neljapäev, 22. jaanuar 2015

Vaiksem ja talvisem nädal (19.-25.01.2015)

Uus, kiire ja mugav: http://ilmaskriptid.webuda.com/
Pisut uuendatud linkidega, sest eelmised olid lootusetult vananenud: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/.

25. jaanuaril suurenes kaudselt Lõuna-Venemaa ja Kasahstani kohal asuva tugeva antitsükloni mõju: selles kauges lääneservas jõudis Musta mere äärest rohkem niiskust ja soojem õhumass põhja poole. Pilvisus tihenes ja alates Lõuna-Eestist hakkas lund sadama. Sadu levib pigem Peipsi poole, mitte ei laiene üle terve maa. Samas paljudes kohtades on näha päikest, sest kiudkihtpilved on piisavalt õhukesed.
Järgnevatel päevadel suureneb tsüklonite mõju: läheb sajusemaks, tuulisemaks ja pikkamööda taas soojemaks, st kohati sulale. Nädala pärast võib sula jõuda enamikesse kohtadesse.

Lõuna-Venemaa ja Kasahstani kohal asuva tugeva antitsükloni mõju ulatus Eestini. Seda näitavad isobaarid ja mööda antitsükloni lääneserva kulgevad frondid (DWD).

24. jaanuaril sajud lõppesid, sest tugevnes antitsüklon, kuid ilm jäi siiski pilve. Püsisid vähesed miinuskraadid, saarte rannikul oli kohati napilt üle 0°C.
Ööpäeva jooksul on oodata lõunatsükloni mõju suurenemist, nii et vähemalt Ida-Eestis on lumesaju võimalus suhteliselt suur, aga saju hulk ei pruugi olla märkimisväärne.
Uus nädal toob tsüklonite ülekaaluga ilma, kusjuures endiselt näib tekkivat tsüklonaalne blokeering: pikka aega püsib väheliikuvana suur ühe- või mitmekeskmeline madalrõhuala. Oodata on nii sademeid, tuule tugevnemist kui ka vähemalt kohati sula.

23. jaanuaril avaldas mõju väheaktiivne madalrõhkkond. Selle mõjul läks ilm soojemaks, kuid päris sula oli siiski vaid saartel. Püsis enamasti pilves ja nõrga tuulega ilm, mitmel pool arenes uduvine, kohati isegi udu. Mitmel pool sadas vähest lund, tugevamaid sajuhooge koos lumekruupidega tuli Lääne-Eestis.
Rahulik, pilves, enamasti väheste miinuskraadidega ilma on oodata lähipäevil, sest püsib väheaktiivne või ebaselge rõhuväli (Eesti jääb enamasti tsüklonite vahele), milles õhumass on soojapoolne. Kagu-Eestisse võib siiski jõuda suurem lumesadu, suurim võimalus selleks 25. jaanuaril.
Suuremat ilmamuutust on oodata järgmisel nädalal, sest läänetsüklonid toovad sajusema ja tuulisema ilma.

22. jaanuaril jäi Eesti antitsükloni ja madalrõhuala piirimaile. Seetõttu oli ilm pilves ja kohati sadas vähest lund, kuid oli tuulevaikne. Püsisid vähesed miinuskraadid, külmem oli vaid Virumaal, kus hommikul oli kuni -12°C ja päeval kuni -10°C. 
Sarnane enamasti pilves ja kohatise lumesajuga ilm püsib ka järgmistel päevadel. Õhutemperatuur püsib enamasti pisut 0°C-st madalam, soojem (kohati sula) on siiski homme ehk 23. jaanuaril. Suuremaid ilmamuutusi võib tulla alles järgmisel nädalal

21. jaanuaril vähenes madalpilvisuse hulk, kuid suurenes ülemise kihi pilvede hulk, sest edela ja lõuna poolt läheneb madalrõhulohk sooja frondiga. Samuti tugevnes tuul, kuid ilm külmenes. Ilmselt ööpäeva jooksul on oodata kerget lumesadu ja tuisku.
Antitsükloni mõju tasapisi kaob, nii et Eesti jääb mõneks päevaks ebaselgesse baarilisse välja, st otseselt ei mõjuta ükski tsüklon või antitsüklon või ainult nende kauged äärealad. Ilm võib muutuda alles järgmise nädalaga, kui läheb soojemaks ja sajusemaks.

Lumi 21.01.2015 Pangodis õhtul.  Pildi andmed: säri 30 s, ISO 1600 ja  kasutatud välku. Eero Hermanni foto

20. jaanuaril püsib antitsükloni mõjul vaikne ja aeglaselt külmenev ilm (0...-3°C), kuid pilves, sest niiskus on õhus palju ja Eesti kohal on front.
Aja jooksul antitsüklon nõrgeneb ja edelapoolse madalama rõhuga ala mõju tugevneb, nii et erilisi selgimisi või ilma külmenemist pole ilmselt oodata. Püsib vähese lumesaju võimalus. Sellist pehmet talveilma on oodata vähemalt nädala lõpuni.

19. jaanuaril jäi ilm kahe antitsükloni vahel vaikseks ja pilviseks, kohati sadas lund ja lörtsi, õhutemperatuur püsib nullilähedane.
Edaspidi tugevneb põhjapoolne antitsüklon, nii et suuremat sadu pole oodata, tuul on nõrk ja ilm külmeneb tasapisi.

Pärnu lahe jääolud. Targo Taggo foto

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas saame uue selleaastase ja lähiaastate õhurõhu madaluse rekordi? GFS 18Z uuendus igaljuhul lootust annab, sest 30.01-ks näitab/näitas sutsu alla 955 hPa tsükloni Läti kohale, aga laia keskme ja väikese õhurõhugradiendi tõttu jääb ka Eesti üleni alla 960 hPa alasse. Loodame!

Jüri ütles ...

Euroopa mudel näitab 945 hPa kõige madalamaks õhurõhuks: http://www.upload.ee/image/4479188/Recm30.1.2015.gif, nii et teatav võimalus rekordiks on küll.

Anonüümne ütles ...

Jüri teie postituses on viga 25.detsembri asemel peaks olema 25.jaanuar

Jüri ütles ...

Jah, õnneks sai nüüd korda :o.

Mirko ütles ...

Minu arvates üks väga asjalik mudel: http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/winkel3=8.55,57.22,2048

Jüri ütles ...

Aga see on ju seesama GFS mudel, mis siin http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html või siin http://tinyurl.com/l5nrcnn

Anonüümne ütles ...

Jüri,

Kas võiksid tsüklonaalsest blokeeringust natuke pikemalt kirjutada?Kestvus,kuidas kujuneb jne?Antitsüklonaalse blokeeringu kohta tänu Sinule kõik selge.

Jüri ütles ...

Hästi, see vajab käsilevõtmist. Jah, blokeeringuid on kahte tüüpi: rohkemtuntud antitsüklonaalne, millel on mitmeid vorme või tüüpe ja vähemtuntud tsüklonaalne blokeering. Üldinfot leiab siit: http://www.theweatherprediction.com/blocking/
Õhtul leiab aega postituses ka selle tsüklonaalse blokeeringu selgitamiseks.