kolmapäev, 1. aprill 2015

14. nädala ilm (30.3.-5.4.2015)

Kommentaariumi link
Uuenenud Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib vaatlejaid

5. aprillil oli Eesti kohal okludeeruv lõunatsüklon, mis ulatus vähemalt 10 km kõrgusele, kuula. Selles oli labiilne õhumass, mistõttu kohati arenes pärast ilma selginemist rünksajupilvi, millega kaasnes pagi, jääkruubid ja isegi rahe (https://www.youtube.com/watch?v=ZwmOHGOXAJ0http://www.ustream.tv/channel/cloud-thunderstorm), oli äikest. Õhutemperatuur jäi kõikjal alla 10 kraadi.

Satelliidipilt (http://sat24.com/en/bc)

Ümaratipulised rünksajupilved (Cumulonimbus calvus). Autori kommentaar: Pilved .2015.04.05. Janek Pärna foto



Hommikustest kihtpilvedest Ihastes kuni konvektiivsete pilvestikeni Luunjas (suunaga vastavalt kagusse ja loodesse). Erik Kraanvelti fotod


Võimas pilvestik Jõgeva ääres 5.04.2015. Kairo Kiitsaku fotod

4. aprillil jõudis lõunatsükloni frontaalsüsteem koos laussadudega (vihm, lörts, märg lumi) kohale. Mõnel pool sadas päris palju lörtsi ja märga lund, mistõttu tekkis ajutine lumikate.
Lõunatsüklon okludeerub ja seetõttu jääb ka sajuhooge vähemaks. Lõpuks tuleb selle asemele kõrgrõhuhari, mis toob kuivema ja veidi soojema ilma. Märkimisväärset soojenemist (suure usaldusväärsusega) veel ei ole otseselt näha, kuigi nädala pärast võib päeviti ka üle 10 kraadi sooja tulla, kui ilm on vaikne ja päikeseline.

3. aprilli öösest saabus selline kirjeldus: Öösel oli kesk eestis hull lumetorm ju. käisin Tartus. lund oli tee peal kohati 5cm. ainuke kuiv koht oli Tartu. ei sadanud ja teed olid ära kuivand. (suuremad lombid muidugi olid alles) aga paarkümmend km Tallinna poole liikuda, hakkas vihma sadama, siis lörtsi ja ennem Paidet oli laus lumi. temp 0 kraadi. kõik oli valge. puud olid nii lumised, nagu südatalvel peale pikka lumesadu kuskil metsas. 3 autot, sealhulgas 1 rekka olid kraavis erinevates kohtades
aa. lumetormi kellaaeg oli kuskil 23:30- 02:00. kindlasti sadas ka varem ja jätkus sadu hiljem, aga sellel vahemikul sõitsin sealt 2 korda läbi
Päeval on jätkuvalt sajuhooge, aga need on vesisemad. Tsükloni okludeerumise tõttu on ka tuul jäänud nõrgemaks. Samas paistab, et kagust on kohale tulemas lõunatsüklon, mis võib laussajuse päeva tuua. Seda (lõunatsükloni pilvemassi) on hästi näha satelliidipildilt: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/infrapunane-pilt/

Kihtpilvedesse ulatuv Iru soojuselektrijaama korsten.


Lõunatsüklon ilmakaardil (DWD)

2. aprillil oli enamasti pilves ilm. Hommikul sadas kohati lauslörtsi ja märga lauslund, mistõttu tekkis vesine lumekirme (nt Tartumaal ja Virumaal). Päeva teises pooles jäi sadusid vähemaks ja need muutusid hootisemaks, kohati arenes isegi rünksajupilvi, mistõttu tuli teateid rahest (tegelikult ilmselt jääkruubid).
Jahe ja sajuhoogudega ilm püsib mitu päeva. Sademeid on vihmast märja lumeni, võib ka jääkruupe sadada. GFS mudel on näidanud isegi pisikest äikesevõimalust (positiivne CAPE ja LI kuni -1), kuid arvatavasti tuleb seda tõlgendada kui konvektsiooni okludeerunud tsüklonis. Suuremat soojenemist esialgu oodata ei ole.

