esmaspäev, 23. märts 2009

Olnust, olevast ja tulevast

20. märtsi hilisõhtul hakkas alates Põhja-Eestist sadama: lääne pool vihma, mujal lund. Öö jooksul laienes sadu peaegu kõikjale. Ka Kesk-Eestis läks sadu aja jooksul üle lörtsiks ja lumeks, kuid Tallinnas ja lääne pool jäi lõpuni vihmaks. Lõuna-Eestis sadas lund kohati isegi üsna tugevasti.
Madalõhulohk tõi Põhja-Atlandilt sooja õhku, kuid mandril segunes siiski siin varemolnud külma õhuga, mistõttu sadas enamasti lund. Hommikuks jõudis kohale ka üsna vähemärgatav külm front ning taevas selgines ja päev oli Tallinnas särava päikesega, sisemaal oli rohkesti kihtrünk(saju)pilvi. Huvitav on, et seoses külma frondiga täheldati Soomes 20. märtsil ka äikest:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Lund on sadanud väga palju ning kõrgustikel on kohati seda kindlasti 60-70 cm (ametlikult kuni 54 cm). Talv püsib veel nädala: öösiti kuni -15°, päeval on küll soojem, aga mitte piisavalt, et lumi hakkaks märgatavalt sulama. Uuel nädalal läheb küll soojemaks, aga selle ulatus on teadmata - pakutakse ka üle 10° sooja, kuid tagasihoidlikumad ennustused jäävad 4-6 soojakraadi piiresse. Ehk lähipäevil täpsustub, kui soojaks ikkagi läheb ja kas talv on sellega lõppenud.
23. märtsil oli Rahvusvaheline Meteoroloogiapäev, mida tähistati vastava konverentsiga Tallinnas EMHI peamajas. Varsti pikem ülevaade.
22. märtsil (pühapäeval) võis märgata väga huvitavat nähtust pärastlõunases taevas, nimelt muutus ajutiselt "nähtavaks" jugavool. Pildid ja kirjeldus sellest 24. märtsil (ilm.ee-s), kui hästi läheb.
23. märtsil, kui EMHI konverents lõppes, võis märgata taevas klassikalist irisatsiooni. Sellest konverentsi kirjelduse lõpus samuti pisut pikemalt.

Kommentaare ei ole: