C lähedale või isegi madalamale. 
Õhtul jõudis saartele uus sajuala. See oli märgiks, et läänest on ööpäeva jooksul oodata uue oklusiooni (madalrõhulohu, frontide, sademete) saabumist. See toob vihma ja loodetavasti leevendab kohati kuivaks kippuvaid olusid (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/)


Loodus rõõmustas ja üllatas.  Üleval kiudkihtpilved valepäikese ehk päikesesapiga, all KH lainepilved kõrgrünkpilvedes. Kloogal, Erik Kraanvelti fotod

Kihtrünkpilvestik Pärnu kohal. Targo Taggo foto

Nädal algas osatsükloni saabumisega, mis tõi paljudesse kohtadesse vihma. Hiljem ilm selgines alates loode poolt.
Järgmised päevad tulevad sajuhoogudega või päris sajused. Ilm on jahedapoolne, mistõttu võimalik on ka lörts või märg lumi. Selline suuremate muutusteta keskmises õhutemperatuuris või sademete osas püsib nädala lõpuni.

Kuumalaine servas 12.04.2015 Simunas. Kairo Kiitsaku foto


Soomest 13. aprillil äikest põhjustanud rünksajupilved nähtuna Keila lähedalt. Martin Niglase foto

86 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eile saabus külm front Tallinna suhtes 4 tundi liiga vara, nüüd eemaldub tsükloni pilvemass 4 tundi liiga vara. (arvestades lõõmava loojanguga)

Kahju, viimatisest juba 2 kuud möödas.

Anonüümne ütles ...

eilne pilvestik ja vine üheskoos tekitasid korraks tõelise 08.08.2010 nostalgiahoo peale.

Jüri ütles ...

See oli jah väga sarnane, kuna sumestuse aste ja kõrgrünkpilved meenutasid seda.
Aga Soome lõunaosa äike paistab Tallinnasse kenasti ära.

Anonüümne ütles ...

kindlasti ka sakust näeks, kuid kahjuks mul siin sellist "miljonivaadet" pole :(

Jüri ütles ...

Ühel tuttaval isegi on - püüan talt foto hankida ja siia laadida.

Jüri ütles ...

13. aprillil oli äikest Rootsis ja Soomes: http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150413
Pilt tuttavalt: http://www.upload.ee/image/4636465/DSC_0058.JPG

Anonüümne ütles ...

aitäh, päris võimsad pilved - isegi tuulenihe näha.

Anonüümne ütles ...

GFSi prognoosi järgi saavad suusatajad oma lootusi üles ajama hakata.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli järgi saavad rannahuvilised oma plaane hakata sättima.

Anonüümne ütles ...

@14. aprill 2015 20:32

Kust kohast sa selle veel välja vaatad?

Anonüümne ütles ...

ta lihtsalt oli kibestunud, et saaks ikka midagi vastu öelda. teadupärast suusatamise teema ajab niimõnelgi harja tulipunaseks :D.

Jüri ütles ...

Laagris algas lumesadu. Mõned pildid tehtud, maapinnal õhuke valge kirme, jälgida saab ilmaolusid: http://www.wunderground.com/weather-forecast/EE/Tallinn.html

uhh ütles ...

Keilas kohev lumevaip.u.5cm.Äge.

Anonüümne ütles ...

Miks M.Kaasiku kuue kuu prognoos maas on?Lõpetas ära selle koostamise?

Kalle ütles ...

Tartus pole lumest lõhnagi, aga see-eest metsvindid on kohale jõudnud (isegi veidi hilja sel aastal, vahel on nende laulu juba märtsi viimastel päevadel kuulda olnud). Õitsevaid paiselehti nägin juba mitu päeva tagasi.

Anonüümne ütles ...

@15. aprill 2015 11:35

Siin Lõuna-Eestis oli ka hommikul kaheksa ajaö veel päris korralik lumikate, samuti umbes 5cm. Nüüdseks on kõik sulanud.

Anonüümne ütles ...

@ 15. aprill 2015 11:35

paiselehed siin tallinna küljeall sakus juba märtsi keskelt alates õide puhkenud.

Anonüümne ütles ...

Ilmahuvilisele sobib kagu- ja lõunaeesti lisaks äikesele ja tugevamatele tormidele elamiseks ka seepärast, et seal on (tugevaid) laussadusidki rohkem. Homme öösel (16.04) tuleb lõunas taas tihe sadu, samas põhjas midagi - iseloomult ja asetuselt sama mis 13.04.

Anonüümne ütles ...

mandri eesti tuulepealinnas v-maarjas on hetkel 1 nõrgemaid tuulenäite.

Anonüümne ütles ...

Hirlami hetkeandmete järgi on kagus oodata kuni reede õhtuni 20 mm sademeid, Tallinna ümbruses NULL mm.

Anonüümne ütles ...

@15. aprill 2015 23:12 - Kagu-Eestis on tänagi suurim äikesevõimalus, mida näitab ka Estofex. Meil siin juba pool äikesehooaega varsti läbi elatud, kui te seal põhjas esimest müristamist kuulete. :D

Margus ütles ...

Täna hommikuks oli jälle lume/lörtsikirme maas

Anonüümne ütles ...

@ 16. aprill 2015 10:26
See ASI pole kaugeltki nii naljakas, sest (vähemalt siin Tallinnas) on olukord juba päris põuaseks muutumas.

Anonüümne ütles ...

@ 16. aprill 2015 10:26

Lapsepõlves elasin samuti Lõuna/Kagu-Eestis, kuid 11. eluaastal kolisingi Tallinnasse ning seda ilmahuvilisena räigelt kahetsen.

Anonüümne ütles ...

@16. aprill 2015 11:41 - Siin kagus oli terve öö ränk padukas, maa on läbivettinud. Raske uskuda, et teil seal suur tuleoht.

Paistab, et saame ka täna leotust, sest kaunid rünksajupilved juba küpsevad. Loodetavasti saan mõned hea pildid ka.

Jüri ütles ...

Põhjarannikul on jah päris põuane - korralikku sadu ei ole pikka aega tulnud.
Keskpäevase seisuga on Kesk- ja Ida-Eestis kõige tugevamaid sajuhooge koos jääkruupide ja rahega tulnud, kuid äikesest teateid pole olnud.

Anonüümne ütles ...

Mõned pildid ka kagust - tormidemaalt. Märkimisväärne pagi ja rahesadu on siit juba üle käinud, uued järge ootamas.

http://www.upload.ee/image/4641028/pilved.jpg

Anonüümne ütles ...

tartumaal äike, kuulda on müristamist

Kalle ütles ...

Tartus lõi just hetk tagasi välku ja müristas üsna mõnusalt.

Jüri ütles ...

Jah, kaks välku Tartus üle elatud. Üks ehmatas hirmsasti ja lõi kõrvad lukku. Kaasnes nõrk või mõõdukas vihmasadu lumekruupide (osaliselt sulanud) ja jääkruupidega. Pagi polnud.

Anonüümne ütles ...

Äikesepilv Tartu kohal eemalt vaadatuna: http://www.upload.ee/image/4641175/tartu_aike.jpg

Anonüümne ütles ...

@16. aprill 2015 11:45

Loodetavasti plaanid siis tulevikus siia tagasi kolida. Täna jällegi korralik äikesepäev taas siin.

Anonüümne ütles ...

tallinnas päike ja müristamist kuulda pole :(. Iga tuuleiil tõstab mõnusalt tolmu üles.

Anonüümne ütles ...

@ 16. aprill 2015 12:29

Jah, kagueestlasele on seda vb tõesti raske uskuda, kui meie siin oleme sellega harjunud, et rünksajupilvi ja/või äikest poole vähem kui kagus.

Äikesest siis juba veel:
Saaremaal oli vähemalt eelmisel aastal rohkem äikest kui siin Tallinnas - radari- ja satipiltidelt on selline mulje jäänud. Ka 2013 aasta esimene suvine äikesepäev (09.05.2013) tõi Saaremaale (+ mujale lõunapoolsesse Eestisse) tugevat äikest - Tallinnas tol päeval isegi ei tibutanudki mitte.

(NB! Robotlõks on tahtlikult ilmselt selline, et õige koodi siseastamisel läheb 5. kord arvesse - eile-täna kogetud.)

Kalle ütles ...

Mina märkasin Tartus kolme välku (ja müristamist).

Jüri ütles ...

Üks välk oli hilisem, olin sel ajal Füüsikumis. Eelmise kommentaari ajal seda kolmandat välku veel polnud kogenud.

Anonüümne ütles ...

Ma siin Tartu-Valgamaa piiri ääres ei näinud kahjuks ühtegi välku, aga müristamisi see-eest kuulsin kokku ~15 korda erinevatest äikesepilvedest.

Anonüümne ütles ...

kas keegi äikest/äikesepilvi filmis ka? siin sakus on samuti ainult päike ja madalad rünkpilved olnud - mõni äikesevideo pakuks kulub kompensatsiooniks ära :)!

kui videoid pole, on kahju, aga seepärast ma veel ära ei sure.

Anonüümne ütles ...

Päris huvitav kliima kagus tõesti - hommikul lumi, lõunal äike :).

Kalle ütles ...



Päris huvitav kliima kagus tõesti - hommikul lumi, lõunal äike :).
---------------------------------
Ja õhtul päike.

Jüri ütles ...

Lund ja äikest on samal päeva jooksul mujalgi olnud, mitte ainult kagunurgas. Õhtune päike on ebapüsivale ilmale tüüpiline.
Kui jutt tänasest, siis ühe päeva ilm pole sama mis kliima.
Kuna praegu juba aprilli keskpaik, siis on üsna ootuspärane, et külmas õhumassis areneb tugev konvektsioon - päeval soojendatakse aluspinda piisavalt palju, et tekiks labiilne kihistus, lisaks veel soodne sünoptiline olukord (tsükloni tagala, kus õhuvool läänest või loodest).

Kalle ütles ...

Igatahes ilm.ee äikeseprognoos läks tänase suhtes täide. Kuigi veel lõuna ajal ma vaatasin, et ilm nii pilves ja mingit aluspinna soojenemist küll pole oodata.

Anonüümne ütles ...

@ 16. aprill 2015 19:16

Jah, arvestades, et kagus see äikesepilvede taga tihti, lisab päike kliimale tõesti omapärasust.

Robotlõksuga läks mul 18. katse läbi.

Jüri ütles ...

Ei saa ikkagi aru, mis kliimast jutt. Kliima on ikka pikema perioodi ilmastik või mõeldud midagi muud? Sarnast olukorda, et päike jääb rünksajupilvede taha, mujalgi Eestis (Tartus, Harjumaal) igal aastal korduvalt nähtud ja kogetud. See pole ainuüksi kagunurgale iseloomulik.

Anonüümne ütles ...

Jah, rõhk oli sõnal "tihti" mu 20:03 kommentaaris. Aga kuna netisuhtluses on sõnarõhk võimatu, siis võibki vale mulje jääda.

Jüri ütles ...

Hästi, asi selge. Loode-Eestis on säärast olukorda rohkem suve teises pooles (augustis ja septembris), ka sügise hakul, kui meri on soojaks aluspinnaks.

Anonüümne ütles ...

Seda ikkagi päris mere ääres - minuteada ei ole Loode-Eestis jõudnud ükski mereline äike rannikust kaugemale sisemaale. Küll aga Liivi lahe kandis.

Jüri ütles ...

Kui päike hakkab loojuma, siis võivad rünksajupilved olla ka 20-40 km kaugusel ja ikka tekib see efekt või lisandväärtus, millest juttu.
Laagri ja Harkuni siiski need äikesed vahel jõuavad, aga rohkem jah Paldiskis jms.

Jüri ütles ...

Eelinfo: avatud uste päev Sürgaveres.
16. mail toimuvad taas ilmateenistuse lahtiste uste päevad. Sürgavere torn on samuti taas kõigile huvilistele avatud ning ekskursiooni veab taas Tanel Voormansik.
Eelmisel aastal jäi paljudel torn külastamata, kuna lahtiste uste päev oli argipäeval, kuid nüüdne laupäevane aeg sobib ehk paljudele tööinimestele paremini.
Ametlik teade tuleb alles mai alguses.

Anonüümne ütles ...

gfs ei näita ikka veel ühtki soojalainet eestisse :(

uuendus 18z

Ahjud ütles ...

Lahedad pildid ;)

Kalle ütles ...

Huvitav, kas täna kordub eilne ilmamuster? Liivi lahel on juba äikest, mandril arenevad taas rünksajupilved.

Anonüümne ütles ...

nüüd on küll 100% kindel, et 2000. aasta laadset kuumust sel korralgi aprillis ei koge.

Kalle ütles ...

Tartus sajab hetkel laia lund! Aga eilse ilma osas sain kinnitust, et Võrus olevat veel ägedam äike olnud kui Tartus, st. välke-müristamisi tunduvalt rohkem kui 3. Müristamist olnud ka Rõuges kuulda.

Anonüümne ütles ...

@17. aprill 2015 14:21

Ehk tuleb hoopis kuumemgi.

Anonüümne ütles ...

Annan sulle 100 eurot puhtalt kätte kui nii läheb.

Jüri ütles ...

