esmaspäev, 6. aprill 2015

15. nädala ilm (6.-12.04.2015)

Kommentaariumi link
Uuenenud Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib vaatlejaid

12. aprillil tõrjuti suur soe itta Venemaale. Üle Eesti liikus külm front, millega oli seotud ka konvektiivne aktiivsus, kuid äike tekkis idapiiri taga, kus jõudis kujuneda piisavalt kõrge CAPE. Ilmamuutusega kaasnes tuule tugevnemine, nõrk kuni tugev, kohati hootine vihm ja märgatav õhutemperatuuri langus.
Ilmateenistuses muudeti prognoosi: Pilvisus tiheneb ja vihmasadu levib Lääne-Eestist itta. Kagu-Eestis võib äikest olla. Edelatuul tugevneb 7-13, puhanguti 17, saartel ja rannikul kuni 23 m/s. Õhutemperatuur on 5..12, Ida-Eestis 12..18°C, pärastlõunal õhutemperatuur langeb kõikjal.
Frondieelne olukord sarnanes 24.04.2000, kui lõunatuule tõttu oli kõige soojem põhjarannikul (Tallinn-Harkust Narva-Jõesuuni), rekord 27,6°C mõõdeti Kundas. Sama olukord oli ka nüüd, 12. aprillil, kui lõunatuule tõttu oli kõige  soojemat ilma oodata Põhja-Eestis. Kuna front liikus läänest itta, siis realiseeruski see stsenaarium Virumaal (Narvas 20°C, veelgi kaugemal idas St.-Peterburis isegi rohkem). Kohati lausa tugev äike tekkis Soome lahe idaosa kohal:

Välgud 12. aprilli õhtupoolikul Peterburi lähedal (http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/).

11. aprillil oli tsükloni soojas sektoris või kõrgrõhuharjas (mõlemat pidi vaadates on õige) päikeseline, nõrga tuulega ja 12-17kraadise soojaga ilm. Mere ääres, kus tuul merelt (Kihnu, Pakri, Kunda jms, oli sooja 5-10 kraadi.
Kuumalaine võib kesta veel ööpäeva olenevalt sellest, kui kiiresti madalrõhulohk liigub. Ka Ilmateenistuse prognoosi muudeti, kuula.
Äikesevõimalusest. Eestisse jõudnud suur kuumus lükatakse 12. aprillil Venemaale. Madalrõhulohk ühes eriti terava külma frondiga on jõudnud Skandinaaviasse, kus ka äikest (http://sat24.com/en/scan?ir=false).  Kui see jõuab päevaks Eesti kohale, on äikesevõimalus 10-30% või isegi rohkem, sest CAPE tekib päeva jooksul ja seega frondi saabumisajast oleneb ka äikesevõimalus.


Külma frondi ees arenes kohati äike (sat24.com/en/scan?ir=false).

10. aprillil jõudis Eesti kohale järjekordne põhjatsükloni soe sektor. Sooja frondi üleminekuga tihenesid taas ülemise kihi pilved, kuid kuiva õhumassi tõttu sademeid ei tulnud. Tuul oli eelmistest päevadest nõrgem, kuid siiski veel võrdlemisi tugev. Sooja oli enamasti 10-15 kraadi, aga mere ääres, kus tuul merelt, isegi alla 5 kraadi.
Ööpäevaga jõuab läänest kohale väga soe õhumass, nii et selge ilmaga on 14-19 kraadi isegi võimalik, aga meretuulega rannikualadel jääb ikka alla 10 kraadi. Kuumalaine kaua ei püsi, sest tsükloni edasiliikumisel jõuab selle lohk ühes külma frondiga kohale ja uus nädal toob esialgu kõikjal alla 10 kraadi sooja.

Paljudes kohtades oli 22-kraadine halo näha (Tartus).

