kolmapäev, 21. mai 2014

Kuumalaine 23.-26. mail

25. mai lõpetas kuumade päevade seeria: maksimaalne õhutemperatuur oli Kundas 31,1°C ja Võrus 30,1°C, kuid mujal jäi alla 30°C piiri. Mitmel pool, eriti Ida- ja Lõuna-Eestis, oli ka äikest, sadas rahet.
26. mail tuleb veel üks suvine päev, ehkki ilmselt mitte igal pool, aga siis muutub ilm ikkagi dramaatiliselt, mitte nagu alguses tundus, et on lihtsalt jahedapoolseid päikeselisi ilmu oodata.
Lõppenud nädal on erakordne eeskätt ööpäeva keskmise temperatuuri poolest, mis oli kuni 15°C pikaajalisest keskmisest kõrgem ehk kuni 25°C 10°C asemel.

Vaatluskohaks oli Kõnnu Suursoo Harjumaa idaosas. Enne äikest

See pilv tõi äikese (kell 14.03).




Konvektsioon ja äike raba kohal

Äike, mis tegutses Tallinnas.

Hiljem, kui äikesevöönd taandus kirdesse, tekkis sekundaarne konvektsioon.

Taanduv äikesevöönd kirdes


Pisike äike, mis muutus hiljem päris võimsaks Jõhvis.

Pilved ja rabamaastik


Teel Viitnasse, et hoida silma peal areneval äikesel.

Viitnas võis läbi puude näha äikest.


Tundus, et äkki areneb siitki midagi.

Päev lõppes Viitna lähedal ühes rabas. Äikest enam ei tulnud.

Tagasiteel võis näha Jõgevamaal möllavat äikest.

Järgnevalt teiste autorite pilte (luba küsitud):

Kell 15.05

Kell 18.07


Õhtune üsna tugev äike Jõhvis. Ivar Uutari fotod. Video: https://www.youtube.com/watch?v=UxmJnG2Y8Wg&feature=youtu.be



Autori kommentaar: Need pildid tehtud enamasti Võrumaal Holsta külas, kuid viimane ka hiljem autost teel Tartusse.
Viimasel pildil olev pilv oli andnud veidi Võru linnast põhja pool väga tugevat vihma. Põldudel olid suured loigud ja kõrgem hein oli kõik nagu rulliga pikali lükatud. Võimalik, et oli ka rahet ja sajuala oli üsna kitsa vööndina. Ain Vindi fotod




Äikese areng ja õhtune äike Vaimastveres (Jõgevamaa). Egert Hobolaineni fotod






Pilved ja äike Jõgeval. Kairo Kiitsaku fotod

25. mai tuleb mõneks ajaks viimane väga kuum päev, kui sooja võib tulla kohati veel kuni 30°C. Äikesevõimalus on eilsest samuti suurem ja paistab, et igal pool Eestis, õhtul eriti mandril.
Öösel oli minimaalne õhutemperatuur kohati mere ääres (põhjarannikul) üle 20°C ehk tegu oli nendes kohtades troopilise ööga. Äikest oli Hiiumaal. Uuesti hakkab konvektsioon arenema keskpäeva paiku.
Uus nädal toob täiesti teistsuguse ilma – jaheda, pilvise ja ilmselt ka sajuse. Selle põhjuseks on nii Teravmägede tugevnev antitsüklon, kui Eesti lähedal (tõenäoliselt Venemaal) arenev tsüklon, aga sellest pikemalt uues postituses.

24. mail kella 11 paiku tekkisid esimesed rünkpilved, kella 12.30ks on üsna tugevat konvektsiooni näha juba paljudes kohtades ja pärastlõunaks lähenes olukord äikesele. Õhtupoolikul ja õhtul oli äikest Kesk-Eestis (Järvamaal), Pärnumaal ja Saaremaal, hiljem veel Soome lahel. Maksimaalne õhutemperatuur oli kohati üle 30°C (Viljandis ja Kundas 30,5°C , Harkus 30,3°C).
Järgmiseks nädalaks on oodata hoopis teisttüüpi ilma: külm antitsüklon on asendatud Eesti lähedal või kohal areneva tsükloniga, mis tähendab jahedat, pilvist ja sajust ilma. Äikesevõimalus on väga väike.

Põhja-Venemaale jõudis arktiline õhumass, mis tõi sinna lumekruupe ja äikese, http://ilmatieteenlaitos.fi/euroopan-havainnot.

Äike päikeseloojangu ajal (Pärnumaa, Audru vald). Madis Nõmmi foto

24. mai paistab tulevat juba tugevama konvektsiooniga ja arvestatava äikesevõimalusega päev. Selle võimalikeks märkideks olid 23. mail arenenud üllatavalt suured rünkpilved, mis püsisid õhtuni. See näitab, et laskumisinversioon ei ole eriti tugev ja õhumass on labiilne.
24. mai jooksul antitsüklon nõrgeneb ja nii ka laskumisinversioon, mistõttu konvektsioon peaks olema tugevam ja tekkima lõuna paiku. Äike on tõenäolisem õhtupoolikul. Troopilises õhumassis on ilm jätkuvalt väga kuum: maksimaalne õhutemperatuur peaks kohati ka üle 30°C tõusma, aga pigem mõne kraadikümnendiku jagu, sest õhumass on pisut jahedam, kui oli 19. mail. Sellegipoolest anti välja ka kuumahoiatus:
Eesti   23.05.2014 16:22
Nädalavahetusel (24. ja 25. mai) on Eesti kohal kuum õhumass ning õhutemperatuur tõuseb sisemaal mitmel pool 30...31°C-ni.


Võimsad rünkpilved annavad märku niiskusest ja labiilsest õhumassist (Tartus).

Sürgavere radar 30-kraadises kuumuses (Ilmateenistus kutsus 95. sünnipäeva puhul külla).

Päikeseloojangu ajal ilmus päikeseketta ümber veider värviline oreool, mida nägid paljud inimesed ja millesarnast pole varem näinud. Küsimus saadeti ühele planetaarsele optiliste nähtuste eksperdile, kellelt saabus selline vastus: Looks like a pollen corona: http://www.atoptics.co.uk/fz908.htm (õietolmutara).

23. mai öösel jäi enamikes kohtades selgele ja vaiksele ilmale vaatamata õhutemperatuur juba 10°C-st kõrgemaks. Päev tuli päikeseline (tekkis rünkpilvi) ja väga kuum: saabunud troopilises õhumassis ulatus mõnel pool  temperatuur 30°C-ni (kõige soojem oli Pakri ja Harku, vastavalt 29,8°C ja 29,5°C).
Kõige kuumem on ilmselt 24. ja 25. mai, eriti kui päikest jagub: võimalik on üle 30°C temperatuur. Samas juba laupäevast paistab tekkivat arvestatav äikesevõimalus.
Külmemaks läheb 26. mail, sest Eesti ilma hakkab siis mõjutama Teravmägede tekkiv arktiline antitsüklon ja nii ei ulatu järgnevatel päevadel sisemaalgi temperatuur üle 20°C. Seetõttu tundub järgmine nädal selle kõrval kindlasti külm, aga tegelikult vastab siis õhutemperatuur pikaajalisele keskmisele (praegu on 5-10 kraadi võrra sellest kõrgem). Nädala lõpus võib jälle soojemaks minna.

Euroopas valitseb mõned päevad veel blokeering, mis toob meile kuuma ilma. 22. mai pärastlõunane ilmakaart, http://ilmatieteenlaitos.fi/saa-ulkomailla

22. mai tõi vähese ja vahelduva pilvisusega sooja suveilma: õhutemperatuur oli öösel 9...13°C ja päeval tõusis kuni 26°C-ni.
Homseks on troopiline õhumass juba kohal ja õhutemperatuur tõuseb taas 30°C-ni. Veelgi soojemad võivad olla 24. ja 25. mai ja siis on ka arvestatav äikesevõimalus. Mudeli järgi on võimalust viimase ööpäeva jooksul suurendatud eeskätt 24. mail ja pikendatud 27. maini (Ida-Eestis).
Jahedamaks läheb 27. mail. Selle põhjuseks on Teravmägedel tugevneb antitsüklon, mille lõunaserv hakkab mõjutama Eesti ilma. See toob päikeselised päevad kuni 20-kraadise temperatuuriga, öösel on tõenäoliselt alla 10 kraadi.

Suveõhtu nähtuna Teletornist, http://www.teletorn.ee/et/webcam

Viimastel päevadel valitsenud kuumust esineb harva isegi juulis, mistõttu kajastati neid erakordseid ilmaolusid palju ka meedias. Ilmateenistuse lühikokkuvõte 19. mai õhutemperatuuri kohta: http://www.emhi.ee/index.php?ide=2&shownews=426). 21. mail taandus Kaspia mere äärest pärit troopiline õhumass Eesti kohalt Põhja-Venemaale, saatjaks kohatine tugev vihm (mõnel pool Lääne-Virumaal sadas üle 80 mm) ja äike. 
Kuuma õhumassi asemel tuli lühikeseks ajaks Kesk-Euroopast südasuvise soojusega õhumass, mis toob 22. mail ilmselt päikeselise ilma ja sooja kuni 25 kraadi. 23. maiks jõuab kohale taas troopiline õhumass, aga sedakorda Lääne-Aafrikast. Seetõttu on taas oodata mitmel pool sooja kuni 30°C, mõnel pool ehk enamgi.  
Teatav äikesevõimalus on olemas 24. mail ja suur tõenäosus 25. mail. Ekstreemseks konvektsiooniks (20. mai öösel ulatus nt pilvetippude kõrgus radari järgi enam kui 15 km-ni) on seekord vähem võimalusi, sest õhumass paistab olevat stabiilsem, kuid eks paistab.
Kui sageli järgneb kevadisele või varasuvisele kuumusele väga jahe periood, siis seekord paistab, et mitte: kuigi 26. või 27. mail läheb jahedamaks, on tegu tavalise suvise soojusega ja päikeselise ilmaga, mitte nt tugevate öökülmade või kõleda vihmase ilmaga. Seega järgmisel nädalal lämmatavat kuumust ei tohiks enam olla, vaid annab välja harju keskmise suve.


Kauge äike 19. mail ja äike saabumas järgneval ööl Jõgevale. Kairo Kiitsaku fotod

21. mail võis veel Piritalt näha lahkuva troopilise õhumassiga seotud tugevat konvektsiooni. Merel tekkis hommikul udu, millest õhtuks jäi järele üksnes uduvine, sest õhk muutus kuivemaks.

70 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas on ka pilte või radariandmeid nendest 15km pilvetippudest?

Jüri ütles ...

Midagi on siin: https://www.youtube.com/watch?v=fKtPmwsGX2U&feature=youtu.be, juurde Tarmo kommentaar:
Kusjuures, doppleri andmetes ka paistab midagi MCV laadset. Tõsi, ma pidin siin värviskaalat natuke õgvendama(kuna süsteemil endal oli ka muidugi liikumiskomponent), kuid hakkas tõepoolest silma, et selle idaosas olid radiaalkiirused üle 10 m/s radari suunas(12-13 m/s isegi), edelaosas aga vaid kõigest 3-5 m/s radari poole. Nii et jah, MCV. Muideks, pange tähele algust: See süsteem ilmus radarile juba siis kui oli veel Rmax-ist(PRF peaks Soomlastel peegelduvuse pildi juures olema 570 Hz, seega Rmax ca 263 km piki kiirt) kaugemal ja tekkis second trip echo. Algul arvasin (nagu ka nt. 08.08.2010 puhul), et on ülilevi, kuid tegelikult ka pilvetipud ise võisid lihtsalt olla nõnda kõrgel. Kui aega saan, kirjutan pisut koodi, et kaugused õigeks väänata.

