pühapäev, 1. juuni 2014

Soe ja niiske juuni algus

7. juuni öösel hajusid eelnenud päeval tekkinud rohked äikesed, aga vastu hommikut arenesid saartel uued rünksajupilved ja seal oli ka nõrk äike, mis liikus põhja ja loodesse. Päeval on hoovihma võimalus suur ja kohati võib ka äikest tulla.
8. juunil jätkub areneva tsükloni mõjul hoovihmadega ja äikeseline, kuid juba hulga jahedam ilm (sooja üle 20 kraadi kuigipalju ei pruugi tulla). Uue nädala algul peaks tugevnema Kesk-Euroopa antitsükloni mõju ja seetõttu suviselt soe ilm jätkub. Prognoositud jahenemine on võimalik umbes nädala pärast (vt nt Ilmateenistuse kuuprognoosi).

6. juuni äikesejaht:
Hommikul oli äikest näha ja kuulda Laagrist edela ja lääne pool.

Ennelõunane äike Lahemaal nägi Laagrist välja selline.


Laagrissegi paistis üsna intensiivne mamma, mida võis Soome lahele jõudnud äikese all näha.

Pärastlõunal tõstis sügav konvektsioon taas pead, seekord eeskätt Loode-Eestis.

Äike Kesk-Eesti kohal


Tallinna lähedal tekkinud äike õhtupoolikul

Äikese liikumine põhja

Enne äikest Loode-Eestis Männiku lähedal

Keila lähedal, kui äike oli juba tekkinud.

Peatselt hakkas rahet sadama.


Vasalemma lähedal, kust võis näha Tallinna poole liikuvat äikest ja tekkis madal vikerkaar, mida aktiivsed huvilised jäädvustasid.

Uus äike nähtuna Laitse lähedalt

Sünged pilved Muusika küla kohal



Äike kuskil Hageri lähedal, näha võib riiulpilve saabumist.


Äike koos rahega saabumas Tõdvale

Vastassuunas arenevad rünkpilved

Riiulpilve ots

Uus äike, mis üllatas oma aktiivsusega.


Äikese areng, kuulda oli tugevat kohinat.

Pilvedest hakkas sadama rahet


Kui õhumass on labiilne, siis paneb puhangufront alguse uute rünkpilvedele arengule.


Veel üks äike ebapüsivusjoonel ja selle puhangufrondiga tekkinud rünkpilvesambad Kose lähedal.

Viimaks äike hääbus (ilmselt põhjuseks vähenev insolatsioon ja õhutemperatuurigradient).

Uus äike Võrtsjärve lähedal


Päikese loojumisel muutusid pilved üha fotogeenilisemaks ja värviküllasemaks.

Viimaks õnnestus äike kätte saada Konguta lähedal.

Välkusid oli üsna palju, kuid tabada õnnestus vaid üks kuma. Äike jõudis hiljem Tartusse ja Jõgevale, hääbudes viimaks Mustvee kandis või Peipsi põhjakaldal.

6. juuni ööseks äikesed hajusid ja hoovihm liikus Soome lahele. Hommikul tekkis Lääne-Eestis uusi äikeseid, ennelõunal nii Lahemaal kui Jõgevamaal. Paistab, et päev on toob senise juuni suurima äikesepäeva, sest vastasseis kuuma õhumassiga suureneb.
Nädalavahetus peaks olema juba jahedam, aga ka 8. juunil võib äikest olla paljudes kohtades, sest üle Eesti liigub tsüklon või lohk. Nädala alguses on suurem Kesk-Euroopa antitsükloni mõju ja ilm hakkab taas soojemaks muutuma. Kuna antitsüklon on üsna kaugel ja mitte eriti tugev, siis hoovihma võimalus päriselt ei kao.  

5. juuni keskpäev Laagris: läätspilved, vähesed arenguga rünkpilved jms.

Kella 17 paiku sadas Vabaduse väljakul hoovihma.

Pärast pilve eemaldumist oli näha aktiivseid rünkpilvi.

Aktiivsed huvilised Männikul


Vaade Männikult Lasnamäele lähenevale äikesele.


Kagust lähenes aktiivne äike.

Lasnamäe suunas oli näha vikerkaari ja videvikuvastaseid kiiri.

Äike peaaegu kohal, jõudis Tallinna, kuid kõige rängema tabamuse sai Lasnamäe.

Lahkuv äike

Keila lähedal arenes üks uus kolle.

Järgmine äike Paide lähedal


Enne äikest, mis saabus Tartu ja Võrtsjärve suunast.

Türile lähenev äike.

Samal ajal oli päike loojumas.


Aktiivne äike

Puhangufrondi pilved

Vihmatuisk tee peal

Vihmatuisk

Järgmine äike Mäo ristis

Välgud Tapa lähedal


Välgud Aegviidu lähedal

5. juuni öö oli enamasti selge, ainult saartel oli pilvisem; vastu hommikut tihenes pilvisus Lõuna-Eestis ja vihmahood liikusid loodesse. See on märgiks Ukrainast lähenevast lohust, mis kannab niiskemat ja lõuna poolt ka jahedamat õhumassi loodesse. Päeval suureneb õhumasside vastasseis ja seetõttu on äikesevõimalus taas suurem, esmalt ilmselt Lääne- ja Lõuna-Eestis (rünksajupilved arenesid esmalt Pärnumaal).
6. ja 7. juuni toovad ilmselt ka äikese, kui õhumass Läänemerel tekkiva tsükloni mõjul tasapisi jaheneb. Antitsükloni harja mõju suureneb uuesti nädala algul. Kuna see on soe antitsüklon, siis suviselt soe ilm püsib ja nädala edenedes hakkab jälle palavamaks minema.

3. juuni algas uduselt ja sombuselt: ilm oli pilves, sadas vihma või uduvihma. Lõuna paiku ilm selgines ja päeva teine pool tõi siia-sinna äikest ja hoovihma. Tugevam oli äike Lääne- ja Harjumaal. Maksimaalne õhutemperatuur tõusis 26°C-ni. Lisaks mõõdeti jooksva aasta senine kõrgeim kastepunkt, mis ulatus Jõgeval 19,5°C-ni
4. juuni öö oli üsna paljudes kohtades udune, kuid päeval tuleb veelgi soojem ilm ja päikestki on enam, sest idast jõuab kohale üha soojenev õhumass. Äikesevõimalus on väiksem, kuid siiski olemas; suurim paistab see olevat Loode-Eestis.

4. juunil liikus Tallinna kohale pisike äike, http://www.teletorn.ee/et/webcam

Uuesti on suur äikesevõimalus 4.-6. juunil, kui lõunast jõuab tasapisi kohale jahedam õhumass ja Ukrainast liiguvad loodesse lohud.
Edasine olukord on üsna lahtine olenevalt sellest, milline rõhkkond pääseb mõjule, kuid arvatavasti jääb üle 20kraadise soojaga ilm ikkagi püsima.

Hommikustes pilvedes Iru

Äike Simuna lähedal

Võimsad rünkpilved

Äike lähenemas Simunale

Sajujooned, vikerkaar ja videvikuvastased kiired Simuna kohal

Pilvestik Jõgeva lähedal


Jõgevalt paistis kätte võimas pilvetorn, millest tropopausi lähedal venisid allatuult välja kiudpilved.


Nõrk äike Tabivere lähedal


Hajuv äike Värska kohal

Jõgevalt paistis hilisõhtune äike Soome lahel.

2. juuni oli Leetu jõudnud lõunatsükloni põhjaservas sooja frondi mõjul üpris sügisehõnguline: madalate rõskete pilvedega, ajutine vihmane ja puhangulise kirdetuulega. Selline olukord on suvisel ajal kuuma ja niiske õhumassi pealetungil üsna iseloomulik. Vastu õhtut hakkas alates Kagu-Eestist õhutemperatuur tõusma ja eriti tormakalt kasvas kastepunkt, ulatudes kell 19 juba 17°C lähedale. Kagunurgale lähenes ka äike, kuid öö saabudes see nõrgenes. 
Öösel tekkis väga niiskes õhumassis kohati udu, ehkki tuul oli üsna tugev, ja arenesid rünksajupilved, mis näitavad õhumassi labiilset kihistust.

2. juuni pärastlõunane ilmakaart: lõunatsüklon jõudis Leetu ja selle põhjaservas soe front Eesti kohale, allikas.

Venemaalt lähenenud äike hääbus öösel, http://sat24.com/en/bc?ir=false.

3. juunil on idast saabunud labiilne õhumass laotunud Eesti kohale. Kuna lõunatsükloni soe sektor katab eeskätt mandrit, siis on suurim äikesevõimalus Ida- ja Põhja-Eestis. Selles osas sarnaneb olukord 13.6.2009 juhtumiga, kui Suure-Jaani-Tallinna joonest ida pool muutus taevas äikeseliseks põrguks. 
Sünoptik Ele Pedassaar kirjeldas seda nii: Peale hingetõmbeaega neljapäeval (11.06), mis jäi kahe tsükloni vahele, lähenes reedel (12.06) lõuna poolt kaks pöörist, mis laupäevaks (13.06) ühinesid ja taevavõlvi põrguliseks lahinguväljaks muutsid (äikesed 13. juunil). Piirkonnad, kus äikesevihma sel päeval ei nähtud, jäid mandri läänerannikule ja saartele. Mandri kesk- ja idaosas vihisesid piksenooled ja müristas kõu  pea igas maakonnas. Ühe ööpäevaga mõõdeti Tõravere meteojaamas näiteks vihmakihi paksuseks 62,2 mm (suurim). Terve kuu sajud olid aga ületanud oma piirid mitmekordselt.  Tuuleiilid ulatusid äikesepilvede all 18, kohati isegi 24 m/s. Vahetult enne sadu kerkis aga termomeetri näit Narva-Jõesuus 26,9 °C-ni (nädala maksimum).
Ka sel korral on tingimused ulatuslikuks äikeseks soodsad, ehkki kontrast pole siiski nii terav kui 5 aastat tagasi. Energia vabanemist konvektsiooni teel soodustab kindlasti lisaks frondile veel sooja sektori kitsenemine (vt juhtumit allpool). 
Kui päikest jagub, siis peaks sooja tulema 20...27°C, kuid pilves ilmaga jääb madalamaks. Kuna õhumass on väga niiske, siis võib ilm jääda pilviseks, kuid äikese arengut see ei pruugi takistada, sest läheduses paikneb front ja oodata on konvergentsiala üleliikumist.

Suurim potentsiaal on seotud sooja lõunatsükloni sooja sektoriga, mis 3. juunil katab vähemalt mandri, ja kitsal ribal külmal frondil, mis kulgeb Eestist üle Läti Valgevenesse, http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html.

ESTOFEX andis 1. astme ohuala, http://estofex.org/.

Veel üks pisut sarnane juhtum oli aasta eest 27. juunil Soomes. Mis siis juhtus? 27. juunil 2013 jõudis lõunatsükloni soe sektor kuuma ja niiske õhuga Soome kohale. Seejärel sektor sulgus –parasvöötmetsüklonis piiravad sooja õhumassi ehk sooja sektorit soe ja külm front ja kui külm front liigub soojast kiiremini, siis frondid mingil hetkel liituvad ja soe sektor sulgub. Selle tulemusena tõrjuti soe õhumass aluspinnast kõrgemale ja vabanes meeletus koguses energiat, mille tõttu andis Soome meteoroloogiainstituut lausa erihoiatuse äikese kohta. Kuna olukorda hinnati eluohtlikuks, siis soovitati inimestel jääda siseruumidesse. Selliseid hoiatusi igal aastal ei antagi.
Tol erakordsel päeval registreeriti Soome kohal 28500 pilv-aluspind tüüpi välku. Juuni rekord see siiski polnud, sest näiteks 29. juunil 1988 registreeriti Soomes koguni 40000 pilv-aluspind tüüpi välku. 27. juuni äike põhjustas nii üleujutusi, puude murdumist, kehavigastusi ja majade süttimist välgulöögist kui võttis elektri ära 25000 majapidamiselt. Kuum õhumass jõudis kuu viimastel päevadel uuesti Soome idaserva, mistõttu seal jätkusid suured äikesed.

Pisut teisiti: http://aikesehuvilised.ee/soe-ja-niiske-juuni-algus/

Mai lõpu jahedus asendub juuni esimesel nädalal sooja ja niiske ilmaga. See jõuab kohale Ukrainast loodesse liikuva lõunatsükloni põhjaservas. Esmalt sajab 2. juunil soojal frondil vihma, kuid hiljem (3. juunil), kui idast saabuv niiske ja labiilne õhumass on kohale jõudnud, on suur äikesevõimalus. Need on pigem tavalised suvised äikesed, mitte nii tugevad, kui olid maikuumusega. 
Nädala teisel poolel püsib südasuvine soojus või isegi nõrk kuumus (24...28°C), st sellist kuumust, nagu oli mais, pole oodata. Kas edaspidi asendub see jälle külma ilmaga või mitte, selgub ehk nädala keskpaigaks.

Ukrainast loodesse liikuva lõunatsükloni põhjaservas on niiske ja palav õhumass üha enam lääne poole liikunud ja jõuab 3. juunil kohale, http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-ulkomailla.

111 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas täna öösel tuleb tallinnas äikest

Anonüümne ütles ...

ei, sest front pole keskeestissegi jõudnud.

Jüri ütles ...

Homme on Kagu-Eestis väike võimalus äikeseks, aga enne seda mitte kuskil.

Anonüümne ütles ...

aga kuidas vihmaga tallinnas homme on

Jüri ütles ...

Vihm võib kohale jõuda õhtupoolikul või õhtul.

Anonüümne ütles ...

jälle see vastik jäine põhja või kirdetuul :s.

Jüri ütles ...

Sooja frondiga suvisel ajal üsna tüüpiline olukord.

Anonüümne ütles ...

Kuhu see soojus nüüd kadus?
Laupäeval 16-20 kraadi ja pühapäeval 16-21 kraadi.(emhi nädalaprognoos)

Anonüümne ütles ...

Hea küsimus

Anonüümne ütles ...

külm sõi sooja ära.

Anonüümne ütles ...

Siiski teadmiseks, et need on kõigest prognoosid ning tegelikkuses võib 03.06 hoopis inversiooniga olla mõne üksiku rünksajupilvega päev ja sedagi Ida-Eestis. Kui ei, siis Ida-Eesti saab ikkagi äikest ning Loode-Eestisse tüürijad väsivad ära.

Anonüümne ütles ...

Ja äikesevõimalus sõltub homme enim just ajastuse ja pilvisuse koosmõjust. Sat24 näitab et äike on väga piiratud alal - ühe suure pilve ees ega taga pole äikest ollagi.

Aga mis ma siin ikka enam jahun, äike niguinii sel aastal Eesti loodealasid ei salli.

Anonüümne ütles ...

millal tallinnasse äikest oodata

Anonüümne ütles ...

kui veremaa äike loodetavasti säilib, siis umbes 5..6 tunni jooksul on tallinnas. (olen ise sakust, mis tallinnast õige pisut edelas)

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see äike kaob. Ida-Eesti on äikest juba küllalt saanud. Aitab küll.

Jüri ütles ...

Tegu paistab olevat ka ulatuslikeks äikesteks soodsa olukorraga. Pilvisus ei loe, sest Eesti kohal on front ja see tähendab äikese võimalikkust ükskõik mis ajal ja millise ilmaga.
Olukord sarnaneb 13.6.2009 juhtumiga.

Ilmateenistus toetub Euroopa mudelile. See näitab südasuvist soojust 7. juunini, siis tavalist suvist ilma ja siis jälle südasuvist soojust.
Soe ei kao kuhugi, vaid keskmistele laiustele on iseloomulik erinevate õhumasside vaheldumine. Kui Saksamaal tekib uus antitsükloni kese, siis selle idaservas jõuab jahedam õhumass Eestisse, hiljem tuleb kirdest või idast jälle soojem õhumass.

Kairo ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kairo ütles ...

Suurem äikesekolle oleks nagu enda suunda muutnud, sest välgud jäävad koldest üha rohkem põhja poole. Sellegi poolest on kohe varsti Eestisse jõudmas tugev vihmasadu, millega võib kaasneda äike. Lätisse jõudis juba sadu kohale ja seal on mitmeid välke registreeritud. Praegu vaatasin Sürgavere radarit ja sealt on näha, kuidas pilved end üha kõrgemale ajavad, ka vihma toovad need pilved kaasa. Eel oleval ööl püsib väike äikesetõenäosus ka. Igatahes peaks homne päev tulema mitu korda parem kui tänane, äikese suhtes!

Anonüümne ütles ...

@ jüri ja kairo

ei pruugi äikest tulla, sest front jõuab ööga eestist eemalduda jjuba soome. seega on lauspilvisuse korral äike väga ebatõenäoline ning kui selge taeva puhul pole kella 13..14-ks (võimsaid) rünkpilvi tekkinud, siis samuti.

Anonüümne ütles ...

Kas siis Tln äike tõenäoline.homme ?

Jüri ütles ...

On küll. Näiteks Venemaalt Eestisse lähenenud äike tekkis soojas õhumassis, ilmselgelt kaugel soojast frondist.
Soe front jääb ilmselt läänesaarte kanti või selle asemel läheneb merelt külm front, vt http://img.yle.fi/saa/ennuste/article7274417.ece/ALTERNATES/w960/S%C3%A4%C3%A4ennuste+tiistaille+3.6.2014
Selline kitsenev soe sektor, mis on täidetud sooja ja niiske labiilse õhumassiga, on eriti aldis äikese tekkeks. Üks sellistest juhtumitest põhjustas ligemale aasta eest Soomes lausa välkude hulga rekordi.

Anonüümne ütles ...

Asjatundajale (huvilisele) super hea blogi. Palju huvitavat infot jagav. Aitäh!

Anonüümne ütles ...

sakus hakkas uduvihma sadama. taevas üleni HALL.

Anonüümne ütles ...

kõik labiilse õhumassiga päevad lähevad loode-eesti mõttes täiesti raisku. aga jah, praegune madal pilvisus vist näitabki seda, et eestis on konvektsiooni pärssiv inversioonikiht.

Anonüümne ütles ...

Sellise madala pilvisusega ja kirdetuulega pole küll mingitki äikest oodata. Olen samuti Tallinnast ning siin on temperatuurgi hädavaevu üle +10 püsinud.

Jüri ütles ...

Ju siis pole soe front veel päris üle läinud.
Äikest on ka öösel ja talvel, seega pole pilvisus ja temperatuur nii määrav, eriti frontide korral.
Lätis ja Leedus on hakanud pilved arenema, need kantakse Eesti kohale.
13.6.2009 nt jõudis veelgi jahedama ja pilvisema ilmaga äike ka Tallinnasse, aga praegu alles keskpäev, nii et aega veel küll.

Anonüümne ütles ...

Kuidas tallinnas aikesega

Anonüümne ütles ...

@ Jüri

Küll need pilved hiljemalt Rapla kandis hajuvad. Seda olen korduvalt sel hooajal kogenud.

Tallinnas (Lasnamäel) on sel aastal ainult üks üleliikuv äike olnud. 1! Kõik ülejäänu kaugel eemal nõrkade kõminatena. Ka 20.05 nii öine kui õhtune hajusid just enne Tallinnat (Lasnamäed) ära.

Samas Ida-Eestis on konkreetsest kohast üleliikuvaid äikeseid olnud juba keskmiselt 3..5.

Nagu selguski, siis see tänaöine äike kadus ka ära.

Anonüümne ütles ...

Sat24 näitab et pilvede areng on justkui peatunud. Alles Valgevenes on äikesed tekkimas. Päikese haripunkt hakkab praegu kahanema ning äikese tõenäosus seega ka.

Anonüümne ütles ...

nüüd on küll üsna kindel et äikest ei tule!

Anonüümne ütles ...

Temp. ei näita midagi -.- kastepunkt ju üle 15-kõvasti. Õhtu veel pikk..

Anonüümne ütles ...

õhtu on jah pikk, et äike jõuaks ikka enne eestit hajuda

Anonüümne ütles ...

Ja ongi juhtunud äikese mõttes see olukord, mida 2. juuni 2014 19:53 kommentaaris mainisin.

Anonüümne ütles ...

igatahes sakus oli selle aasta tugevaim konvektiivne tuul jahedal 14. aprillil - paar hilisemat kuumailma pagid on tunduvalt nõrgemad olnud.

Anonüümne ütles ...

Kas ka Tallimnas äikest oodata. Selgitus. Aitäh

Anonüümne ütles ...

kahjuks ei ole oodata. äike ei taha sel aastal mandrieesti lääne- ja loodeosa!

Anonüümne ütles ...

ja kui põhjustest rääkida, siis ei tule seepärast, et õhumassi ajastus oli vale loode- ja põhjaeesti jaoks. konvektsiooniks soodne ala oli hommikul lätis, leedus, valgevenes ja veremaal. seal olid võimsad rünkpilved juba keskpäeval. põhjaeestis aga selgines alles 4 paiku pärastlõunal.

ja seda homset ilmaennustust ärge ka tõsiselt võtke, mis väidab, et homme on suurim äikeseoht lääneeestis - tegelikult ikka idaeestis.
kell on juba 6 õhtul ja see tähendab, et kellaaeg on juba piisavalt hiline, et konvektsioon hääbuks.

Anonüümne ütles ...

Te seal loodes või Tln võitegi äikesest unistama jäädagi. Äikesehuvilise asukoht on idapoolses Eestis. Äikest saate seal siis kui CAPE 5000 ja LI -10, kui sedagi :D.

Anonüümne ütles ...

"Äikest saate seal siis kui CAPE 5000 ja LI -10, kui sedagi :D."

Täpsustan: "Seal siis" ehk Loode-Eestis.

Anonüümne ütles ...

kas täna öösel tuleb tallinnas äikest

Anonüümne ütles ...

Jah, kui.suur ja miks on öise äikese vöimalus Tallinnas?
Selgitus.

Kalle ütles ...

Saabki loode-Eesti oma äikese kätte selleks korraks. Päris kohvipaksu pealt ennustada ja huupi pakkuda, et niikuinii ei tule, pole mõtet. Kohalike äikeste täpseid tekkekohti ja liikumistrajektoore ette prognoosida ei saagi, vaid radaripilt, samuti lihtsalt pilk taevasse võib tund-paar varem anda infot, et midagi võib konkreetses kohas olla tulemas.

Anonüümne ütles ...

Jah, kui.suur ja miks on öise äikese vöimalus Tallinnas?
Selgitus.

Anonüümne ütles ...

Läänemaa (Lääne Nigula) sai oma äikese kuhjaga kätte.

Anonüümne ütles ...

sakus pole äikest üldse olnud.

kui mandrieesti jagada äikese sageduselt 8-ks ilmakaareks, siis äikesevaeseim piirkond ongi põhjaloode-eesti.

Anonüümne ütles ...

Äike ei tule Tallinnasse selleks, et sain uue kaamera, et äikest pildistada.

Anonüümne ütles ...

täitsa võimalik, hea kommentaar muidu :D.

aga jah, nüüd tuleb äikest reedeni oodata, kuid ka siis ei jõua sakku midagi.

Anonüümne ütles ...