9. aprillil liikus üle Eesti põhjatsükloni lohk sekundaarse (ülemise) sooja frondiga. Sellest andis tunnistust tugeva tuule püsimine, õhutemperatuuri tõus ja pilvisuse tihenemine, kuid sademeid ei tulnud. 
Esialgu transporditakse põhjatsüklonite soojas sektoris jätkuvalt soojust, mistõttu ilm soojeneb (paljudes kohtades üle 10 kraadi). Nädal lõpeb külmenemisega, on oodata tormist ilma. Sellele järgnevad jahedavõitu päevad, mil sooja taas alla 10 kraadi.

Ülemine soe front on tähistatud seest tühjade punaste paunadega joonega (DWD).

Autori kommentaar: 9.04.2015 kell 13:10 Raplamaal. Kelvin Helmholtz´i lainepilved. Hakkasid juba vaikselt hajuma kui jaole sain. Evelin Nummerti foto

8. aprillil oli põhjatsükloni lohus väga tuuline (puhangud kuni 26 m/s), kuid üsna päikeseline ilm.
Järgmised päevad tulevad soojemad, sest läänest tuleb mööda antitsükloni serva palju soojem õhumass kohale. Külmemat ilma on järgmisest nädalast oodata.

Konvektsioon Jõgeval 8.04.2015. Kairo Kiitsaku foto

7. aprillil suurenes põhjatsükloni mõju, kuid ilm oli veel rahulik, paiguti sadas veidi, sooja oli 5-10 kraadi. 
Kuna põhjatsükloni lõunaserv ulatub kindlalt vähemalt Eestini, siis on oodata tuule tugevnemist (puhangud võivad olla tormised), kuid märkimisväärseid sademeid pole oodata või vähemasti pole need kuigi tõenäolised.
Nädala teisel poolel transporditakse põhjatsüklonite soojades sektorites soe õhumass Läänemere äärde. Seetõttu on sooja oodata üle 10 kraadi, aga endiselt pole olulisi sademeid ette näha. Kui uuesti läheb külmemaks, võib lohk tuua ka sademeid ja mõned mudelid on näidanud isegi äikesevõimalust,

Autori kommentaar: Lihtsalt ilus.7.04.2015, 16:30 Ääsmäe küla. Kalju Kotkase foto

Nädal toob põhjatsüklonite võidukäigu. Antitsüklon jääb Kesk-Euroopa või Vahemere kohale. Seetõttu on ilm soojem kui eelmisel nädalal, sajab vähem ja kui, siis vihma. Üle 10-kraadist sooja on oodata endiselt nädala lõpuks ehk 10. aprilliks. 

Eriti külmad pilved on läbipaistmatult valgega: temperatuur -40°C-st madalam.(http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/infrapunane-pilt/)

Autori kommentaar: pilved.2015.04.06.Õhtul simunas. Janek Pärna foto

57 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loode-Eesti paradiis saabub arvatavasti 08.04, mil saabub võimalik et ka nõrk loodetorm.

Anonüümne ütles ...

Laupäevaks (11.04.) kandub kõrgrõhkkonna põhjaserva mööda Eestisse soe õhumass. Ilm on sajuta. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, päeval 10..15°C, Kagu-Eestis võib paar kraadi kõrgemale tõusta.

Kui hea on selliseid lauseid lugeda, kui oled kagueestlane.

Anonüümne ütles ...

Just, samas kirdes on soojemgi, kui mõelda Läti peale ;).

Jüri ütles ...

See kõige soojem võib ka põhjarannikule tulla, nii juhtus viimati nt märtsi keskpaigas.

Anonüümne ütles ...

Jah, kuid ju on Kagu-Eestis tõenäosus ikkagi suurem, sest ega siis ilmaasjata ilmateenistus seda ei maini. Olles päris aus, siis ma pole MITTE KUNAGI näinud, et ilmateates näiteks Loode-Eestisse paar(-kolm) kraadi enam sooja prognoositaks kui mujale, mida kinnitavad väga hästi ka absoluutsed soojarekordid. Põhja-Eestis võib tõesti mõnikord soojem olla, kuid siis on see erand mitte reegel vastupidiselt Lõuna-Eestile.

