kolmapäev, 25. märts 2015

13. nädala ilm (23.-29.3.2015)



Rahva Raamatus on kena tutvustus ning lisatud eelvaate ja galerii võimalus (kaanepildi all nupp "lehitse" ja "galerii"): http://www.rahvaraamat.ee/p/eesti-pilveatlas/651179/et?isbn=9789985333471&ref=recent.
25. märtsi raamatu esitlusest midagi: — koos kasutaja(te)ga Ain Kallis.

27. märtsil jõudis antitsükloni lääneservas ja Läänemerele jõudnud madalrõhulohu piiril niiske ja väga soe õhumass kohale. Alates Lääne-Eestist hakkas vihma sadama ja vastu õhtut tõusis õhutemperatuur valdavalt üle 5 kraadi.
Päeva jooksul jõuab merel kohale külm front ja läheb uuesti sajule. Kus rohkem päikest, seal võib sooja üle 10 kraadi olla. 
Tsüklonite ülekaal püsib mitu päeva ning seetõttu on ilmad sajused ja tuulised.

27. märtsil jõudis rõhkkondade vahel soe õhumass kohale, nii et õhtu jooksul õhutemperatuur tõusis (DWD).

26. märtsil jõudis antitsüklon Venemaale ja selle lääneservas saabus Eesti kohale soojem õhumass. Sellest andsid märku kiudkihtpilved ja massilised multihalod – olukord, kui korraga on näha mitut halovormi. Õhutemperatuur tõusis kohati üle 5 kraadi, kuid samal ajal tugevnes kagutuul. Sademeid veel ei tulnud.
27.-28. märtsil valitseb väga soe, kuid niiske õhumass. Seetõttu on ilm pilves ja vihma tõenäosus on väga suur, nii et üle 10 kraadi õhutemperatuur ei pruugi tõusta. Edaspidi läheb jahedamaks ja püsib tsüklonite ülekaal.


Nädal algas tuisuse ilmaga - pärast suur soojalainet saabunud väga külm (arktiline) õhumass asendus palju soojema ja niiskema ning seetõttu sadas soojal frondil mitmel pool lund ja lörtsi, tuiskas. 24. märtsil oli ilm taas kevadine, sest paistis päike ja õhutemperatuur tõusis 7-11 kraadini.
25. märtsil tugevnes Skandinaavias uus, kuid üsna külm antitsüklon. Selle idaservas saabus kirdest märksa külmem õhumass, nii et õhutemperatuur jääb valdavalt alla 5 kraadi, külmal frondil sajab siin-seal lundki, kuigi sajualad nõrgenevad. Viimases osas saabus selline teade Tallinnast 40 km ida pool Kiiust: tihedalt sajab, aga ta alles hakkas, ega see maha jää. Kraad on 0 või -0,5. 
Antitsüklon liigub tasapisi Venemaale. Seetõttu hakkab selle lääneservas lõunast ja kagust kohale tulema tunduvalt soojem, kuid niiskem õhumass. Siiski ilmselt nii sooja ilma kui 24. märtsil, ei tule, sest ühes soojaga läheb ilm pilve ja sajule (enamasti vihm).
Hiljemgi on ülekaalus tsüklonite mõju ja soojarekordeid küll ei tule, kuid siiski on pikaajalisest keskmisest soojem.

Tuisune 23. märts Ilmateenistuse ees

39 kommentaari:

Kalle ütles ...

Tartus küll märkimisväärset tuisku polnud. Natuke peent lund sadas, maa sai õrnalt valgeks aga seegi sulas ruttu.

Jüri ütles ...

Samas päris palju teatati suurest tuisust, eriti lõuna pool. Ju mingi tuisk kuskil siis ikka oli.

Anonüümne ütles ...

@ 25. märts 2015 22:36

jüri üles suvel paljudele taolistele commidele äikese kohta vastuseks, et see, et teie tagaõues pole, ei tähenda et üldse pole.

antud juhul siis saanuks vastata tuisu kohta samamoodi.

Anonüümne ütles ...

Saabuva äikesehooaja ootuses video, kus näha, et näiliselt ohutu kauge äike siiski peaaegu polegi:
https://www.youtube.com/watch?v=_1Ellyf2rYc

(Parimad kohad 0:30st ja 1:00st alates)

Kalle ütles ...

Video on päris hea. Huvitav on vaadata välkem mis lihtsalt pilvest (tundub, et lausa äikesepilve tipust e. "alasist") suvaliselt ülespoole löövad. Isegi teist pilve ei paista nagu olevat või on see kuidagi kaadrist välja jäänud. Muidu oleks pilvedevaheline välk, aga seal oleks justkui lausa mingi imelik hariliku joonvälgu ja nn. haldjavälgu vahepealne variant?

Anonüümne ütles ...

vb töödeldud video.
---------------------------------
aprilli essas dekaadis tuleb vist lumi maha, kuna jääme tsüklonaalse blokeeringu lääne- ja edelaossa, kus paistab tulevat -10'c isokas.

Anonüümne ütles ...

@ 26. märts 2015 18:42
Kui see prognoos on GFSi mudelist, siis on see praegu tühi koht. See muudab oma ennustust a'la nagu laev õõtsuks tormilainetes.
Loodetavasti läheb nihu ning eelolevad paar kuud tulevad normist soojemad - saakski 12-kuuline soe tsükkel rekordina kirja!

Anonüümne ütles ...

Kuulge, äikest pole nüüd küll nii pea mõtet oodata. Kõigepealt algab aprillis siinsete talvehullude ärajäänud aastaaeg, mis kestab arvatavasti maini või veelgi kauem(vähemalt praeguste väljavaadete põhjal). Seega, peatselt tulevad ideeaalselt igavad ilmad, et ennast suveks ilusti välja puhata!

Anonüümne ütles ...

On küll mõtet oodata - talvel on samuti äikest olnud.
Ilmad ei pruugi igavad tulla, kuna päikese kõrgus ja kestus suurenevad iga päevaga, vastavalt 0,4 kraadi ja mõlemast otsast ligi 3 minutit pikenemist. Seega lund tuleb labiilse õhumassiga lumepagidena - suvise märja allapuhke justkui talvine analoog.
Igav ei hakka ka seepärast, et praegune kiirgus on novembri ja detsembri omast palju erksam. Isegi kui lumi on maas, ei teki enam mingit talvemeeleolu, vaid talvine kevadmeeleolu. Kuna vastu "talve" läheme üle suveajale, siis läheb valgeks kell 6 hommikul ja pimedaks alles kell 9 õhtul - mis TALV kui aastaaeg see selline on ;D?
Aprilli esimese dekaadi päikese kõrgus on Eestis 37 kraadi piires - seega astronoomiliselt nagu Vahemere jõulud.

Mõelgem positiivselt - lume mahajäämise võimalus kahaneb kiiresti iga päevaga :).

Anonüümne ütles ...

26. märts 2015 19:55 - Selle ja mulluse sooja talve üle ei saa tõesti nuriseda. Loodetavasti siis eelmise aastaga sarnane muster jätkub ning aprilli ülejäänud dekaadid tulevad tunduvalt kuumemad. Gismeteo on selles osas üsna optimistlik - prognoosib teiseks dekaadiks päris suvist ilma.
Siiski tahaks jõhkralt Poolas elada, kuna ma ei leiaks endale sellest paremat kohta Euroopas ilmahuvilisena. Aga loodetavasti siis kliima soojenemine jätkub ja tulevad jälle ajaloo kõige soojemad talved nagu tänavu, eelkõige meie kands.

Anonüümne ütles ...

@ 26. märts 2015 22:00
Miks just Poolas?
Selles mõttes Poola jah 1 parimaid (Saksamaa ja Valgevene minuarust paremad), kuna Poola on merele avatud vaid põhjakaarest ning seetõttu on suvel äikesed võimsad isegi läänevoolu korral. Äikesteks soodne on ka tasane pinnamood.
Teine koht, kuhu ilmahuvilisena läheksin (hilissuve öödeks) oleks Krimmi lõunarannik, kuna seal on merevesi enamasti +25 kraadi. (2010 oli ka +28..+30 kraadi) Merelise õhuvooluga heida Krimmis rannaliivale pikali ja naudi kasvõi [Pepu]iidide tähesadu :).
Sügisel valiksin Vahemere piirkonna - Itaalia lõunarannikud ja saared.

Eesti üle ei nuriseks, kui Liivi lahte poleks. Just nimelt see laht on suurim Lätist saabuvate äikeste lammutaja Tallinn-Pärnu joonest läände jäävas Eestis. Ka möödundaasta maikuu suurejooneliseimad äikesed jäid sellest joonest idapoole.
Soome laht: Võiks olla samuti olematu VÕI hoopis sadu km-sid laiemgi. Esimene variant termiliste maismaaäikesteks briisi ning õhuvoolu korral sealtpoolt ning teine variant mereefektiks, sh ka äikesed + veel sügistormide võimendajaks loode- ja põhjaeestlastele.

Eesti on tegelikult väga sagedasti nn "kliimaatiline tollipunkt". St, et nt Tallinnas on äikesepäevi Helsingist (tunduvalt) rohkem.