Konvektsioon okludeeruvas tsüklonis

Ilma kujundavad valdavalt tsüklonid. Seetõttu on sageli sajune, pilves ja võrreldes märtsi keskpaigaga jahedam (kõikjal alla 10 kraadi sooja, ajuti ka lund ja lörtsi).
28.-30. märtsil eemaldus antitsüklon ühe kaugemale itta ja läänest jõudis kohale madalrõhulohk. Seetõttu läks ilm uuesti sajule (nii vihma, lörtsi kui lund), hiljem liikus üsna sügav tsüklon üle Eesti. 31. märtsil oli tsükloni tagalas sagedaste hoovihmadega ilm, kuid kohati sadas ka jääkruupe ja lörtsi.
1. aprillil jõudis edelast kohale uus tsüklon ja ilm läks uuesti sajule. Enamasti sadas vihma, mis kohati oli tugev. Sadu jõudis kõige hiljem Virumaale.

Ilmad on pilves ja sombused, põuda leevendavad sademed. 

Annett Timmer: Ida-Virumaal, Sondas sajab rahet.

47 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pikad prognoosid pole kõike muud kui masendavad alanud kuuks.

Jüri ütles ...

Masendust postituses ei maininud. Pikaajalise keskmise osas on olukord tegelikult tavapärane, kuid eelnevate nädalate kõrval tundub ilm kindlasti ebameeldivam, aga üldistada ilmselt ei saa, sest mõnele inimesele võib olla just meeldib või sobib.

Anonüümne ütles ...

Pole veel kuulnud/näinud, isegi mitte siin kommentaariumis, et kellelegi praegune ning lähinädala(te) ilm meeldiks.

Jüri ütles ...

Kui 30. märtsil oli Rahvusraamatukogus pilveõhtu, siis selle väite peale kirtsutasid päris paljud nina, aga publikut vaadates õnnestus tuvastada ka neid, kes noogutasid kaasa. Ju siis leidub ikka neid, kellele meeldib.

Anonüümne ütles ...

Jah, arvatavasti neile meeldibki, kes ka detsembrist veebruarini sellist ilma taga nutavad.

Anonüümne ütles ...

2. aprill 2015 9:45 - Siis on ju oma põhjus - nende kuude kohta on selline ilm soe, aga mitte enam praegu.

Anonüümne ütles ...

Lõpuks ometi on lootus soojaks 10. aprillist.

Anonüümne ütles ...

Ja seda sooja lubab sulle kes?Kuuse Taat?Euroopa mudel seda GFS-i virvendust ei kajasta.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel pole veel uuendanud oma prognoosi. Ilmateenistus mainib samuti kõrgrõhkkonna tugevnemist teise dekaadi alguseks.

Anonüümne ütles ...

Viimane GFS väljavaade näitab samuti kõrgrõhkkonna tugevnemist Skandinaavias alates 9.aprillist.

Anonüümne ütles ...

accuweather õnneks annab ka lootust kuu keskpaigas soojale ilmale, ennustuse täkkesseminekul tuleks umbes samasoe ilm kui oli märtsi keskpaigas.

Anonüümne ütles ...

On ju Atlandilt lähenemas sooja transportiv Kõrgrõhkkond. Tuleb keskmega üle Britannia ja läänetuul toob nädala keskel ka meile sooja !

Jüri ütles ...

Praegu oleme lõunatsükloni ootel, mis võiks idast sooja tuua: http://www.ilmailusaa.fi/#id=swc#map=scandinavia#level=SWC, aga see väljendub ilmselt sademetes.

Anonüümne ütles ...

Need kes siin eelmises postituses mainisid Poolat ja Saksamaad nn ilma paradiisina, siis neil on õigus: Paar päeva tagasi supertorm ning viimasel 5 päeval lisaks tormile neis riikides samuti äike(setormid).

Anonüümne ütles ...

@ 3. aprill 2015 11:11
Meil Eestis paraku mitte, pigem loode- ja põhjatuul. Viimane GFS väljund (06Z) on samuti oma väljavaate negatiivseks muutnud.

Anonüümne ütles ...

Halvimal juhul tuleb kuu keskel -10..-13 kraadi isokas Eestisse. Sel aastal jääb loodus vist küll eelmise aasta ajastusest maha, kui veel mingi vastik külmalaine tuleb...

Anonüümne ütles ...

Nojah, kuusevana lubas hirmsooja aprilli, vaatas, et gismeteo pakkus Eestisse kuu keskel 20 sooja aga ilm näitab et on iseenda peremees.

Anonüümne ütles ...

hirmsoe aprill tuleb siis, kui puutin tuumasõda peab

Anonüümne ütles ...

3. aprill 2015 17:59 - Millal see mudel üldse viimati midagi positiivset näitas?