Anonüümne ütles ...

sakus olid peaaegu täpselt samad pilved näha nagu sellel kalju kotka fotolgi, kuid paraku mul polnud sel hetkel kaamerat käepärast, kuna olin koolis :(.

arvan, et ega palju puudu ei jäänud, et oleks tekkinud asperatused.

Jüri ütles ...

Jah, ilmateates vist ei olegi peaaegu kunagi lubatud kõige soojemat Põhja-Eestisse, aga selliseid juhtumeid tuleb igal aastal ometigi ette, viimati märtsi keskel.
Seekord võiks tuule järgi siiski kõige soojem jääda pigem ida poole (läänetuulega ootuspärane). Kui tuul on edelast, siis on erinevused mandri põhja- ja lõunaosas väikesed. See kõik eeldab üsna ühesugust pilvisust jne.

Vähemalt Kotkas jäädvustas selle imelise pilvestiku - parem kui mitte midagi.

Anonüümne ütles ...

Päris hästi on ilm.ee leht pekki keeratud.Laeb avalehte poolikult.Ainult reklaamid ja pildid.Eks ahnus ajab upakile.Mõtlen sedas,et nüüd seal rohkem reklaame kui delfis juba.Ilmainfo jääb märkamatuks.

Anonüümne ütles ...

soomes täna hea äikesevõimalus. loodetavasti mõni rünksajukas jõuab ka põhjarannikule - gfs igatahes näitab ka soome lahte ja põhja-eestit helesinisena.

Anonüümne ütles ...

8. aprill 2015 7:26 - Jah, olen ka nõus sellega. Alles hiljuti ju muudeti disaini, miks teha iga aasta järel uus?

Anonüümne ütles ...

Ka Estofex on meid esimese astme ohualasse lisanud.

Anonüümne ütles ...

@ 8. aprill 2015 7:26

Siinkohal on hea öelda, et uus asi ei ole parem!

Anonüümne ütles ...

eestis ei maksa vist küll täna äikest oodata, rääkimata ka hoogsademetest, sest lääneloodest läheneb päikesekiirgust nõrgendav kiudkihtpilvede ala, mis takistab aluspinna soojenemist.

Jüri ütles ...

Uuendused tehti kasutajate ja eriti reklaamiandjate survel, sest vana kujundus polnud kaasaegne, vaid juba ajast kõvasti maas.
Tegelikult on absoluutselt kõik veel poolik, ainult reklaamiandjate survel sai enne valmissaamist avalikuks tuldud.
Kaebekirjadele vastatakse nii: oleme oma tegemistega faasis, kus päris kõik asjad pole veel valmis saanud. Mõnda aega võib veel ette tulla, et uue väljanägemise sobitamisel ja uute funktsionaalsuste lisamisel võib esineda tõrkeid. Palun, varuge pisut kannatust ja andke teada kui leiate midagi, mis vajab parandamist või mugavamaks tegemist. Lubame, et teeme kõik, et uuendused lõpule vii ja tagada kasutajate rahulolu.
Ilmselt maiks on leht juba enam-vähem toimiv.

Anonüümne ütles ...

No normaalselt tehakse seda asja nii,et uus leht on niikaua offlines kui katsetused on lõpule viidud.Ja niikaua toimib vana leht.Esmakordselt näen,et mingi soperdis pannakse online ja veel kuuks ajaks.Kuu pärast ei ole enam kellegile seda reklaami näidata.

Jüri ütles ...

Seda arvati ka eelmise uuenduse ajal, aga tegelikult suurenes isegi kasutajate ja külastajate arv, sest negatiivne tähelepanu ja reklaam on ka reklaam - kui sellest soperdisest niipalju räägitakse, et kui halb ja jube, siis kipub tekkima neil, kes eriti ei käi seal, huvi, et mis siis nüüd lahti.
Lõppude lõpuks peab ilm.ee millestki elatuma - kuna sponsoreid ei ole ja riiklikult ei rahastata, siis jääb üle tulu reklaamist. Ja nagu öeldud, siis eriti reklaamiandjate survel ka selline samm astuti. Veebilehe disain pole ilm.ee tehtud, vaid tellitud väljastpoolt - eks seda peavad nii eksperdid kui tavakasutajad hindama, kas on kaasaegne või ei.
Nagu kontoris on juba öeldud, siis eks tehke parem. Kui paremat ei tee, siis pole midagi parata, ikka käiakse ilm.ee lehel ja võimalik mõneprotsendiline külastatavuse langus, mis halvemal juhul võib juhtuda, eriti ei loe - külastatakse ikka kümneid tuhandeid kordi päevas, vahel rohkem, nii et kõik läheb edasi ikka nii nagu see on senimaani läinud.

Anonüümne ütles ...

"Lõppude lõpuks peab ilm.ee millestki elatuma".

Mind on alati huvitanud, kelle tasku küll ilm.ee reklaamist saadud tulu tegelikult läheb. Tegemist Eesti ühe enim külastud lehega(vt http://www.metrix.ee/), reklaamide põhjal võib oletada, et päeva sissetulek on vähemalt 2k(vt http://ilm.ee/reklaam/), millest majutusele kulub max 20 euri, meeskond on ka suhteliselt väike, et nende vahel kogu kuu sissetulekut jaotada, või jagatakse ka pildistajatele? Leht ise on praktiliselt passiivne(isegi Jüri blogi aktiivsem) ja teaduslikke uudiseid lisatakse nädalas ainult mõned, enamus info on copy-paste Ilmateenistuselt, mida ise paari sõnga täiendatakse. Enamus töö teevad pildistajad, kelle vahel loositakse aastas korra mingi odav auhind ja lõppude lõpuks kirjutatakse footerile "mitte äriline eesmärk" xDDDDD. Priceless!

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tasutakse sulle seal õiglaselt Jüri, et saaksid varsti mõnda ilmarikkalikku paika villa rajadada selle hindamatu töö juures, mis sa nende heaks teinud oled.

Jüri ütles ...

Villadele on vast veel vara mõelda, aga päris suur osa rahast läheb kontoriruumi rentimisele, ilmajaamade jms tehnika ostmisele-hooldamisele jne. Täpseid arve peab küsima, sest raamatupidamisega ei tegele.
Aitäh muretundmise eest!
Muutustest rääkides, põhjaliku uuenduskuuri tegi Vikerraadio koduleht, kus tuli ette ka probleeme, kuid ilmselt palju vähem kui nüüd ilm.ee-s, kuid praeguseks on olukord normaliseerumas - isegi "Kuula rändajat" saated on nüüd kenasti ajalises järjestuses taaskord olemas: http://vikerraadio.err.ee/listing/kuula_randajat#?page=1&pagesize=20&phrase=&from=&to=&path=kuula_randajat

Anonüümne ütles ...

Ilm.ee-l on oma ilmajaamad?

Anonüümne ütles ...

Reklaamiandjate survel?Sellise käidavusega leht peaks ise reklaamiandjaid survestama.

Timo ütles ...

Pühapäevaks näitab kanget tuult jälle...ei tea kas lahtub enne ära või pärale ka jõuab..?

Anonüümne ütles ...

oleneb mis näitab.. kui see teada-tuntud gfs, siis selle puhul ole valmis tuulevaikuseks, isegi kui see sajandi tormi näitab

Jüri ütles ...