SAMAS, Poolas ei tahaks mõnesmõttes elada, et seal on virmalised ja helkivad ööpilved nõrgemad ning valgeid öid pole. (Kuum kottpime suveöö on samas just mõnus õues ööbimiseks)

Ma valiks elamiseks Läti keskalad, kuna seal on ööd veel valged, kuid samas jääb see ala üsna tugevate äikeste otseteele.
---------------------------------------------------------
Kui spekuleerida, siis Poola kliima oleks Eestis, kui Maa telje kalle oleks 30 kraadi. Siis Eestis päikese altituud 60 kraadi päeval (Praegune Leedu näiteks) ning öösel horisondil Põhja-Eestis ning paar kraadi alla selle Lõuna-Eestis. Poolas seevastu oleks olukord öösel umbes nagu Eestis juunis.

Kuid kauges tulevikus üldistatuna liigub Euroopa, sh ka Eesti, järjepidevalt hoopis pooluse suunas - mõne10astmel8 aasta pärast on Eestis "igavene" talv.

Võimalik, et mu kommentaar sai liiga kohmakas.

Anonüümne ütles ...

Peale sidekriipse jääv lõik kehtib juuni/juuli kohta.

Anonüümne ütles ...

@ 26. märts 2015 18:42
ole õnnelik, et aprillis, mitte suvel! muidu saaksime 2014. aasta juuni suguse suve ning seda küll ei taha.

@ 26. märts 2015 22:00
õpi poola keel ära (vb sul elab seal juba eestlasest tuttavaid?) ja ela ning jaga siis meile ka oma kogemusi :)

Anonüümne ütles ...

26. märts 2015 23:37 - Poola valiksin mitmel põhjusel, kuid ühe sa nimetasid ära - äike, samuti sellega kaasnevad eriti ohtlikud nähtused nagu tornaadod, rahe jne, mis on viimase kümnendi jooksul seal päris korralikku laastamistööd teinud, eriti 2008 ja 2012. Ei oska öelda, kust selline seos mul, aga alati olen pidanud Poolat "Euroopa Oklahoma'ks".
Peamiseks põhjuseks on siiski sealne, minu jaoks, peaaegu et ideaalne kliima ja loodus. Suved on peamiselt kuumad -vahemerelised ning talved üsna pehmed, kuid mitte nii pehmed, et seal mürgised elukad elaksid, kes sind iga hinna eest tappa tahaksid. Samuti pole enamikes piirkondades tugevaid maavärinaid, mis Vahemere puhul kahjuks tuleb. Viimane on jällegi ehk liiga palav kokkuvõttes, seevastu Valgevene külmal poolaastal liiga jahe, Saksamaa puhul sama jällegi soojal poolaastal. Poola on peaaegu igast küljest tasakaalus, seega win-win minu jaoks.

27. märts 2015 0:28 - Jah, elab tuttavaid, mis on teiseks heaks eeliseks ja ajenduseks. Samuti käime sealt süüa/riideid toomas Eestisse, kuna hinnad on lihtsalt nii odavad, et sinnasõiduks kulutatud kütuse teeb mitmekordselt tasa.
See on aga uus teema juba.

Anonüümne ütles ...

27. märts 2015 0:56
saksamaa pole sugugi halvem nagu 1 siin juba mainis. nt eelmiseaasta 9 juuni öö oli ekstreemsete äikestega saaksamaal - umbes nagu meie derecho. temperatuur oli saksamaal eelneval päeval enne öiseid äikeseid 35..39 kraadi. samas talvehooajal elaksin mina hoopis TAANIS ja MADALMAADE kirdeosas, kuna seal on talviti põhjamere ja tsüklonite tõttu üsna tihti äikest.

Anonüümne ütles ...

27. märts 2015 12:13 - Saksa pole eriti halvem jah, teisena arvatavasti valiksingi selle.

Anonüümne ütles ...

POOLAS hetkel vist joonpagi tekkimas.

Anonüümne ütles ...

huvitav, kas jüri üldse on teadlik, sellest? ei siin, ega postituses pole jüri seda joonpagi maininud.
minu arvates on küll tegu märkimist väärt sündmusega.

Anonüümne ütles ...

@ 26. märts 2015 18:53
Kui GFS-i CAPE+LI kaarti vaadata, siis see külm periood toob selle aasta senini parima konvektisioonipilvede lootuse. Igal päeval päris häid näitajaid ennustatakse seal meile.

Anonüümne ütles ...

päris igav ilm ootab meid 13. aprillni ees - koguaeg mingi -5..-9 kraadi isokas päevast-päeva.
seega vanarahvatarkustel on tõepõhi all, et kui talve pole talve ajal, on talv kevade ajal ja kui kevad on talve ajal, on talv kevade ajal :(

Anonüümne ütles ...

28. märts 2015 20:41 - Loodetavasti siis tuleb ka midagi huvitavat.

29. märts 2015 13:37 - Jah, see külm on üsna õudukas, eriti kui veel pilves ilmad ka, kuid selle arvelt oli jällegi talv soe ja aeg on nii kaugel, et kaua see rõskus enam kesta ei saa. Kui tõesti selline külm ilm kestab kuu keskpaigani, siis võib öelda, et see peegeldus eelolevaks kuumaks.

Anonüümne ütles ...

Võtame näitena eelmise aasta maikuu. Algus oli päris talvine, kuid seetõttu saime ka kõigi aegade soojarekordi. Soojale talvele järgneb soe kevad.

Anonüümne ütles ...

GFS lubab alates 09.04 juba sooja.Aega sinnani muidugi palju,kuid vähemalt lootustki.

Jüri ütles ...

Praegu pole jah aega olnud täiendusi teha, lisaks Rootsi reisile on olnud vaja teha ka ettevalmistusi tänaseks loodusõhtuks Rein Rannapiga.

Anonüümne ütles ...

päris huvitav tsüklon läänemerel praegu - keskmes hetkel selge ilm nagu orkaani silmas.

Jüri ütles ...

Ilmselt sügav ja samal ajal okludeeruv.

Anonüümne ütles ...

Millal see tsüklonite jura ükskord lõppeb?

Anonüümne ütles ...

2012. aastal ei lõppenudki enne detsembrit.

Anonüümne ütles ...

@31. märts 2015 11:50 - Jah, tänavune aasta on üsna murettekitav selles osas, eriti suvi.

Anonüümne ütles ...

saksamaal ja poolas jälle rohkelt äikest nagu eilegi oli seal.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et ees on 2 nädalat igavat ilma, sest gfs ei näita kordagi eestisse 0-st soojemat isokat - valdavalt -3..-7 kraadine. Lisaks on aprilli esimese/teise dekaadi vahetusel väike kärekülma oht. Kui sooje anomaaliaid ei tule, siis jääb vist aastaring, kus kõik 12 kuud on normist soojemad, ära.

Anonüümne ütles ...

Aprilli teine pool tuleb sel juhul suure tõenäosusega kuum. Ka NAO prognoos näitab, et kuu keskpaigaks on oodata üle pika aja negatiivset indeksit.

Anonüümne ütles ...

ei usu küll et kuum tuleb. praegune jahedus on sissejuhatus eesootavaks aastaringseks kehvaks suusailmaks, mis võib ajuti päris hea olla :D

Anonüümne ütles ...

Uskumatu! Kas tõesti aprill tuleb külmem kui märts? Mitte kuskilt pole sooja paista, iga mudeliuuendus näitab külma püsimist lõpmatusse. 10-daks kuupäevaks prognoositakse veel -10 isotermi saabumist siia, millega kaasneksid tugevad öökülmad!

Anonüümne ütles ...

Võiks tulla jah, tore vaheldus. Öeldakse ju, et kui pole talve talve ajal, pole kevadet kevade ajal.
----------------------------------------------------
PS, Jüri, ootan siiani 28. ja 29.03 ilma kokkuvõtteid, mis lubasid Rootsist naastes teha!

Anonüümne ütles ...

@ 1. aprill 2015 13:44
ei ole uskumatu. 2013 a oli märts nii talve kui ka aasta külmim kuu ning seda mitme kraadi jagu külmuselt järgmise kuuga võrrelduna!
sel korral tuleb aprill ehk max 1 kraad märtsist külmem ning ka aasta külmimat kuud kindlasti sellest ei tule.

sel samal 2013. aastal oli aprillis paaril varahommikul -15 kraadi, mida aga sel aastal pole kuskilt näha, kuna saabuv talvine periood on tsüklonaalne ning tuuline.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus prognoosib keskmisest soojemat aprilli, aga seda, et paariks päevaks tõuseb õhutemperatuur paiguti 20°C lähedale, ma küll ei usu. Ma garanteerin, et pärast sellist külma tuleb vabalt üle 20 kraadi sooja kui mitte 30.

Anonüümne ütles ...

@ 1. aprill 2015 14:24
jah, maist septembrini on see soojus täitsa kindel, mida mainisid.

Jüri ütles ...

See on hea, kui kokkuvõtet oodatakse, kuid praegu sai lakooniline. Kui sellega ei olda rahul, võib märku anda.