3. aprill 2015 18:01 - Loodus areng on ammu eelmise aastaga võrreldes maha jäänud, kuid võib loota, et üsna varsti läheb see järsult ette, sest raske eeltöö on ära tehtud.

3. aprill 2015 22:00 - Mitte ainult kuusevana, ka paljud teised on samasse paati astunud. Ausalt öelda pole näinudki tänavu, et keegi oleks keskmisest külmemat aprilli prognoosinud. Ju siis kuu teises pooles algab leitsak, mis kompenseerib praeguse külma. Kuna kõik tunduvad viimasega ühelmeelel olema(ka rändlinnud), siis panen riskides rannariided valmis ja tangin niiduki ära, hoolimata kahtlust tekitavast valgest ollusest, mis hetkel alla sadades nii väga maha jääda tahab.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on GFS ja ka Euroopa mudel järjepidevalt aprilli teise dekaadi kuuma prognoosinud, loodetavasti siis nii läheb.

Anonüümne ütles ...

juhul kui kella 22ne tuulenäit naissaarel on õige, siis tegu praeguse aja ja ilma kohta päris tugeva pagituulega. paraku siiski tundub viga olevat, kuna ühtki meeletut rünksajukat seal polnud.

Anonüümne ütles ...

Kisub põnevaks..GFS näitab oma 12Z uuenduses alates 14.04-st suvesoojust lõpmatusse. (Tõsi, rannikualadel siiski mitte)
Samas Skandinaavia loode- ja põhjaosas on kuni -10 kraadi isokas, mistõttu tekivad arvatavalt tsüklonid ja ilma heitlikkuse kasv.

Seega jääme lootma parimat ja uusi rekordeid!
Järgmine kuumus tuleb siis 18. mai paiku, lähtudes möödunud aastate analoogiast.

Anonüümne ütles ...

Mai teise poole kuumus on aastas üks parimaid, sest sumedad maiõhtud ja valged ööd on ööbikute laulu saatel toomingate lõhnas unustamatud.

Anonüümne ütles ...

Kui ülejäänud kuud on väga ebakindlad soojuse osas, siis juulit võib täielikult usaldada. Terve vaatlusajaloo algusest peale pole juuli keskmine püsinud isegi mitte viis aastat järjest stabiilsena nii kõrge nagu praegu viieteist aasta jooksul(täpselt selle sajandi algusest peale). Tekkinud on nn püsivuspiir, millest madalamale pole keskmised ega ka minimaalsed temperatuurid enam langenud. Väga hästi tõestab seda 2012. a, kui erakordselt jahedast suvest hoolimata oli kuu keskmine ülikõrge. Igal jaamal on see piir muidugi erinev sõltuvalt piirkonnast. Võrus on selleks keskmine 17 kraadi; minimaalne 5 kraadi. Seega väidan üsna julgelt, et viimasestest madalamat õhutemperatuuri ei mõõdeta ka see aasta seal jaamas. Kui juulis on tõesti kunagi lund sadanud, siis nüüd on see täielikult välistatud. Ka trend näitab viimase 30 aasta jooksul(1985-2014) hirmuäratavalt järsku kasvu mitte ainult keskmise, vaid ka maksimaalse ja minimaalse temperatuuri osas, mis on kõigi teiste kuudega võrreldes selgelt kõige silmapaistvam.
Märkimisväärt on seegi, et sama sündmus on aset leidnud ka mai, septembri ja novembriga.

Anonüümne ütles ...

@4. aprill 2015 22:15

Päris hale hakkab juba GFS'ist. Ega Euroopa mudelgi parem pole. Seda sooja, mis esialgu 10.daks lubati, on juba mitu päeva edasi lükatud. Mis puutub esimesse mudelisse, siis too prognoosib aprilli viimasesse dekaadi veel päris talvist ilma.

Anonüümne ütles ...

@ juunit võib ka usaldada - see kuu ju 90%lise tõenäosusega normist külmem.

Anonüümne ütles ...

@ 4. aprill 2015 23:35
"juunit võib ka usaldada - see kuu ju 90%lise tõenäosusega normist külmem."

on õige.

Anonüümne ütles ...

@ 5. aprill 2015 11:23
alles eile ennustas 20 kraadist soojust mitmeks päevaks!!

Anonüümne ütles ...

Eelmises postituses kurdeti et aprilli essa poole ilm tuleb täitsa igav, praeguse seisuga peaks neljapäeval lühike tugev torm tulema! (Mis kahtlemata ära jääb)

Anonüümne ütles ...

5. aprill 2015 11:40 - Suudad sa seda kuidagi põhjendada ka, et see tõesti nii on? 2011.a aasta juuni tuli kõigi aegade soojuselt 6.dale kohale ning 2013. a juuni 4.dale kohale. 2012/2014.a külmad juunid ei läinud isegi mitte top 15'sse kõigi aegade KÜLMA osas. Viimase 30 aasta trend näitab samuti kasvu sellel kuul. Seega, kust kohast selline väide, et see kuu kindel on? See on sama ebakindel nagu detsember.

Anonüümne ütles ...

sama ebakindlad on ka juuli ja november.

Anonüümne ütles ...

@5. aprill 2015 14:02

Eks tõesta siis.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on GFS prognoos pärast 10. aprilli saabuma pidanud kõrgrõhkkonna meie alalt täielikult kaotanud.
See mudel on ikka täielik kaos, mis ilmaprognoosimisks kunagi loodud. Kõigest 6-päeva kaugust ennustust suudetakse 90% osas muuta.

Neil, kes väidavad, et viiest päevast kaugemal on Voodoomaa, on täielik õigus.

kagueestlane ütles ...

Haha. Nüüd on ka NOAA "salaja" oma aprilli prognoosikaardil soojad toonid kaugele põhja vedanud ja ilmselt näeme juba varsti seal mitu kraadi keskmisest külmemat ala Eesti kohal lasumas.
Nüüd oleks vist õige aeg lõunas puhkamas ära käia enne kui suvesoe lõpuks ka siia jõuab. Loodetavasti on tagasi tulles loodus roheline ja ilm kuum!

Anonüümne ütles ...

ei ole, juunikuus lumi on maas, kui tagasi tuled :P :D
---------------------------------------------------------
sel juhul midagi sarnast eestis ei tule:
https://www.facebook.com/video.php?v=903264879736266
millelaadne pagipilv oli 20.05.2014 nt lõuna-eestis

Anonüümne ütles ...

@ 5. aprill 2015 14:54

mina eelistaks häälduse mõttes kasutada sõna voodomaa - tunduvalt lihtsam antud kontekstis. kuid jah, see pole minu teha

Anonüümne ütles ...

Aga miks ükski detektor, sh ka sat24, Eestis ühtki välku ei registreerinud, Jüri? Kui välkudeta äike, siis jah iseasi.

Anonüümne ütles ...

näitas küll, sa unustasid ilmselt "lightning" ette linnukese märkida.

sat24 näitab päris mitut välku eesti äikeseparadiisis ehk kagueestis!

Anonüümne ütles ...

eesti on maailmas 1 suurimaid riike meteoroloogiliselt. sakus hetkel lausselge.
lihtsalt niisama rünksajukaidki pole siin olnud rääkimata siis äikesest, peab vist jah kiireimas korras kagusse kolima :(

Anonüümne ütles ...

@5. aprill 2015 20:25

Kui äikesehuviline oled, siis tasuks kolida jah.

Hetkel paistavad pimedusest hoolimata heledad rünksajupilved siin Kagu-Eestis, mis meenutab kangesti suveõhtut. Tänast äikest ja padukat siin saan isiklikult kinnitada.

Anonüümne ütles ...

kas pilte ka tegid?
või mürinatest näiteks ka videosid nagu youtubes kasutaja "eestiloodus" suviti on teinud?
----------------------------------
ps, siin sakus ilm siiani lausselge + nüüd ka udu tekkimas!

Anonüümne ütles ...

video võib tunduda mõttetu, kuid jürile ja teistele ilmahuvilistele on need aastate pärast väärtuslik materjal nagu paljudele pildid, või näiteks oma albumites paberkandjal klassipildid.

Jüri ütles ...

Kunagi saab sellest kordumatu ja eriti väärtusliku arhiivimaterjali või dokumentatsioonikogu.
Kuvatõmmis http://www.upload.ee/image/4618444/valgud5.4.2015.png, võetud http://www.lightningmaps.org/blitzortung/europe/index.php

Kalle ütles ...

Nii et saame siis tänavuse äikesehooaja alanuks kuulutada.

Anonüümne ütles ...

lähinädalal pole enam kuskil eestis äikesevõimalust.

põuaparadiisis ehk loodeestis vist mitte enne mai keskpaika.

Jüri ütles ...

Veel üks paradiis. Põhjatsüklonite korral on sajuvõimalus siin suurem.

Anonüümne ütles ...

Siin on talvedki soojemad :).