"Kõige rohkem on äikesepäevi siis kirja pandud Kagu-Eestis: 41–42; üsna palju on äikest löönud ka Kesk-Eestis: 36 päeva aastas. Mujal on registreeritud kõige rohkem 30–35 äikesepäeva aastas, vaid Tallinna puhul on see alla kolmekümne: 26.".
Allikas: http://www.eestiloodus.ee/artikkel2154_2151.html

Loode-Eestis Te võite masenduses äikest ootama jäädagi. Võtke parem suveks puhkus Kagu-Eestisse ja nautige möllu. Motivaatoriks võiks olla eelmise postituse kommentaaridesse lisatud tornaadokaart.

Anonüümne ütles ...

noh, kui kõrgustik sunnib õhuvoole tõusma ja tekib äike.. miks siis tasases lääneeestis oli tänase päeva tugevaim äike, keskeestis midagi ning idas taas oli?

Anonüümne ütles ...

See on tõesti ebaloogiline. Kuidas saab üldse olla, et Lääne- ja Loode-Eestis äikesed tekivad? Loodusseaduste vastane.

Kalle ütles ...

Sai kunagi üks paras hulk ilmaalaseid linke kokku kogutud. Kel ilma vastu huvi, soovitan vaadata, nende alusel saab iga ilmahuviline ise üht-teist ette prognoosida. Pärast hea vaadata, kas läks täppi või mitte. http://aikesehuvilised.ee/foorum/showthread.php?28-Lingikogu

Jüri ütles ...

Äikesejahil käidud: oli ka Ida-Eestis äikest, aga mitte nii tugev, kui seekord Lääne- ja Harjumaal. Mitmetes eelmistes kommentaarides on valed eeldused, et ei saa tulla jne. Nii pilvisus, temperatuur kui kõrgustikud on vaid üks paljudest teguritest, mis äikese teket ja arengut võivad mõjutada. Seepärast üksnes pinnamood, päikese kõrgus või pilvisus ei loe.
Tallinn sai aasta 5. äikesepäeva kätte. Täna on taas äikesevõimalus ja suurim nähtavasti Loode-Eestis.

Anonüümne ütles ...

täna küll äikest ei saa tulla - gfs ei näita cape indeksiks isegi mitte üle 50..100. need rünkpilved jäävadki maksimumiks.

Jüri ütles ...

Laagrist mõni km ida pool tekkis äike, müristab aeg-ajalt.

Anonüümne ütles ...

Kui Eesti oleks kaetud üleni musta märja asfaltiga, mis oleks kõikjal nt 10 m üle merepinna - huvitav, kas siis oleksid äikesepilved ühtviisi võrdsed igalpool ning erineva õhumassi energia korral joonistuks see erinevus välja..

Anonüümne ütles ...

kahjuks ka see äike ei liikunud üle saku.

eelmise aasta samaks kuupäevaks oli üleliikunud äikesega päevi kindlasti siin vähemalt samapalju kui sel aastal idaeestis.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse ennustus homseks on ilmselgelt ülepaisutatud. Õhumass on vastupidine - kui täna hommikul oli labiilseim osa Põhjaloode-Eestis, siis homme hilisõhtul (18Z) Lõuna-Eestis.

http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn3611.gif

Anonüümne ütles ...

kuidas täna öösel ja homme tallinnas äikesega on

Anonüümne ütles ...

Kehvasti.

Jüri ütles ...

5. juuni paistab olevat küll äikese poolest soodne, eriti sünoptilise olukorra järgi. Äikesevõimalus on suurem õhtusel ajal ja ka Lääne-Eestis; Lõuna-Eestis on suurim võimalus ilmselt esimesena jne.

Anonüümne ütles ...

Raudselt läheb suurem äike jälle Tallinnast mööda või liigub siit üle väike "liivatera" nagu täna.

Anonüümne ütles ...

Ja kuidas see sün.olukord siis soodne on? Sat24 ei näita küll, et kagus - kust õhumassid siia tulevad - äikeselist aktiivsust oleks. Seda küll eriti ei usu, et Ida-Ukraina õhumass juba homme Eestisse saabub.

Anonüümne ütles ...

Kui suur äikesevõimalus on homme Jõgevamaal?

Jüri ütles ...

Õhumass tuleb meile lõunast ja edelast, seal on juba täna olnud äikest. Jahedama ja niiskema ning soojema ja kuivema õhumassi kontrast Eesti ja Läti kohal annab suurema äikesevõimaluse (frontaaltsoon). Lisaks sellele jõuab Ukrainast Eesti lähedale lohk, millest annab märku juba alanud õhurõhulangus.

Anonüümne ütles ...

ma ei saanud täpselt aru, et kas tallinnasse on täna öösel ja homme äikest oodata või mitte

Anonüümne ütles ...

Siit saad puust ja punaselt vastuse, kas Tallinnas tuleb homme või öösel äikest: http://www.upload.ee/image/4089032/GoTakeAHike.jpg

Anonüümne ütles ...