Anonüümne ütles ...

see äikesevõimalus realiseerub samasuguseks hakatiseks nagu 19.05 ja sedagi idaeestis.
loode-ja põhjaeestlastel ei tasu riiulpilve saabumist oodata!

Anonüümne ütles ...

http://www.emhi.ee/index.php?ide=21,328
82mm sademeid ööpäeva jooksul..

Jüri ütles ...

Jutt on praegu ju ikka tavalisest äikesest. Milline prognoos lubab riiulpilve (või lubas eelmine kord)? Kas postituses pole öeldud, et ekstreemse konvektsiooni võimalus on väiksem, aga eks paistab?

Sademed on ekstreemsed, see näib troopilise õhumassi lahkumisel olevat aeg-ajalt esinev, nt 17. mai 2012 või 29.7.2011.

Anonüümne ütles ...

ma polegi öelnud, et lubaks riiulpilve. lihtsalt öeldes, et riiulpilve nägemine on loode-ja põhjaeestis minimaalne - isegi kui õhumassi omadused on üle eesti samad.

miskipärast tundub, et tallinna, dirhami ja haapsalu vaheline kant jääb äikesest nv-lgi ilma nagu nüüdki "sajandi äikese" ootusesele vastupidi oli.

Kalle ütles ...

Vaadates GFS mudeli praegust seisu CAPE+LI ja kastepunkti osas, võiks pakkuda veidi väiksemat äikese tõenäosust vaid saartele, eriti Saare- ja Hiiumaa lääneosale. Aga suure tõenäosusega see prognoos veel muutub!

Anonüümne ütles ...

muutub-muutub ja lahjenemise suunas ikka!

Jüri ütles ...

Praeguseks on prognoos muutunud taaskord karmiks - kui enne oli enamasti roheline ja kollane ala, siis nüüd juba ka oranžikat sees. Eriti on selline karmistumine 24. mai kohta käivad prognoosis toimunud. Iseasi, kui tõsiseltvõetav see on.

Sellest sajandi äikese asjast ei saa aru - kas kellegi on mingi eriline eesmärk seda haipida või milles asi? Milline prognoos lubas sajandi äikest ja kes seda ootas? Ilmateenistus, yr.no või WeatherOnline?
Niipalju võiks ju mõistust peas olla, et kollase meedia või kellegi suvalise inimese fb-i postitust mitte segamini ajada ametlike prognoosidega. Praegu jääb mulje, nagu tõsimeeli oleks mõni ametlik allikas lubanud midagi sellist ja kohe kõik ootasid.
Jah, nt Ilmateenistus rääkis küll tugevast äikesest, üle 20 m/s tuulepuhangutest ja rahest, mis ka kõik tuli, aga ei mingit sajandi äikest.

Anonüümne ütles ...

sakus oli 19.05 õhtul ja järgneval ööl 10 välku ja asi mott. tuult ehk veidi üle 20 cm/s.

Jüri ütles ...

Mis puudutab seda riiulpilve, siis päris uhke eksemplar oli saartel näha 20. mai hommikul ja Laagris järgneval ööl. Viimane tuli päris ootamatult ja pimedas korralikku pilti ei saanud, küllaga õnnestus üleminek jäädvustada ja pärast seda ka paar välku.
Suurem sähvimine kestis veel umbes tunni jagu ja tuulepuhang oli umbes 10 m/s.

Anonüümne ütles ...

Ja tulebki Eestis see nõme jahedus. Ilm on alati halb - liiga soe, liiga külm, liiga sajune ja liiga kuiv. See iseloomustab selle aasta kevadet. Idüll oleks +22,2 päeval ja +11,1 öösel ning ülepäeviti vihmane. (Muidugi mitte nii täpsed kraadid ei pea olema :D)

Anonüümne ütles ...

Kõige parem oleks, et suvi oleks väga kuum, et tekkiks mingi antitsükl. muidu me kõik oleme väsinud pool aastast mil oli pime ja kole, olen märganud kuidas inimeste näo muutub suvel ja talvel

Anonüümne ütles ...

see variant on selgena igav. võiks olla küll kuum, aga võrdsel kaugusel a.tsüklonist ja tsüklonist, seega labiilses õhumassis.

Anonüümne ütles ...

nojah, 25.05 päeval on läänekaare tuul, siis põhjaloode eesti jääbki äikesest ilma nagu naksti.

Anonüümne ütles ...

http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1262.gif

ilusat suve!

Anonüümne ütles ...

GFS näitab lausa 8. juunini (edaspidiseks lõppeb ennustus lihtsalt ära) kõrgrõhkkonna püsimist Skandinaavial. Loodetavasti nii ei lähe, vaid tuleb mitut liiki tsirkulatsiooni, mitte ainult külmast kirdest.

Anonüümne ütles ...

kas tallinnas võib nädalavahetusel äikest tulla

Anonüümne ütles ...

ei usu. idapoolses eestis kindlasti tuleb!

Anonüümne ütles ...

mulle väga ei meeldi, et inimesed ütlevad, et tallinnas ei tule äikest tuleb küll eelmise aasta augusti ööl tuli kõige tugevam äike mida ma kuulnud olen ja lisaks tuli, ka esmaspäeva ööd vastu teisipäeva ja teisipäeva päeval äikest

Anonüümne ütles ...

need tallinna äikesed meil siin on köki-möki.
20.05 oli idakagu eestis voh selline vaatepilt:
http://i.ytimg.com/vi/S_vXmj6o3DA/hqdefault.jpg

Kalle ütles ...

Midagi väga ekstreemset sel nädalavahetusel tulemas ei paista, kuid äikesevõimalus on olemas kõikjal Eestis, sh. Tallinnas.

Jüri ütles ...

Varasemas kommentaaris oli viga - riiulpilv Saaremaal oli 19. mai hommikul ja Laagris järgneval ööl.
Seekord paistab rahulikum olevat, aga küllap äikest ikka tuleb ja mitte vaid Ida-Eestisse, vaid täiesti võimalik, et ka Tallinnasse.

Teistele kommentaaridele võiks vastata Merikese sõnadega:
Küllap on nii mõnelgi 60-ndail koolis käinutel südames praegu Juhan Smuuli kevade hümn. Nii siiras ja juubeldav, just nagu tänane päev. Kõike on olnud, hallad ja vihmad ja päike ja soojus. Kohe tuleb meelde üks lähedasi mai üllatusi, mida pakkus 2010.a.keskpaik ja milline suvi tuli! Tõsi küll, enne juulit oli üsna vesine ja jahedapoolne juuni, kuid kes seda enam meeles peab. /---/
Suvepidu ei kesta meil südasuvelgi nädalaid järjest , liiati siis kevadel. Teisipäeval muutub ilm argisemaks ja selle muutuse toob polaaraladelt Teravmägedest lõunas kindlustuv kõrgrõhuala, mis päev-päevalt aina lähemale hiilib. Kolmapäeval on jaheda kõrgrõhuala kese Põhja-Skandinaavial ja kirde poolt saabunud külma õhu keel limpsab juba Soome lahte. Neljapäeval võib kõrgrõhuala kese olla juba Soome kohal ja pikas kevadises päevas läheb pikkamööda jälle soojemaks. Põhjarannikul puhub võrdlemisi tugev kirdetuul ja ega ikka neil päevil paljalt pealinnas ringi ei silka. Lõunapiiri lähedal ja ka Pärnus on selle tuulega ikka 20 kraadi lähedal ja suvi kestab.

Anonüümne ütles ...

kas öösel on äike tõenäöline ma ei mõtle täna ööset, vaid kahte järgnevat

Anonüümne ütles ...

28.05 võib tulla põhjaeestids tõeline kevadsügis - kraade 10 piires ja peaaegu tormine kirdetuul.

Jüri ütles ...

25. mai öösel on tõenäoline, edaspidi vast enam mitte.

Martin ütles ...

Kiilist idas ja kagus on näha märkimisväärset konvektsiooni.

Jüri ütles ...

Laagris lisaks sellele ka lääne pool - konvektsioon peaks täna oluliselt tugevam olema kui eile ja vähemalt mõni äike õhtuks tekkima.