Tänane äike jääb Leetu jah, aga rünksajupilvi koos rikkaliku sademetevalikuga on liikvel küll.
Kui vaadata Euroopa mudelit, siis aprilli lõppu on küll päris sooja ilma näidatud. Aga aega on sinna veel üsna palju.

Anonüümne ütles ...

küll see soe sealt ka kaotatakse

Anonüümne ütles ...

Oli küll äikest, aga see oli välkudeta.

Sul Jüri ju oli 07.08.2013 kohta pilt, mis sisaldas kirjeldust "Välkudeta äike Pääsküla endise prügila kohal 7.8.2013 õhtul".

Kas ei tule tuttav ette?

Anonüümne ütles ...

@ 17. aprill 2015 20:07

vb jüri on lõpuks aru saanud, et välkudeta äike on segadust tekitav.

minu jaoks ongi, sest sel juhul IGA RÜNKSAJUKAS = äike..

Anonüümne ütles ...

@ 17. aprill 2015 20:12

Jah, sellise määratluse järgi on Eestis isegi 50 äikesepäeva.

Mina samas iga rünksajupilve äikeseks ei pea, eriti talvehooaja "õhulisi", küll aga suvehooaja omi, millest "tuleb vist küll kohe äikest"

Kalle ütles ...

Mõned pilved olid täna radaril küll üsna tumedad oranžid, seega ei saa välistada, et kusagil siiski mõni välk tekkis. Pilvesiseseid välke aga detektorid sageli ei registreeri ja kui keegi ka vaatlusandmete põhjal ei kinnita, et välk või müristamine esines, siis me ei saagi teada, kas oli äikest või mitte.

Jüri ütles ...

Segadust tekitav on see muidugi, aga see välkudeta äike pole niisama naljaviluks või segaduse tekitamiseks välja mõeldud kontseptsioon: lennuväljadel on korduvalt juhtumeid olnud (eelmise aasta aprillis muuhulgas Helsinki lennuväljal), et maanduvat või startivat lennukit on välk tabanud - välk sai võimalikuks seetõttu, et lennuk tõi nö maapinda pilvede lähemale. Seega potentsiaal oli pilvedes piisav, et seda välkudeta äikeseks nimetada.
7.08.2013 juhtum oli selles osas huvitav näide, et et 30-60 min enne Laagrisse jõudmist tekkisid pilvedes välgud, siis Laagri-Tallinna kohal välke polnud ja Soome lahele jõudes olid jälle.
Kui teha äikesevaatlusi, siis on kõige parem ja arusaadavam kriteerium äikese registreerimiseks ikka välkude olemasolu, vt pikemalt http://www.eestiloodus.ee/arhiiv/Eesti_Loodus08_2013.pdf
17. aprill 2015 20:16 - jah, see on kõige vastuvõetavam arvamus hetkel.

Martin ütles ...

Mul on huvilistele paar videot ka tollest õhtust, kus ongi seda välkudeta äikest näha. Suure pildimüra taseme tõttu on kvaliteet Youtubes kehv - seetõttu soovitan vaadata HD kvaliteedis:
https://www.youtube.com/watch?v=wcjSOWg8AZs
https://www.youtube.com/watch?v=zr6B_f1dnoQ

Anonüümne ütles ...

Häid uudiseid ilmahuvilistele: Teletorni kaamerat uuendati - pilt on lainurk vaatega, kvaliteetsem ning valgustundlikum.

Aga pole head ilma halvata - nüüd on mingid jaburad jullad pildi ülaosas keskel näha.

Jüri ütles ...

Jah, ilmselt vaatenurga laiendamise tõttu jäävad need seal näha. Püüame sellega leppida.

Anonüümne ütles ...

tundub, et käesolev kümnend on kliimasoojenemise tagajärgi hästi ilmaletoov, sest euroopas on edelavool üha enam asendumas loodevooluga, mis omakorda tähendab siinmail sooja poolaasta jahenemist.

Anonüümne ütles ...

@18. aprill 2015 13:20

Millegipärast pole siiani need soojad poolaastad jahenemist mitte kusagilt poolt näidanud.

Hakkab taas pihta see kliima ennustamine ühe anomaalse kuu põhjal?

Anonüümne ütles ...

Kõik viitab sellele, et käesolev kuu tuleb keskmisest külmem, mis tähendab, et enamus prognoosijaid eksib rängalt ja järjestikune tavapärasest soojema kuude rekordivõimalus kaob. Et see nii ei läheks, peaks aprilli lõpus leitsak tulema troopiliste öödega, mida pole kuskilt paista. Ilmateenistuse ööpäevaandmetest võib näha, et siiani on aprill ~-1,5 kraadi tavapärasest külmem olnud.

