pühapäev, 6. veebruar 2011

Kuidas ikkagi on lood äikese ja välguga?

Maalehe foorumites on vähemalt korra antud võimalus vabalt esitada küsimusi äike ja välguga seonduva kohta. Samasugune võimalus oli detsembri alguses Aialehe foorumis: http://www.aialeht.ee/foorum/list.php?73. Vastused on seal üpris üldised ja ei pruugi olla ammendavad. Paraku ei saa üldse rahul olla vastusega, mis puudutab välgukaitset.
Seal on räägitud, et hoonel peab olema piksevarras. Tegelikult alles käib diskussioon selle üle, milline ikkagi on piksevarda tähtsus ja efektiivsus. Praegustele teadmistele tuginedes võib öelda, et ilmselt on piksevarras välgukaitsesüsteemi kõige vähetähtsam osa. Tähtsaim ja keskseim osa on tegelikult maandus. Isegi kui piksevarras ka oleks välgu "külgetõmbaja", poleks sellest mingit tolku, kui pole korralikku maandust, mis pakub maja ja inimese suhtes ohutut teekonda laengutele. Ilmselt võib pidada väga mõistlikuks lahenduseks, kui piksevarras jäetakse panemata, vaid selle asemel pannakse hoone antennidele, kõrgeimatele osadele (näiteks korstnad) ja tippudele maandused. Kui maja kõrval kasvab puid, siis tuleks ka neile maandused panna, eriti siis, kui tahetakse neid tervetena säilitada. Samuti oleks see omamoodi taimekaitsevahend just in case.
Kõige tähtsamaks ja suuremaks küsimuseks on kindlasti see, kust leida head ja usaldusväärset infot. Sageli polegi muud võimalust, kui tuleb ise uurida. Välkude kohta leiab head ja usaldusväärset infot siit: http://wvlightning.com/library.shtml.
Umbes 2010. a. septembris võeti see materjal sealt kõik maha, aga hiljuti pandi tagasi. Ilmselt toimusid saidi uuendamis- ja muutmistööd. Hea soovitus: kui kuskil veebist leiate huvitavat, kasulikku ja usaldusväärset materjali, siis tuleks see koheselt endale arvutisse salvestada, sest kunagi ei tea, kui kaua seda veebis hoitakse, vähemalt vabalt kättesaadavas vormis.

Kommentaare ei ole: