esmaspäev, 9. märts 2015

11. nädala ilm (9.-15.3.2015)

Kommentaariumi link

15. märtsil oli veel üks selge ja päikeseline päev. Antitsükloni tugevnedes on õhumass maapinna lähedal kuivemaks muutunud (suhteline niiskus kohati alla 20%), aga suuremas kõrguses on niiskust rohkem ja näha ülemise kihi pilvi. Sooja oli juba paljudes kohtades üle 10 kraadi ja soojenemise tendents esialgu jätkub.

Nädala pärast on oodata märkimisväärset külmenemist. Detsembri algus Assamallas. Sirje Uutma foto

13.-14. märtsil oli antitsükloni mõjul jätkuvalt päikeseline ja nõrga või mõõduka ida- ja kirdetuulega ilm. Kui öösel valitsesid enamasti miinuskraadid, siis päeval kõikjal ja kindlalt plusskraadid. Tasapisi ilmus taevakaarele ülemise kihi pilvi (vt prognooskaarti). Sarnane ilm jätkub 15. märtsil.
Kui esialgu on sooja enamasti alla 10 kraadi, siis alates 16. märtsist on loota juba paljudes kohtades üle 10 kraadi.

Suhtelise õhuniiskuse prognoos 300 hPa 14. märtsil. Üle 90% aladel on praktiliselt igal juhul ülemise kihi pilvi ja võib oodata joonpilvede teket (http://tinyurl.com/n9yz4eh).

Pahila, Saaremaa 4. märts, 17.06. Marju Kirise foto

12. märtsil oli ilm antitsükloni mõjul päikeseline, ainult Kagu-Eestis märgati päeva jooksul üksikuid pilvi. Hommikused miinuskraadid asendusid päeval kõikjal plusskraadidega (sooja oli kuni 8 kraadi, vt ka http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/maxmin-ohutemp/).
Selge või vähese pilvisusega ilm püsib veel mitu päeva. Antitsüklon liigub tasapisi Venemaale ja õhumass selles soojeneb, mistõttu tuule suund aja jooksul muutub (järjekorras kirre-ida-kagu-lõuna) ja õhutemperatuur hakkab tõusma.

2015.03.12..hommik Simunas. Janek Pärna foto

5.märts. 2015. Tartumaal, Kammeris. Evelyn Lubja foto

11. märtsil ulatub Eesti kohale veel madalrõhulohk, mistõttu jagub pilvi ja kohati vihmagi, kuid lääne poolt on tugevnemas antitsüklon (õhurõhutõus kohati üle 4 hPa/3 h). Seetõttu õhtu jooksul ilm selgineb ja öö tuleb juba enamasti selge, kuid miinuskraadides.
Antitsüklon määrab ilma kogu ülejäänud nädala jooksul. See toob selged ja vaiksed ilmad, mistõttu öösel on ülekaalus miinus-, aga päeval valitsevad plusskraadid. Antitsüklon jääb esialgu rohkem põhja, hiljem ida poole. Vastavalt sellele on ka tuul esmalt põhjast ja kirdest, kuid hiljem idast, lõpuks lõunast. Soojeneva õhumassi tõttu läheb ilm peatselt uuesti soojemaks (GFS mudel näitab kogu perioodi jooksul märksa külmemat ilma kui Euroopa mudel).

Hiiumaa Suureranna 08.03.15 kell 14.42. Tiina Kattel‎i foto

10. märtsi öösel langes vaikse ja selge ilmaga õhutemperatuur paljudes kohtades alla 0°C ja arenes udu. Päeva esimesel poolel udu hajus, võis päikest näha, ent õhtupoolikul pilvisus tihenes, lääne poolt alates hakkab vihma sadama, sest merelt saabub madalrõhulohk.
Nädala teises pooles tugevneb Läänemere kohal antitsüklon. See on esialgu jahedapoolne, kuid soojeneb pikkamööda. Seetõttu on ka ilmad esialgu senisest kargemad, kuid muutuvad tasapisi soojemateks.

Udune värvikas hommik, 5.03.2015 Kesk-Eesti. Eve Kõrtsi foto

9. märtsil liikus üle Eesti külm front, mistõttu eriti soe õhumass asendus jahedama, kuid kevadiselt soe on ikka. Päeval jooksul alates saartest ja Loode-Eestist ilm selgines.
Järgnevad paar päeva kujundab ilma läänetsükloni idaserv. Seetõttu on oodata tuule tugevnemist ja pilvisuse tihenemist, kuid soojust tuleb juurde, nii et õhutemperatuur püsib vähemalt päeval kindlalt plusspoolel. Jahedamaks, aga päikeselisemaks läheb nädala teisel poolel, kui tugevneb antitsüklon.

9. märtsi ilmakaart: palav õhumass läks Venemaale ja asemele tuli jahedam (DWD).

8. märtsil Eesti kohale jõudnud ja massiliselt soojarekordeid põhjustanud palav õhumass on läinud Venemaale ja samal ajal jahtumas. Asemele tulnud palju jahedamas õhumassis enam üle +10°C oodata pole, kuigi ilm võib päikeseline olla. 
Nädal tuleb küll soe, aga mitte rekordiliselt. Siiski, soodsate asjaolude kokkulangemisel võib mõni üksik soojarekord ka tulla, vt päevarekordeid: http://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid (tabelit uuendatud 8. märtsi osas). 
Kui nädala esimesel poolel on ülekaalus tsüklonite mõju, mistõttu päevad võivad olla pilvised ja pisut on vihmagi oodata, siis teisel poolel on oodata antitsükloni tugevnemist. Hetkel on kõik mudelid ühte meelt, et Läänemere või Skandinaavia kohale tekib väga tugev antitsüklon (õhurõhk 1045-1055 hPa), mille vahetus läheduses on oodata järjestikku selgeid, vaikseid ja sooje kevadisi päevi.


Autori kommentaar (kirjaviis muutmata): Suht soe õhk(10 c) tuli äkitselt, selliste pilvetupsudega. 
Nõval, 08.03.2015. Reet Alevi fotod

67 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Selles üliantitsüklonis on pilvehuvilistel ees kibedad ajad.

Jüri ütles ...

Siis tuleb panustada kiudpilvedele ja hommikustele ududele, mis aitab seda kibedust leevendada.

Anonüümne ütles ...

Kas nii tugeva kõrgrõhuala keskmes ja selle lähedal üldse on kiudpilvedeks soodsad tingimused?

Anonüümne ütles ...

Aga päikesesõpradel on ometi pidu.

uhh ütles ...

Kas selle antitsükloni ajal sooje päevi põhjustab päikese soojendav mõju?Õhumass on ju suhteliselt külm sel ajal(-5 isoterm)

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus vaevalt päikese soojendavat mõju oma prognoosides arvestab, seega paar kraadi võib vast küll juurde lisada. Meenub 2013. aasta märts, kui päevaks prognoositi maksimaalselt 0 kraadi, kuid päikese toel tõusis sisemaal kuni 2 soojakraadini.

Anonüümne ütles ...

@ 9. märts 2015 8:56

pidu minu jaoks mitte, vaid pigem "küllaga kulda". sellise halli "talve" puhul mis lõpuks ometi lõppenud on, on iga päikeseline päev kullahinnaga.

pole halba heata: 2013 märts oli vähemalt mõnes kohas iga päev päikeseline

Jüri ütles ...

Ega jah, pilvehuviliste pidupäevad on ikka siis, kui on lauspilves.
Tugevates antitsüklonites, ka keskme lähedal, ei ole kiudpilved või hommikused kihtpilved midagi tavatut - eks midagi ikka võib olla.

Praegu on juba märts ja insolatsioon küllalt suur. Isegi -5kraadise isotermi korral võib päikeselise vaikse ilmaga oodata kohati +5 kraadi või rohkemgi. Seega kevadine ilm jääb ikkagi püsima, kuigi öösiti võivad valitseda miinuskraadid.

Anonüümne ütles ...

eilsed kõrgrünkpilved olid väga äikeseelsuse moodi..

Anonüümne ütles ...

@ jüri 9. märts 2015 17:01
sorri, kuid mulle need hilissügiseselt hallid lauspilved küll pidu pole v.a. udu.

Jüri ütles ...

See oli pigem irooniaga öeldud, nii et vabandada pole tarvis.

Aga need kõrgrünkpilved tekkisid merelises polaarses õhumassis (enamasti topjad kõrgrünkpilved), nii et selle õhukogumi erilisi omadusi arvestades pole imeks panna.

kagueestlane ütles ...

Põhja-Eestis juba mingitel põõsastel pungi on näha või üldist looduse arengut? Pühapäeval polnud kahjuks võimalust pilte teha, kuid täna proovin kindlasti nagu iga kevad tavaks.

Anonüümne ütles ...

Põhjas pungad puudel ja sibullilledel ca 10 cm mullast väljas.

Anonüümne ütles ...

Kaua see antitsüklon püsib?

Anonüümne ütles ...

lumikellukesed õitsevad jah, ning krookused tärkavad ja kasvuhoone lõunapoolsel esisel naadid ja rohi natuke kasvab, aga muu tundub hetkel küll veel arengupeetusega olevat..

Anonüümne ütles ...

@ 10. märts 2015 15:51

kui hästi läheb, siis mitu kuud. (nt 2010 aasta euraasia kõrgrõhuala suvel)

Anonüümne ütles ...

Kesk- Eestis lumikellukesed õitsevad, paljudel puudel pungad.

kagueestlane ütles ...

Pilte polnud praegu eriti millegist veel teha. Pungad on peaaegu kõikidel puudel ja põõsastel, ainult punasel leedril võis tipus väikseid lehti näha - kahjuks ei saanud seda kõrguse tõttu hästi pildistada. Paljutibud ja lepaurvad on igatahes täismõõdus juba märtsi algusest, kasega juhtub peatselt sama, kuid kas see praeguse aja kohta ebatavaline on, ei oska öelda.

Jüri ütles ...

Looduse arengu kohta on Jõgeva kohta ülevaade: http://ilm.ee/?513478

Anonüümne ütles ...

Nüüd algab paljude ilmahuviliste õudukaöö. Ilmateenistus ennustab järgmiseks nädalaks üle 10 kraadi sooja ka, samas kui on veel selge ilm ja ainult kerged öökülmad öösel.

Mida paremat veel märtsis soovida?

Anonüümne ütles ...

mis mõttes õudukaöö?

Anonüümne ütles ...

Stabiilne kuiv ja selge ilm, mil midagi erilist ei toimu.

Jüri ütles ...

Mõned pilvehuvilised on vist ka õuduses, et äkki ei olegi mitu päeva pilvi üldse näha.

Anonüümne ütles ...

õnneks nädalavahetusel paistab olevat.

Anonüümne ütles ...

gfs näitab taas suure külmalaine ohtu kuu lõpus. nt soomes ja rootsis on peaaegu kogu riigi ala -15..-20 kraadise isoka all, mis riivab ka eestit. loodetavasti nii ei lähe, sest see oleks küll loodusele kahjulik, kui pärast eesootavat päikeselist sooja nii külmaks läheb :(.

Anonüümne ütles ...

Mida te vahite seda GFS-i ja siis paanitsete.Kõik,mis on üle 240h on ,nagu Jüri ütleb,Voodoo.

Anonüümne ütles ...

Jüri,ega sa ei tea,millega Marko Kaasik tegeleb?
Viimati uuendas enda prognoosi 19.detsembril.

Margus ütles ...

Kandideeris riigikokku vist vahepeal.

Anonüümne ütles ...

@ 11. märts 2015 20:22
sest seal on mõnusalt palju parameetreid mida vahtida.

Jüri ütles ...

Marko on jah Rohelistes. Kunagi, kui oli sama probleem, siis ta vastas: mkaasik
06.06.12

saajale mina
Tere,

Uuendasin prognoosi. Nüüdsest peale on kohe pealkirja all selgitus, mis peaks mõistusega inimest hoidma ilm.ee-le ja teistele minu prognoosi eest mitte vastutavatele instantsidele helistamast. Paraku täielikku garantiid edaspidiseks anda ei saa, sest leidub neidki, kes ei taipa internetis toimivast rollide ja vastutuse jaotusest mitte mõhkugi ja kujutavad vist ette mingit hierarhilist struktuuri, mille toimimise eest nende arust peaks vastutama linke koondavate portaalide haldajad. Olen seda mõtteviisi varemgi täheldanud.

Tervitustega,
Marko

Tõepoolest, siia on lisatud vastav hoiatus: http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

Euroopa mudel ei näita erilist jahenemist: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html, aga üle 5-7 päeva vaadata küll ei maksa, nii et las see elab oma elu, mis seal mudeli lõpuosas paistab.

Anonüümne ütles ...

paistab et 14.03 on hea halodepäev, sest hirlami järgi on ainult kõrg- ja keskpilvi oodata. lisaks võib ka niisama huvitavaid pilvevorme tulla!

Jüri ütles ...

Siis tuleb ära oodata ja end valmis panna.

Anonüümne ütles ...

eesti ainus pilvevaba riik euroopas hetkel.

Anonüümne ütles ...

jüri, mis selle "talve" madalaim 850 hpa isokas on olnud?

Anonüümne ütles ...

homne halopäev jääb siiski ära vist, sest sat24 pealt nähtuna pilved eestile lähemale ei liigugi + hirlami väljundi järgi on pilvepiir kusagil mustvee-rapla-hiiumaa piiril. (hetkel)

Anonüümne ütles ...

Mudelite järgi lükkub arvutatud külm ja torm jällegi päeva võrra edasi, seega nädal aega saab veel päevitada enne kui lumi maha tuleb ja talv algab.

Anonüümne ütles ...

Ei alga sul mingit talve.Lükkub iga päevaga edasi see variant.

Anonüümne ütles ...

mida te sellest gfs mudelist kogu aeg vahite.. mingit talve ei tule enam. paar lumist päeva mitme sooja nädala vahel pole talv.

Anonüümne ütles ...

@ 13. märts 2015 12:40
mis torm? mingit tormi polegi ju ennustatud eestisse. nn harju keskmist tuult ennustatakse ju.
---------------------------------
aga jah, ilmaaat tähistab 20.03 suurefaasilist päikesevarjutust talvepoolaastati pilves ilmaga nagu alati. varjutusteks parim aeg on ainult suvi. õnneks 11.06.2039 rõngasvarjutus tulebki seega suvel. loodetavasti seks ajaks on juunid soojad ja päikeselised.

Anonüümne ütles ...

@13. märts 2015 12:20
Ei ole see olukord nii trööstitu enam midagi satpilt näitab kiudpilvede jõudmist juba Eestisse ning ka HIRLAMi prognoos on pilvede leviku Soome laheni arvuanud. Kui hästi läheb, saad hommikuks kiud- ja kiudkihtplvedest tulvil taeva, lõunapoolsemad maakonnad ka kõrgkihtpilved.

Anonüümne ütles ...

Nüüd näitab GFS viimases uuenduses ainult ühepäevalist külmenemist ja ei mingit tormi. Seejärel on arvutatud juba uus soojenemine. Seega talve viimane võimalus on vist raisku minemas.

Anonüümne ütles ...

õnneks jah,siis pääseb tärkav/ärganud loodus halvimast.

Anonüümne ütles ...

@13. märts 2015 18:29
Päris nii pole. Pilvisuse maksimum jääb lähimale paarile tunnile, st kella 3-ni öösel.

Anonüümne ütles ...

jüri, kas tead mida siin: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsenseur.html
need "850 hPa Temp. - Alle Member" alajaotuses olevad pildid tähendavad, et need mitmest pisipildist koosnevad?

Jüri ütles ...

Üks madalamaid oli 6. jaan: http://www2.wetter3.de/Archiv/GFS/2015010600_3.gif

Alle member on ilmselt ansambelprognoos, kus iga jooks on veidi erinevate andmetega, vt http://meteo.physic.ut.ee/kkfi/index_files/huvilisele/kliima/climateprediction.html. Iga kaart vastavas paneelis näitab ühe sellise liikme väljundit.

Anonüümne ütles ...

aitäh! selles paneelis oli üleeile 1 selline kaart, mis näitas 28.03-ks eestisse +10 kraadi isokat - eesti oli põhjapoolseim nii sooja õhumassiga riik sel kaardil(lähis-idast üle musta mere eestini)

samas paar kaarti näitasid meile selleks kuupäevaks -10..-15 kraadist isokat. huvi tekkiski selle paneeli vastu, kuna üleeile avastasingi ning nägin, kuivõrd need kaardid erinevad. huvitab seegi, et mida üldse on võimalik arvutada. (suvel ja talvel võib palju põnevust tekkida)

Anonüümne ütles ...

14. märts 2015 11:34 - Ei mõista, mida lahedat on nende ülipikkade prognooside vahtimisel, kui need nii ehk naa mööda lähevad. Need arvutused, mis nii pika aja kohta käivad, on väga tihti ebareaalsed võrreldes lähiaja ekstreemumitega. Tee pildid ja võrdle. Kui sind aga ikka need niiväga huvitavad, siis ma võin sulle ise mõned väljavaated isotermidest joonistada - usu mind, sa lähed nendest rohkem ekstaasi kui kunagi varem.

Anonüümne ütles ...

ei lähe ma midagi ekstaasi (su +30 kraadiste isokate peale)

Anonüümne ütles ...

Päris räige joonpagi Türgis. Analya veebikaamerast oli näha kuidas tolmupilved kerkisid selle saabumisel tingitud pagituulest.

Anonüümne ütles ...

Posti sisu peaks muutma - juba täna on 10 kraadi sooja ja üle selle.

Anonüümne ütles ...

Marko Kaasiku uus prognoos on paljulubav. Loodetavasti tulebki siis varajane põud ja soe suvi.

Anonüümne ütles ...

õnneks ei tule varajast põuda. juba 19. märtsi õhtust läheb sajule, selle toob uue ts.seeria esimene tsüklon.

Jüri ütles ...

Kahe nädalaga kohta ei osata teha usaldusväärset või põhjendatud prognoosi (http://www.upload.ee/image/4573575/prognoos.png), aga õpetlikkuse vms huvi eesmärgil võib ju olla huvitav vaadata ansambli liikmeid ka selle kahe nädala kohta.

Anonüümne ütles ...

Täna on jällegi soojarekordeid oodata.

Anonüümne ütles ...

Pealkirja peaks taas muutma. Täna tuleb enamasti üle 10 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Pealkirja->Posti*. Muide, soojarekordid vähemalt Tõraveres ja Tallinnas juba sündinud

Anonüümne ütles ...

uusi rekordeid saame lausa 4 päeva järjest.

Anonüümne ütles ...

@9. märts 2015 12:29

Päris õigesti öeldud, et ilmateenistuse prognoosile võib paar kraadi juurde lisada päikese arvelt, juba mitmendat päeva on nii ka läinud.

Anonüümne ütles ...

Valgas õhuniiskus vaid 15% kell 15.

Anonüümne ütles ...

ma ei imesta üldse, et 17.03/18.03 tuleb ka +15 kraadi, sest sellise õhuniiskusega pilvi pole, mistõttu kuiv õhumass soojeneb lumetu ja kuiva aluspinna kohal jõudsalt!

Anonüümne ütles ...

Sai täna kiiruga tehtud siis mõned pildid looduse arengust Kagu-Eestis. Peaks mainima, et isiklikult pole nii varajast rohelust veel näinud oma elu jooksul. Eriti pani imestama, kui kiiresti on sirel arenemas - ühe aias nägin kohe-kohe lehte minevat, kuid ei saanud kahjuks lähedalt pildistada. Mõnedel toomingatel on juba väikseid lehti isegi näha ja sarapuudel on samuti väga suured pungad. Seega järgmise nädala teiseks pooleks on loodus vähemalt siin kindlasti üsna rohekas.
Kuidas Põhja-Eestis ja mujal areng on? Võib sarnast seisu näha?

Punane leeder: http://www.upload.ee/image/4574414/punane_leeder.jpg
Magesõstar: http://www.upload.ee/image/4574412/magesostar.jpg
Toomingas: http://www.upload.ee/image/4574411/toomingas.jpg

Vabndust kvaliteedi pärast, aku sai tühjaks ja hakkasin rabistama.

Anonüümne ütles ...

15. märts 2015 16:45 - Vaatluspostides isegi rohkem. Kasaris mõõdeti juba täna 14,4 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

15. märts 2015 16:45 - Kuiv on tõepoolest. Veel nädal aega tagasi olid metsateed täielikult läbimatud pehme ja sopase pinnase pärast, kuid viimaste päevadega on jõhkralt kuivaks läinud. Selline tunne nagu mai oleks, kõik teed ka tolmavad. Tahaks teada, kui suur praegu tuleoht võiks olla.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eestis suht sarnane looduse areng.Ei ole sel aastal jää ja lume mõju,mis arengut pärsiks.

Tundub,et mudelite järgi tuleb järgmine nädalavahetus päris talvine?

Anonüümne ütles ...

paraku nii see on jah

@15. märts 2015 17:30
kasuta suumi, kui lähedalt pidistada ei saa.

Anonüümne ütles ...

@ 15. märts 2015 16:45
18.03 tõenäoliselt ei ole nii soe, sest on suur võimalus kõrgpilvedeks, kuna 300 hpa õhuniiskus on üle 90% ulatuslikul alal põhjaeuroopast. Aga pole halba ilma heata - peaks tulema hea halodepäev ning ka ergas loojang, kui kauge läänekaar on piisavalt/ulatuslikult selge.

Anonüümne ütles ...

Ka GFS uuenduselt on näha:
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn663.gif