Jah, ilm.ee-l on ilmajaamad nendes kohtades, mis avalehe kaardil http://ilm.ee/ on näha. Kuid kõik ei ole töökorras, nt http://ilm.ee/paide/, nii et hooldus jms maksab samuti midagi. Lisaks ilmajaamadele on mõnedes kohtades ka ilm.ee veebikaamerad, aga mõned teised on jällegi linnavalitsuse vms hallata.
Eraldi veebileht ilma kohta ei oleks eriti mõttekas, kui midagi poleks oma, vaid ainult kuskilt mujalt võetud. See on ilmselt ka põhjuseks, miks nt ilmake.ee või ilmataat.ee ei ole saanud ilm.ee kõrval arvestatavateks konkurentideks.
Kuna ilm.ee sõltub reklaamituludest, siis loomulikult ollakse huvitatud sellest, et tellijad või kliendid oleksid rahul - uus kujundus tõi kaasa ka tunduvalt rohkem tellimusi ja pakkumisi, mistõttu suurenes ka tulu.

Anonüümne ütles ...

kui nädala lõpupoole on oodata tuule mõistes tormist ilma, siis esialgu küll sedasi väga ei paista - tuul peaks isegi nõrgem - kui oli 08.04 - olema.

Jüri ütles ...

Jah, määramatust on jällegi omajagu, kuid eks paistab - üle 20 m/s puhangud paistavad siiski tõenäolised ja seda ka Euroopa mudeli järgi. 850 hPa tuule tugevus: http://www.ecmwf.int/en/forecasts/charts/medium/mean-sea-level-pressure-wind-speed-850-hpa-and-geopotential-500-hpa?area=Europe&step=96&relative_archive_date=2015040912&parameter=Wind%20850%20and%20mslp

Anonüümne ütles ...

@ 9. aprill 2015 22:53

Nüüd on HIRLAMi mudel oma väljavaatega jõudnud pühapäeva - tuul peaks olema hoopis tugevam kui 08.04. (umbes 2..4 m/s võrra)

Anonüümne ütles ...

pakun, et homme võib ka +18 kraadi mõnes kohas tulla, kui ilm on selge.

Jüri ütles ...

Homme jah palav ilm ees ootamas: 12-17 kraadi julgeks pakkuda õhumassi järgi, aga ehk jaksab õhutemperatuur kuskil ka 18-19 kraadini tõusta.

Anonüümne ütles ...

Ilm nii selge kui võimalik. Jääme siis 19 kraadist sooja ootama!

Anonüümne ütles ...

seega minu jaoks esimene suviselt sooja päeva võimalus, kuna minu jaoks on suvesoe alates +18 kraadist.
vb mõne jaoks alates +15 või +20 kraadist, jne

Anonüümne ütles ...

19 kraadi sooja ma nüüd küll ei usu, et tuleb. Vastasel juhul peaks juba praegu kõvasti kõrgemad õhutemperatuurid olema. Max 16 kraadi tundub kõige reaalsem nagu ilmateenisus ka prognoosib(äägime ikka ametlikest jaamadest).

Anonüümne ütles ...

Kas homme võib äikest olla seoses külmenemisega?

Jüri ütles ...

Eriti terav külm front on jõudnud Skandinaaviasse, kus ka äikest (http://sat24.com/en/scan?ir=false). Kui see jõuab päevaks Eesti kohale, on äikesevõimalus 10-30% või isegi rohkem (http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1811.gif - järgmine pilt juba näitab, et päris suure äikesevõimalusega ala jõuab Venemaale - CAPE tekib päeva jooksul ja seega frondi saabumisajast oleneb ka äikesevõimalus).

Anonüümne ütles ...

Kogemuste põhjal julgen väita, et umbes 75% külmadest frontidest jõuab Eestisse klassikalisel ajastusega: Parimad tingimused äikeseks idamaakondades - st ennelõunal front juba mandri lääneservas.

Seega umbes 75%-lise tõenäosusega on front ennelõunal juba Tallinn-Pärnu joonele saabumas. (u kella 12 ajal)

Anonüümne ütles ...

paraku mudelid umbes nii näitavadki :(

gfs järgi jääks tänane päev kuu soojeimaks.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi saaks anda lingi NOAA 6 kuu animeeritud prognoosile?
Sellele,mis enne ilm.ee- s pikkade prognooside all oli.

