kolmapäev, 5. detsember 2012

Talv jääb püsima

Sel korral algas talv päevapealt - 26. novembriga - ja jääb kindlalt püsima. Lähem nädal tundub veel üsna soe, ainult väheste miinuskraadidega ning tuleb ka lund juurde, kuid pikemas perspektiivis näitavad mudelid intensiivset antitsüklonaalset arengut Venemaal või Skandinaavial. Sellisel juhul asendub praegune meridionaalne tsirkulatsioon, mis toob lõunast meeldivat talvist ilma, poolmeridionaalsega (idavool) ja siis läheb ka tunduvalt külmemaks. Kui lõuna pool tekib või püsib tsüklon või madalrõhuväli, siis tugevneb kindlasti ka tuul. Praegune seis annab kindlat lootust suladeta talvele. Tartus on muide kõige rohkem suladeta päevi järjest olnud 90 (1941/1942).

Mudelid on üsna üksmeelel antitsüklonaalses arengus. Ehkki näib, et õhumass on päris soe, siis praegusel ajal pole sel kõrgrõhkkonnas erilist tähendust, vaid õhutemperatuur on keskmisest hulga madalam. Näiteks aasta eest jaanuari lõpus, kui arenes samasugune olukord, oli sellises õhumassis temperatuur kindlalt -10°C-st madalam. Pange tähele, et Arktikasse transporditakse palju sooja ja niisket õhku.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mulle isiklikult meeldib pakane - oma ilu poolest:
teemanttolm, udu korral härmatis ja sädelev lumi, mis on päikesepaistes ülimalt ilus! pakasega on loodus hiirvaikne, kuid asulas on kuulda aiapostide praksatusi, pakasega tekivad veekogude jääle jäälilled ja -taimed.

pakane on küll ebameeldiv, kuid need, kes on selle ilu näinud - olen üsna kindel, et pakast isegi oodatakse oma ilu tõttu.

lõppu küsimused:
kuidas te suhtute pakasesse?
kas on plaanis luua täiendusvoog kui see pakane peaks siia jõudma? (nt, kus kui palju kraade oli, jne)

Jüri ütles ...

Tore, kui see meeldib. Jah, ma suhtun sellesse pigem hästi, võib-olla kõige rohkem ekstreemsuse pärast, kaasnevatest nähtustest pakuvad huvi kindlasti härm ja tihe udu.
Praeguse seisuga on see külm tulemas küll kõike muu kui vaikse ilmaga, mistõttu udu või härma jms ei tasu loota. Hiljem, kui rõhkkonna kese peaks otse siia tulema, võib vaiksemat ilma oodata. Samasugune olukord oli 2006. a. jaanuaris.
Jah, voogu saaks teha, ühe korra on seda sel eesmärgil ka tehtud: http://www.ilm.ee/index.php?49826

Anonüümne ütles ...

meil hetkel vaid -1..-2 kraadi, nii et sula varsti käes :(.

Jüri ütles ...

Praeguse seisuga ei ole endiselt sula oodata.

Anonüümne ütles ...

ok, loodan, et ei tule ka!

Jüri ütles ...

Kuna õhk liigub pigem lõunast põhja, saab ju Lätit võtta kui indikaatorit ja on näha, et lõunast küll mingit sooja pole tulemas: http://www.meteo.lv/meteorologijas-operativa-informacija/?nid=459

Anonüümne ütles ...

nüüd on loode- ja põhja-eestis kõige soojem - dirhamis isegi +0,4 kraadi. niiet sula tuleb hoopis põhjast?

Jüri ütles ...

Nagu endiselt öeldud, siis sula ei ole, võib-olla rannikujaam registreeris sooja vee tõttu midagi, aga Tallinnas näiteks oli päeva maksimum -1...-2°C, aga kl 21 oli juba -5°C. Seega endiselt ei mingit sula. Lumi säilis päev läbi kohevana ja seegi näitas, et sula ei saanud olla.

Anonüümne ütles ...

aga kas oskate põhjendada, et miks tänaseks lubatud lumesadu oluliselt nõrgemaks jäi?

Jüri ütles ...

Minu meelest sadas mõned cm juurde, nagu prognoositud. Tallinnas oli lumesadu näiteks mõnel hetkel tugev. Minu ootusi see küll ületas, arvasin, et 1-2 cm tuleb maksimaalselt, aga mõõdetud juurdekasvuks sain 7 cm.

Anonüümne ütles ...

accuweather näitab tänastel andmetel alates 18. detsembrist sula

Jüri ütles ...

Kontrollisin wetterzentrale.de pealt ja 23. detsembrini ei paistnud midagi sulale viitavat, vaid umbes nädala pärast on võimalus külmenemiseks ja selle püsimajäämiseks.

Anonüümne ütles ...

kas usutegi rohkem wetterzentrale.de-d?

Jüri ütles ...

See annab ju tausta, sest saab vaadata rõhkkondade paiknemist ja selle muutumise loogikat. AccuWeather jms portaalid ei näita ju seda ja seetõttu ei saa öelda midagi selliste prognooside usaldusväärsuse kohta. Aga kui näeb ka tausta, mille alusel üks või teine prognoos tehakse, saab teha hinnangu, kas pakutav ilm on usutav või mitte.
Te peate sünoptilist olukorda ise hindama ja analüüsima, sest lihtsalt prognoos ilma vastava taustata, eriti rohkem kui 5 päeva, on väärtusetu ja mittemidagiütlev.
Seega ei ole siin küsimus selles, kas uskuda näiteks wetterzentrale.de-d või muud, vaid selles, et see keskkond avab ligipääsu taustale, pakkudes erinevate mudelite (GFS, ECMF jpt) väljundeid. NB! Wetterzentrale.de ei koosta, vaid ainult vahendab.