Anonüümne ütles ...

@ 18. aprill 2015 22:28

2012. suve analoogiast lähtudes tuleb tänavune aprill ikkagi normist soojem. kas ka märtsist - on kahtlane.

Anonüümne ütles ...

@18. aprill 2015 22:28

Ole valmis ka vastupidiseks - vb sel aastal käivitub rekorditejada, kus 12 kuud jutti tulevad normist külmemad; alati ju ei saagi kogu aeg soojem olla.

Jüri ütles ...

Marko Kaasiku 6 kuu prognoos on saadaval siit: http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

Anonüümne ütles ...

gfs on "meelt muutnud" - 29.04 on võimalus üle 20 kraadiseks kuumuseks ühes mõnusalt tugevapoolse kagutuulega.

aga kuna eelnev uuendus näitas selleks päevaks hädavaevu +5 kraadi, siis ärge uuendust usaldage.
----------------
PS. täna pidi ka tuuline ja sajune päev olema, aga näed, kumbagi polnud.

Anonüümne ütles ...

Eriti mõnusad tegelased need enda arust teletorni kaameraparandajad - vana formaat tagasi, aint et halvemgi kui eelmine. Taevas valge nagu lumi. Ju said aru et need jullad olid päris häirvad.

Üldsegi võiksid teha 4 kaameravaadet - iga 1 vaatega põhiilmakaarde.

Anonüümne ütles ...

@19. aprill 2015 19:51

Alguseks on vähemalt see positiivne, et algava nädala teine pool tuleb soe, mis peaks nüüdeks üsna kindel olema.

Jüri ütles ...

Siiski ilmamuutus (madalrõhulohk) on siit väga selgelt põhjast lõunasse liikumas näha: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/infrapunane-pilt/

Anonüümne ütles ...

@19. aprill 2015 20:02

Nii ehk naa sealt midagi huvitavat vaadata ei ole, kui see Mandri-Eesti kõige äikesevaesem paik. Toogu see parem Tartu telemasti otsa - siia kulub see palju rohkem ära.

Anonüümne ütles ...

@ 19. aprill 2015 20:27
Ei nõustu. Tln teletorn on üks paremaid kohti üldse, aint et vaatenurk on vale. Oleks vaade lõunasse, paistaks sisemaa äikesepilved võimsate mägedena, mis on omamoodi eriline vaatepilt.

Anonüümne ütles ...

@19. aprill 2015 21:08 - Vaevalt selle kaamera kvaliteet nii hea on, et näitab Kesk- või Lõuna-Eestis olevaid äikesepilve tippe. See ikka lokaalseks vaatamiseks mõeldud.

Anonüümne ütles ...

nonii, ma siin blogis suvel küsisin et kas eestis on põhjast saabuvaid joonpagisid olnud, nüüd siis sain sellele kinnitava vastuse - äikesevaesest tallinnast 10 km idas on tuul tormiks tõusnud.

Jüri ütles ...

Jah, üks selliseid rünksajupilvede kogumeid liikus üle Soome lahe ja tõi mitmele poole suure pagi kaasa.

Anonüümne ütles ...

@ 19. aprill 2015 22:35

Sa võidki seal oma joonpagi ootama jäädagi :D. Nagu näha, siis isegi põhjavoolu korral on idaeestis ja selle rannikul äikest rohkem. Kui teha kaart, kus nt värvid tumesinisest sujuvalt punaseni äikese kohta, siis elad sa just selles tumesinises alas. see on fakt, et eesti äikesevaeseim koht vähemalt mandril on Tallinn ning sa peaksid vingumise asemel äikese nimel elukohta vahetama! Ausalt. Inimese elu on lühike ning seetõttu on iga suurejoonelise äikese mahamagamine kehva elukoha tõttu üsna jabur.

Anonüümne ütles ...

Hehe, aga Tallinnasse endiselt mitte, tee mis sa tahad, aga sinna midagi ägedat ikka ei satu :D.

Anonüümne ütles ...

Pagi jõudis nüüd ka siia Lõuna-Eestisse, mis ehmatas algul päris ära.

Anonüümne ütles ...

@ 19. aprill 2015 23:49

vedas, sakus polnud jälle midagi :(.
olnuks päev, siis see pilv oleks kindlasti siiamaani paistnud, kuigi radari järgi laskus otse tallinna küljealt mööda.

Jüri ütles ...

Eraldi postitus olemas!