@ Jüri

Aga pilvede liikumine on ilmselgelt ju kagust loodesse. Kust järsku siis see lõunasse-edelasse pöördumine? Kui juhtvool samuti pöördub, siis Lääne-Eesti ja selle saared äikest küll ei saa. Tekib jälle see nn Kuusalu-Pärnu mõtteline "äikesepiir", mida 24.05 mainisin.

Anonüümne ütles ...

Jüri, Sa peaksid talle lennupileti ostma Jaava saarele, pikemas perspektiivis tuleb see Sulle kasuks. Aeg on raha!

Anonüümne ütles ...

Tallinnas oli täna äikest, niiet see pilt ei lähe kokku ""4. juuni 2014 21:57""

Anonüümne ütles ...

See polnud Tallinnas, see oli Tallinna lähedel.

Jüri ütles ...

Jah, mõned küsimused jäid otsese vastuseta.
Tallinn: 5. juuni öösel pole äikest oodata, aga õhtul võiks arvestada äikesega küll.
Jõgevamaa: õhtul on olemas võimalus, aga mitte väga suur, Lääne-Eestis paistab ikkagi suurem olevat. Muidugi on igasugune arvamus sel teemal riskantne, aga proovida ju võib.
Äikeseks soodsa õhumass saabumist näitab ülemise ja keskmise kihi pilvedega kaetud ala.
Õhumassid: Eesti kohal on liikumine küll loodesse, aga jahedam õhumass on Läänemere kohal ja see hakkab tasapisi Ukrainast saabuva lohu mõjul liikuma.

Anonüümne ütles ...

Postituses on viga - kui mõtlesid möödunud ööd, siis see on 5. juuni :).

Anonüümne ütles ...

lääne ja loodeeestis on äike ebatõenäoline % vaid 15
http://www.estofex.org/forecasts/tempmap/2014060606_201406042152_1_stormforecast.xml.png

Anonüümne ütles ...

lääneeestis hakkab tuul edelasse pöörduma, mis hakkab arvatavasti konvektsiooni altpoolt nõrgestama/katkestama..

Jüri ütles ...

Oli jah viga, nüüd parandatud.

Rünksajupilved on tekkinud Pärnumaal, ilmselt liiguvad loodesse ja põhja, eks siis saab ju vaadata, mis maakonnad sinna suunda jäävad.

Anonüümne ütles ...

Konvektiivne aktiivsus Lätis kahjuks muudkui aeglustub - tundub, et need "herned" jäävadki maksimumiks. Huvitav äike jääb ära.

Anonüümne ütles ...

ma arvan et pigem on asi selles, et õhumassi ajastus on vale eesti jaoks. eriti põhja-eesti, siia jõuab labiilsus vist alles päikese loojudes ning siis on kaduvväike tõenäosus et siin miski äikeseks annaks tõuke

Anonüümne ütles ...

Nüüd on juba selge, et Tallinn jääb ilma - läheb läänest ja idast kaugelt mööda + veel asjaolu, et need on tavalised sajupilved, milles pole äikest siiani registreeritud.

Järjekordne labiilne õhumass raisus.

Jüri ütles ...

Tallinnas müristab juba umbes tund aega, varsti on äike kohal.

Anonüümne ütles ...

kas tallinnas tuleb öösel ja homme äikest

Anonüümne ütles ...

Koorastes (Põlvamaal), läks väga tugev äike üle.Saabus riiulpilvega ja tuli väga tugev tuul koos paduvihma ja rahega.Välku lõi 6-8 minutis.Tuul lõhkus kasvuhoone katuse ära.
Kuulen veel kaugeid müristamisi.

Anonüümne ütles ...

mis prognoos on järgmiseks nädalaks temperatuuri ja äikese suhtes

Jüri ütles ...

Äikesejahilt tagasi. Lahemaale liikuv pilv muutus pimeda saabudes eriti aktiivseks.
Öösel äikest enam ei tule, aga paistab, et päev on nädala kõige karmim, mitte nagu paari päeva eest tundus, et 3. juuni on suurim äikesepäev.
Järgmine nädal on ilmselt ülekaalus antitsüklonaalne ilm ja äikesevõimalus on väiksem, nädala teine pool võib siiski ebapüsivama ilmaga olla.

Anonüümne ütles ...

Kus kandis täna.enim oodata äikest?

Jüri ütles ...

Hommikul ja lõuna paiku Lääne-Eesti, õhtu poole üle terve Eesti.
Praegu on tekkivaid koldeid vaid Lääne-Eestis ja Lääne-Lätis.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et ka kolded on hakanud arenema ka Kesk-Eestis

Jüri ütles ...

Jah, mingi laine tekkis, järgmine ootab järge, saab vist Pärnumaalt alguse.

Anonüümne ütles ...

Ehk.ka Tallinnal on lootust ? Kui palju ?

Anonüümne ütles ...

mina pigem arvan, et lääneeesti pidu saigi just hommiku ja ennelõunaga läbi. juhtvool on justkui edelasse pöördumas ning see ei anna migitki lootust, et äikeseoht suureneb. lähtusin sat24-st. sealt nägin ka, et nüüd on idaeesti kord äikesediskol osaleda!