Kalle ütles ...

ESTOFEX on tänaseks Eesti lõunaosale väikese hoiatuse andnud.

Jüri ütles ...

Üks link NOAA prognoosile: http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html


SAT24.com pilte saab otselingiga salvestada: .
http://sat24.com/image2.ashx?region=bc&time=201504120615&type=sat5min&ir=false
Pildid salvestuvad .jpg failidena, uuendatakse iga 5 min tagant.
Oletame, et täna 1. mai, kell meie aja järgi on 12:00, siis tuleb link selline:
http://sat24.com/image2.ashx?region=bc&time=201505010900&type=sat5min&ir=false
Siis link töötab, kui 12:00 sat pilt sat24.com'is on saadaval. Ainuke asi, mida vaja muuta edaspidi, on pärast time= numbreid.
Ehk siis on võimalik tõmmata ka seda, mis lehel ei näita, ehk siis kellaaega on võimalik 5 min vahedega nihutada - muuta otselingi URLis kellaaeg ära ja enter.
Välgud pannakse mingi skriptiga pärast peale, kui pilt on tulnud läbi ashx päringu vms.

Anonüümne ütles ...

@ 11. aprill 2015 23:16

sul oligi õigus paraku. "tavaline sügisilm" saabus sakusse kella 11:45 paiku. äikest polnud, vihm nõrk ja u. pool tundi. hetkel tibab.

Anonüümne ütles ...

Täna siis selle aasta aprilli kõige soojem päev!

Anonüümne ütles ...

Jah, +20 kraadi mõõdetigi Narvas ära, mis on päris üllatav. Tõenäoliselt jääbki see käesoleva kuu maksimumiks, ning taas tuleb ära harjuda novembrile kohaste ilmadega.

Anonüümne ütles ...

Jah, kahjuks edaspidi ennustatakse üsna püsivat külma: 0-kraadisest isokast kõrgemat pole loota, seega aluspinna lähedal suurt üle +10 kraadi ei ole isegi selge ilmaga loota.
--------------------------------------------
Loodetavasti pakub mai siis palju sooje üllatusi.

Anonüümne ütles ...

Peipsitaga oli täna üsna räme konvektsioonipilvestik, kus kohati ka üsna tugev äike.
Front pidanuks umbes 4 tundi hiljem saabuma, et ka Eestis olnuks äikest.

Jääme siis maid ootama, sest paistab, et aprill sel korral enam küll labiilset fronditsooni ei tõota..

Anonüümne ütles ...

Kagueestlased on vait kuidagi...need kes siin kiitlevad,kuidas neil seal kõige soojem koguaeg.Seekord jällegi oli põhjas/loodes kõige soojem.

Anonüümne ütles ...

@12. aprill 2015 19:59

Kagueestlased on vist soojale maale nüüdseks sõitnud nagu üks nendest juba varem mainis.

Loodes/põhjas oli täna kõige soojem? Ilmakaari ikka tunned? Sirvi natuke Ilmateenistust ja vaata, kui palju olid hommikused temperatuurid Kagu-Eestis kõrgemad kui mujal. Oleks sinna ainult kauem päikest jagunud... Loode-Eestis poleks mitte mingi valeminga kõige soojem täna olnud, sest soe õhumass eemaldus itta.

Jüri ütles ...

Kuna tuul oli enne fronti lõunast, siis oli kõige soojemat ilma jah oodata Põhja-Eestis. Kuna front liikus läänest itta, siis oli Virumaal ka kõige soojem (Kunda 17,6, Narva 20 kraadi).
Selge ilmaga (kui fronti poleks või jõudnud õhtul kohale), siis sarnane olukord 24.4.2000, kui kõige kõrgem õhutemperatuur mõõdeti põhjarannikul (Tallinnast Narva-Jõesuuni), sest tuul oli lõunast.