Anonüümne ütles ...

Kas Tallinn ka saab täna midagi ? Selgitus.

Anonüümne ütles ...

läänemere lõunaosas on arvatavasti tekkimas äikesete jada - olgem valmis öiseks joonpagiks.

Jüri ütles ...

Võib saada, aga alles päris õhtul. Praegune konvektsioon on olemuselt
õhumassisisene ja äikeste areng võtab siis mitu tundi aega.

Anonüümne ütles ...

kuna on pühapäev, siis tasuks öö õues veeta:
http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1811.gif

martin ka ehk juba on nendest indeksitest teadlik.

Jüri ütles ...

Vana kala tunneb ikka näitajaid. See joonpagi võimalus jah olemas küll.

Anonüümne ütles ...

mis mõttes vana kala

Jüri ütles ...

Vana kala tähendab mingis vallas kogenud-teadjat inimest, vt http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=kala

Anonüümne ütles ...

Nonii. Nüüd on küll üsna selge, et Pärnu-Kuusalu joonest idas on äike võimalik, läänes mitte.

Jüri ütles ...

Läänes võib tulla nt merelt äike või areneb ootamatult midagi kohapeal. Tallinnast lõunas on alasid näha.

Anonüümne ütles ...

Kas ka Tallinna tuleb midagi

Anonüümne ütles ...

Täna kindlasti mitte. Need praegused kolded järgivad hästieristatavat Pärnu-Kuusalu piiri, millest loodes ei tule mandril enne homset midagi. Sama seis oli ka 09.05 ja 10.05, et sellest joonest loodes polnud äikest.

Anonüümne ütles ...

kas täna öösel tuleb tallinnas äikest

Anonüümne ütles ...

ei

Anonüümne ütles ...

Täna juba 2. päev sel aastal ja nädalal, mil väga labiilne õhumass piirdub üksikute kolletega. Kõik siin loodes juba purukuiv. Masendav.

Jüri ütles ...

20. mai öösel jõudis Pärnu kandist äike Tallinnasse. Ka seekord võib nii juhtuda.

Anonüümne ütles ...

Et siis Tallinna oodata oosel aikest?
Selgitus. Kuidas homme Tallinnaga? Selgitus.
Jüri, ikka ja jälle jumaldan seda blogi, sisuliselt ainuke koht mida internetis iga tund vaatan, väga informatiivne jne, edu !:)

Anonüümne ütles ...

kas on tõenäölisem, et Pärnu äike jõuab tallinasse või mitte

Kalle ütles ...

See Pärnu äike on hetkel hajumas. Soovitan radaripildil pilk peal hoida, sealt kenasti näha, kus rünksajupilved tekivad, kuhupoole liiguvad ja millal hajuma hakkavad: http://www.emhi.ee/inc/other/radaripilt.php?j=sur&v=1

Jüri ütles ...

Arvutis viimaks. Äike Pärnumaal hajus ja äikesevõimaluse loeksin Tallinna osas tühiseks. Küllaga päeval või õhtu poole võib tulla, seda näitab äikese (rünksajupilvede) areng lääne ja edela pool.

Anonüümne ütles ...

olen suht kindel, et pärnu-kuusalu joonest idas tuleb täna äikest, mujal mitte.

Anonüümne ütles ...

Tõsi. Hakkame nutma?

Anonüümne ütles ...

minugipoolest.

Anonüümne ütles ...

Mul tuleb nutta äikeserohkuse, mitte vähesuse üle, sest siin on täna juba kuues(?), võimalik, et seitsmes äikesepäev sel kuul. Pooltel juhtudest on tugev äike peale tulnud, kahel korral boakraed, riiulpilve, rahet ja pagi nähtud, mis tegi üsna palju pahandust. Lisaks veel öised show'd piiri taga, mis teevad toad valgeks, ega lase magada. Praegugi vaatlen äikesepilve. Ausalt öeldes hakkab juba ära tüütama see liigne äike ja sellega seotud hädad siin. Peaksin mõne rahulikuma koha vaatama. Äikesehuvilistele soovitan soojalt tulla Kagu-Eestisse, Te ei kahetse!

Jüri ütles ...

Tallinnast kohe läänes üsna korralik äike.

Anonüümne ütles ...

Tartus äike

Anonüümne ütles ...

@ 25. mai 2014 13:58

saku on näiteks üks rahulik koht. siin on olnud ainult 1 äikesepäev sel aastal ja seegi äike oli tavalise tuulekesega :).

Kalle ütles ...

Tartu sai täna ilusa äikesevihma. Foorumisse kirjutasin veidi pikema jutu ja panin mõned pildid ka: http://aikesehuvilised.ee/foorum/showthread.php?142-%C4ike-hetkel&p=815#post815

Anonüümne ütles ...

kas täna õhtul ja öösel võib tallinnas äikest tulla

Anonüümne ütles ...

Kardan et mitte

Anonüümne ütles ...

Valaste joa/ontika panga kandis sain täna meeletu äikese ja rahe kaela, pankrannikult sai vingeid pilte( eriti soome lahe suunas)

Kalle ütles ...

Tänase päeva teine äike hakkab Tartusse jõudma. Otsepilt: http://www.ustream.tv/channel/weather-in-karlova

Jüri ütles ...

Jah, Jõhvis oli ka päris suur äike. Tallinn ilmselt enam äikest ei saa. Eks uued võimalused jälle juunis.

Anonüümne ütles ...

jah, nii need paar leebet äikest tlns igas kuus ning ongi septembriks märkamatult 8 vs 80 jõhvi kasuks.

profileestonia ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
profileestonia ütles ...

Viljandi kandis moodustus õhtupoolikul tohutu suur pilv (kahjuks oli fotokas kodus), sähvis kohati päris intensiivselt, kuid JÄRJEKORDSELT vajus kiiresti Võrtsjärve poole ära! Vaatab/kuuleb mis öö teeb, kuna hetkel on väljas kottpimedaks läinud ja läänekaarest tuleb süsimusti pilvi juurde.

Kalle ütles ...

Öise äikese osas olen ma küllaltki skeptiline. Kui, siis ehk Võru- ja Valgamaal. Samas huvitav tähelepanek hetk tagasi - vedurimootori müra ja vagunite kolksumine raudteejaama kandist on Emajõe äärde väga selgelt kuulda. Suvel juhtub seda väga harva, harilikult vaid talvel külma ja vaikse ilmaga. Minu maakodust mõne km. kauguselt jookseb samuti raudtee ja vanaema omal ajal õpetas, et kui rongid kohisevad (st. on hästi kuulda), siis läheb ilm halvaks. Vaadates uue nädala ilmaprognoose, peab tunnistama, et nii see tõesti ongi.

Jüri ütles ...

See võib olla seotud inversiooni või õhu niiskemaks muutumisega - heli levib paremini.
See Tallinna äike oli päris tugev, põhjustas isegi rahet (tuli rohkelt teateid).

Anonüümne ütles ...

Kiilis oli müristamist kuulda, aga äike ja vihm korralikult kiilini ei jõudnudki

Anonüümne ütles ...

kui eesti põhjarannik oleks 10..20 km lõunapool, siis oleks eilne põhjaranniku äike olemata jäänud. nagu näha, siis äike jõudis tekkida just viimasel hetkel - vahetult enne merd.

Jüri ütles ...

Äike jätkas mere kohal tugevnemist. Seega, kui põhjarannik oleks 10-20 km jäänud mere poole, siis oleks äike hoopis tugevam olnud.

Anonüümne ütles ...

aga miks nt juba rapla kandist ei hakanud äike tekkima?

Jüri ütles ...

Sel võib olla mitmeid põhjusi, kuid tõenäolisemalt puudus konvektsiooni algataja, mis paneks alguse pilvede tekkele.

Optilise nähtuse kohta saabus vastus: Looks like a pollen corona:
http://www.atoptics.co.uk/fz908.htm (õietolmutara).