Anonüümne ütles ...

Ju siis on front juba itta taandunud.

Anonüümne ütles ...

Lätist paistab ju ka koldeid tulemas

Anonüümne ütles ...

aga need hajuvad ära, sest liivi laht kui külm aluspind rikub võimaluse ära

Anonüümne ütles ...

Millal äike ja vihm lõpuks ka Pärnusse jõuavad!?

Anonüümne ütles ...

kas harjumaal võib täna õhtul ja öösel äikest tulla

Martin ütles ...

Kiilis (Harjumaa keskosas) oligi täna õhtul äikest. Äikese saabudes oli näha ähvardavat riiulpilve (kella 18:45 paiku) ja kaasnes pagituul lääneedelast, mis paduvihma alguses pöördus loodesse ja oli Kiili valla kohta üsna tugev - hinnanguliselt kuni 10 m/s. Äike eemaldus kella 19:15 paiku ning 19:30..19:45 oli uuesti padukas, kuid see pilv äikest ega pagituult ei põhjustanud.

Anonüümne ütles ...

kas tallinnas tuleb täna öösel äikest

Kalle ütles ...

ESTOFEX on terve Eesti kohta hoiatuse andnud, kagupiirkonna kohta koguni esimese taseme. Londoni kohta, muuseas, sama, aga siin on küll hetkel ilm ilus nagu Austraalias kuivaperioodil :) Tartu-uudiseid minult nüüd niipea ei tule.

Jüri ütles ...

Äikesejahilt tagasi. Õhtul arenes Keila lähedal äike, mis liikus tasapisi itta. See hajus alles kl 21 paiku.
Seejärel võtsime suuna Võrtsjärvele, mille juures ootas kl 22 paiku üsna aktiivne äike, mis suundus üle Tartu ja Jõgeva Mustvee suunas.
Vastu hommikut tekkis nõrk äikesekolle ka Saaremaal, aga see liikus otse põhja ega jõudnudki mandrile.

Margus ütles ...

Endiselt ägab Saaremaa lõunaosa kuivuses, teraviljapõllud kriitilises seisus.
Vihmalootus oli eesoleva öö suure äikesepilvega- aga praeguse seisuga kipub seegi lõuna poolt mööda triivima (keskmega Ruhnu- kus siis tõsiselt annab)KAHJU KÜLL.

Anonüümne ütles ...

tundub, et järg.nädala lõpus tuleb öökülm tagasi. läheneb -5 kraadi isoterm.

Anonüümne ütles ...

Kas öösel võib Raplas äikesevihma tulla?

Jüri ütles ...

Nüüd jõudis ulatuslikum sajuala, ehk annab see leevendust.
Äike võib Eestisse jõuda hommikul, päeval on eriti rohkelt sademeid ja äikest oodata mandril.
Seda, et juuni keskpaigas võib minna jahedamaks, oli selgelt kirjas Ilmateenistuse prognoosis. Siiski väga külmast õhumassist ei piisa, et juuni keskpaigas võiks tulla öökülma, vaja oleks ideaalseid tingimusi jahtumiseks ja ka siis on tegu pigem nõrga öökülmaga maapinnal kui millegi sellisega, mis kahjustab taimi.
Sinna on muidugi veel aega ja dramaatiline külmenemine ei ole kindel. Euroopa mudel näitab tavalist juuniilma.

Anonüümne ütles ...

ja pärast homset on oodata siis jälle "äikesepõuda"? (mu hüüdnimi vähemalt nädalasele äikeseta ajale)

Anonüümne ütles ...

eelkõige lääneeestit mõtlen.

Jüri ütles ...

Kes neid äikeseid ette teab, võib-olla tuleb uue jahenemisega äike ka läände.

Anonüümne ütles ...

uuema hirlami väljundi järgi tuulesuunda vaadates äike seekord tallinna lähedale ei jõua. tuule asimuut jääb umbes 280 kraadi juurde. hommikune laussadu on ehk ainus ilmavaatamisväärsus siin.

Anonüümne ütles ...

Heh, on oht, et mailõpu ilmad naasevad.

+10-t kraadigi ei tule: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1925.gif

Anonüümne ütles ...

sürgakas näitab, et saaremaa lõunaossa jõuab varsti vihm

Jüri ütles ...

Äike Läänemerel olemas. Aga Tallinnasse peaks äike jõudma hommikusel ajal või keskpäeval (tõenäosus on päris suur).

Anonüümne ütles ...

iseasi kui üldse jõuab. see et möödunud päevadel on tallinnas äikest järjest olnud mitu x, ei tähenda et nüüdki just tallinnasse tuleb

Jüri ütles ...

Äike liikus üle Tallinna.