Anonüümne ütles ...

@ 12. aprill 2015 19:59

siin põhjaloodes tallinnas oli küll kella 12-st külm mis külm (+7'c), kõige soojem oli kirdenurgas narvas, kus oli +20 kraadi..

Anonüümne ütles ...

@ 12. aprill 2015 21:50

jah, aga nagu siin 1 juba ütles, siis selline ajastus on vaid 25%.

tänane front saabuski kella 12 ajal tallinna küljealla nagu ta pakkus :/.

Anonüümne ütles ...

@12. aprill 2015 21:50
miks just põhjaeestis?

päikese kõrgus kasvab ju lõunapoole minnes ja seda umbes 0,5 kraadi 100 km kohta + veel asjaolu, et enne vahe- ega musta merd pole ühtki veekogu eestist lõunas. seega olid ju lõuna-eestis samaväärsed tingimused ja paremadki.

Anonüümne ütles ...

@ 12. aprill 2015 21:57
ÜHTKI veekogu? ;)

Anonüümne ütles ...

mitu kraadi peterburis maksimaalselt oli?

Jüri ütles ...

Ometigi tuleb neid olukordi ikka ette, et lõunakaarte tuule korral on kõige soojem põhjarannikul, sest õhk on sinna jõudes kõige rohkem jõudnud soojeneda. Aga selle eelduseks on see, et samasuguste omadustega õhumass oleks nii Põhja- kui Lõuna-Eestis. Sagedamini juhtub siiski seda, et õhumass on soojem lõuna pool, samuti oleneb palju tuule suunast (ida- ja edelatuule korral ei pruugi põhjarannikul olla erilist eelist, suurim on see aga lõunatuule korral), kas tekib briis, pilvisus jne. Kindlasti loeb veel see, milline on hommikune temperatuur, öösel oli mere ääres soojem kui kaugemal sisemaal, vt http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/kaart/
Erinevusi päikese kõrguses (või insolatsioonis) ei loe oluliseks, kuna see on mõnesaja km kohta ikkagi liiga väike (või järgnevad tegurid on vahel sellest ikkagi olulisemad), sest hoopis rohkem oleneb õhumassi omadustest, kohalikest tingimustest, tuule suunast, kiirusest jne.
Seega, kui tuule suund on soodne ja õhumass Eesti piires samasugune, siis on kõige soojemat ilma oodata põhjarannikul, sest seal on eelised eespoolnimetatud põhjustel.
Sarnast olukorda tuleb igal kevadel ja suvel korduvalt ette. Sel aastal oli see klassikalisel kujul just märtsi keskpaigas kõige soojemate päevade ajal.
Täpseid arve ei tea, aga ilmavaatluste järgi 20-21 kraadi vahel (Pulkovo lennuväli): http://www.wunderground.com/history/airport/ULLI/2015/4/12/DailyHistory.html (mõnes teises ilmajaamas võisid näitajad olla teistsugused).

Jüri ütles ...

Siin onm 12. aprillil salvestatud satelliidipildid pakkimata .zip failis: http://www.upload.ee/files/4635045/radaripildid.zip.html
Kõik valge aja pildid, et kogu pildi peal pilved näha oleks.
Failipaki nimi on vale, sest need tulid kellegi teise käest - ta pani nimeks satpildid asemel ekslikult radaripildid.

Anonüümne ütles ...

sellega seoses meenus, et kas 2010. aasta mai radaripilte ka kuskilt näha saab?

Anonüümne ütles ...

eilne front oligi siis selle aprilli kõrghetk - edaspidi jääb uimane ilmastik nädalateks püsima.

Jüri ütles ...

Siin on radaripiltide arhiiv: http://ilm.ee/kola/pildid/, kindlasti on mõni huviline salvestanud neid pilte palju kauem.